Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan Broekhuizen

Denen gooien de grens dicht: We willen de zwijnen tegenhouden
https://youtu.be/Cc0p6iTvo64

En in NL is geen geld om de wolven 'buiten' te houden...
Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Rob Koelman

Eén van de zeer weinige keren dat het gedrag van Trump positieve gevolgen heeft, zij het onbedoeld...


Strand in Californië onbegaanbaar door 'invasie' zeeolifanten

Een strand in een populair natuurgebied in Californië is ingenomen door een groep zeeolifanten. De dieren kwamen opdagen toen het park sloot omdat personeel door de 'shutdown' niet meer betaald werd.

Filmpje: https://www.nu.nl/262065/video/strand-in-californie-onbegaanbaar-door-invasie-zeeolifanten.html

Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

#1892
Da's weer eens wat anders dan een uit een weiland ontsnapte koe...  :blink:


Agenten VS leiden verdwaalde zeeolifant terug naar zee

De politie van de Californische deelstaat San Luis Obispo County werd woensdag ingeschakeld om een verdwaalde zeeolifant van de weg te halen. Het dier was waarschijnlijk de weg kwijt geraakt na een gevecht met een mannelijke soortgenoot.

Filmpje: https://www.nu.nl/262164/video/agenten-vs-leiden-verdwaalde-zeeolifant-terug-naar-zee.html

Met vriendelijke groet, Rob

Arjan Broekhuizen

Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

ruut

Duitse probleemwolf mag afgemaakt worden
De Noordelijke Duitse deelstaat Schleswig-Holstein heeft toestemming gegeven om een wolf af te maken. Het dier heeft al zes schapen gedood. De wolf is een beschermd dier in Duitsland en mag alleen bij grote uitzondering worden gedood.

AD Buitenlandredactie 31-01-19, 14:43

Sinds november zijn in het gebied acht schapen gedood door de 'probleemwolf'. Zelfs de speciale hekken rond de schapen konden het dier niet tegenhouden. In zes gevallen kan de wolf, die de naam GW 924m draagt, met zekerheid als boosdoener worden aangewezen. Volgens het ministerie van Milieu in de deelstaat zijn er zeventien DNA-bewijzen. ,,Deze opgave is dubbel zwaar, noch mooi, noch makkelijk'', aldus minister Jan Philipp Albrecht. Hij houdt rekening met protesten tegen het afschieten.

Wolven mogen in Duitsland alleen worden afgeschoten als ze een gevaar vormen voor de mensen of zware economische schade aanrichten. In Saksen werd begin vorig jaar een dier gedood dat twee honden had aangevallen. Nedersaksen liet in 2016 een probleemwolf afmaken die mensen te dicht naderde en een aangelijnde hond had aangevallen.

Er loopt in Duitsland momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar een Twentse jager die een wolf doodschoot. De jager deed dat naar eigen zeggen uit noodweer. De politie onderzoek of dat waar is.

OlivierO

Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Douwe van der Ploeg

Goeie tuinsoort hoor!

CiteerDe luipaard wist zeker vijf uur lang om zich heen te rennen

Dat vind ik wel knap. Hoe ren je om jezelf heen?
Douwe van der Ploeg

jva

#1897
In dat land is het echt een kat in het nauw. Als er ergens verdrukking en verdringing is van het leefgebied van (o.a.) luipaarden is het daar wel. Gelukkig weet het dier zich wel aan te passen en zijn onder meer honden daar een gemakkelijk prooi. Wat me verbaast is dat voor zover ik weet de luipaarden daar vaak worden verdooft en elders uitgezet ipv gedood. In onze contreien (zie vorig bericht) worden wolven 'al' afgeschoten als ze zich vergrepen hebben aan zes schapen onder het  mom van 'grote economische schade'. Eigenlijk wel bizar, zeker als je beide gevallen (luipaard vs wolf) hier in perspectief ziet..

Het zal ongetwijfeld ook aan het verschil in levensstandaard liggen. Hier in het rijke westen zijn we niets meer gewend en begint men al te piepen als er zich iets aandient wat de weelde waarin we leven dreigt aan te tasten.
Jelle

egilio

Religie heeft er denk ik meer mee te maken dan levensstandaard. Als levensstandaard een goede indicatie zou zijn dan zou je verwachten dat zij die meer hebben meer toleranter te zijn, maar dat is niet zo. Dat heeft denk ik niet te maken met 'niets meer gewend zijn' maar meer met hoe men vanuit levensovertuiging, vaak gestuurd door religie, tegen dieren aankijkt. Overigens heeft het wel ook grote invloed of men schade van dieren altijd ondervonden heeft, of dat er een periode is geweest zonder schade van dieren. In het laatste geval is het na zo'n periode weer heel moeilijk voor mensen om ook maar enige schade te tolereren.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Rob Koelman

Aantal gevangen muskusratten vorig jaar opnieuw gedaald

Vorig jaar zijn opnieuw minder muskusratten gevangen. In 2018 werden 53.511 exemplaren gevangen, een daling van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De dalende trend van de afgelopen jaren wordt hiermee doorgezet, aldus de Unie van Waterschappen woensdag.

In 2017 werden nog 61.859 muskusratten gevangen, wat ook al een forse daling was; 24 procent ten opzichte van 2016. Begin deze eeuw werden jaarlijks nog meer dan 400.000 muskusratten gevangen.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5713992/aantal-gevangen-muskusratten-vorig-jaar-opnieuw-gedaald.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

#1900
Bijzonder verhaal, hoewel de titel wat misleidend is... Het dier heeft nml. een spuitje gekregen..

https://www.ad.nl/buitenland/franse-wolf-kiest-ervoor-te-sterven-in-garage-van-behulpzame-vrouw~a99ea014/
Jelle

Hannie Luijten

Citaat van: jva op februari 02, 2019, 19:06:12 PM
Bijzonder verhaal, hoewel de titel wat misleidend is... Het dier heeft nml. een spuitje gekregen..

https://www.ad.nl/buitenland/franse-wolf-kiest-ervoor-te-sterven-in-garage-van-behulpzame-vrouw~a99ea014/

En is aan een halsband meegenomen naar de schuur...
Groet, Hannie

Rob Koelman

Koud weer helpt jagers: ruim 800 herten Oostvaardersplassen afgeschoten

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen heeft een vlucht genomen nadat er eerder veel minder werden gedood dan de bedoeling was.

In januari zijn 825 edelherten afschoten, in december waren dit er slechts 97. Volgens Staatsbosbeheer komt het door de weersomstandigheden.

"Januari was een typische wintermaand, met elf vorstdagen. Je ziet dan dat de edelherten veel rustiger zijn", zegt een woordvoerder. "Ze zijn nog steeds in goede conditie, maar gaan zuinig om met hun energie en reageren trager. Daardoor is het gemakkelijker om bij ze in de buurt te komen."

Ook werd in de tweede helft van januari op meer dagen en tijdstippen geschoten. Eerst kon het alleen op doordeweekse ochtenden, daarna ook 's middags en in weekenden.

Sinds 1 januari is bovendien het aantal jagers verdubbeld van acht naar zestien. Het is de bedoeling dat er in totaal 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen worden afgeschoten.


Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2270652-koud-weer-helpt-jagers-ruim-800-herten-oostvaardersplassen-afgeschoten.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Ook de NOS besteed aandacht aan het afschieten van edelherten in de OVP:

Staatsbosbeheer heeft tot nu toe 922 herten gedood in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft in januari 825 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. In totaal zijn in het gebied nu 922 herten gedood, aldus de organisatie. Er moeten ruim 1.800 edelherten verdwijnen uit het Europese vogelreservaat, omdat de kudde veel te groot is geworden.

Staatsbosbeheer begon in december met het afschot. De eerste maand viel het resultaat de faunabeheerders niet mee. In januari is vaker en op meer dagen geschoten. Bovendien werd het koud, waardoor de herten beter benaderbaar waren.


Meer lezen: https://www.nu.nl/binnenland/5725338/staatsbosbeheer-heeft-tot-nu-toe-922-herten-gedood-in-oostvaardersplassen.html
Met vriendelijke groet, Rob

hans parlevliet

't Is een triest verhaal. Het is werkelijk te hopen dat de ecologische bureautijgers in de toekomst betere beslissingen nemen..
mvg
Hans

Rob Koelman

Werkende USB-stick gevonden in uitwerpselen Nieuw-Zeelandse zeeluipaard

In de bevroren uitwerpselen van een Nieuw-Zeelandse zeeluipaard hebben wetenschappers een werkende USB-stick met vakantiefoto's gevonden.

De wetenschappers van het maritiem onderzoeksinstituut verzamelden een jaar geleden zeeluipaardenpoep om meer informatie over het dieet en de gezondheid van de dieren te achterhalen.

Ze hebben de poep vervolgens ingevroren en pas toen de uitwerpselen recent werden getest, stuitten de onderzoekers op een plastic USB-stick.

De onderzoekers lieten de USB-stick eerst een aantal weken drogen en vonden toen vakantiefoto's en video's. Ironisch genoeg bevat hij ook afbeeldingen en een video van zeeluipaarden. Deze beelden zijn gemaakt in een baai in het zuiden van Nieuw Zeeland.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar de eigenaar van de USB-stick.


Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/5724948/werkende-usb-stick-gevonden-in-uitwerpselen-nieuw-zeelandse-zeeluipaard.html
Met vriendelijke groet, Rob

Merel

Hebben ze ook gecheckt of de eigenaar misschien ook in de zeeluipaardenpoep terug gevonden is? :P
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman

Tientallen wapiti's per helikopter verplaatst in Californië

Californische boswachters hebben 79 wapiti's [a.k.a. elk; Cervus canadensis] per helikopter verplaatst. De boswachters willen op deze manier de populatie vergroten. Alle dieren werden na afloop goed in de gaten gehouden door dierenartsen.

Filmpje: https://www.nu.nl/262740/video/tientallen-wapitis-per-helikopter-verplaatst-in-californie.html


Met vriendelijke groet, Rob

ArjenDrost †

Citaat van: Merel op februari 06, 2019, 12:00:46 PM
Hebben ze ook gecheckt of de eigenaar misschien ook in de zeeluipaardenpoep terug gevonden is? :P
Misconceptie: zeeluipaarden eten geen mensen. Ze willen er hooguit mee spelen (20m onder water, zonder zuurstof), maar volgens mij zijn er geen gevallen bekend van zeeluipaarden die echt mensen opgegeten hebben. Overigens bestaat ca. 50% van hun dieet uit krill.


Merel

@Arjan: bedankt voor je reactie maar was vooral ironisch bedoeld. Ik ben me ervan bewust dat deze mega-zeehonden geen mensen eten.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Oenanthe

Citaat van: jva op februari 06, 2019, 17:55:02 PM

https://www.nu.nl/dieren/5727228/hardloper-in-amerika-wurgt-jonge-poema-met-blote-handen.html
De poema was misschien jong maar toch zelfstandig want hij viel de hardloper aan. Daarom waag ik te betwijfelen of het verhaal over wurgen waar is. Ik heb in een onbezonnen bui weleens hetzelfde geroepen over vossen maar de mensen van het natuurbedrijf van Dunea lachten me vrolijk uit. Daar moet je meer kracht voor in je knuisten hebben dan ik en de meeste van mijn medemensen hebben. En een poema is tien keer zo zwaar als een vos.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

hans parlevliet

Het lijkt mij de enige optie..
mvg
Hans

Douwe van der Ploeg

Douwe van der Ploeg

Rob Koelman

#1914
Citaat van: Rob Koelman op februari 06, 2019, 13:39:32 PMDe boswachters willen op deze manier de populatie vergroten.

Citaat van: Douwe van der Ploeg op februari 06, 2019, 22:44:30 PM:huh: :huh:

Wellicht een actie vergelijkbaar met het uitzetten van edelherten in het Groene Woud bij ons (?). Oftewel: (her)introductie in een gebied. Vergoten genetische diversiteit kan ook een doel zijn.
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Citaat van: Rob Koelman op februari 05, 2019, 22:43:28 PM
Werkende USB-stick gevonden in uitwerpselen Nieuw-Zeelandse zeeluipaard

In de bevroren uitwerpselen van een Nieuw-Zeelandse zeeluipaard hebben wetenschappers een werkende USB-stick met vakantiefoto's gevonden.

De wetenschappers van het maritiem onderzoeksinstituut verzamelden een jaar geleden zeeluipaardenpoep om meer informatie over het dieet en de gezondheid van de dieren te achterhalen.

Ze hebben de poep vervolgens ingevroren en pas toen de uitwerpselen recent werden getest, stuitten de onderzoekers op een plastic USB-stick.

De onderzoekers lieten de USB-stick eerst een aantal weken drogen en vonden toen vakantiefoto's en video's. Ironisch genoeg bevat hij ook afbeeldingen en een video van zeeluipaarden. Deze beelden zijn gemaakt in een baai in het zuiden van Nieuw Zeeland.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar de eigenaar van de USB-stick.


Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/5724948/werkende-usb-stick-gevonden-in-uitwerpselen-nieuw-zeelandse-zeeluipaard.html


Meer over de zoektocht naar de eigenaar van de USB-stick, inclusief een filmpje dat op de stick staat: https://www.sciencealert.com/is-this-working-usb-stick-found-in-seal-poop-yours-scientists-want-to-know?

Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Voor veel mensen staat het zien van ijsberen in het wild hoog op het verlanglijstje. Geldt dat ook voor jou? Grijp dan nu je kans en boek een vakantiewoning in Beloesja Goeba in de regio Nova Zembla!

Om teleurstellingen achteraf te voorkomen wordt je wel nadrukkelijk geadviseerd eerst het filmpje in onderstaande link te bekijken...  ;)

Filmpje: https://www.nu.nl/263229/video/tientallen-ijsberen-teisteren-nederzetting-op-nova-zembla.htmlMet vriendelijke groet, Rob

Merel

Misschien toch betere huizen bouwen als een ijsbeer zomaar je gang binnen wandelt...
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

hans parlevliet

Nog niet helemaal aangepast aan de klimaat transitie wellicht?
mvg
Hans