Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Deborah

Herken de wilde kat in Nature Today door ARK Natuurontwikkeling d.d. 10 maart 2021.

#127 Van strand tot snijtafel: van een dode walvis valt veel te leren in het NRC podcast Onbehaarde Apen d.d. 11 maart 2021.

Diervriendelijk vangen van muskus- en beverratten heeft de toekomst in Nature Today door de Zoogdiervereniging d.d. 13 maart 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

ruut

Dit doen de dieren in de Biesbosch als er niemand kijkt
Vandaag om 20:00 • Aangepast vandaag om 21:23


Verborgen camera's filmen dag en nacht 'stiekem' de dieren in de Biesbosch

Ze staan verdekt opgesteld bij beverburchten, ze loeren mee vanaf gecamoufleerde paaltjes én hangen aan bomen in de wildernis van de Biesbosch. Twaalf camera's verdekt opgesteld in Nationaal Park de Biesbosch filmen dag en nacht het gedrag van dieren. "De beste acteurs die voor de camera komen zijn bevers", zegt Reinier Jaquet. "Die verdienen een Oscar."


Geschreven door
Rob Bartol
Wekelijks gaan ze op op pad, de vrijwilligers van het Natuur Wetenschappelijk Centrum. Per boot en lopend gaan ze lang bij de twaalf camera's die inmiddels al jarenlang draaien in de Biesbosch. "Per week oogsten we honderden filmpjes", vertelt Ronald van Jeveren. "Die worden allemaal bekeken en beoordeeld. Ik ben al sinds 2014 bezig en ik denk dat ik al tweehonderdduizend filmpjes voorbij heb zien komen."
De filmpjes, die worden opgenomen 'in opdracht' van het Natuur Wetenschappelijk Centrum, geven inzicht in de verspreiding en de aantallen van een soort. Belangrijk werk dat zo nu en dan ook voor verrassingen zorgt. "We hebben een paar jaar geleden een das voor de camera gekregen", vertelt Reinier Jaquet. "Meneer of mevrouw dook op, op een plek waar dat helemaal niet kon. De enige verklaring was dat het beest de rivier was overgezwommen. Absoluut sensationeel nieuws."
"Over het algemeen snuffelen ze er dan aan."
Behalve voor wetenschappelijk onderzoek, worden filmpjes ook op social-media gebruikt. De filmpjes worden massaal bekeken. "Mensen zijn heel nieuwsgierig naar de geheimzinnige en verborgen dierenwereld die wij laten zien", vertelt Reinier Jaquet. "We krijgen daar enorm veel reacties op, maar zeg nou zelf. Het is toch ook heel mooi om zo mee te kunnen kijken naar dieren in hun eigen wereld."
De camera's reageren op beweging. Een sensor scant de omgeving en bij beweging gaat de camera aan. "Sommige dieren hebben het in de gaten als er voor het eerst een camera staat. Die merken dat er iets vreemds staat en of ruiken dat", vertelt Van Jeveren. "Over het algemeen snuffelen ze er dan aan en zo'n tien minuten later zijn ze het hele ding vergeten en gaan ze hun gang."
Verborgen camera's filmen dag en nacht 'stiekem' dieren in de Biesbosch.
Verborgen camera's filmen dag en nacht 'stiekem' dieren in de Biesbosch.
vergroot
Veel camera's, dus dieren, zijn vooral in het donker actief. Dat blijkt uit de honderdduizenden filmpjes én er is een verklaring voor. "Overdag houden dieren zich toch meer schuil, zeker als het druk is in de Biesbosch. 's Nachts is het rustiger. Veel dieren zijn ook aan het donker gewend, ze jagen ook in het donker. Ze zijn uitgerust met de juiste zintuigen."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3359786/dit-doen-de-dieren-in-de-biesbosch-als-er-niemand-kijkt




ArjenDrost †

Als ik naar de tandjes kijk, lijkt het me een andere te zijn.


migratorius

Citaat van: caliprobola op maart 21, 2021, 19:46:38 PM
Citaat van: OJGoreng op maart 17, 2021, 16:34:01 PM
Citaat van: peterv op februari 17, 2021, 16:07:48 PM
Walrus in Denemarken

https://nordjyske.dk/nyheder/thisted/hvalros-strandet-ved-mole-i-nordjylland/a426daf5-497b-4268-a752-7daf9691ff04

Nu een (dezelfde?) in Ierland, ook hier.
Mogelijk dezelfde van Ierland zit nu een heel stuk zuidelijker in de UK, in Pembrokeshire. Mooie beelden hier.
Vandaag een beetje verder naar het oosten in Wales (Telpyn Point). Moet wel een eindje omzwemmen om dichter in de buurt te komen. De Britten mogen zich nog steeds niet bewegen (al doen sommigen dat wel), dus de frustratie is behoorlijk hoog!

JanHein


Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

ruut

Wasbeer in boom zorgt voor veel bekijks in Vught
Vandaag om 15:06


vergroot
Het is nogal een bijzonder gezicht, een wasbeer in een boom. Mensen komen, gewapend met verrekijkers en camera's, naar het beestje kijken.

Geschreven door
Fieke Nobel
De wasbeer zit hoog in een boom en veel mensen komen naar hem kijken. Onduidelijk is waar het beestje vandaan komt of waar hij naartoe moet. Het gebeurt een enkele keer dat een wasbeer wordt gevonden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2014 bij Drimmelen, in 2012 in Nuland, ook in 2012 in Berkel-Enschot, maar deze was al dood.
Bezoekers voor de wasbeer (foto: Bart Meesters).
vergroot
LEES OOK: Provincie wil wasberen en wasbeerhonden schieten, maar volgens partijen 'heeft dat geen zin'

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3369237/wasbeer-in-boom-zorgt-voor-veel-bekijks-in-vught

ruut

#2500
Tweede wasbeer duikt op in Vught: 'Hij zit in mijn kippenhok'
Vandaag om 09:03 • Aangepast vandaag om 09:42

Omroep Brabant
Foto: René van Hoof
Omroep Brabant
De wasbeer in het leghok (Foto: Albert Vesters).

Albert Vesters uit Vught deed dinsdagochtend een bijzondere vondst. Toen hij zijn kippen eten wilde geven, zat daar plotseling een wasbeer. "Hij zit nog lekker op zijn gemak in het leghok", vertelt Albert.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door
Ista van Galen
De Vughtenaar hoorde 's ochtends om vijf uur dat zijn kippen wat onrustig waren. "Dat gebeurt vaker, als er een poes rondloopt bijvoorbeeld." Dus Albert dacht er niet al te veel van. Maar toen hij rond acht uur zijn kippen eten kwam geven, zag hij dat de onrust in het kippenhok niet door een poes werd veroorzaakt.
"Daar zat opeens een wasbeer. Hij bleef rustig toen ik binnenkwam, maar de kippen waren wel geschrokken. Die lopen nu in de tuin. De wasbeer zit nog in het hok", vertelt Albert. Het dier heeft wel een van de kippen doodgebeten.

Wat hij nou precies met de wasbeer moet, weet Albert niet. "Ik blijf er wel vanaf, want ik waag me niet aan beestjes die ik niet ken. Ik bel straks de gemeente om te vragen wat ik ermee moet."
Wasbeer in Vught
Afgelopen weekend trok een wasbeer ook al veel bekijks in Vught. Die zat daar namelijk dagenlang in een boom. Zondagavond is het dier uiteindelijk met een verdovingsgeweer uit de boom geschoten. Ze is opgevangen door Stichting AAP en zit nu in quarantaine. De komende dagen wordt het diertje onderzocht.
LEES OOK:
Uit de boom geschoten wasbeer maakt het goed: 'Ze is wel nieuwsgierig'
Een schot en een schepnet: wasbeer in Vught is gevangen

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3369949/tweede-wasbeer-duikt-op-in-vught-hij-zit-in-mijn-kippenhok

ronris

Heeft iemand het wasberenhok open laten staan???  Of "toeristen" van over de grens?

Rob Koelman

Citaat van: ronris op april 06, 2021, 11:42:43 AMHeeft iemand het wasberenhok open laten staan???  Of "toeristen" van over de grens?

Beide wasberen in Vught waren duidelijk aan mensen gewend (totaal niet schuw). Dus ga maar uit van ontsnapte/losgelaten exemplaren...
Met vriendelijke groet, Rob


Rien Ondersteijn

En de ex-eigenaars genieten van al de aandacht...
Groene groe[n]tjes.Rien.

ruut

Wasbeer in kippenhok was zwaar verwaarloosd en zit nu in opvang
Vandaag om 11:21


De wasbeer die deze week werd gevonden in een kippenhok in Vught, was er slecht aan toe. Dat vertelt Sharon van Offeren van Vooropvang De Maashorst. De wasbeer is dezelfde dag nog naar een wasberenopvang in Someren gebracht en wordt daar volgens haar goed verzorgd.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door
Ista van Galen
Het was de tweede wasbeer die deze week in Vught opdook. Medewerkers van de dierenambulance in Den Bosch vingen het dier brachten het daarna naar De Maashorst in Schaijk. Dat is een tijdelijke noodopvang die controleert hoe het dier eraan toe is en het vervolgens naar een definitieve opvang brengt.
Eigenares Sharon van De Maashorst zag meteen dat het er niet goed aan toe was. "Hij was zwaar verwaarloosd. Zijn vacht was in een slechte staat en had her en der kale plekken."
"Het roofdier was zwaar vermagerd. Vergelijkbaar met een mens die tegen anorexia aan zit. Gelukkig was zijn eetlust wel in orde", vertelt Sharon. Het dier werd direct naar de dierenarts gebracht voor controle. "Gelukkig was hij klinisch wel in orde."

Sharon gebruikt het woord 'verwaarloosd', omdat ze er zeker van is dat dit geen wilde wasbeer was. "Het is sowieso een huisdier geweest. Hij is zo tam en het interesseert hem niks dat er mensen in zijn buurt zijn."
De wasbeer bleek een mannetje te zijn van drie tot vijf jaar oud. Gezien de staat van het dier, nam Sharon meteen contact op met de wasberenopvang in Someren. "De eigenares zei dat we hem meteen moesten brengen, gezien zijn toestand. Dus dezelfde avond was hij al daar."
Het was dinsdagmiddag eerst nog even de vraag of de wasbeer naar de opvang in Someren of naar Stichting AAP zou gaan. Die organisatie in Almere had aangeboden om de wasbeer op te komen halen, maar Sharon bracht de wasbeer uiteindelijk naar Someren. "Dit was maar veertig minuten bij ons vandaan en het dier had op dat moment snel de juiste verzorging nodig. De opvang in Someren is een hele goede plek voor het dier", zegt Sharon.
Foto: Vooropvang de Maashorst.
Foto: Vooropvang de Maashorst.
vergroot
Stichting AAP baalt daarvan. Zij heeft namelijk de eerste wasbeer opgevangen en vermoedt dat deze twee bij elkaar horen. Peter de Haan: "Het kan geen toeval zijn dat er vlak na elkaar twee wasberen verschijnen op dezelfde plek. Waarschijnlijk zijn ze samen ontsnapt of losgelaten in Vught. Als ze elkaar kennen, is het minder stressvol voor ze als ze bij elkaar zitten. De opvang in Someren doet ook fantastisch werk, maar het is een beetje raar dat ze niet bij elkaar worden gezet."
Sharon is het daar niet helemaal mee eens. "Wasberen zijn niet monogaam. Het is niet zo dat het dier sterft van verdriet als hij zijn vriendje niet ziet. De dieren leven in groepen, maar het maakt niet uit in welke groep. Het gaat hier om het welzijn van het dier, dus op dat moment kozen we voor Someren omdat dat dichterbij was. Die wasberenopvang heeft ook een groep wasberen, dus het dier heeft nog steeds soortgenoten."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3371068/wasbeer-in-kippenhok-was-zwaar-verwaarloosd-en-zit-nu-in-opvang

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Douwe van der Ploeg

https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2021/vleermuizen-slachtoffer-van-na-isolatie

CiteerEcoloog Ferdy Timmerman wist meteen wat er aan de hand was toen hij afgelopen zondag op klaarlichte dag een in "lichtgrijze bolletjes verpakte" vleermuis op een boom zag landen. Het dier – een gewone grootoorvleermuis – was slachtoffer geworden van na-isolatie.
Douwe van der Ploeg


ruut

Doodgeschoten das gevonden in Deurne: 'Dit is een misdrijf'
Vandaag om 14:42 • Aangepast vandaag om 17:10


Op een veld aan de Kuilkensweg in Deurne is zondag een doodgeschoten das gevonden. Het beest lag daar met een wond in de rug. De dierenpolitie doet onderzoek en vraagt mensen die meer informatie hebben zich te melden.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door
Ista van Galen
De das is een beschermde diersoort en mag dus niet gedood worden. De politie neemt dit hoog op: "Dit is een misdrijf". Of er al een verdachte in beeld is, kan de politie niet zeggen.
Mari de Bijl van Brabants Landschap is verbaasd over wat de das is aangedaan. "Dat is wel heel triest", aldus de boswachter. Hij kan zich niet indenken waarom iemand dit zou doen. "Soms hebben mensen bijna geen reden nodig om iets dood te maken. Dan zitten ze gewoon in de weg, of zijn ze bang dat ze schade aanrichten aan landbouw of dieren opvreten. Maar het gaat wel ver om een das dood te schieten vind ik."
De das in Nederland
De das was volgens De Bijl vroeger bijna uitgestorven. "Uiteindelijk werd gezorgd dat de populatie beschermd is. Nu zijn ze bijna algemeen geworden."
Momenteel leven ongeveer vijfduizend tot zesduizend dassen in Nederland. Die komen vooral voor op de Veluwe, in Oost-Brabant en Zuid-Limburg. De das heeft geen natuurlijke vijanden. De grootste bedreigingen voor de das zijn sterfte door verkeer en verdrinking in kanalen met steile oevers. Jaarlijks sterven in Nederland zo'n zevenhonderd dassen in het verkeer

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3383063/doodgeschoten-das-gevonden-in-deurne-dit-is-een-misdrijf


Cygnus

Citaat van: hans parlevliet op mei 04, 2021, 17:56:06 PM
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/814880/In-beeld-Uithuizermeeder-spot-goudjakhals

Inderdaad een Jakhals, leuke waarneming. Ik weet niet op grond waarvan die Duitse kenners aan de hand van een video tot de conclusie kunnen komen dat de Jakhals zich daar gevestigd heeft. Een territoriale Jakhals is vrij gemakkelijk vast te stellen, er moet dan regelmatig gehuil worden gehoord.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Douwe van der Ploeg

CiteerEen ruige dwergvleermuis is in de nacht van zondag 2 op maandag 3 mei van Minsmere in Engeland rechtstreeks naar Wijk aan Zee gevlogen. Dit is de eerste detectie van een dergelijke oversteek van Engeland naar Nederland via het telemetrie-onderzoek naar de migratie van ruige dwergvleermuizen. De vleermuis, een volwassen vrouw, werd op 29 maart 2021 gezenderd door de Norwich Bat Group, die WUR-onderzoekspartner zijn.

https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/marine-research/show-marine/Ruige-dwergvleermuis-steekt-in-een-nacht-de-Noordzee-over.htm
Douwe van der Ploeg


H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Rob Koelman

Kleine apen nemen na verhuizing accent van andere apensoorten over
27 mei 2021 10:03 Laatste update: 4 uur geleden

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat kleine apen het accent van andere apensoorten overnemen wanneer ze in hun gebied gaan leven, meldt The Guardian donderdag.

Het apengedrag zou te vergelijken zijn met dat van mensen. Zo nemen Britten die naar de Verenigde Staten verhuizen het Amerikaanse accent na verloop van tijd ook over, en Nederlanders het Vlaamse als ze naar België emigreren.

De onderzoekers baseren hun conclusies op onderzoek naar vijftien groepen van twee soorten tamarins in het Braziliaanse Amazonegebied. De keelklanken van de twee apensoorten ter grootte van een eekhoorn vertoonden volgens de onderzoekers meer overeenkomsten wanneer ze samen in hetzelfde gebied gingen wonen.

Apen 'spreken' niet zo veel verschillende talen als mensen. Volgens de onderzoekers is het echter wel noodzakelijk dat verschillende apensoorten de nuances van elkaars accenten snappen om elkaar goed te kunnen begrijpen.


Bron: https://www.nu.nl/wetenschap-quest/6135824/kleine-apen-nemen-na-verhuizing-accent-van-andere-apensoorten-over.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Weer positief nieuws over Canis lupus familiaris..

https://www.ad.nl/utrecht/zelfs-de-brandweer-rukt-uit-teckel-zat-urenlang-vast-in-konijnenhol~ae28dba7/

Houd die beesten toch aan de lijn mensen! Het had overigens net zo goed een dassenburcht kunnen zijn die de brandweer vervolgens afgegraven had.. :angry:
Jelle

Merel

Als dat beest een dassenburcht in was gekropen, denk ik dat het 'probleem' snel was opgelost. Das vs teckel 1:0.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer