Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

OlivierO

Citaat van: OJGoreng op april 26, 2023, 09:25:34 AM
Citaat van: OlivierO op april 25, 2023, 19:07:03 PMJa, toch wel. Ik zou wel een statistieken willen zien van hond vs wolf, of zelfs gedomesticeerde dieren vs. wilde dieren, qua daders dus. De Wolf en de andere wilde dieren gaan er goed uit komen, zoveel is volgens mij ruim zeker.

Hier staat een beetje info, met als belangrijkste boodschap dat goede cijfers daarover ontbreken, helaas.

Sorry, waar wie gelooft iemand met zo'n naam: Laurens Dassen?  B)  :angel:  :rolleye:
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

OlivierO

Citaat van: tekenaar op april 26, 2023, 12:11:11 PM17 schapen per wolf klopt niet met de bewering dat landbouwhuisdieren maar een heel klein deel uitmaken van het voedsel van wolven. Een wolf een een kilo of 5 per dag wanneer hij een prooi beschikbaar heeft (en helemaal niets op minstens de helft van de dagen), wat betekend dat 1 schaap meer dan voldoende is voor een paartje wolven voor een hele week of langer. Mischien is het grootste probleem wel dat karkassen direct worden opgeruimd (door de eigenaar) waardoor de wolven de volgende dag meteen weer gaan jagen.
µ

Het alternatief, om prooien te laten liggen, lijkt mij ook niet goed. Dat gaat gewenning creëren vrees ik.
De basis met zijn om de dieren preventief te beschermen door de juiste behuizing en omheining.
Als je dat niet over hebt voor je dieren, neem dat zelf de juiste conclusie ...
En als dat voor de grotere bedrijven teveel kost, moeten we ons ook misschien eens afvragen of vlees niet veel te goedkoop is (geworden).
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

tekenaar

Waarbij de kanttekening dat in Nederland weinig schapenvlees wordt gegeten: dat gaat allemaal naar het buitenland.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

ruut

Wilde konijnen gezocht om uit te zetten, want er zijn er te weinig in de duinen
Natuur Op veel plekken in de duinen zijn door ziektes bijna geen konijnen meer. Bij Castricum worden exemplaren uitgezet.
Gemma Venhuizen
27 april 2023
Leestijd 6 minuten
'Kringloopkonijnen, zo zou je ze kunnen noemen." Véronique van Meurs, boswachter bij natuurbeheerder PWN, loopt met twee transportboxen door het Noordhollands Duinreservaat, even buiten Castricum. Samen met medewerkers van wildopvangcentra in Krommenie en Mijdrecht laat ze vandaag acht konijnen vrij in het duin. Of althans: in de warande – een cirkelvormige omheining van zo'n zeven meter doorsnede. De buitenkant bestaat uit kippengaas en houten palen; binnenin ligt een heuvel van boomstronken en zand, met daarop takken van duindoornstruiken. Her en der groeien brandnetels, speenkruid en paarse dovenetel. ,,Hier blijven ze twee weken zitten, om aan het buitenleven en de omgeving te wennen. Daarna laten we ze los, en kunnen ze op eigen houtje de wijde wereld in."

Al decennialang gaat het beroerd met de Nederlandse duinkonijnen. Na een uitbraak van de dodelijke ziekte myxomatose, in 1953, leken de aantallen zich aanvankelijk weer te herstellen, tot in 1990 het viraal hemorragisch syndroom (VHS) de kop opstak. Van die besmettelijke, fatale virusinfectie volgde in 2015 een tweede variant. Tegenwoordig circuleren alledrie de ziektes nog in Nederland, en in veel terreinen langs de kust – van oudsher echte konijnenbolwerken – is nog altijd geen herstel van de populaties opgetreden.

Omgewoelde bodem

Uit tellingen in het Noordhollands Duinreservaat blijkt dat de konijnen op veel plekken geheel verdwenen zijn. Elders komen er wel kleine groepjes voor, maar aanwas is er niet: de geboortecijfers en de sterftecijfers zijn met elkaar in evenwicht. Van Meurs: ,,En dat terwijl wilde konijnen juist zo belangrijk zijn voor het duinlandschap. Ze vervullen een sleutelrol, doordat ze met hun graafwerkzaamheden het kalkrijke zand verspreiden. In die omgewoelde bodem kunnen plantenzaden ontkiemen, op de bloemen komen weer insecten af, die trekken vogels aan – enzovoort. Zandhagedissen warmen zich in de zon op de zanderige plekjes, en zetten er hun eitjes af. Zonder het konijn gaat bovendien ook het duinviooltje verloren, de waardplant van de zeldzame duinparelmoervlinder. Of denk aan de tapuit, een bedreigde vogelsoort: die broedt juist graag in oude konijnenholen. En zelf zijn konijnen natuurlijk voedsel voor bijvoorbeeld vossen."

Samen met PWN-ecoloog Myrthe Fonck raakte Van Meurs zo'n zeven jaar geleden betrokken bij een grootschalig project van kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN), over het herstel van de konijnenpopulaties in de kustduinen. Ecoloog Jasja Dekker beschrijft met collega's in het OBN-eindrapport dat er gemiddeld 0 tot 10 konijnen per kilometer kust worden geteld (bij een telling vanuit een auto), met plaatselijk uitschieters tot 25 of 40. ,,25 vinden we nu al veel, maar dat is niets vergeleken met de aantallen die we ooit hadden, toen je nog bijna struikelde over de konijnen", aldus Dekker aan de telefoon.

Een konijn dat gewend is aan sappig gras moet je niet ineens tussen moeilijker te verteren duinvegetatie plaatsen
Jasja Dekker ecoloog
Ook analyseerden de ecologen experimenten met het uitzetten van konijnen in onder meer Frankrijk, Spanje en Portugal, waar de konijnenstand sinds de tweede helft van de vorige eeuw ook al gestaag achteruitgaat. In die gevallen ging het om wilde konijnen die met behulp van fretten uit hun holen werden gejaagd, om elders weer uitgezet te worden.

Bij een geslaagde uitzetting overleeft in de eerste twee maanden zo'n 60 tot 70 procent van de konijnen, vertelt Dekker. ,,Dat kun je zien als een goed resultaat. Wel is het essentieel dat ze zich voortplanten en daarvoor maakt het uit wanneer je ze uitzet, en wáár. Een konijn dat gewend is aan sappig gras moet je niet ineens tussen moeilijker te verteren duinvegetatie plaatsen."

Foto's Walter Herfst
Ingegraven kippengaas

Ook moeten predatoren in de eerste periode op afstand worden gehouden. Van Meurs: ,,Om die reden hebben we het kippengaas bij de warande 60 centimeter diep onder de grond ingegraven, en zorgen we voor de beschutting van duindoorntakken. Je wilt niet hebben dat er een bunzing of boommarter kan binnenspringen, of een vos eronderdoor graaft."

Als de konijnen eenmaal worden vrijgelaten na twee weken zijn ze wél op zichzelf aangewezen, al zijn er om ze tegemoet te komen met een grondboor enkele eenvoudige kunstburchten in het zand gemaakt. ,,Die kunnen ze dan verder zelf uitgraven." De omgeving van de warandes is van tevoren afgegrazen door schapen, zodat het gras kort en eiwitrijk is – precies zoals de nieuwe bewoners het graag hebben.

Maar kóm maar eens aan konijnen om uit te zetten, als het in een groot deel van Europa zo slecht gaat met de populaties. Waar vind je nieuwe pioniers? In het rapport staan enkele kleinschalige uitzettingen vermeld: zo werden in 2017 32 konijnen van de Tweede Maasvlakte naar de duinen van Oostvoorne getransporteerd. Vanaf diezelfde locatie verhuizen er nu ook konijnen naar Vlieland. Een win-winsituatie, want juist in het industriële havengebied van de Tweede Maasvlakte zijn de konijnen ongewenst, en doen ze het té goed. Ook op golfbanen worden soms konijnen weggevangen. Dat vangen gebeurt nog altijd met behulp van fretten, aldus Dekker.

We zetten alleen konijnen uit die zich echt wild en schuw gedragen
Nina Schouten Wildopvang Krommenie
Van Meurs en Fonck begonnen in 2022, in overleg met Dekker, met een pilotproef in het Noordhollands Duinreservaat: de konijnen die zij uitzetten zijn afkomstig uit de wildopvang. Van Meurs: ,,Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje uit Krommenie: dat ze wilde konijnen in de opvang hadden, of ik wist waar die naartoe konden? Dat was het startschot voor ons experiment. Door ze uit te zetten geven we ze een leven in vrijheid terug."

Inmiddels zijn er drie warandes, waar dertig konijnen kunnen wennen aan hun leven in het duin, en aan de lokale vegetatie. Van Meurs: ,,Op deze locatie komen al jaren geen konijnen meer voor. Anders zouden de nieuwe bewoners de bestaande groep kunnen verstoren." De eerste uitzettingen van het afgelopen jaar leken succesvol: er werden tot dusver geen dode konijnen teruggevonden, en diverse keren zijn er in de buurt levende exemplaren waargenomen. ,,Je zag al direct dat hun aanwezigheid allerlei ander leven aantrok: opeens vonden we overal uitwerpselen van vossen en marters. Ook kwamen er meer muizen en uilen naar het gebied." Vaak gaat het in de wildopvang om jonge wilde weeskonijntjes, waarvan de moeder bijvoorbeeld door een hond is doodgebeten of verjaagd.

Foto's Walter Herfst
Wildcamera's

Op eigen houtje konijnen loslaten, benadrukt Nina Schouten van Wildopvang Krommenie, is absoluut niet de bedoeling. ,,Zo'n tam konijn heeft, nog los van een vaak afwijkend uiterlijk dat makkelijk door roofdieren wordt opgemerkt, geen enkel instinct. Die zit te wachten tot hij wordt gevoerd, in plaats van bijtijds weg te vluchten." Een wild of half wild konijn heeft dat instinct nog wél. ,,We zetten alleen konijnen uit die nagenoeg niet met mensen in contact zijn geweest, ook in de wildopvang niet, en zich echt wild en schuw gedragen. Bovendien moeten ze er ook uitzien als wilde duinkonijnen." Wel wordt elk konijn gevaccineerd tegen myxomatose en VHS. Van Meurs: ,,Die vaccinatie beschermt ze voor maximaal een jaar. Je hoopt dan dat ze in die tijd ook in het wild met het virus in aanraking komen, zodat ze extra antistoffen aanmaken." In de baarmoeder kunnen konijnen ook al in contact komen met de antistoffen van hun moeder, vertelt Dekker. ,,Dan hebben ze al een sterkere start."

Vandaag worden in de warande één mannelijk konijn uitgezet en zeven vrouwtjes. Allemaal krijgen ze een streep op hun oor, die pakweg een maand blijft zitten – zo zijn ze ook nog te herkennen gedurende de eerste weken in het vrije veld. ,,Dan weten we een beetje waar ze heengaan. We hebben om diezelfde reden ook vier wildcamera's geïnstalleerd. Bij toekomstige dieren zijn we van plan om ook bloed af te nemen, zodat we de genenpoel in de gaten kunnen houden en op antistoffen kunnen controleren."

Het mannetje, de rammelaar, is volledig wild: hij heeft een kenmerkende okerkleurige vlek achter de kop, en grote ogen. Op het moment dat hij een groene markering krijgt, begint hij hevig tegen te stribbelen. ,,Die is nog lekker wild", concludeert Schouten.

Eenmaal in de warande schiet het merendeel van de acht konijnen meteen weg onder de duindoorntakken. Eén vrouwtje begint aan de paarse dovenetel te knabbelen. Ze krijgt gezelschap van het mannetje, die direct een poging doet om haar te bespringen. Van Meurs, glimlachend: ,,Misschien worden er over een dikke maand al nieuwe duinkonijntjes geboren."

ZIEKTEN
MYXOMATOSE EN VHS

Eén ondoordachte actie van een Franse dokter had halverwege de vorige eeuw de ondergang van talloze West- en Zuid-Europese konijnen tot gevolg. Paul Felix Armand-Delille was een vermaard bacterioloog en bezat een aanzienlijk landgoed net buiten Parijs, waar grote aantallen konijnen voor overlast zorgden. En dus besloot hij op eigen houtje vanuit Brazilië het myxomavirus te introduceren: een pokkenvirus dat in Australië succesvol was ingezet tegen konijnenplagen.

Wat hij niet had voorzien, was dat het virus zich al snel buiten zijn landgoed zou verspreiden – via muggen en vlooien verspreidde de dodelijke ziekte myxomatose zich al snel door Europa. In Nederland zorgde het virus voor uitroeiing van pakweg 90 procent van de konijnen; nog altijd komt de ziekte hier voor.

Getroffen dieren krijgen zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan de kenmerkende myxomen: bulten bij de oren en de rug. Uiteindelijk krijgt het konijn een longontsteking en sterft.

In de jaren negentig dook er nóg een dodelijk konijnenvirus op in Europa: het calicivirus, dat kort daarvoor in China was ontdekt en voor de ziekte VHS zorgt, het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (ook wel bekend als RHD: Rabbit Haemorrhagic Disease). Daarbij treden onder andere bloedingen op; binnen 72 uur sterft het konijn meestal. Hoewel VHS-1 en recent vooral VHS-2 voor grote achteruitgangen in de Europese konijnenstand hebben gezorgd, is in Nieuw-Zeeland het calicivirus juist met opzet geïntroduceerd om konijnenplagen tegen te gaan.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/27/wilde-konijnen-gezocht-in-de-duinen-zijn-er-te-weinig-a4163064

Arjan V

Negen wolven dood gevonden in nationaal park Italië, 'middeleeuwse vergiftiging'

19 mei 2023

In een van de bekendste nationale parken van Italië zijn in een week tijd zeker negen wolven dood gevonden. Het Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise vermoedt dat de dieren zijn vergiftigd door boeren. Bijna de hele roedel is uitgeroeid, laat het park weten. Ook drie gieren en twee raven zijn dood gevonden.

Hoewel het politieonderzoek nog gaande is, schrijft het park in een emotionele en felle verklaring dat het erop lijkt dat er vergiftigd lokaas was achtergelaten voor de dieren. "Criminelen willen de Groene Regio van Europa, een symbolische plaats waar mens en roofdier vredig naast elkaar bestaan, terugsturen naar de middeleeuwen."

Laffe daad

Het park denkt dat een kleine groep boeren achter de vergiftiging zit en dringt aan op zware straffen. "Je vraagt je af waarom mensen in 2023 nog dit soort archaïsche en laffe daden verrichten", staat in een bericht op de website.

Het Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise ligt in Centraal-Italië, tussen Rome en Napels, en heeft een oppervlakte van ongeveer 500 vierkante kilometer. Er leven veel verschillende diersoorten, waaronder beren, haviken, lynxen en herten.

In het noorden van Italië is afgelopen maand veel te doen om de dood van een jogger. Die was gedood door een beer. De autoriteiten hebben het dier gevangen en willen het afmaken. Dierenactivisten eisen op hun beurt de vrijlating van de beer en zijn naar de rechter gestapt. Volgende week wordt er een uitspraak verwacht in de zaak.



https://nos.nl/artikel/2475641-negen-wolven-dood-gevonden-in-nationaal-park-italie-middeleeuwse-vergiftiging
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

Citaat van: Arjan V op mei 29, 2023, 16:36:33 PMBeschermde vleermuis frustreert ambitieuze isolatieplannen kabinet

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2476952-beschermde-vleermuis-frustreert-ambitieuze-isolatieplannen-kabinet

Ik sprak zojuist twee personen van de provinciale handhaving en er zijn al allerlei initiatieven om schouwen op kosten van de gemeentes uit te laten voeren.

Als uit de schouw blijkt dan een woning of gebouw potentieel geschikt is voor vleermuizen, dan willen ze ook collectieve inventarisaties organiseren, zodat bewoners voor enkele tientjes de noodzakelijke documentatie hebben.

Arjan V

Citaat van: Norman op juni 01, 2023, 15:19:34 PM
Citaat van: Arjan V op mei 29, 2023, 16:36:33 PMBeschermde vleermuis frustreert ambitieuze isolatieplannen kabinet

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2476952-beschermde-vleermuis-frustreert-ambitieuze-isolatieplannen-kabinet

Ik sprak zojuist twee personen van de provinciale handhaving en er zijn al allerlei initiatieven om schouwen op kosten van de gemeentes uit te laten voeren.

Als uit de schouw blijkt dan een woning of gebouw potentieel geschikt is voor vleermuizen, dan willen ze ook collectieve inventarisaties organiseren, zodat bewoners voor enkele tientjes de noodzakelijke documentatie hebben.

Dat is goed nieuws.
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Wilde dieren liepen verder tijdens strikte coronalockdowns en kwamen dichter bij wegen

                           

Wilde dieren liepen verder tijdens strikte coronalockdowns en kwamen dichter bij wegen

                           

                              Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek geleid door Marlee Tucker, ecoloog aan de Radboud Universiteit, gepubliceerd in Science. Wilde dieren legden meer meters af en ze kwamen ook dichter bij wegen.

                                                 

          Wetenschapsredactie        09-06-23, 12:12                                            

                                                                                                           

                           



                                                       

          

,,Er werd overal gezegd dat de natuur zich aan het herstellen was tijdens die eerste lockdowns, dat de poema's bijvoorbeeld weer door de straten van Santiago, Chili liepen. Wij wilden weten: is daar ook bewijs voor?", legt Tucker uit. Daarom vergeleek ze met 174 collega's wereldwijde data van landzoogdieren die door middel van GPS-trackers werden gevolgd.

                                

Het ging om ruim 2300 exemplaren van 43 soorten dieren: van olifanten en giraffen tot beren en herten. De onderzoekers vergeleken de bewegingen van de dieren tijdens de eerste lockdowns in 2020 (van januari tot mei), met de bewegingen in dezelfde periode een jaar eerder. Tucker: ,,Wat we zagen, is dat de dieren tijdens de lockdowns in langere periodes van tien dagen gemiddeld wel 73 procent meer afstand aflegden dan het jaar ervoor toen er geen lockdowns waren."

          

Dat komt doordat er tijdens strikte coronalockdowns minder mensen in de natuur waren, waardoor dieren minder bang waren en nieuwe gebieden gingen ontdekken, in plaats van ze te vermijden. ,,Bij minder strenge lockdowns zagen we juist dat dieren kortere afstanden aflegden. Dat kan te maken hebben met het feit dat mensen bij die lockdowns juist gestimuleerd werden om de natuur in te gaan", zegt mede-onderzoeker Thomas Mueller van het Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre en de Goethe Universiteit Frankfurt.
Hoop voor de toekomst

          

Dieren kwamen ook gemiddeld 36 procent dichter bij wegen dan het jaar ervoor. Dat komt waarschijnlijk omdat die wegen in deze maanden een stuk minder druk waren, zegt Tucker. Bruine beren verkenden bijvoorbeeld nieuwe verbindingspaden, de aversie van Poema's jegens stedelijke randen verdween en het aantal stekelvarkens in stedelijke gebieden nam toe.

          

De lockdowns waren volgens de onderzoekers een uitgelezen kans om de effecten van menselijke mobiliteit op het gedrag van dieren te onderzoeken, en deze los te koppelen van het effect van aanpassingen in de inrichting van het landschap. Tucker: ,,We zien in ons onderzoek dat dieren in korte tijd al kunnen reageren op veranderingen in menselijk gedrag. Dat biedt hoop voor de toekomst, want dat betekent dat kleine aanpassingen van ons eigen gedrag een positief effect kunnen hebben op het gedrag van dieren."




https://www.ad.nl/wetenschap/wilde-dieren-liepen-verder-tijdens-strikte-coronalockdowns-en-kwamen-dichter-bij-wegen~af02b61c/
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Omheinde Nationale Park De Hoge Veluwe zegt dat wildstand keldert door de wolf
Wim Eikelboom18 juni 2023, 21:44
Het Nationale Park De Hoge Veluwe maakt zich grote zorgen over de invloed van de wolf op de totale wildstand in het park. "Dit voorjaar zijn in ons gebied 65 procent minder kalveren van edelherten geteld. Voor het eerst zien we de drastische gevolgen van de wolf in de gehele wildstand", zegt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

"We rekenden op 98 jonge edelherten, maar we telden er dit voorjaar slechts 34." In het park De Hoge Veluwe leven voor zover bekend zeven wolven: twee volwassen dieren en vijf welpen. Andere natuurbeheerders als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en gemeenten zien een geringe impact van de wolf op het aantal edelherten, damherten, wilde zwijnen en reeën. Wel zouden deze dieren wat schuwer en minder zichtbaar zijn dan voorheen.

Volgens De Hoge Veluwe zijn gevolgen van de komst van de wolf groter. Binnen de omheining van het park leven zo'n 180 edelherten en vijftig wilde zwijnen. Om de stand niet te hoog te laten worden, vindt jaarlijks afschot plaats. Afgelopen jaar is er voor het eerst amper gejaagd. De Hoge Veluwe is bang dat de wolven de wildstand zodanig decimeren, dat de voortplanting in gevaar komt en ecologisch een ondergrens wordt bereikt voor een gezonde populatie, zegt Leidekker.

 

Ook volwassen herten gewond
"Wij maken ons zorgen over het beperkte aantal jonge herten, zwijnen en reeën dat volwassen wordt. Bovendien zien we dat wolven ook volwassen herten aanvallen. Afgelopen jaar hebben we twee gezonde volwassen edelherten moeten afmaken die gewond waren geraakt na een beet van een wolf. Waaronder een hert van acht jaar oud, met een stuk uit de bil. Waar de jager zou stoppen, gaat de wolf door", aldus het hoofd van het Nationale Park.

Wolven jagen in het algemeen bij voorkeur op jonge wilde zwijnen. "Wild zwijn staat bovenaan het menu van de wolf op de Veluwe", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging. Lelieveld is woordvoerder van Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van dertien natuurorganisaties en onderzoekers. "Vorig jaar zijn er minder zwijnen geboren, wellicht dat de wolven daarom meer edelherten als voedsel kozen."

De conclusie dat de wolf de hertenstand laat kelderen, gaat Lelieveld "wat te snel". Wolven verschalken op de Veluwe een op de drie kalveren van edelherten, bleek uit een grofwildonderzoek van vorig jaar. Experts schatten dat er op dit moment minimaal veertig wolven leven op de Veluwe, verdeeld over zes paartjes en roedels en nog wat solitaire dieren.

Wild kan niet in en niet uit het nationale park

De Hoge Veluwe krijgt vaak het verwijt dat het wild opgesloten zit in het nationale park, waardoor de herten niet weg kunnen maar ook de wolf lastig het gebied uit kan. Volgens Leidekker zijn herten echter honkvast en hebben deze dieren niet de behoefte om rond te trekken over de hele Veluwe. Glenn Lelieveld vindt dat de omheining wel degelijk een rol speelt. "De Hoge Veluwe is het enige gebied op de Veluwe waar wild niet in en uit kan."

Voor een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe is betaalde entree vereist. Het hoofd bedrijfsvoering erkent dat zakelijke belangen een rol spelen bij zijn zorg over de wildstand en de wolf. "Onze bezoekers komen ook naar De Hoge Veluwe om wild te zien. Dat wordt steeds lastiger", zegt Leidekker.

Maar Leidekker ergert zich aan wat hij noemt "bemoeizucht en meningen van allerlei deskundigen van buiten" over de rol van de wolf, zoals de organisatie Wolven in Nederland. "Zij voeren de boventoon. Verantwoordelijkheid dragen voor dit park is iets anders dan een mening erover hebben."

Ecoloog Geert Groot Bruinderink deed veertig jaar als onafhankelijk wetenschapper grofwildonderzoek op de Veluwe. Hij toont begrip voor het nationale park. "Ze zijn erg afhankelijk van bezoekers die wilde hoefdieren willen zien. De voorspelbaarheid daarvan wordt kleiner door de aanwezigheid van wolven. De komst van de wolf roept op de Hoge Veluwe spanning op met de natuurdoelen voor het landschap. De aanwezigheid van de wolf is niet alleen een juichverhaal, maar vraagt veel overleg en wederzijds begrip."
"Wij maken ons zorgen over het beperkte aantal jonge herten, zwijnen en reeën dat volwassen wordt. Bovendien zien we dat wolven ook volwassen herten aanvallen. Afgelopen jaar hebben we twee gezonde volwassen edelherten moeten afmaken die gewond waren geraakt na een beet van een wolf. Waaronder een hert van acht jaar oud, met een stuk uit de bil. Waar de jager zou stoppen, gaat de wolf door", aldus het hoofd van het Nationale Park.

Wolven jagen in het algemeen bij voorkeur op jonge wilde zwijnen. "Wild zwijn staat bovenaan het menu van de wolf op de Veluwe", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging. Lelieveld is woordvoerder van Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van dertien natuurorganisaties en onderzoekers. "Vorig jaar zijn er minder zwijnen geboren, wellicht dat de wolven daarom meer edelherten als voedsel kozen."

De conclusie dat de wolf de hertenstand laat kelderen, gaat Lelieveld "wat te snel". Wolven verschalken op de Veluwe een op de drie kalveren van edelherten, bleek uit een grofwildonderzoek van vorig jaar. Experts schatten dat er op dit moment minimaal veertig wolven leven op de Veluwe, verdeeld over zes paartjes en roedels en nog wat solitaire dieren.

Wild kan niet in en niet uit het nationale park

De Hoge Veluwe krijgt vaak het verwijt dat het wild opgesloten zit in het nationale park, waardoor de herten niet weg kunnen maar ook de wolf lastig het gebied uit kan. Volgens Leidekker zijn herten echter honkvast en hebben deze dieren niet de behoefte om rond te trekken over de hele Veluwe. Glenn Lelieveld vindt dat de omheining wel degelijk een rol speelt. "De Hoge Veluwe is het enige gebied op de Veluwe waar wild niet in en uit kan."

Voor een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe is betaalde entree vereist. Het hoofd bedrijfsvoering erkent dat zakelijke belangen een rol spelen bij zijn zorg over de wildstand en de wolf. "Onze bezoekers komen ook naar De Hoge Veluwe om wild te zien. Dat wordt steeds lastiger", zegt Leidekker.

Maar Leidekker ergert zich aan wat hij noemt "bemoeizucht en meningen van allerlei deskundigen van buiten" over de rol van de wolf, zoals de organisatie Wolven in Nederland. "Zij voeren de boventoon. Verantwoordelijkheid dragen voor dit park is iets anders dan een mening erover hebben."

Ecoloog Geert Groot Bruinderink deed veertig jaar als onafhankelijk wetenschapper grofwildonderzoek op de Veluwe. Hij toont begrip voor het nationale park. "Ze zijn erg afhankelijk van bezoekers die wilde hoefdieren willen zien. De voorspelbaarheid daarvan wordt kleiner door de aanwezigheid van wolven. De komst van de wolf roept op de Hoge Veluwe spanning op met de natuurdoelen voor het landschap. De aanwezigheid van de wolf is niet alleen een juichverhaal, maar vraagt veel overleg en wederzijds begrip."

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/omheinde-nationale-park-de-hoge-veluwe-zegt-dat-wildstand-keldert-door-de-wolf~b1b5d30a/
Met vriendelijke groet,

Arjan

OlivierO

Wat een hoop jagersgezwets bij elkaar.
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Norman

Citaat van: OlivierO op juni 19, 2023, 17:03:33 PMWat een hoop jagersgezwets bij elkaar.

En laat GGB er maar een wetenschappelijk sausje over gieten, zodat de jagers nog een beetje medelijden krijgen.

De HV is gewoon een canned-hunting plek van Nederland. Bezoekers weg, schieters er in.

tekenaar

Natuurlijk vallen wolven volwassen herten aan. Dat is hun normale voedsel, net zoals merels volwassen regenwormen aanvallen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arjan V

Interresant aan het artikel is ook dat de ecoloog begrip heeft voor de economische gevolgen van minder wild en het hoofd bedrijfsvoering weet te vertellen dat de herten honkvast zijn. Dat zullen ze best zijn maar de grote van hun honk wordt beperkt door het hek.
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

Ik denk dat wolven ook gebruik maken van het hek doordat ze herten ernaartoe jagen, die vervolgens niet weg kunnen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Een hek is maar relatief. De HV is groot genoeg om het hek niet als beperking te zien, althans niet anders dan natuurlijke beperkingen als een rivier, berg/klif, of zelf de dampkring.

Vwb:

Citaat van: Arjan V op juni 20, 2023, 09:32:27 AMInterresant aan het artikel is ook dat de ecoloog begrip heeft voor de economische gevolgen van minder wild en het hoofd bedrijfsvoering weet te vertellen dat de herten honkvast zijn...

Dat is niet interessant, dat is de dagelijkse praktijk. Ik was vorige week met een ecoloog in het veld, om een aantal grove fouten te bespreken die waren begaan in een natuurproject, waar provincie (opdrachtgever van de aannemer) en terreineigenaar nog inzagen dat het gewoon flink fout was gegaan, wist de ecoloog alleen maar de 'arme' aannemer (= zijn opdrachtgever) te verdedigen met drogredenen.

Het is bijna standaard:

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Overigens lopen er nog kuddes bezoekers rond in de hoop een wolf op de foto te zetten in de HV. Dus met de economische gevolgen zal het wel loslopen gok ik.

Arjan V


www.rtlnieuws.nl
Walvisjacht in IJsland stilgelegd: begin van een definitief einde?
Door Pieter Munnik

21 juni 2023 15:07 Aangepast 21 juni 2023 15:17

De regering van IJsland verbiedt deze zomer de walvisjacht, na een kritisch rapport dat stelt dat de dieren voor hun dood onnodig veel lijden. De opschorting lijkt een voorbode voor een definitief einde aan de praktijk die wereldwijd veel weerstand oproept. IJsland is samen met Japan en Noorwegen een van de laatste landen waar nog altijd op walvissen wordt gejaagd.

De walvissenjacht zou eigenlijk vandaag worden geopend, maar de IJslandse minister van Voedselvoorziening heeft dat op het laatste moment voorkomen. Het inspectierapport waarop de minister haar besluit baseert, stelt dat de jacht niet strookt met de wet voor dierenwelzijn. De walvissen lijden te lang voordat ze uiteindelijk overlijden.

Voor het onderzoek onderzocht de IJslandse Voedselwarenautoriteit alle 148 vinvissen die vorig jaar zijn gedood. Daaruit blijkt dat zeker een kwart van de dieren meerdere keren werden beschoten. Ook duurde het bij enkele walvissen zeker een uur voordat zij waren gedood. Een andere walvis werd vijf uur lang opgejaagd, zonder succes.
Vissers verbolgen

De jacht is nu tot zeker 31 augustus verboden. In de tussentijd wordt bekeken of die daarna 'überhaupt kan plaatvinden', zo zegt de minister. Dat lijkt alleen te kunnen als er significante verbeteringen worden doorgevoerd.

De visserijsector spreekt over een 'ongekend besluit' en een 'koude groet' aan de 150 werknemers die leven van de walvisjacht. Zij zijn allen werkzaam bij Hvalur, het enige bedrijf dat nog een vergunning heeft voor de jacht. Die vergunning liep sowieso eind dit jaar al af, en na het besluit van de minister lijkt de kans klein dat het bedrijf volgend jaar een nieuwe krijgt.

In IJsland wordt het meeste walvisvlees geëxporteerd, met name naar Japan waar het bijvoorbeeld in sushi wordt verwerkt. Ook in IJsland staat walvisvlees op het menu (een steak kost zo'n 30 euro) en is het te krijgen in het vriesvak, maar volgens een peiling eten de bewoners het weinig: 3,2 procent van de IJslanders zegt regelmatig walvissenvlees te eten.
Geweldig nieuws

Dat de jacht voorlopig is opgeschort zorgt uiteraard voor opluchting bij natuurorganisaties. De oprichter van Sea Shepherd, Paul Watson, zegt in een reactie 'erg blij te zijn'. Hij was met zijn schip al onderweg naar IJsland met als doel om daar deze zomer de walvisjacht te verstoren.
Lichamen



Greenpeace spreekt over 'geweldig nieuws dat de regering van IJsland erkent dat walvissen bescherming verdienen'. Het voegt toe: "Walvissen zijn fantastische wezens en cruciale onderdelen van onze mariene ecosystemen. Ze moeten beschermd worden." Wel wijst de organisatie op het feit dat de grootste bedreiging voor walvissen niet de walvisjacht is, maar 'destructieve visserij, plasticvervuiling en klimaatverandering'.
Noorwegen en Japan gaan door

Mocht IJsland na de zomer definitief stoppen met de walvisjacht, dan blijven nog slechts enkele landen over. Noorwegen spreekt van een traditie, en jaagt ieder jaar van april tot september op dwergvinvissen. Volgens de regering gebeurt dat duurzaam: in Noorse wateren zwemmen nog 100.000 dieren, en daarom zou de populatie niet worden bedreigd.

De walvisindustrie van Japan gaat eveneens gewoon door, al daalt in het land de populariteit van het vlees al jaren. In de hoop walvis meer aan de man te brengen, introduceerde een groot walvisvaartbedrijf dit jaar nog een nieuwe automaat, waaruit je voor een paar euro walvisvlees kan kopen.
Met vriendelijke groet,

Arjan

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Arjan V

Duitse milieuminister roept op wilde 'probleemwolven' vaker neer te schieten

Door onze nieuwsredactie

2 minutes

01 jul 2023 om 10:18Update: 4 minuten geleden

De Duitse minister van Milieu Steffi Lemke heeft opgeroepen om zogenoemde "probleemwolven" vaker neer te schieten. Het aantal wolven in het wild neemt in Duitsland steeds verder toe. Dat gaat ten koste van de veestapel in het land.

"Het afschieten van wolven die hebben geleerd over hogere hekken te klimmen of die mensen van te dichtbij benaderen, is mogelijk", zei Lemke zaterdag in de krant Neue Osnabrücker Zeitung.

"Deelstaten kunnen dit doen in overeenstemming met de wet. Van deze mogelijkheid zou in de toekomst meer gebruik moeten worden gemaakt. We willen ervoor zorgen dat de procedures minder bureaucratisch en praktischer zijn." Volgens Lemke zal de steun voor de bescherming van de wolven afnemen als de problemen niet worden aangepakt.

De wolf is in Europa een beschermde diersoort. In uitzonderlijke gevallen kan wel toestemming worden verleend om de dieren neer te schieten, bijvoorbeeld als ze agressief gedrag vertonen tegenover mensen.

Net als in Nederland staat de wolf in Duitsland ter discussie. Vooral in het noorden en oosten van het land neemt de wolvenpopulatie toe. Lemke benadrukte de bescherming van de wolven te steunen, maar noemde het ook belangrijk om een balans te vinden tussen natuurbehoud en landbouw.

"We moeten weer leren leven met de wolf. Als we als mensen beweren dat alleen wij de natuur op deze planeet mogen claimen, dan wordt het heel, heel eenzaam voor ons", zei de milieuminister tegen de krant.
https://www.nu.nl/dieren/6270407/duitse-milieuminister-roept-op-wilde-probleemwolven-vaker-neer-te-schieten.html
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

De gewone zeehond heeft het zwaar: pups overleven niet

7-7-2023

Het gaat niet goed met de gewone zeehond in de Nederlandse Waddenzee, zegt onderzoekscentrum Wageningen Marine Research. Er worden wel veel zeehondenpups geboren, maar het merendeel gaat snel dood. Het onderzoekscentrum verwacht dat hierdoor de populatie afneemt.

De populatie gewone zeehonden is sinds de jaren 90 sterk gegroeid. "Toen hadden we er een paar honderd. Nu 10.000", aldus Sophie Brasseur van Wageningen Marine Research. Dat lijkt positief, maar toch maakt ze zich zorgen: "Op de een of andere manier gebeurt er iets met de pups waardoor ze niet terugkomen in de populatie."

De groei stagneert dus. En daardoor zal de populatie volgens Brasseur langzaam afnemen: "Als de vrouwtjes die nu ieder jaar een pup krijgen op een gegeven moment doodgaan, worden er geen pups meer geproduceerd."

Het is niet bekend waardoor de pups niet overleven. De populatie wordt iedere zomer geteld, maar er wordt geen verder onderzoek gedaan. "We weten niet waar de pups naartoe gaan of wat er precies gebeurt. Dat is best jammer."

"Misschien komen we achteraf erachter dat we iets structureel fout hebben gedaan waardoor we op een gegeven moment bijna geen zeehonden meer hebben", zegt Brasseur.

Meer onderzoek

Daarom pleit Brasseur voor meer onderzoek. Er zou volgens haar gekeken moeten worden of de veranderingen in de Noordzee en kustzone de zeehonden beïnvloedt. "Moeten de zeehonden vanwege windparken, vaarroutes en zandsuppletie verder gaan om hun kostje bij elkaar te krijgen?"

Ook moet er volgens haar gekeken worden naar wat de zeehonden precies eten. Daar zou ook een probleem mee kunnen zijn, zegt Brasseur.

Twee soorten zeehonden

In Nederland leven twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. "De gewone zeehond is klein en heeft een rond koppie. Grijze zeehonden zijn een slag groter. Ze hebben een wat langer hoofd, een soort paardenhoofd met een lange neus", legt Sophie Brasseur uit.

De populatie grijze zeehonden neemt wel toe in de Waddenzee. Ten opzichte van vorig jaar zagen de tellers 18 procent meer grijze zeehonden.

https://nos.nl/artikel/2481873-de-gewone-zeehond-heeft-het-zwaar-pups-overleven-nie

Waarbij de grijze zeehonden populatie ook voor een groot gedeelte vanuit het VK komt.
Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

https://nos.nl/l/2482129

Dit scenario is Drenthe is allemaal net even te toevallig.

Ik geloof niet in toeval.

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Arjan V

Citaat van: H.J. Tromp op juli 09, 2023, 13:27:06 PMhttps://nos.nl/artikel/2482129-wolf-valt-schapenboer-aan-bij-drents-dorp-dier-doodgeschoten

Niet zeker dat het om een wolf ging
[/quot

Slecht artikel. De titel is
suggestief. De man is aangevallen door een dier waarvan de boer denkt dat het een wolf is. De politie weet het niet zeker.
Ik vind het ook vreemd dat de man is aangevallen en dat daarna de politie het dier zo snel heeft kunnen vinden om dood te schieten.

Hopelijk hersteld de boer snel van zijn verwondingen. En hopelijk weten we ook snel of de BBB kamervragen gaat stellen over de wolf of een hond.
Met vriendelijke groet,

Arjan

OJGoreng

Citaat van: Norman op juli 09, 2023, 12:09:39 PMIk geloof niet in toeval.


CiteerDe wolf is twee uur later doodgeschoten. Het besluit daarover werd genomen door burgemeester Rikus Jager
Met vriendelijke groet, Zainal

Arjan V

Citaat van: OJGoreng op juli 09, 2023, 14:42:52 PM
Citaat van: Norman op juli 09, 2023, 12:09:39 PMIk geloof niet in toeval.


CiteerDe wolf is twee uur later doodgeschoten. Het besluit daarover werd genomen door burgemeester Rikus Jager
;D
Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

https://nos.nl/regio/drenthe/artikel/415150-bekende-van-schapenhouder-die-is-aangevallen-door-wolf-ik-sta-nog-te-trillen

CiteerHij en zijn vrouw trokken zich terug achter het hek. De wolf sprong toen naar de bovenkant van het hek op meer dan 1.20 meter hoogte en beet de man in zijn arm. Zijn pezen zijn beschadigd. De man is naar het ziekenhuis gegaan.

Het verhaal wordt steeds ongeloofwaardiger.

Norman


OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

tekenaar

#2879
Citaat van: Arjan V op juli 09, 2023, 15:24:12 PM
Citaat van: OJGoreng op juli 09, 2023, 14:42:52 PM
Citaat van: Norman op juli 09, 2023, 12:09:39 PMIk geloof niet in toeval.


CiteerDe wolf is twee uur later doodgeschoten. Het besluit daarover werd genomen door burgemeester Rikus Jager
;D

Hoe kan je in 's hemelsnaam twee uur later diezelfde wolf terugvinden? Er zitten nogal wat gaten in dit verhaal, ik bedoel, er is veel te weinig informatie om te begrijpen wat nu werkelijk gebeurt is.

Als ik probeer een voorstelling te maken van het gebeurde dan denk ik: wolf was in een omheid stuk land gekomen waar hij  schapen aanviel. Eigenaar reageerd in paniek en stapt ook het land binnen om zijn schapen te beschermen, met een hooivork als wapen: hij probeert dus heel dicht bij de wolf te komen. De in het nauw gedreven wolf kan door het schrikdraad niet weg en valt vervolgens de schapeneigenaar aan. Die gaat naar het ziekenhuis. Twee uur later zit de wolf nog steeds binnen datzelfde schrikdraad binnengesloten en wordt afgeschoten. Zoiets? Ieder wild dier wat niet weg kan en mogelijk doodsbang is, maakt vreemde sprongen ... En was het nu echt een wolf of een ontsnapte wolfachtige hond?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/