Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Arjan Broekhuizen

Ontheffing voor afschieten van dieren op Twente Airport van de baan
De ontheffing die de provincie Overijssel heeft verleend aan Vliegveld Twente om beschermde zoogdieren en vogels die voor gevaar zorgen op het vliegveld af te schieten, is van de baan. Het vliegveld trekt de aanvraag zelf in.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/313542/Ontheffing-voor-afschieten-van-dieren-op-Twente-Airport-van-de-baan

Citaat van: Arjan Broekhuizen op mei 05, 2019, 18:42:54 PM
Dit vind ik wel een bijzonder verhaal. In eerste instantie zijn er - in 20xx - dassen uitgezet rondom het gebied van Vliegveld Twenthe. Nu moeten deze dassen (en andere dieren) worden afgeschoten, in verband met de vliegveiligheid. De dieren komen door een kennelijk slechte afrastering op het terrein.

Rechtszaak over toestaan jacht beschermde diersoorten bij Vliegveld Twenthe
https://www.rtvoost.nl/nieuws/311564/Rechtszaak-over-toestaan-jacht-beschermde-diersoorten-bij-Vliegveld-Twenthe

PvdD wil dat ontheffing voor doden van dieren bij vliegveld Twente wordt ingetrokken
https://www.rtvoost.nl/nieuws/311705/PvdD-wil-dat-ontheffing-voor-doden-van-dieren-bij-vliegveld-Twente-wordt-ingetrokken
Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Rob Koelman

#2042
Dode walvis aangetroffen in haven van Vlissingen

In de haven van Vlissingen is vrijdagochtend een dode walvis aangetroffen.

Het gaat waarschijnlijk om een gewone vinvis, meldt SOSDolfijn. Het dier is in de vroege ochtend aangetroffen op de boeg van een binnenvarend schip in de Sloehaven.

Er wordt vrijdag onderzoek gedaan door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek moet gaan aantonen wat de doodsoorzaak is van de walvis.

Het dier kan een natuurlijke dood zijn gestorven of in aanvaring zijn gekomen met een schip.

Voor het onderzoek wordt het dier uit het water getakeld.


Bron:https://www.nu.nl/binnenland/5926377/dode-walvis-aangetroffen-in-haven-van-vlissingen.html

Foto bij het artikel:


Filmpje:
https://www.nu.nl/273054/video/onderzoekers-inspecteren-dode-walvis-in-vlissingse-haven.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

'Grootste leeuwenuitbraak ooit in Zuid-Afrika bij Krugerpark'

Ongeveer veertien leeuwen zouden zijn ontsnapt uit het Krugerpark, een van de grootste natuurparken van Zuid-Afrika. Autoriteiten noemen het de 'grootste leeuwenuitbraak ooit' binnen Zuid-Afrika.

De dieren zijn gespot nabij een mijn in de provincie Limpopo, melden lokale gemeenteraden. Omwonenden zijn gewaarschuwd voor het potentiële gevaar.

Een gespecialiseerd team van het Krugerpark houdt de groep leeuwen in de gaten. Het park werkt aan een oplossing om de dieren te vangen en weer uit te zetten binnen de hekken.

Eerder deze week was er nog een ander incident binnen het natuurpark. Op woensdag wist een luipaard een tweejarig jongetje te doden. Het dier was door de geur van een barbecue naar het kind gelokt. De peuter wordt zondag begraven.

Een jachtopziener heeft het luipaard, om nieuwe aanvallen te voorkomen, opgespoord en doodgeschoten.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/5927367/grootste-leeuwenuitbraak-ooit-in-zuid-afrika-bij-krugerpark.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Aantal wolven in Frankrijk in jaar tijd met honderd naar 530 gestegen

Het aantal wolven groeit snel in Frankrijk. Het Franse bureau voor de jacht en dieren in het wild (ONCFS) meldt dat het aantal volwassen wolven in het land nu ongeveer 530 is, honderd meer dan een jaar geleden.

Inmiddels zijn er zo veel wolven dat de soort zichzelf in stand kan houden. Daarmee is de drempel van de zogenoemde 'demografische leefbaarheid' overschreden.

Volgens het wolvenplan dat vorig jaar van kracht werd, zou die drempel pas in 2023 worden bereikt.

Door de snelle groei van de wolvenpopulatie moeten de maatregelen die de regering heeft gepresenteerd mogelijk worden aangepast. Zo komt er wellicht toestemming om een groter percentage wolven te doden.


Zes wolven gezien in Nederland

Zes wolven zijn sinds februari gezien in Nederland, meldde Wageningen Environmental Research maandag in een nieuw onderzoek. De dieren verbleven op de Veluwe, elders in de provincie Gelderland en in de provincies Drenthe en Limburg.

Twee van die wolven hebben zich officieel in Nederland gevestigd. Hiervan is sprake wanneer een wolf minimaal zes maanden achtereen in hetzelfde gebied verblijft. In het geval van deze twee wolven is dat gebied de Veluwe.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/5926797/aantal-wolven-in-frankrijk-in-jaar-tijd-met-honderd-naar-530-gestegen.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Met vriendelijke groet, Rob

Merel

Wel grappig hoe die beer de ladder afdaalt. :)
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

jva

#2047
In Siberië is de reusachtige kop van een 40.000 jaar oude wolf gevonden. Bewoners die naar mammoet-ivoor zochten, kwamen de kop tegen in de permafrost. Dit prehistorische dier, met dikke vacht en enorme slagtanden, was een stuk groter dan de huidige wolven.

https://www.nu.nl/273414/video/siberiers-vinden-enorme-kop-van-40000-jaar-oude-wolf-in-permafrost.html

Edit: meer info op https://www.sott.net/article/414618-Giant-Pleistocene-wolf-discovered-in-Yakuti-Russia-still-snarling-after-40000-years

Jelle

OJGoreng

In Franstalige media wordt dit met een zekere bombarie gebracht, alsof er een nieuwe kattensoort (de "voskat") is ontdekt op Corsica. Kort googlen leert dat het beest al heel lang bekend is,  en een nogal omstreden status heeft. "Lobby voor gemorrel aan de status van de kat op Corsica" is dus wellicht de beste samenvatting.

Zonder de vk-column van Paulien Cornelisse("Als je een onontdekte diersoort wilt zijn, kun je het beste exact lijken op een reeds ontdekte diersoort") had ik er waarschijnlijk nooit over gehoord.
Met vriendelijke groet, Zainal

Johan Helmus

Eerste zoogdieren waargenomen op Marker Wadden
De eerste zoogdieren op de Marker Wadden zijn vrijdag waargenomen, zo meldt Natuurmonumenten na een telling. Hoewel de waddeneilanden in het Markermeer nog in aanleg zijn, leven er al vier soorten vleermuizen.
Groeten, Johan Helmus

Merel

CiteerDe waargenomen zoogdieren zijn de gewone dwergvleermuis, de kleine dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger. De aanwezigheid van de gewone dwergvleermuis is "heel bijzonder", stelt de natuurbeschermingsorganisatie. Het dier zit normaal meestal in gebouwen.

Of de journalist snapt het niet, of Natuurmonumenten zelf snapt het niet. De meest bijzondere soort is natuurlijk de Kleine dwergvleermuis en naast Gewone dwerg kun je ook Laatvlieger en Ruige dwerg in gebouwen treffen.... :huh: :rolleyes:
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman

Ruimte gevraagd aan Amerikanen voor ontbindende grijze walvissen

Een bijzonder verzoek aan huizenbezitters aan de kust van de Amerikaanse staat Washington: oceanografen hebben hun gevraagd land beschikbaar te stellen voor ontbindende grijze-walviskadavers.

Op die manier kunnen wetenschappers het proces bestuderen. De skeletten die overblijven kunnen worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Er zijn al kustbewoners die ja hebben gezegd. Een van hen zegt tegen CNN: "Hoe vaak krijg je de kans om zoiets recht voor je neus te zien gebeuren?"

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, een soort KNMI, zijn er dit jaar al dertig walvissen gestrand in de kustwateren van Washington zoals Puget Sound en de Salish Sea, het hoogste aantal in 20 jaar.

De organisatie werkt normaal samen met de overheid om plekken te vinden voor de ontbinding, maar zoekt nu extra oplossingen vanwege het uitzonderlijk hoge aantal dode dieren. Het is niet te zeggen hoe lang het ontbindingsproces duurt; sommige walvissen wegen ruim 40 ton.


Bron: https://nos.nl/artikel/2289273-ruimte-gevraagd-aan-amerikanen-voor-ontbindende-grijze-walvissen.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Drie jonge wolven gespot op de Veluwe

Op de Veluwe zijn drie jonge wolven op beeld vastgelegd. De provincie Gelderland bevestigt hiermee dat het wolvenpaar in het natuurgebied jongen heeft.

Filmpje: https://www.nu.nl/273888/video/drie-jonge-wolven-gespot-op-de-veluwe.html

Met vriendelijke groet, Rob

OlivierO

Citaat van: Rob Koelman op juni 19, 2019, 16:27:32 PM
Drie jonge wolven gespot op de Veluwe

Op de Veluwe zijn drie jonge wolven op beeld vastgelegd. De provincie Gelderland bevestigt hiermee dat het wolvenpaar in het natuurgebied jongen heeft.

Filmpje: https://www.nu.nl/273888/video/drie-jonge-wolven-gespot-op-de-veluwe.htmlEn voor zover ik verneem is er in België dit jaar ook een nest!
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

ruut

#2054
Provincie wil wasberen en wasbeerhonden schieten, maar volgens partijen 'heeft dat geen zin'
EINDHOVEN - De Partij voor de Dieren, PvdA en PVV stellen schriftelijke vragen aan het nieuwe provinciebestuur over het afschieten van wasberen en wasbeerhonden. Volgens de provincie is dit nodig om te voorkomen dat de dieren zich vestigen in Brabant. De drie partijen zeggen dat de wasberen en wasbeerhonden op een diervriendelijke manier kunnen worden weggejaagd en vragen het college om het besluit terug te draaien.
GESCHREVEN DOOR
Marlou van den Broek
Het vorige college had besloten dat jagers wasberen en wasbeerhonden mochten afschieten. Vorige week dinsdag gaf ook het nieuwe college de jagers die toestemming.

Wasberen en wasbeerhonden afschieten
Woordvoerder Jean-Louis Kop van de provincie legt uit waarom 'elke wasbeer en wasbeerhond zo snel mogelijk uit de natuur moet worden verwijderd: "Het gaat maar om enkele wasberen en wasbeerhonden die in Brabant zitten, maar ze staan allebei op de Europese lijst van 'invasieve exoten'. Dat zijn dieren die niet van nature in het wild voorkomen en een bedreiging vormen voor beschermde dieren en planten."

Ze dragen parasieten bij zich die op mensen kunnen worden overgedragen.
De wasbeer en de wasbeerhond zijn allebei roofdieren en lijken erg op elkaar. De wasbeer hoort echter bij de groep van kleine beren en de wasbeerhond is een hondachtige, net als de vos en de wolf.

Kop legt verder uit dat beide soorten voor negatieve effecten kunnen zorgen op de biodiversiteit. "De dieren eten vooral eieren en kuikens, maar ook volwassen vogels. Vooral bedreigde vogels worden op die manier kwetsbaar", zegt hij. "Daarnaast kunnen ze parasieten bij zich dragen die op mensen kunnen worden overgedragen. Ook kunnen wasberen behoorlijke schade aanrichten aan gebouwen en tuinen."

Diervriendelijker
Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren zegt dat het afschieten van de wasberen en wasbeerhonden niet de beste aanpak is om de dieren te verdrijven. "De dieren komen vanuit Duitsland langzaam onze kant op. In Limburg zitten ze dus ook en daar hebben ze ervoor gekozen om de dieren op te vangen in plaats van ze af te schieten. Dat is een stuk diervriendelijker", zegt Van der Wel.

Over tien tot twintig jaar zijn ze heel gewoon in Brabant.
De Partij voor de Dieren, PvdA en PVV willen dat het nieuwe college de toestemming intrekt en met ze in gesprek gaat over alternatieve oplossingen. "Opvangplekken voor de dieren zijn beschikbaar, dus waarom zouden de dieren in Limburg wel opgevangen kunnen worden en in Brabant niet? Dat is scheef", zegt Van der Wel. "Daarbij blijven de dieren zich toch wel verspreiden, dus ze verdrijven heeft geen zin."

Mee leren leven
Ook roofdierspecialist Jaap Mulder zegt dat de dieren zich hoe dan ook blijven verspreiden. "Het is onvermijdbaar dat ze deze kant op komen. Wasberen en wasbeerhonden hebben zich al jarenlang in Duitsland gevestigd. Die populatie is gegroeid en staat nu aan de grens van Nederland. In Limburg zijn er al enkele tientallen gezien en in Brabant zit er nog maar een enkeling", zegt Mulder.

"De dieren vormen geen enkel gevaar. De wasbeerhond vermijdt ten eerste mensen. De wasbeer kan op den duur wel irritant worden voor mensen, omdat ze in kippenhokken kunnen komen of in schoorstenen of op zolders", gaat Mulder verder.

"Exoten (dieren uit het buitenland) burgeren vanzelf in. Als je ze toch wilt gaan bestrijden, stop ze dan niet in een hokje maar schiet ze dood. Maar over tien tot twintig jaar zijn ze heel gewoon in Brabant. We moeten er dus mee zien te leren leven."
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3016985/Provincie-wil-wasberen-en-wasbeerhonden-schieten-maar-volgens-partijen-heeft-dat-geen-zin


egilio

Of ze wel of niet gevaarlijk zijn is niet de enige afweging die gemaakt moet worden of ze bestrijdt moeten worden of niet. Maar in Nederland bestrijden wanneer dat in Duitsland niet gebeurd is letterlijk dweilen met de kraan open, en heeft weinig zin.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

migratorius

Citaat van: egilio op juni 21, 2019, 13:08:19 PM
Of ze wel of niet gevaarlijk zijn is niet de enige afweging die gemaakt moet worden of ze bestreden moeten worden of niet. Maar in Nederland bestrijden wanneer dat in Duitsland niet gebeurt is letterlijk dweilen met de kraan open, en heeft weinig zin.
Er wordt in Duitsland volgens mij wel degelijk op gejaagd, maar erg veel zin heeft dat niet.
Ik vind het best als de wildbeheerders ze afschieten: opvang is werkelijk totaal irreëel. Volgens sommige Duitse vogelaars zou iedere vogelaar een wasbeerbontmuts moeten dragen, haha!

JanHein

peterv

In Duitsland worden jaarlijks tienduizenden wasberen en wasbeerhonden geschoten. Dit heeft tot op heden geen effect gehad in het terugdringen van aantallen en verspreiding.  Een mooi overzicht van invasieve exoten in Duitsland staat in dit document: https://www.bfn.de/fileadmin/BfN/service/Dokumente/skripten/Skript471.pdf
Zie de kaarten van wasbeerhond (pag 102) en wasbeer (pag 110). Als je die op je laat inwerken kan je je eigen conclusies trekken over het nut van afschot in Nederland (op de langere termijn).
Peter Venema

Merel

Erg mooi document! Bedankt voor het delen!
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman

Zeehond gespot in Amsterdamse Amstel

Een zeehond zwom zondag door de Amstel in Amsterdam. Het dier werd eerder op de dag voor het eerst gespot bij de Tolhuissluis in de De Kwakel (Noord-Holland) en gevangen door de brandweer, meldt de politie.

In overleg met Zeehondencentrum Pieterburen werd vervolgens besloten om de zeehond los te laten in de richting van Uithoorn, zodat het dier op eigen kracht terug kan zwemmen naar de Noordzee.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5949711/zeehond-gespot-in-amsterdamse-amstel.html
Met vriendelijke groet, Rob

Cygnus

Waarom moet een Zeehond die in de Amsterdamse grachten opduikt teruggebracht worden naar een andere plek? Net zoiets als Wolven terugbrengen naar Duitsland (hoewel daar waarschijnlijk ook wel voorstanders voor zijn te vinden).
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

De zeehond in de Amstel heeft ook het NOS-Nieuws gehaald...


Zeehond maakt uitstapje naar Amsterdam en De Kwakel

In onder meer Amsterdam en De Kwakel (Noord-Holland) is een verdwaalde zeehond gespot. Het dier werd als eerste gezien bij een sluis in De Kwakel, zo meldde de politie. In overleg met Zeehondencentrum Pieterburen werd de sluis opengezet waarna de zeehond richting Uithoorn zwom.

De zeehond werd een paar uur later echter gezien in de Amstel in Amsterdam. Een team van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren is er nu naar op zoek. "Als hij dan wordt gezien, dan gaan ze een inschatting maken van de conditie en kijken of de zeehond de goede kant op gaat", legt Sander van Dijk van het zeehondencentrum uit.

Vangen

Het is volgens Van Dijk niet onmogelijk dat het dier zelf de route terug naar zee vindt. "Daar streven we ook naar", zegt hij. "Mochten we 'm vinden dan zullen de mensen een afweging maken wat te doen. Het kan ook zijn dat ze 'm vangen en wat dichter naar de zee brengen."

Hoe de zeehond in Amsterdam en De Kwakel terecht is gekomen, is niet bekend. De meeste zeehonden in Nederland leven in het Waddenzeegebied, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust. In 2015 werd een zeehond gevonden in de Oudegracht in Utrecht.


Bron: https://nos.nl/artikel/2290373-zeehond-maakt-uitstapje-naar-amsterdam-en-de-kwakel.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

En nog een zeehond die het nieuws haalt...  ;)


Stichting waarschuwt strandgangers in IJmuiden voor zeehond Bob

Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Zeehond Bob lijkt het er namelijk niet mee eens te zijn dat hij het strand moet delen met andere bezoekers.

De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5950347/stichting-waarschuwt-strandgangers-in-ijmuiden-voor-zeehond-bob.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

En weer terug naar de zeehond in de Amstel:

Zeehond in Amsterdamse Amstel is zeldzame ringelrob

De zeehond die zondag in de Amsterdamse Amstel werd gezien is hoogstwaarschijnlijk een ringelrob, concluderen Zeehondencentrum Pieterburen en de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ). Dit is een soort die van nature niet in Nederland voorkomt, maar in het Noordpoolgebied.

Het zeehondencentrum en de EHBZ roepen mensen op om het dier niet op te jagen en zijn locatie door te geven als ze hem zien. Het dier kan eventueel door de hoge temperaturen in Nederland bezwijken.

De twee instellingen hopen het dier op te vangen en na controle weer terug te brengen naar zijn natuurlijke leefomgeving.

Ringelrobben worden zelden waargenomen in Nederland. In 2015 werd ook een ringelrob aangetroffen in de grachten van Utrecht.

Het is nog onbekend hoe de ringelrob terecht is gekomen in de Amsterdamse Amstel.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/5950467/zeehond-in-amsterdamse-amstel-is-zeldzame-ringelrob.html
Met vriendelijke groet, Rob


jeroen vinke

Citaat van: OJGoreng op juni 29, 2019, 00:17:49 AM
En toen waren er nog 9 – Californische bruinvis is bijna verdwenen (NRC 28-6)

Ernstig om te lezen dat de bevolking aldaar de soort liever ziet verdwijnen in plaats van te beschermen. En allemaal voor de poen. Wat ik dan weer niet begrijp is hoe een onderdeel van een vis, die endemisch is in de Golf van Californië, in Chinese traditionele geneekunde verwerkt kan zijn..
Dat riekt naar zwendel van de hoogste orde.

Het steekt me dat er zoveel diersoorten verdwijnen doordat mensen dénken dat delen van dieren goed voor je zijn.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

H.J. Tromp

Citaat van: jeroen vinke op juni 29, 2019, 12:29:21 PM
Citaat van: OJGoreng op juni 29, 2019, 00:17:49 AM
En toen waren er nog 9 – Californische bruinvis is bijna verdwenen (NRC 28-6)

Ernstig om te lezen dat de bevolking aldaar de soort liever ziet verdwijnen in plaats van te beschermen. En allemaal voor de poen. Wat ik dan weer niet begrijp is hoe een onderdeel van een vis, die endemisch is in de Golf van Californië, in Chinese traditionele geneekunde verwerkt kan zijn..
Dat riekt naar zwendel van de hoogste orde.

Het steekt me dat er zoveel diersoorten verdwijnen doordat mensen dénken dat delen van dieren goed voor je zijn.

Een bruinvis is geen vis maar een zoogdier.
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

caliprobola

Citaat van: H.J. Tromp op juli 02, 2019, 15:27:04 PM
Een bruinvis is geen vis maar een zoogdier.
Er wordt niet voor de bruinvis gevist in Baja California maar voor een echte vis en daar is de bruinvis slachtoffer van...

Rob Koelman

Poolvos loopt in 76 dagen 3.500 kilometer van Noorwegen naar Canada

Een poolvos heeft vorig jaar een onwaarschijnlijke tocht van Noorwegen naar Canada afgelegd. In amper 76 dagen tijd liep het beest ruim 3.500 kilometer, melden Noorse onderzoekers die het jonge vrouwtje volgden met een gps-zender.

Het dier vertrok op 26 maart vanaf Spitsbergen, ten noorden van Noorwegen, en kwam 1 juli aan op Ellesmere-eiland in de Noordelijke IJszee bij Canada. In vier maanden liep de vos in totaal 4.414 kilometer. In februari stopte de gps-zender met het sturen van signalen.

De vos liep zo'n 46 kilometer per dag, met uitschieters tot 155 kilometer per dag.


Meer lezen: https://www.nu.nl/opmerkelijk/5959232/poolvos-loopt-in-76-dagen-3500-kilometer-van-noorwegen-naar-canada.html
Met vriendelijke groet, Rob