Wolven in Nederland (met kenmerken & tips voor herkenning)

Gestart door maurice.lahaye, maart 02, 2012, 11:51:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan V

Wolf doodgereden op de snelweg bij Vught

Op de snelweg A2 bij Vught is vrijdagochtend een wolf doodgereden. Voorbijgangers zagen het dier liggen en meldden dat bij de politie en Rijkswaterstaat. Medewerkers vonden de wolf in de berm.

Het kadaver is naar het laboratorium van de Universiteit Utrecht gebracht voor nader onderzoek. Daar wordt gekeken naar de doodsoorzaak van het dier. Bij de Wageningen Universiteit wordt het dna-materiaal van de wolf onderzocht om de herkomst van het dier te bepalen.

In deze tijd van het jaar zijn veel jonge wolven op zoek naar een territorium. Ze doorkruisen het land en steken grote wegen over, met de kans doodgereden te worden. Dat gebeurde eerder dit jaar al bij Beesd (Gelderland) en Hoogersmilde (Drenthe).

https://nos.nl/artikel/2465979-wolf-doodgereden-op-de-snelweg-bij-vught
Met vriendelijke groet,

Arjan


Arjan V

Jonge wolf doodgereden op A2 in Limburg

Aangepast 5 maart 2023 18:56


 
Op de A2 tussen Grathem en Kelpen-Oler in Limburg is vanmorgen een wolf doodgereden. De jonge wolf, een vrouwtje, werd gevonden op de vluchtstrook van de snelweg.
Rond 08.15 meldde een automobilist zich bij de politie met het vermoeden dat hij iets had aangereden, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Politie en Rijkswaterstaat vonden het dode teefje.

DNA-onderzoek

De jachtopziener van de gemeente Leudal werd erbij gehaald, die bevestigde dat het om een wolf ging. Het dier is naar de Wageningen University gebracht. Daar wordt via DNA-onderzoek gezocht naar de herkomst van de wolf.
De wolf in Limburg is de vierde die dit jaar is omgekomen in het verkeer. Vrijdag kwam een wolf om op de A2 bij Vught en eerder dit jaar werden wolven doodgereden bij Beesd in Gelderland, en Hoogersmilde in Drenthe.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5369738/aangereden-wolf-snelweg-a2-limburg
Met vriendelijke groet,

Arjan


Norman

Citaat van: Arjan V op maart 14, 2023, 19:02:05 PMWolf in Weert gezien

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0tSxMTY69eR9hPaiFBeNSubJSx5Kt9VP64dmx9PSNKqmFh7Ng8saJGqaBBV3Uo9zhl&id=100064681209727&sfnsn=mo

Ik heb twijfels of dit een wolf is. Ik zie kenmerken die spreken voor een wolf, maar lijkt ook sterk op saarloos wolfshond oid. Dit exemplaar is mij te wit rondom de snuit voor een wolf, wat namelijk wel weer spreekt voor een saarloos.

peterv

Citaat van: Norman op maart 15, 2023, 09:05:41 AMIk heb twijfels of dit een wolf is. Ik zie kenmerken die spreken voor een wolf, maar lijkt ook sterk op saarloos wolfshond oid. Dit exemplaar is mij te wit rondom de snuit voor een wolf, wat namelijk wel weer spreekt voor een saarloos.
Er zijn meer hondenrassen die hier op lijken. Verder eens, de foto toont volgens mij een hond.
Peter Venema

Norman

Citaat van: peterv op maart 15, 2023, 10:02:31 AM
Citaat van: Norman op maart 15, 2023, 09:05:41 AMIk heb twijfels of dit een wolf is. Ik zie kenmerken die spreken voor een wolf, maar lijkt ook sterk op saarloos wolfshond oid. Dit exemplaar is mij te wit rondom de snuit voor een wolf, wat namelijk wel weer spreekt voor een saarloos.
Er zijn meer hondenrassen die hier op lijken. Verder eens, de foto toont volgens mij een hond.

Klopt, de tjechoslowaakse wolfhond en tamaskan lijken er ook op, maar deze heeft het meest weg van een saarloos.


tekenaar

Mooie parodie, maar het raakt de kern wel: de schapen die wolven in Nederland buitmaken zijn immers grotendeels voor de slacht bestemd:

https://speld.nl/2023/03/30/binnengedrongen-wolf-richt-bloedbad-aan-in-slachthuis/
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/


Arjan V

Vestigt jonge wolf zich op Utrechtse Heuvelrug? 'We hebben drollen nodig'

25-5-2023

Amerongen - In de bossen bij Amerongen laat een jonge wolf zich af en toe zien, meldt Wolven in Nederland. "Uit de beelden die we tot nu toe hebben, blijkt geen agressie. Wel nieuwsgierigheid en onbezonnenheid", stelt de vereniging. Hondenbezitters die de wolf tegenkomen, wordt aangeraden hun viervoeter aan te lijnen.

De hond van Bas ter Laak begon 's ochtends tijdens het uitlaten ineens een stuk voor zijn baas uit te lopen. "En hij keek steeds achterom. Toen ik achterom keek, bleken we achtervolgd te worden." Op zo'n 20 meter afstand stond een wolf. Ter Laak moest denken aan een video van een wielrenner op de Veluwe. Die probeerde weg te fietsen bij de wolf en werd achtervolgd. "Toen draaide ik me maar om en liep ik op hem af en ging hij het bos in."
Glenn Lelieveld moet even grinniken als hij wordt gebeld. Als Coƶrdinator roofdieren van de Zoogdier Vereniging krijgt hij vaker telefoontjes over wolven. Wolf gespot in Amerongen: dat vindt iedereen weer interessant, terwijl het dier daar wel vaker is gezien. Maar hij begrijpt het ook wel. "Ik kan me voorstellen dat het voor mensen een bijzondere gewaarwording is."

Toch is er wel iets bijzonders aan de hand met deze wolf. "Nog niet eerder is een wolf gaan 'poseren' in de regio", zegt Lelieveld. Dat poseren kan erop wijzen dat het roofdier onderzoekt of het territorium geschikt is om zich er te vestigen.

Volgens experts hoeven mensen zich weinig zorgen te maken. Lijn de hond voor de zekerheid aan en praat rustig en zeker tegen het dier. Die tips had Van der Laak vanochtend nog niet gekregen. "En het is toch een verdomd groot dier", zegt hij. Als hij een stok de kant van de wolf op gooit, vlucht die wat verder het bos in, maar ook daarna komt hij weer terug. Pas als hij met een andere wandelaar een praatje maakt om te checken of het toch niet toevallig een grote hond is, verdwijnt de wolf om niet meer terug te keren.

Een wandeling

Waar de wolf vandaan komt, is niet te zeggen. Als wolven gaan puberenverlaten ze het ouderlijk territorium om een "stukje te wandelen" zoals Lelieveld het noemt. Die wandeling kan 100 kilometer zijn, maar ook 2000 kilometer. De Amerongse wolf kan dus uit Duitsland of Frankrijk komen, maar ook uit de roedel op de Veluwe.

"Als een wolf in een gebied komt dat 'ie zelf geschikt acht, gaat hij zijn territorium afbakenen", vertelt Lelieveld. Hoe hij dat doet? Met urine en drollen. Die drollen zijn essentieel voor onderzoekers als Lelieveld. Lelieveld: "Met urine zijn wij als mensen niet zo goed." Maar de drollen zijn een bron van informatie. Met het genetisch materiaal valt de wolf beter te volgen. "Stel nou dat we dan over een half jaar deze wolf weer aantonen in hetzelfde gebied, dan pas kunnen we echt spreken van een definitieve vestiging."

Wie zo'n drol ziet, moet zich dan ook vooral melden bij het wolvenmeldpunt. Hoe zo'n uitwerpsel eruitziet, is hierboven te zien. De drollen liggen vaak midden op het pad, en zijn vrij goed te onderscheiden. Lelieveld: "Dat is nog wel even wat anders dan de gemiddelde hondendrol met Frolic erin. Er zit echt gewoon haar van wild in en het ruikt ook een beetje anders." Bovendien zijn ze een stuk groter: zo'n 2,5 centimeter dik en 20 centimeter of langer.


https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3585011/vestigt-jonge-wolf-zich-op-utrechtse-heuvelrug-we-hebben-drollen-nodig
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

#791
Even een vraagje: hoeveel honden poepen precies op het midden van een paadje? De mijne wil dat beslist niet: die gaat altijd een stukje van het pad af om tussen het gras een uitwerpsel achter te laten. Hier in Slovenie vindt ik wolvendrollen juist midden op het pad. Mijn hond is daar erg goed in, die drollen vinden. Zelfs hele platgereden oude drollen vindt ze. En laat daar dan een plasje bij achter (om het even of het honden- of wolvendrollen zijn; dat onderscheid mag ik zelf maken).

Is dit naast het pad / midden op het pad kenmerkend?

p.s. dit is iets voor de onderzoekers om rekening mee te houden: honden kunnen over een wolvendrol hebben geplast. Zou dat de DNA analyse beinvloeden?

p.s.2 ik weet hier ook precies op wat voor plekken wolven met urine markeren: die plekken vindt mijn hond ook. Ik kom op zulke afgelegen plekken dat plasjes van andere honden niet erg waarschijnlijk zijn. Anders was ik die honden (met eigenaar) vroeg of laat wel tegen gekomen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

ruut

wil effe reageren op poepen van honden.
Wanneer ik in Marizy ben, Frankrijk in de middle of nowhere, ga ik met de honden (dobermannen)  het bergpad bewandelen. komen vaak op wildpaden, en uitgerekend op kruispunte doen ze hun behoeften, duidelijk zichtbaar dus.
in dit gebied komen vos, zwijn en das voor.
binnen de omheining van de boerderij doen ze behoefte bij opening in de omheining. duidelijk om hun territorium aan te geven voor eventuele binendringers. buurman boer had veel last van "indringers", vooral van de vos, die het had gemunt op z'n konijnen.
ik had trouwens wel bekijks met m'n honden in het dorp, die zonde aangelijnd te zijn mee gingen, keurig naast de voet. als de Fransen 'n hond hebben, zit die meestal op de arm of ze zitten aan de ketting. maar dat terzijde ;)
groet, ruut

Arjan V

Tijdens een wolvenstage in Duitsland vonden we nooit drollen midden op het pad. Altijd aan de kant. Wel bij kruisingen.
Daar gebruikte men een hond om verse wolvendrollen op te sporen.

Ik denk dat de verslaggever het verkeerd heeft opgeschreven.
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

Zou dit een kwestie van dominantie zijn en poept mijn hond (hollandse herder teef) in hoog gras om aan te geven dat ze "stiekum te gast is" in een wolventerritorium?

Maar echt, ik herinner me geen enkele wolvendrol niet niet pal op het midden van een pad of onverharde weg lag.

Beren poepen waar ze toevallig lopen en dat kan ook op de weg zijn. Mijn hond ruikt wel aan berenpoep maar laat daar geen plasjes bij achter. Maar ook dat terzijde.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arjan V

Ik heb het aan Glen lelieveld (Wolvenmeldpunt en zoogdiervereniging) gevraagd en dit is zijn reactie.

"Jazeker, op en naast pad lijken de voorkeursplekken, en zeker ook kruisingen. We merken wel dat elke wolf zijn/haar eigen voorkeur heeft, dus er zit wat variatie in."

Kan misschien ook per gebied anders zijn.
Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

Citaat van: tekenaar op mei 26, 2023, 09:21:58 AMZou dit een kwestie van dominantie zijn en poept mijn hond (hollandse herder teef) in hoog gras om aan te geven dat ze "stiekum te gast is" in een wolventerritorium?

Maar echt, ik herinner me geen enkele wolvendrol niet niet pal op het midden van een pad of onverharde weg lag.

Beren poepen waar ze toevallig lopen en dat kan ook op de weg zijn. Mijn hond ruikt wel aan berenpoep maar laat daar geen plasjes bij achter. Maar ook dat terzijde.

Dominantie bestaat niet (ref. L. David Mech). Ook zou het voor de geur niets uitmaken of de drol op een pad ligt of in het gras. Wel is het zo, dat als de drol open en bloot ligt, de geurvlag zich makkelijker kan verspreiden, maar het is niet zo dat een geurvlag niet opgemerkt zal worden als deze naast het pad ligt.

Ik heb twee honden en de een zoekt zijn privacy op en de ander gaat waar ze staat, als het maar onverhard is.

Degene die haar privacy opzoekt, is een uitstekende speurder en is in staat minieme geuren (enkele kruidnagel) op tientallen meters afstand op te vangen en te volgen, afgezien van waar de geurbron zich bevindt.

Honden/wolven zijn echt geniaal als het gaat om hun neus.

tekenaar

Klopt wel dat mijn hond ook zeer verborgen geurvlaggen vindt.

Die "dominatie" komt i.d.d. van onderzoek aan roedels wolven in dierentuinen waarbij jonge wolven veel te lang in de roedel zijn gelaten. Wanneer ze de leeftijd hebben waarop ze hadden moeten vertrekken om een eigen roedel te stichten, maar niet weg kunnen, ontstaat een enorm gespannen situatie met veel gevechten, verwondingen en evt dode wolven. In die situatie is er wel degelijk dominantie.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Zat nog eens te denken. Ik vermoed dat de drollen evengoed willekeurig geplaatst worden, maar dat er bovengemiddeld veel drollen op de paden gevonden worden, omdat ze A) daar bovengemiddeld veel lopen, maar B) de kans dat een mens ze daar vinden zal ook flink bovengemiddeld is.

Het zou interessant zijn om een wolf te zenderen en dan met een zoekhond de gangen na te gaan.

Aan de andere kant, dan weet je dat, en dan?

Arjan V

Ik denk dat zoogdieren in het algemeen gebruik maken van paden om door zij  territorium te lopen. Door de mens gemaakt of wildwissels. Gemakzucht dient ook het dier.
De drollen en urine dienen ook om hun territorium te markeren dus dan kan je het beter plaatsen op die plekken waar veel andere dieren en soortgenoten komen.
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

Citaat van: Norman op mei 26, 2023, 20:10:13 PMZat nog eens te denken. Ik vermoed dat de drollen evengoed willekeurig geplaatst worden, maar dat er bovengemiddeld veel drollen op de paden gevonden worden, omdat ze A) daar bovengemiddeld veel lopen, maar B) de kans dat een mens ze daar vinden zal ook flink bovengemiddeld is.

Het zou interessant zijn om een wolf te zenderen en dan met een zoekhond de gangen na te gaan.

Aan de andere kant, dan weet je dat, en dan?

Ik ben het wel met je eens dat ze bovengemiddeld veel over stille boswegen zullen lopen, maar, als het willekeurig was, dan zouden de drollen op die boswegen zo maar ergens liggen, en ze liggen echt precies in het midden.

Markatieplaatsen met urine liggen op iets uitstekends (boom, hoge graspol, hoop zand) en dan opvallend vaak op een kruispunt. Maar dan wel wat wolven zien als een kruispunt. Een nauwelijks waarneembaar wildspoor wat de weg kruist, is ook een kruispunt. Als je er eenmaal oog voor krijgt ga je die plaatsen ook herkennen, dwz ik kan vaak voorspellen waar mijn hond gaat reageren op een geurmerk in het bos. En in het geval van bomen kan je het echt zien, want daar zit een dood plekje in het mos :) Dit zijn hier echt plaatsen waar wolven veel waarschijnlijker zijn als honden.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

PaulWaarneming

Hier in Extremadura zijn (nog?) geen wolven, tenminste niet in het gebied waar wij wonen. (Intussen wel oprukkend uit noordelijke richting, waar natuurlijk weer veel gedoe over is, maar dit terzijde.) Hier leven wel vossen, dassen, herten, wilde zwijnen, genetkatten, Egyptische mangoesten, wilde katten en de nodige zwerfkatten, soms ook achtergelaten jachthonden. Wie weet binnenkort ook Iberische lynxen, die hemelsbreed op een km of 40 van hier zijn geherintroduceerd.
Onze witte herder teef poept tijdens wandelingen vrijwel altijd naast het pad, in de vegetatie, met een voorkeur voor vaste plekken. Voor het plassen (markeren) heeft ze een duidelijke voorkeur voor kruisingen van paden, opritjes naar akkertjes e.d.. Maar ook wanneer we een schaapskudde met wilde blaffende kuddehonden (mastin espaƱol, achter gaas) passeren wordt er altijd even in de berm geplast. Over andere (honden)drollen wordt wel altijd even geplast. Op ons eigen terrein plast ze altijd langs de afrastering als er mensen met een hond zijn gepasseerd.