Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

En natuurlijk ook weer de voorspelbare reacties vanuit de 'dierenbeschermers'...


Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op'

Van de ongeveer 7500 wilde zwijnen op de Veluwe worden er de komende tijd 6000 doodgeschoten, zegt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. De dieren veroorzaken veel schade aan de omgeving als hun aantal toeneemt.

Elk jaar worden er wilde zwijnen doodgeschoten op de Veluwe. De laatste jaren zijn dat er telkens duizenden. Dat komt doordat wilde zwijnen maar weinig natuurlijke vijanden hebben en er veel voedsel is voor de dieren.
'Je houdt alleen maar bomen over'

Faunabeheereenheid waaronder landbouwers, Staatsbosbeheer, de Dierenbescherming en andere betrokkenen hebben nauwkeurig gekeken naar de Veluwe en bepaald hoeveel wilde zwijnen er zouden moeten rondlopen in het gebied. "Je wil wel zwijnen zien, maar je bos moet niet worden opgegeten", zegt een woordvoerder van de FBE. Er is volgens hem besloten dat twee wilde zwijnen per honderd hectare gewenst zijn en dat maakt dat er maximaal 1500 wilde zwijnen op de Veluwe mogen rondlopen.

De woordvoerder wijst erop dat wilde zwijnen met hun neus in de bodem van de Veluwe wroeten, op zoek naar eten. "Alle plantjes die nu groeien, worden overhoop gehaald waardoor je hele bosverjonging door wilde zwijnen wordt vernietigd. Je houdt alleen meer bomen over. Geen kleine plantjes betekent geen insecten en dat betekent weer geen zangvogels. Alles zou in disbalans raken."

Wilde zwijnen hebben wel een natuurlijke vijand: wolven. En hoewel er daar steeds meer van rondlopen op de Veluwe, eten ze nog onvoldoende wilde zwijnen om het evenwicht te herstellen. "Afschot is noodzakelijk om de populatie in bedwang te houden."

De dieren worden tot 1 april volgend jaar geschoten. De komende tijd moet er al veel gebeuren. Binnen een paar maanden vallen er weer veel eikels en beukennoten, eten waar wilde zwijnen gek op zijn. "Als die vallen, verdwijnen de wilde zwijnen in het bos." Dan zijn ze volgens de woordvoerder niet meer zo makkelijk te vinden.

Tegenstanders van de jacht, zoals de Faunabescherming, zeggen dat er zo veel dieren afgeschoten worden omdat jagers dat graag doen. "Die willen veel schieten, dus die zorgen ervoor dat er veel voedsel in het veld is", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren."


Bron: https://nos.nl/artikel/2342717-afschot-6000-wilde-zwijnen-op-de-veluwe-ze-eten-het-bos-op.html
Met vriendelijke groet, Rob

migratorius

Afschot op deze schaal (25 zwijnen per dag!) vinden plezierjagers volgens mij niet leuk meer.

JanHein

Oenanthe

Als ze worden bijgevoerd, zoals de Faunabescherming beweert, heb ik geen medelijden met ze. Maar is dat zo?. Vroeger had je van die voerplaatsen, door jagers gemaakt, maar gebeurt dat nog steeds in een tijd waarin wordt gemopperd over de aantallen?
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

ronris

Citaat van: Oenanthe op augustus 04, 2020, 09:42:47 AM
Als ze worden bijgevoerd, zoals de Faunabescherming beweert, heb ik geen medelijden met ze. Maar is dat zo?. Vroeger had je van die voerplaatsen, door jagers gemaakt, maar gebeurt dat nog steeds in een tijd waarin wordt gemopperd over de aantallen?
het regulier voeren op de Veluwe in verband met slechte voedselsituatie gebeurt allang niet meer meer, het op bescheiden schaal voeren voor tellingen en om dieren op afschot te krijgen nog wel, volgens bepaalde regels die maximum hoeveelheid aangeeft. Ook op de wildobservatieplaatsen voor toeristen is vaak een voederemmer/automaat met timer aanwezig of wordt zeer miniem gebruik gemaakt van brok of appeltjes. Door meer gemengd bos, gras en medegebruik landbouw en al een aantal jaren goede mast is voedselsituatie op Veluwe verbetert. Al waren er de afgelopen 2 jaar door droogte plaatselijk wel problemen.   



Rob Koelman

En natuurlijk weer gelijk de discussie of je dit nou moet toejuichen of hooguit moet tolereren, al dan niet in combinatie met beheer (jaarlijks afschot deel van de dieren) en een hekwerk (waar juist in de OVP zo'n discussie over is)...


'Gelderse edelherten kunnen nieuwe attractie worden in Flevoland'

Gelderse edelherten kunnen een "grote nieuwe attractie worden" voor Flevoland, verwacht een boswachter van Staatsbosbeheer. Zeven dieren zijn dit jaar waarschijnlijk vanuit de Veluwe via de randmeren overgezwommen naar het natuurgebied Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen.

De edelherten zijn daar in april voor het eerst gesignaleerd, zegt Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer bij Omroep Flevoland. Ze zijn toen met een camera vastgelegd. In levenden lijve is hij ze nog niet tegengekomen, maar hij ziet wel hun sporen in het gebied.

De komst van de edelherten levert akkerbouwer Peter van Damme uit Biddinghuizen zorgen op. Hij laat de regionale omroep weten dat hij bang is voor schade aan zijn gewassen. "Als ze allemaal vrij mogen rondlopen en ze gaan over de kavels heen, dan is de schade aanzienlijk." Hij zou willen dat er een hek komt om de de natuurgebieden waar de herten zich ophouden.

Landbouworganisatie LTO Noord heeft de provincie Flevoland gevraagd om snel beleid te maken voor de loslopende edelherten in de provincie. Dat is er nu alleen voor het wild in de Oostvaardersplassen. De organisatie schrijft dat ze de provincie verantwoordelijk stelt voor alle schade die de dieren aan landbouwgewassen toebrengen.

Ook boswachter Griekspoor vindt het belangrijk dat er beleid komt: "Je kan met elkaar afspreken dat ze hier niet mogen komen. Je kunt ook met elkaar afspreken dat je gaat voor een kleine, hanteerbare populatie. En dan moet je ze met afschot in de hand houden." Hij denkt dat meer herten van de Veluwe de oversteek naar Flevoland zullen maken."En als deze plek goed bevalt, en daar lijkt het op, worden er ook jongen geboren."

Edelherten komen tot nu toe maar op enkele plaatsen in Nederland voor, waaronder de Veluwe en de Oostvaardersplassen.


Bron: https://nos.nl/artikel/2342929-gelderse-edelherten-kunnen-nieuwe-attractie-worden-in-flevoland.html
Met vriendelijke groet, Rob

Oenanthe

Citaat van: Rob Koelman op augustus 05, 2020, 21:11:30 PM

'Gelderse edelherten kunnen nieuwe attractie worden in Flevoland'

Wie in Flevoland edelherten wil zien kan ik een bezoekje aan de Oostvaardersplassen adviseren. Daar krijg je snel genoeg in de gaten dat edelherten in Flevoland geen attractie zijn. Niks bijzonders.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

OJGoreng

In pandareservaten gaat het goed met de panda, maar verdwijnen andere dieren (VK 4-8)
CiteerNatuurbeschermers gaan er gewoonlijk vanuit dat de bescherming van een zogeheten 'paraplusoort', zoals de reuzenpanda, ook ten goede komt aan andere diersoorten in hetzelfde leefgebied. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat dit in de Chinese pandareservaten niet het geval is.
Met vriendelijke groet, Zainal

ronris

Citaat van: Oenanthe op augustus 05, 2020, 21:59:31 PM
Citaat van: Rob Koelman op augustus 05, 2020, 21:11:30 PM

'Gelderse edelherten kunnen nieuwe attractie worden in Flevoland'

Wie in Flevoland edelherten wil zien kan ik een bezoekje aan de Oostvaardersplassen adviseren. Daar krijg je snel genoeg in de gaten dat edelherten in Flevoland geen attractie zijn. Niks bijzonders.
De conclusie die je nu kan trekken is dat de poortgebieden op de Veluwe in ieder geval werken. wellicht ook een indicatie wat de migratierichting van het edelhert was geweest bij de realisatie van de "corridor"? van het arme zand van de Veluwe naar de rijke klei van Flevoland? Ook bij de Soerense poort staan de herten, zij het mondjesmaat aan de boorden van de IJssel, maar door de uitstekende omstandigheden blijven ze vooralsnog aan de Veluwse kant van de rivier. Een waarneming in de buurt van Gorssel daargelaten. Maar wat niet is....   

OJGoreng

Wat moet Nederland aan met de wolf? (NRC 4-8)

CiteerNee, zegt Jos Verhulst in de tuin van zijn boerderij. ,,Het is belachelijk dat wij in Nederland miljoenen moeten uitgeven aan het beschermen van schapen tegen een wolf die we nooit zien, en die alleen maar ellende veroorzaakt en alles in onze mooie natuurgebieden vermoordt; herten, reeën, zwijnen en hazen. Waarom laat je dan ook niet een leeuw los midden in Amsterdam?"

Ik ben eigenlijk best wel voor dat laatste. Zaten hier nog leeuwen tijdens de laatste ijstijd, want dan zijn ze lekker arbitrair "inheems" en dus heilig ofzo, toch?

CiteerEcoloog Lelieveld weerspreekt dat op zijn beurt: ,,Wolven zijn vluchtdieren en vormen geen bijzonder gevaar voor de mens. De kans dat je de loterij wint of de bliksem op je inslaat is vele malen groter dan de kans dat een wolf je aanvalt, net als het risico dat een hond je aanvalt. En we gaan toch ook niet alle honden verbieden?"

Alweer een idee dat me bijzonder aanspreekt aan het eind van een alinea. Goede, consistente opbouw, dat verhaal.

Citeer,,Bij Wolf-Fencing Nederland zijn we geen wolvenknuffelaars, maar ook niet anti-wolf", aldus de website.

Maar schermen met wolven doen ze ook niet. Bait-and-switch, puh.
Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Grappig nieuws in de komkommertijd...  B)


Wilde zwijnen gaan ervandoor met tas van Duitse nudist

Op sociale media worden driftig foto's gedeeld van een opmerkelijk incident. Er is op te zien hoe een Duitse nudist achter een familie wilde zwijnen aanrent.

Een van de beesten ging ervandoor met een gele, plastic tas, waarin de laptop van de man bleek te zitten.

Adele Landauer legde het tafereel vast met haar mobiele telefoon toen ze lag te zonnen bij de populaire Teufelssee in Berlijn. Op Facebook schrijft ze dat de man moest lachen toen ze hem de foto's liet zien.

De man gaf haar toestemming om de beelden openbaar te maken, schrijft Landauer. Dat leverde tot nu toe al bijna 10.000 likes op. Het bericht is al ruim 14.000 keer gedeeld en gaat ook viraal op Twitter.

Op Instagram gaf Landauer nog meer informatie over het voorval. Zo applaudisseerden de andere badgasten toen de man uiteindelijk met zijn spullen terugkwam.


Aanvullende berichtgeving, inclusief filmpje: https://nos.nl/artikel/2343238-wilde-zwijnen-gaan-ervandoor-met-tas-van-duitse-nudist.html
Met vriendelijke groet, Rob

Merel

Vraag je je af wat een naakte man met een laptop in het bos doet....
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

OJGoreng

Kleren bestellen op internet?
Met vriendelijke groet, Zainal

pdeknijff

FKK is heel normaal in Duitsland Merel, dus waarom zou hij daar niet bloot de krant op zijn laptop lezen?
Zijn reactie spreekt dan ook boekdelen, hij zit er helemaal niet mee en zijn mede strandgenoten, al dan niet gekleed, ook niet.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

Douwe van der Ploeg

Ik heb ook wel eens m'n laptop bij me in het bos (dan niet naakt, maar ieder z'n ding), omdat ik voor/na een afspraak nog even een uurtje heb voor een wandelingetje, en het ding niet in m'n auto wil laten liggen..
Douwe van der Ploeg

Rien Ondersteijn

Groene groe[n]tjes.Rien.

Oenanthe

Er zijn ook mensen die vogelaars niet begrijpen en de draak steken met hun gedrag. Laten wij die fout niet bij anderen maken. Zeker als we het fijne er niet van weten.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

OJGoreng

Citaat van: Oenanthe op augustus 11, 2020, 11:47:15 AM
Er zijn ook mensen die vogelaars niet begrijpen en de draak steken met hun gedrag.

Dat is dan ook volkomen terecht.
Met vriendelijke groet, Zainal

OJGoreng

#2329
Brabantse wolf lijkt een blijvertje (NOS 16-8)

CiteerInmiddels heeft gedeputeerde Lemkes een Wolvenplatform in het leven geroepen, dat moet adviseren hoe mens en wolf vreedzaam kunnen samenleven.

Yes een platform! Vraag is natuurlijk wel of de wolf een beetje open en opbouwend de discussies ingaat.
Met vriendelijke groet, Zainal



Rob Koelman

Meer dode bruinvissen op Nederlandse kust dan elders langs Noordzee

Sinds 1990 zijn er op de stranden van Noordzeelanden meer dan 16.000 dode bruinvissen gevonden. De meeste daarvan werden in Nederland aangetroffen, soms wel 800 per jaar, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers zien met name in het zuidelijke deel van de Noordzee na 2005 een stijging van het aantal dode bruinvissen. Een duidelijke verklaring is er niet. Mogelijk is er een verband met de toename van activiteiten op zee, zoals de bouw van windmolenparken.

De bruinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Hij is ook schuw. Dat maakt het moeilijk om vast te stellen waar ze zich graag ophouden. Lonneke IJsseldijk, een van de onderzoekers, vindt het belangrijk dat daar onderzoek naar wordt gedaan, zodat er bijvoorbeeld bij de bouw van windparken rekening mee kan worden gehouden.

Het onderzoek is in het tijdschrift Biological Conservation gepubliceerd.


Bron: https://nos.nl/artikel/2344526-meer-dode-bruinvissen-op-nederlandse-kust-dan-elders-langs-noordzee.html
Met vriendelijke groet, Rob

ruut

'Verdwenen' Somalische olifantsspitsmuis na decennia herontdekt in Djibouti

De Somalische olifantsspitsmuis is vorig jaar voor het eerst sinds 1968 weer door wetenschappers waargenomen, terwijl zij in de veronderstelling waren dat de diersoort was verdwenen. De soort blijkt nog steeds in Djibouti te leven.
In een onderzoek dat dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ is gepubliceerd, staat dat in Djibouti twaalf Somalische olifantsspitsmuizen zijn waargenomen.
De diersoort werd er herontdekt na meerdere tips en hulp van de lokale bevolking. Eerdere waarnemingen van het zoogdier waren uit buurland Somalië afkomstig. Volgens de onderzoekers leeft het dier mogelijk ook in Somalië en Ethiopië.
Tot de vondst in Djibouti was alle wetenschappelijke informatie over de soort afkomstig van 39 dieren die honderden jaren geleden zijn gevangen en nu worden bewaard in musea. Er zijn nu voor het eerst beelden van een levende Somalische olifantsspitsmuis gemaakt.
Het dier heeft een kenmerkende snuit in de vorm van een slurf voor het opzuigen van mieren. De olifantsspitsmuis kan een snelheid van 30 kilometer per uur bereiken.
De onderzoekers gebruikten in Djibouti een mix van pindakaas, havermout en gist om het dier te lokken. Uiteindelijk zagen ze twaalf Somalische olifantsspitsmuizen. Om meer over ze te leren, wordt in 2022 opnieuw onderzoek gedaan.

https://www.nu.nl/dieren/6071657/verdwenen-somalische-olifantsspitsmuis-na-decennia-herontdekt-in-djibouti.html

ruut

Zeldzame spitssnuitdolfijn dood aangespoeld bij Roggenplaat
17 augustus 2020 09:02


Een zeldzame spitssnuitdolfijn is maandagochtend dood aangespoeld bij het eiland Roggenplaat nabij de Oosterscheldekering. Het gaat waarschijnlijk om het dier dat vorige week bij Wassenaar en later bij Zandvoort is gezien, zo zegt SOS Dolfijn.

Het kadaver wordt naar de Universiteit Utrecht gebracht om de doodsoorzaak te achterhalen.

Eerder deze maand spoelde op het strand in het Belgische Nieuwpoort eveneens een spitssnuitdolfijn aan. Deze dolfijn leefde nog en werd naar zee gebracht. Een dag later is dit dier alsnog dood aangetroffen bij Wenduine.

"Genetisch onderzoek moet aantonen of er een relatie tussen beide dieren is", meldt SOS Dolfijn. De spitssnuitdolfijnen waren vrouwtjes van dezelfde grootte. Volgens SOS Dolfijn zijn spitssnuitdolfijnen diepzeedieren. Als ze in de Noordzee terechtkomen, gaat het vaak om in de problemen geraakte dieren die moeilijk kunnen overleven.

In 2017 is voor het laatst een levende spitssnuitdolfijn in Nederland aangespoeld. SOS Dolfijn legt uit dat bij stranding hulp vaak niet mogelijk blijkt.

https://www.nu.nl/dieren/6071299/zeldzame-spitssnuitdolfijn-dood-aangespoeld-bij-roggenplaat.html?_sm_byp=iVVqTtjHQ7v3rDT5

Rob Koelman

Butskoppen gezien in Oosterschelde, SOS Dolfijn op zoek naar waarnemingen

In de Oosterschelde bij Yerseke zijn vrijdag butskoppen gespot. De diepzeewalvissen komen normaal gesproken niet voor in de zuidelijke Noordzee of in de Oosterschelde. Stichting SOS Dolfijn roept op waarnemingen van de dieren te melden bij SOS Dolfijn.

Een team van SOS Dolfijn is zondag bij de Oosterschelde op zoek naar butskoppen. De zoogdieren kunnen moeilijk overleven in dit gebied.

De Noordelijke butskop is een van de grootste soorten spitssnuitdolfijnen en behoort tot de tandwalvissen. Volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn is het vreemd dat de dieren in de Oosterschelde zwemmen. Normaal zijn de dieren te vinden in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Het is mogelijk dat de dieren door de kering gezwommen zijn, maar de woordvoerder van SOS Dolfijn schat de kans dat ze zelf weer terugzwemmen klein in. Als de dieren gevonden zijn, kan SOS Dolfijn proberen een veilige situatie te creëren om de kans te vergroten dat de diepzeewalvissen weer terug de zee in zwemmen.

SOS Dolfijn verzoekt mensen die de afgelopen dagen butskoppen hebben gezien direct contact op te nemen SOS Dolfijn.

Bron: https://www.nu.nl/algemeen/6072712/butskoppen-gezien-in-oosterschelde-sos-dolfijn-op-zoek-naar-waarnemingen.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Butskoppen niet meer gezien in Oosterschelde, 'massale' sterfte in Europa

De butskoppen die donderdagavond en vrijdag in de Oosterschelde zijn gezien, zijn daarna niet meer waargenomen, vertelt woordvoerder Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn maandag aan NU.nl. In de laatste weken is volgens de organisatie sprake van "massale" sterfte van spitssnuitdolfijnen in Europese wateren. De kans dat de butskoppen in de Oosterschelde overleven, is dan ook klein.

"We zien de afgelopen weken op verschillende plekken in Europa spitssnuitdolfijnen massaal aanspoelen en overlijden", vertelt Van den Berg. De butskop behoort tot de spitssnuitdolfijnen.

Ruim twee weken geleden werden voor de Britse kust twee butskoppen gezien. Zondag werden de walvisachtigen ook gezien in de buurt van de haven van Glasgow.

Vorige week spoelden zeven butskoppen aan op de Ierse kust. Ook op de Roggenplaat (Oosterschelde), in Wenduine (België) en in Lowestoft en Portsmouth (beide Engeland) spoelden recent spitssnuitdolfijnen aan. Het is niet duidelijk waardoor de dieren aanspoelen.

Het is ongebruikelijk dat spitssnuitdolfijnen levend in de zuidelijke Noordzee worden gezien. De zeezoogdieren leven normaal gesproken in diepe zeeën, waar ze op 2 tot 3 kilometer diepte jagen op reuzeninktvissen.

In de enkele tientallen meters diepe Oosterschelde vinden ze dergelijk voedsel niet. SOS Dolfijn houdt dan ook sterk rekening met het scenario dat de 8 tot 9 meter lange dieren het niet gaan overleven.


Hele artikel: https://www.nu.nl/dieren/6072818/butskoppen-niet-meer-gezien-in-oosterschelde-massale-sterfte-in-europa.html
Met vriendelijke groet, Rob


ruut

#2338
Hongerige dassen vreten maisvelden kaal, boeren willen schadevergoeding
Gisteren om 20:00 • Aangepast vandaag om 09:13

Beschadigde maisstengels door dassen.

Hoofdschuddend loopt melkveehouder Jos van Esch door zijn maisveld. Overal gebroken stengels en kale maiskolven. "De familie das is hier op bezoek geweest", zegt de boer. Hij is er niet blij mee en wil een behoorlijke schadevergoeding van de provincie: "Heel veel boeren hebben hier last van".
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door
Rene van Hoof
Boer Jos laat zien wat voor schade de dassen aanrichten:

Dat de dassen op zoek zijn naar voedsel dat klopt, zegt natuurliefhebster en dassendeskundige Annemarie van Diepenbeek. "Het grondwaterpeil is erg laag door de droogte. Daarom kan de das zijn gewone voedsel, regenwormen, bijna niet vinden. Soms eten ze wel 300 regenwormen." Omdat die nu bijna niet te vinden zijn zoekt de das zijn toevlucht tot onder andere maisvelden. De zoete stengels die lust de familie das wel.
"Soms klagen boeren wel gauw, maar je kunt niet ontkennen dat er schade door dassen is", zegt Annemarie. "In het verleden waren er overeenkomsten met faunabeheer, waardoor ze een vergoeding kregen voor geleden schade. Die overeenkomsten zijn er nu niet meer en de regeling die er nu is, die is niet in de haak, zegt Annemarie. "Het indienen van een schadeclaim kost al 300 euro en de boer heeft ook nog eens een eigen risico van 250 euro." De dassenliefhebster pleit daarom voor een betere schaderegeling.
"Ze gaan bij elkaar op bezoek en spelen graag. Het zijn heel sociale dieren."
In natuurgebied De Maashorst, tussen Uden en Oss, laat Annemarie trots de dassenburchten zien, waar de dieren leven. "Dat zijn cultuurhistorische bouwwerken, soms honderden jaren oud, uit de tijd van Napoleon. Ze hebben meerdere verdiepingen en enorme gangenstelsels".
In de Maashorst staan wel veel dassenburchten leeg. Annemarie denkt dat door de droogte en het voedselgebrek er nu minder dassen zijn. Ze zou graag zien dat er weer kleinschalige boerenweilandjes komen, waar dassen regenwormen kunnen eten.
Volgens Van Diepenbeek, die al veertig jaar een passie voor dassen heeft zijn het prachtige dieren: "Ze gaan bij elkaar op bezoek en spelen graag. Het zijn heel sociale dieren." Melkveehouder Jos van Gerwen, die ooit oog in oog stond met een das, vindt het weliswaar mooie dieren, maar noemt ze bepaald niet leuk: " Ik kreeg er schrik van. Die dieren zijn best agressief, de bek ging open en hij begon te blazen, ik moest toch wel snel zijn om hem voor te blijven".

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3251422/hongerige-dassen-vreten-maisvelden-kaal-boeren-willen-schadevergoeding

jva

Citaat van: ruut op augustus 27, 2020, 09:25:09 AM
Jos van Gerwen, die ooit oog in oog stond met een das, vindt het weliswaar mooie dieren, maar noemt ze bepaald niet leuk: " Ik kreeg er schrik van. Die dieren zijn best agressief, de bek ging open en hij begon te blazen, ik moest toch wel snel zijn om hem voor te blijven".

Meneer heeft veel fantasie, misschien te veel met zijn neus boven een vat glyfosaat gehangen?
Jelle