Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Tweede bultrug gezien voor Nederlandse kust

Voor de Nederlandse kust is donderdagmiddag een tweede bultrug gezien, meldt SOS Dolfijn. De dieren zwemmen ter hoogte van Scheveningen en Bergen aan Zee.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5675978/tweede-bultrug-gezien-nederlandse-kust.html
Met vriendelijke groet, Rob

ruut

Ik heb 50 kilo stront bij me'
Morgen gaat Willem van der Sloot leeuwenpoep langs het spoor in Zandvoort smeren. Door de geur zouden damherten wegblijven bij de rails. Eerder deed hij dat al alleen, maar wegens succes smeert burgemeester Meijer van de badplaats morgen met hem mee.
Willem van der Sloot heeft naar eigen zeggen hart en ziel voor de damherten en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet onder een trein komen. "De damherten lopen in de buurt en op het spoor van Zandvoort. Door de geur van leeuwen- en tijgermest blijven ze weg. Ze denken dat er een roofdier in de buurt is."
"Treinen hebben veel last van herten op het spoor", vertelt Willem. "Door de poep schrikken ze en blijven ze weg." De man heeft tot nu toe vier emmers uitgestrooid. Morgen neemt hij zes emmertjes mee. "Ik heb vijftig kilo stront bij me, die ik bij een dierenpark heb gehaald. Die ga ik op vier plekken, bij twee spoorwegovergangen, uitstrooien."
'Het effect is heel kort'

Volgens boswachter Arjan Postma kan de leeuwenpoep werken. "Bij mollen gaat dat hetzelfde. Die kunnen verjaagd worden als er een kattendrol in de buurt ligt. Maar het effect is heel kort, omdat de geur er vanaf gaat. Dat komt bijvoorbeeld door regen of vorst."

Willem denkt dat de leeuwenstront in ieder geval een paar weken effect heeft. "Ik heb de eerste lading begin september uitgestrooid. Dat zorgde er in ieder geval voor dat de damherten een maand wegbleven."
Editie NL - RTL Nieuws - vrijdag 11 januari 2019

Rob Koelman

Staatsbosbeheer heeft 134 edelherten Oostvaardersplassen afgeschoten

Staatsbosbeheer heeft in de periode van 10 december tot en met 8 januari 134 edelherten afgeschoten, meldt de organisatie dinsdag.

De komende maanden moeten nog bijna zeventienhonderd edelherten worden afgeschoten. De provincie Flevoland wil dat Staatsbosbeheer in totaal 1.830 edelherten afschiet.


Meer lezen: https://www.nu.nl/binnenland/5678432/staatsbosbeheer-heeft-134-edelherten-oostvaardersplassen-afgeschoten.html
Met vriendelijke groet, Rob


jeroenroelofsen

Citaat van: jvanleeuwen op januari 16, 2019, 07:08:53 AM
https://www.bbc.com/news/world-australia-46859000

Gr hans
How one heatwave killed 'a third' of a bat species in Australia

Oftewel, 1/3 van vleermuizen soort dood door hittegolf.

Tip voor Hans, volgende keer niet alleen een link plaatsen, maar doe er dan gelijk een korte uitleg bij. Wordt gewaardeerd hier ;)
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

OJGoreng

Om zijn bergschapen te beschermen wil de directeur van Park Hoge Veluwe wolven kunnen doodschieten (website Volkskrant, 16 januari).

Alsof het allemaal al niet treurig genoeg is, staat er ook nog een verschrikkelijk bitterzoete foute spatie in het bijschrift van één van de foto's. Volgens mij bijten wolven eerder dan dat ze slaan.
Met vriendelijke groet, Zainal

Douwe van der Ploeg

Moeflon rammen, is dat het nieuwe Zwijntje tikken?
Douwe van der Ploeg

tekenaar

eh, jagersjargon: "slaan" = een roofdier slaat een moeflon. Niet-jagers zeggen dat een wolf een moeflon dood.  Overigens denk ik dat deze text veranderd is.

Het is mooi dat hij denkt dat een exoot na 100 jaar inheems is geworden, maar dat komt niet overeen met de iternationale definitie van de term "exoot" (en daar heb ik al xxx keer op gewezen op dit forum).

Wat als hij nu eens een schaapherder inhuurt met een kudde + herdershond + kuddebewakingshond? Hartstikke rustiek en minstens zo goed om de opslaande dennen onder de duim te houden - doet het vast heel goed bij de toeristen ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

grunsven

En herdershonden komen al langer in NL voor dan Moeflons  :rolleye:.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

ruut

#1869
RABENSTEIN - Een Nederlander heeft tijdens een drijfjacht op reeën in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg een wolf doodgeschoten. Tegen hem is aangifte gedaan wegens overtreding van de wet op de dierenbescherming.
Het incident had volgens lokale media vrijdag plaats in een bos bij het dorp Rabenstein-Fläming, ten zuidwesten van Potsdam. De man doodde de wolf, omdat deze zijn jachthonden had aangevallen en van geen wijken wilde weten. Het roofdier schrok niet van fluiten en schreeuwen en ook een waarschuwingsschot hielp niet.

De jager lichtte zelf de politie in, compleet met een getuigenverklaring over de toedracht. De zaak is maandag doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Potsdam.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3050961/nederlandse-jager-schiet-duitse-wolf-dood

Bron BNN/VARA
In de Duitse deelstaat Brandenburg heeft een Nederlandse jager vanaf een hoogzit een wolf doodgeschoten. Volgens het jachtgezelschap waarvan de jager deel uit maakte, viel de wolf jachthonden aan. Het dier zou doodgeschoten zijn nadat het zich niet liet verjagen door geschreeuw en een waarschuwingsschot.

De Duitse justitie onderzoekt het doodschieten van het bij wet beschermde dier. De jager heeft het voorval dat vrijdag plaatsvond zelf gemeld bij de politie. De dode wolf is voor onderzoek overgebracht naar het Institut für Zoologie und Wildtierforschung in Berlijn.

jva

De waarheid zal zoals gewoonlijk bij dit soort zaken wel ergens in het midden liggen. Hoewel treurig, is het wel goed dat het doden van de wolf gemeld is. Er zijn er namelijk genoeg die dat verzaken..
Jelle

Gerrian

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2268528-lto-wil-teveel-aan-wolven-in-nederland-afschieten.html

Opvallend citaat:
"Sinds de wolvin zich op de Veluwe heeft gevestigd, heeft ze geen schapen meer gepakt. Ze heeft zich volledig gefocust op wild."
Om die reden willen jagers nu recht op schadevergoeding wegens gederfde inkomsten. Jager Hoedemaker: "De natuur is een prachtige bron van scharrelvlees, met de komst van de wolf wordt die rijkdom wel wat minder."

Ik had altijd al wat twijfels over de opvatting dat jagers wel moeten jagen omdat er in Nederland geen toppredator is die de herten kan pakken. Nu is er een toppredator en dan is het weer niet goed, hij is concurrent van de jagers.

Rob Koelman

Wolf mag alleen bij groot gevaar voor mensen worden doodgeschoten

Een wolf mag in Nederland alleen worden doodgeschoten als het dier zich herhaaldelijk agressief gedraagt richting mensen of in de buurt van mensen, of als het continu vee aanvalt dat goed beschermd is. Dat staat in het wolvenplan waarover de provincies het donderdag eens zijn geworden.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5703440/wolf-mag-alleen-bij-groot-gevaar-mensen-worden-doodgeschoten.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Italiaans dorp Gattolino overspoeld door 'gestoorde ratten'

Het Italiaanse dorp Gattolino wordt al dagen geteisterd door een rattenplaag. Auto's moeten slalommend over straat om de dieren te ontwijken. Volgens de bewoners zijn de honderden ratten "gestoord" en springen ze voor auto's en eten ze elkaar op.

Filmpje: https://www.nu.nl/261630/video/italiaans-dorp-gattolino-overspoeld-door-gestoorde-ratten.html

Met vriendelijke groet, Rob

jfbouwmeester

Citaat van: Rob Koelman op januari 25, 2019, 14:37:40 PM
Populatie zeehonden groeit sterk in Waddenzee

Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk. In het internationale Waddengebied leven nu ongeveer 40.000 gewone zeehonden.

Ook met de grijze zeehond gaat het steeds beter. Daarvan zijn er nu ongeveer 6.000 van, blijkt uit cijfers van een onderzoeksinstituut van Wageningen University.

In 1974 waren er nog maar 3.571 gewone zeehonden in de Waddenzee over. Door beheersmaatregelen en verbetering van de zeewaterkwaliteit is de diersoort weer opgekrabbeld.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5705094/populatie-zeehonden-groeit-sterk-in-waddenzee.html

Goed nieuws dus! :duim:

Jan Bouwmeester
jfbOUWMEESTER

OlivierO

Citaat van: Rob Koelman op januari 25, 2019, 14:32:14 PM
Italiaans dorp Gattolino overspoeld door 'gestoorde ratten'

Het Italiaanse dorp Gattolino wordt al dagen geteisterd door een rattenplaag. Auto's moeten slalommend over straat om de dieren te ontwijken. Volgens de bewoners zijn de honderden ratten "gestoord" en springen ze voor auto's en eten ze elkaar op.

Maffe toestanden! Maar inderdaad waarschijnlijk weer ontstaan door een compleet onnatuurlijke situatie ...
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Bart van Hoogstraten

Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 12:52:14 PM
Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk.

In Australië blijkbaar ook want daar zetten ze zelfs honden in om ze te verjagen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3070282/sydney-opera-house-zet-honden-in-tegen-meeuwenoverlast
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

jva

Citaat van: Bart van Hoogstraten op januari 26, 2019, 14:27:16 PM
Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 12:52:14 PM
Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk.

In Australië blijkbaar ook want daar zetten ze zelfs honden in om ze te verjagen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3070282/sydney-opera-house-zet-honden-in-tegen-meeuwenoverlast

'Ze' zijn in dit geval meeuwen.
Jelle

Bart van Hoogstraten

Citaat van: jva op januari 26, 2019, 15:50:01 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op januari 26, 2019, 14:27:16 PM
Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 12:52:14 PM
Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk.

In Australië blijkbaar ook want daar zetten ze zelfs honden in om ze te verjagen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3070282/sydney-opera-house-zet-honden-in-tegen-meeuwenoverlast

'Ze' zijn in dit geval meeuwen.

Nou, dan lees de alinea onder de eerste foto nog maar eens goed.  ;)
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Rob Koelman

Citaat van: Rob Koelman op januari 25, 2019, 14:37:40 PMPopulatie zeehonden groeit sterk in Waddenzee

Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk. In het internationale Waddengebied leven nu ongeveer 40.000 gewone zeehonden.

Citaat van: jfbouwmeester op januari 25, 2019, 19:00:08 PMGoed nieuws dus! :duim:

Bij diersoorten waar het goed mee gaat ontstaat onvermijdelijk de discussie 'of er niet teveel van zijn'. Zie bijvoorbeeld de discussies rondom steenmarter, bever en wolf. Het is dan ook denk ik een kwestie van tijd voor er een club opduikt die vindt dat er 'teveel' zeehonden zijn en dat er 'beheerd' (lees; geschoten) moet gaan worden...  :wacko:
Met vriendelijke groet, Rob

gardensafari

Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 18:34:27 PM
Citaat van: Rob Koelman op januari 25, 2019, 14:37:40 PMPopulatie zeehonden groeit sterk in Waddenzee

Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk. In het internationale Waddengebied leven nu ongeveer 40.000 gewone zeehonden.

Citaat van: jfbouwmeester op januari 25, 2019, 19:00:08 PMGoed nieuws dus! :duim:

Bij diersoorten waar het goed mee gaat ontstaat onvermijdelijk de discussie 'of er niet teveel van zijn'. Zie bijvoorbeeld de discussies rondom steenmarter, bever en wolf. Het is dan ook denk ik een kwestie van tijd voor er een club opduikt die vindt dat er 'teveel' zeehonden zijn en dat er 'beheerd' (lees; geschoten) moet gaan worden...  :wacko:

Nee, Rob. Zeehonden worden geknuppeld.
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

gardensafari

Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

Rob Koelman

Citaat van: Rob Koelman op januari 25, 2019, 14:37:40 PMPopulatie zeehonden groeit sterk in Waddenzee

Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk. In het internationale Waddengebied leven nu ongeveer 40.000 gewone zeehonden.

Citaat van: jfbouwmeester op januari 25, 2019, 19:00:08 PMGoed nieuws dus! :duim:

Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 18:34:27 PMBij diersoorten waar het goed mee gaat ontstaat onvermijdelijk de discussie 'of er niet teveel van zijn'. Zie bijvoorbeeld de discussies rondom steenmarter, bever en wolf. Het is dan ook denk ik een kwestie van tijd voor er een club opduikt die vindt dat er 'teveel' zeehonden zijn en dat er 'beheerd' (lees; geschoten) moet gaan worden...  :wacko:

Citaat van: gardensafari op januari 26, 2019, 23:40:41 PMNee, Rob. Zeehonden worden geknuppeld.

Ook goed...  B)  :wacko:
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Citaat van: Bart van Hoogstraten op januari 26, 2019, 16:59:56 PM
Citaat van: jva op januari 26, 2019, 15:50:01 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op januari 26, 2019, 14:27:16 PM
Citaat van: Rob Koelman op januari 26, 2019, 12:52:14 PM
Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk.

In Australië blijkbaar ook want daar zetten ze zelfs honden in om ze te verjagen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3070282/sydney-opera-house-zet-honden-in-tegen-meeuwenoverlast

'Ze' zijn in dit geval meeuwen.

Nou, dan lees de alinea onder de eerste foto nog maar eens goed.  ;)

Dat heb ik gedaan..Het is overduidelijk dat het hier om meeuwen gaat (en niet om zeehonden die een slapende journalist hier foutief eveneens vermeld).. O0
Jelle

Douwe van der Ploeg

Gokje, autocorrectie op "Zeemeeuwen".
Douwe van der Ploeg

OlivierO

Citaat van: Douwe van der Ploeg op januari 27, 2019, 20:31:57 PM
Gokje, autocorrectie op "Zeemeeuwen".

We'll, we'll, we'll, if that isn't autocorrect! :-D
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Cygnus

Citaat van: gardensafari op januari 26, 2019, 23:40:41 PM
Nee, Rob. Zeehonden worden geknuppeld.

Zeehonden worden niet alleen geknuppeld, maar wel degelijk ook geschoten.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

Citaat van: gardensafari op januari 26, 2019, 23:40:41 PMNee, Rob. Zeehonden worden geknuppeld.

Citaat van: Cygnus op januari 27, 2019, 21:32:37 PMZeehonden worden niet alleen geknuppeld, maar wel degelijk ook geschoten.

Klopt, maar ik denk dat dat de term 'knuppelen' hier sarcastisch bedoelt was...  B)
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Citaat van: OlivierO op januari 27, 2019, 20:34:31 PM
Citaat van: Douwe van der Ploeg op januari 27, 2019, 20:31:57 PM
Gokje, autocorrectie op "Zeemeeuwen".

We'll, we'll, we'll, if that isn't autocorrect! :-D

In dat geval had ik eerder 'zeeleeuwen' verwacht (wat technisch gezien weer geen zeehonden zijn)..Of ze moeten daar ook last hebben van vervelende zeehonden die stiekem frietjes roven.. ;D
Jelle

jva

Citaat van: gardensafari op januari 26, 2019, 23:43:24 PM
Goed nieuws uit Rusland (da's lang geleden):
https://www.nu.nl/261732/video/zeldzaam-beeld-toont-vier-spelende-welpjes-in-rusland.html?redirect=1

Met dank aan Poetin die zich ook hiervoor sterkt maakt. Laatst al kunnen lezen dat er een grensoverschrijdend park met China is opgericht waarbij als ik me niet vergis hele volksstammen zijn verplaatst. Dan nog zouden ze last hebben van tijgers die zich vergrijpen aan vee en honden.
Jelle