Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Vogelvaartocht naar de Kreupel 17 en 28 mei 2012  (gelezen 541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Debby Doodeman

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 259
Vogelvaartocht naar de Kreupel 17 en 28 mei 2012
« Gepost op: mei 09, 2012, 13:41:35 pm »

 
Voor het seizoen van 2012 staan er weer een aantal vogelvaartochten naar vogeleiland de Kreupel op het programma. Elke vaartocht een ander thema met een leuke spreker die een korte lezing over het onderwerp verteld. Dit seizoen ook een speciale 'opa en oma en kleinkinderen' vaartocht!
De excursies worden zoveel mogelijk zeilend afgelegd en het eten aan boord is biologisch.
 De eerste twee excursies zijn:


 De kokmeeuw, ongemerkt een echte trekvogel
 'Vogelvaartochten op het IJsselmeer en vogeleiland de Kreupel'
 
 Dat het niet zo goed gaat met een gewone soort als de kokmeeuw zou je niet zeggen als je langs de Kreupel vaart. In de voorheen belangrijke broedgebieden van de duinen is de kokmeeuw o.a. door de opmars van de Vos verdwenen en in het binnenland zijn kolonies grotendeels in aantal afgenomen door voedseltekorten in de broedperiode. De Kreupel heeft sinds de aanleg een enorme impuls gegeven aan broedende Kokmeeuwen. Met circa 8.000 paar is het de één-na-grootste kolonie van Nederland. Alleen op Griend in het Waddengebied broeden er meer. Naast kokmeeuwen broeden er op het eiland enkele tientallen paren zwartkopmeeuwen en vele duizenden visdieven. Een hotspot voor meeuwen en sterns en een unieke situatie in een drukke mensenwereld.
 
 Vaar op 17 mei mee en bekijk de kolonie vanaf zeilboot de Schuttevaer met eigen ogen. Tijdens deze excursie vaart kokmeeuwonderzoeker Frank Majoor mee en zal een korte lezing geven over de bevindingen van zijn ringonderzoek.
 Meer informatie en aanmelden kan op www.fogol.nl. De excursie start om 10:30 in de haven van Enkhuizen. kosten € 39,50 inclusief biologische lunch.
 
 
 Vogelen, is dat leuk?
 'Vogelvaartochten op het IJsselmeer en vogeleiland de Kreupel'
 
 Zijn natuurliefhebbers in het algemeen en vogelaars in het bijzonder ‘vreemde vogels?’ Vaak worden ze gezien als in zichzelf gekeerde types met dure verrekijkers die weinig contact met anderen zoeken maar wel de hele tijd door hun optische hulpstukken staan te turen. En terwijl ze dat doen roepen ze dingen als ‘grote bonte’, ‘kanoet’, ‘witte kwik’, ‘kleine burgemeester’, ‘grote gele’ of ‘blauwe kiek’. Het lijkt voor de buitenstaander wel een vreemd soort geheimtaal uit een Harry Potterboek, die alleen wordt verstaan door ingewijden.
 
 Zijn het echt van die vreemde snuiters? Op deze en andere vragen gaat natuurboekenschrijver, natuurgids Johan Bos uit Alkmaar in tijdens zijn presentatie: ‘Vogelen, is dat leuk?
 
 Eigenlijk valt het allemaal wel mee met die vogelaars. Het zijn – meestal – net gewone mensen. Maar hun passie maakt vaak de jager of het kind weer in ze wakker. Ze zijn dan lekker buiten, op jacht naar de vele verschillende soorten wilde dieren die je kunt zien en vaak zijn dat in ons land vogels.
 
 Johan laat tijdens het varen wat foto’s zien die hij in de loop der tijd in Nederland heeft gemaakt en hij toont tekeningen van Frits-Jan Maas die in zijn boek ‘Vogels voor elke dag’ staan. Johan vertelt het een en ander over trekvogels, standvogels en broedvogels. Ook gaat hij in op wat je kunt doen met een verrekijker, telescoop en een digitale camera. Geschikt voor iedereen die meer wil weten over vogels kijken.
 We varen 28 mei vanuit de haven van Enkhuizen naar vogeleiland de Kreupel en bekijken de duizenden broedvogels met eigen ogen. Meer informatie en aanmelden kan op www.fogol.nl. De excursie start om 10:30 in de haven van Enkhuizen. kosten € 39,50 inclusief biologische lunch
 
 Met vriendelijke groet,
 
 Debby Doodeman
 www.fogol.nl

 
« Laatst bewerkt op: mei 09, 2012, 13:46:24 pm door Debby Doodeman »
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.058 seconden met 20 queries.