Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

gardensafari

Citaat van: Oenanthe op april 09, 2019, 19:02:14 PM
Ach Olivier. Zo'n voorstel maakt toch alleen maar duidelijk dat de maatregelen tegen overstekende reeën niet bedoeld zijn om de reeën te beschermen?

Natuurlijk niet.
Ik vind mijn ouders belangrijker dan een ree.
Oei, wat ben ik begonnen...
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

ruut

Verhoog de weg, dan is het probleem opgelost.

OlivierO

Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

egilio

Citaat van: Oenanthe op april 07, 2019, 20:08:32 PM
Citaat van: Arjan Broekhuizen op april 07, 2019, 10:29:16 AM
Neushoorn-stroper gedood door olifant en opgegeten door leeuwen
https://nos.nl/artikel/2279368-neushoorn-stroper-gedood-door-olifant-en-opgegeten-door-leeuwen.html
Na een nacht vond men enkel de schedel en een broek van de stroper. Hoe hebben leeuwen het klaargespeeld om het hoofd van de stroper in 1 nacht zodanig af te kluiven dat alleen de schedel overbleef? Welk bewijs is er eigenlijk dat leeuwen hier de boosdoeners waren? Een hoogst merkwaardig verhaal.

Wel eens een flinke groep (16) leeuwen 4 of 5 impalas in een keer zien pakken, na 10 minuten konden wel alleen maar botstukjes en wat horens vinden. Het kan ook natuurlijk dat een van de leeuwen, of hyenas die de boel op kwamen ruimen, de rest van het hoofd meegenomen heeft. Hyenas nemen vaak delen van karkassen mee naar de den, of om te verbergen voor later. Wij hadden eens een onderzoeker op bezoek die in Yellowstone had gewerkt met wolven. Die brachten de wolven kills in kaart door naar resten van kills te zoeken. Die dacht dat het in het park waar ik toen werkte, Liuwa Plains, bezaait zou zijn met wildebeesten kills (wildebeesten de meest voorkomende prooi, hyenas de meest voorkomende predator) en die was verbaast dat ze maar heel weinig overblijfselen van karkassen vond. De opruimbrigade (leeuwen, hyenas, jakhalzen, gieren, insecten) in Afrika is uiterst efficient en snel!
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Rob Koelman

#2014
Dat ze in Limburg rare ideeën hebben over natuur en natuurbeheer is al lang duidelijk, maar nu dit weer...

Bevers - een echt inheemse soort - mogen daar vrolijk afgeschoten worden, maar wasberen - een overduidelijke schadelijke exoot - moeten opgevangen worden. Schijnt - volgens een deel van de indieners van een petitie die ondertekend is door 16.000 personen - goedkoper te zijn dan bejaging, wat natuurlijk flauwekul is. Een kogel kost toch echt veel minder dan de jarenlange opvang van een ongewenste exoot...

Voorlopig 1-0 voor 'de dierenknuffelaars', waarbij de verliezers zijn de echte natuur van ons land en de belastingbetaler, die opdraait voor deze onzin...

Een deel van de kritiek is overigens wel terecht: het is bijzonder lastig de aanwezigheid van wasberen vast te stellen, en afschieten of vangen is dan vervolgens weer een heel ander dingetje. Dus het aantal op te vangen exemplaren zal waarschijnlijk wel erg beperkt blijven...  ;)


Limburg gaat toch geen wasberen afschieten

De provincie Limburg gaat toch geen 50 tot 100 wasberen afschieten. CDA-gedeputeerde Hubert Mackus zei volgens L1 vandaag in een statencommissie dat de dieren opgevangen kunnen worden.

Begin maart werd de beslissing genomen om de wasberen af te schieten. De dieren hebben een negatieve invloed op de natuur, veroorzaken overlast en brengen gezondheidsrisico's met zich mee. De kosten voor opvang van de wasberen is te hoog, zei de provincie Limburg toen.

Er was veel protest tegen het plan van de gedeputeerde. Meer dan 16.000 mensen tekenden een petitie tegen afschot en deskundigen zeiden dat het plan ook niet zou leiden tot minder wasberen in Limburg.

Inmiddels heeft een aantal instellingen zich bij de provincie gemeld die opvang veel goedkoper aanbieden. Daardoor valt het binnen de begroting en hoeven de dieren niet te worden gedood. De gedeputeerde sluit niet uit dat er in uitzonderingsgevallen toch een wasbeer wordt afgeschoten.

Bron: https://nos.nl/artikel/2280169-limburg-gaat-toch-geen-wasberen-afschieten.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Politie Limburg met tien agenten achter ontsnapte wallaby's aan

De politie in Kerkrade is in de nacht van zondag op maandag druk bezig geweest met het vangen van ontsnapte wallaby's. De dieren waren losgebroken uit attractiepark Mondo Verde in Landgraaf en lieten zich niet gemakkelijk weer terugbrengen.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5844003/politie-limburg-met-tien-agenten-achter-ontsnapte-wallabys-aan.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Den Bosch moet aanpak konijnenoverlast uitstellen vanwege paartijd

De gemeente Den Bosch wil graag de overlast aanpakken die konijnen veroorzaken op de Maasboulevard in de stad. Maar omdat de dieren zich momenteel aan het voortplanten zijn, is dat wettelijk niet toegestaan.

...

Op de boulevard leven veel konijnen die schade veroorzaken. De knaagdieren graven zich onder het straatwerk door, waardoor klinkers wegzakken en er gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5844225/den-bosch-moet-aanpak-konijnenoverlast-uitstellen-vanwege-paartijd.html
Met vriendelijke groet, Rob

Johan Helmus

Wetenschappers ontdekken een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit
Wetenschappers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde heeft rondgelopen. Het leeuw- en tijgerachtige dier, dat 23 miljoen jaar geleden leefde, woog waarschijnlijk een slordige 1500 kilo en was waarschijnlijk bijna twee keer zo groot als een volwassen ijsbeer.
Groeten, Johan Helmus

Rob Koelman

Filmpje over het plaatsten van het eerste wolvenraster in ons land op de Veluwe.

Bron: https://www.nu.nl/269484/video/eerste-wolf-fence-moet-wolf-op-de-veluwe-tegenhouden.html

Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Rivierdolfijnen in Brazilië kunnen breed repertoire aan geluiden maken

Biologen hebben ontdekt dat de Inia araguaiaensis, een mysterieuze rivierdolfijn die leeft in de Araguaiarivier in Brazilië, honderden verschillende geluiden kan maken om te communiceren.

...

"We hebben ontdekt dat ze sociaal met elkaar omgaan en meer geluiden maken dan we tot nu toe dachten", zei Laura May, bioloog aan de Universiteit van Vermont. "Hun vocale repertoire is heel divers."

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ (pdf).


Meer lezen: https://www.nu.nl/wetenschap/5852742/rivierdolfijnen-in-brazilie-kunnen-breed-repertoire-aan-geluiden-maken.html
Met vriendelijke groet, Rob


jeroenroelofsen

Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond #rtvutrecht

http://rtvu.nl/n/1908454/
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Cygnus

Citaat van: jeroenroelofsen op april 28, 2019, 22:04:51 PM
Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond #rtvutrecht

Als je zulke berichten leest dan weet je op voorhand al wat er gaat gebeuren.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

tekenaar

Citaat van: Arjan Broekhuizen op april 24, 2019, 14:26:29 PM
IJsbeer op zoek naar voedsel klimt aan wal in Russisch dorp
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/4683526/ijsbeer-op-zoek-naar-voedsel-klimt-aan-wal-russisch-dorp

IJsbeer Umka gedwongen verhuisd uit bewoonde wereld
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/4688401/ijsbeer-umka-gedwongen-verhuisd-uit-bewoonde-wereld

De naam Umka (eindigend op een a) geeft me toch het idee dat het een vrouwtje is, maar ik het nieuwsbericht is het steeds een "hij"? Overigens wel komkommertijdnieuws ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

ArjenDrost †

Citaat van: tekenaar op april 28, 2019, 23:07:50 PM
De naam Umka (eindigend op een a) geeft me toch het idee dat het een vrouwtje is, maar ik het nieuwsbericht is het steeds een "hij"? Overigens wel komkommertijdnieuws ...
Umka is een beroemde Russische tekenfilmbeer, daar zou ik niet teveel achter zoeken. Maar als ik de beelden zo bekijk, denk ik inderdaad dat het een vrouwtjesbeer is (kop/nekvorm, ontbreken van 'ornamental hair'), maar het blijft altijd erg lastig te zien bij ijsberen, zeker als ze jong zijn.


SlechtValk

Citaat van: Johan Helmus op april 29, 2019, 20:09:47 PM
Undercoveroperatie toont hoe duizenden leeuwen worden gefokt om als trofee voor rijke jagers te eindigen

Treurig.

Beter gefokte leeuwen dan wilde leeuwen... zie eigenlijk niet erg in wat het verschil is tussen leeuwenfokkerij voor de jacht en varkensfokkerij voor de slacht. Puur gezien vanuit het fokprogramma...

De "plezierjacht" an sich is wat mij betreft walgelijk en mag van mij verboden worden... maja daar zullen de Amerikanen het wel weer niet mee eens zijn, dus internationaal krijg je dat weer niet voor elkaar...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

ronris

Citaat van: Johan Helmus op april 29, 2019, 20:09:47 PM
Undercoveroperatie toont hoe duizenden leeuwen worden gefokt om als trofee voor rijke jagers te eindigen

Treurig.
Moet je hier nog een undercover operatie voor uitvoeren!! Al jaren "standard pratice" in Afrika. In zogenaamde game reserves kun je tegen betaling alles schieten wat je maar wilt. Big game hunting is een grote (toeristische) bron van inkomsten en in deze reserves wordt van alles gefokt, speciaal voor de jacht, behalve grote hoeveelheden leeuwen ook alle grote hoefdieren van gazelle tot giraffe. Het enige positieve wat je er wellicht van kunt zeggen is dat de jachtdruk op de vrijlevende populaties hierdoor afneemt.   

jeroenroelofsen

Citaat van: jeroenroelofsen op april 28, 2019, 22:04:51 PM
Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond #rtvutrecht

http://rtvu.nl/n/1908454/

Ook vandaag aanwezig:
https://utrecht.waarneming.nl/waarneming/view/171324412

Gek dat de regio site hem op de homepage niet weergeeft. Alleen als je de soort opzoekt. Lijkt me wel degelijk een rode soort voor de regio.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Ted van der Knaap

Citaat van: jeroenroelofsen op april 30, 2019, 19:53:48 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op april 28, 2019, 22:04:51 PM
Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond #rtvutrecht

http://rtvu.nl/n/1908454/

Ook vandaag aanwezig:
https://utrecht.waarneming.nl/waarneming/view/171324412

Gek dat de regio site hem op de homepage niet weergeeft. Alleen als je de soort opzoekt. Lijkt me wel degelijk een rode soort voor de regio.

Draagt een gele Tag, ooit in de opvang gezeten bij A Seal in Stellendam: https://www.zeezoogdieren.org/wordpress/2019/05/01/zeehond-bij-vianen-heeft-gele-tag/
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

OJGoreng

#2030
Citaat van: tekenaar op april 28, 2019, 23:07:50 PM

De naam Umka (eindigend op een a) geeft me toch het idee dat het een vrouwtje is,

Bij Russische namen gaat dat niet noodzakelijkerwijs op, zeker niet bij de verkleinvormen/koosnaampjes. Denk aan Sasha (verkleinvorm van Alexander) of Petya (voor Piotr). Of aan (Sovietleider) Chroesjtsjov, die Nikita heette van zijn voornaam (wat het vreselijke jaren-80-hitje van Elton John in een interessanter daglicht plaatste dan het even vreselijke videootje erbij).
Met vriendelijke groet, Zainal

OlivierO

Noorse vissers aangevallen* door witte dolfijn met harnas: "Mogelijk getraind door Russische marine"

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/noorse-vissers-aangevallen-door-witte-dolfijn-met-harnas-mogelijk-getraind-door-russische-marine~ae0e6a30/?fbclid=IwAR1KAOkUM-U3tEixspKyVgxsnw-5m3OgVxW-4YxENFBOxMqh_uoKRmkk-rI

*spoiler alert: de titel is van een sensatiekrant, van aanval is er geen sprake
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Arjan Broekhuizen

Dit vind ik wel een bijzonder verhaal. In eerste instantie zijn er - in 20xx - dassen uitgezet rondom het gebied van Vliegveld Twenthe. Nu moeten deze dassen (en andere dieren) worden afgeschoten, in verband met de vliegveiligheid. De dieren komen door een kennelijk slechte afrastering op het terrein.

Rechtszaak over toestaan jacht beschermde diersoorten bij Vliegveld Twenthe
https://www.rtvoost.nl/nieuws/311564/Rechtszaak-over-toestaan-jacht-beschermde-diersoorten-bij-Vliegveld-Twenthe

PvdD wil dat ontheffing voor doden van dieren bij vliegveld Twente wordt ingetrokken
https://www.rtvoost.nl/nieuws/311705/PvdD-wil-dat-ontheffing-voor-doden-van-dieren-bij-vliegveld-Twente-wordt-ingetrokken
Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen


Rob Koelman

Echtpaar in Mongolië sterft aan builenpest na eten van rauwe marmot

Een Mongolisch echtpaar is overleden aan de gevolgen van builenpest na het eten van de ongekookte nieren van een dode marmot. Vanwege het incident is de hele regio in quarantaine geplaatst.

...

Er zijn geen andere gevallen van builenpest bekend, maar de lokale overheid wil geen enkel risico nemen. Het gaat om een regio in het westen van het land, een gebied aan de grens met Rusland en China.

...

Het echtpaar dat de marmot at, een 38-jarige man en zijn 37-jarige zwangere echtgenote, maakte deel uit van de Kazachse minderheid in het land. Veel inwoners geloven dat het eten van organen van marmotten goed is voor de gezondheid.

De Mongolische autoriteiten hebben al vaker gewaarschuwd dat dit juist gevaarlijk kan zijn. Het eten van rauw marmottenvlees kan de pestbacterie overdragen op mensen. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al meerdere inwoners overleden.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5878608/echtpaar-in-mongolie-sterft-aan-builenpest-na-eten-van-rauwe-marmot.html
Met vriendelijke groet, Rob

jeroen vinke

Warrig stuk over een Italiaanse Wolf in België.
Soort, subsoort, ondersoort, populatie, alles wordt door elkaar gebruikt wat het stuk niet bijster veel goeds doet. Toch is het interessant om hier te posten. Wellicht binnenkort een Wolf van Italiaanse afkomst in Nederland

https://www.nu.nl/dieren/5897118/zeldzame-wolvensoort-waargenomen-in-belgie.html#coral_talk_wrapper
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

pdeknijff

De plaag is nooit weggeweest. Jaarlijks sterven daar over bijna de hele wereld mensen aan
Kijk hier maar eens:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/plague
https://www.who.int/csr/disease/plague/Plague-map-2016.pdf

Ook dicht bij huis (Hongarije en Oostenrijk) kunnen met met Yersinia pestis besmette Siesels van nature voorkomen, hoewel daar recent niet veel over bekend is

Zoals zo vaak een klassiek geval van een journalist die niet met Google weet om te gaan, of graag van gebakken lucht leeft.


Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

oeverzwaluw

#2037
Helaas een wolf doodgereden in Duitsland vlak bij de grens met Drenthe:
https://www.dvhn.nl/groningen/Wolf-na-botsing-met-auto-dood-24475349.html

Ricardo

ruut

Afschieten wolf in Duitsland moet makkelijker
ANP - ANP - woensdag 22 mei 2019
BERLIJN (ANP/DPA) - Als het aan de Duitse regering ligt moet het afschieten van wolven een stuk makkelijker worden. Het kabinet verdedigde woensdag een wetsvoorstel van milieuminister Svenja Schulze dat wolven ook gedood mogen worden terwijl niet duidelijk is welk dier verantwoordelijk is voor een aanval op een schaapskudde. Het afschieten van dieren kan dan net zo lang doorgaan tot er geen aanvallen meer plaatsvinden, zelfs als dat betekent dat de hele roedel wordt gedood.
Landbouwminister Julia Klöckner wil het liefst nog verdergaande maatregelen nemen. De wolvenstand moet volgens haar actief worden begrensd. In bepaalde gebieden mogen van haar alleen onder strenge controle beperkte aantallen dieren rondlopen. Afschot mag plaatsvinden ook als wolven geen vee aanvallen.
De wolf is de laatste jaren aan een opmars bezig in Duitsland. De regeringsplannen stuiten natuurbeschermers tegen de borst. Ze hebben scherpe kritiek. De overkoepelende organisatie van natuurbeschermingsbonden (Nabu) vraagt zich af of de regering opnieuw de uitroeiing van wolven in Duitsland wenst. De willekeurige vernietiging van structuren binnen bestaande roedels zou alleen maar kunnen leiden tot meer aanvallen op weidedieren, waarschuwen ze.

ruut

Botswana geeft olifantenjacht vrij
ANP - ANP - woensdag 22 mei 2019
GABORONE (ANP/BLOOMBERG) - Botswana, het land met de grootste olifantenpopulatie in de wereld, heeft het verbod op de jacht op de dieren opgeheven. Dat gebeurde nadat een regeringscommissie dat had voorgesteld na overleg met onderzoekers en jagers en wekenlange hoorzittingen over het onderwerp.
In een verklaring zegt de regering dat het vrijgeven van de jacht op een ''ordelijke en ethische manier'' geschiedt en in lijn met de wet en regels. Sinds 1991 is het aantal olifanten in Botswana bijna verdrievoudigd tot 160.000. Het dunbevolkte Afrikaanse land voerde in 2014 het verbod op olifantenjacht in.
Het zijn vooral boeren die klagen over de dikhuiden. De grootste klacht is dat de dieren schade veroorzaken aan de oogst en ook dorpsbewoners doden. Critici denken dat de regering het jachtverbod opheft om stemmen te winnen op het platteland.