Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

peterv

Citaat van: ronris op november 18, 2018, 13:17:48 PM
Citaat van: Merel op november 17, 2018, 22:29:21 PM
Hoe is het hoofd van het andere hert losgeraakt van zn lijf? Is het eerder nog levende hert ernaast blijven grazen tot de kop door ontbinding losscheurde?
Idd een onrealistisch verhaal.
Hij moet alle stangen wel tegelijk vast houden anders vallen ze al uit elkaar. Via een frontale confrontatie lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat ze op die manier verstrikt zijn geraakt.
Je kunt over zulke gevallen gaan speculeren maar ook even zoeken naar bronnen: er blijkt een foto te zijn van het hert nog in leven met de kop van het dode hert er aan vast.  http://www.hawaiinewsnow.com/video/2018/11/17/hunter-describes-shooting-two-headed-deer-2/
Peter Venema

Rob Koelman

Citaat van: peterv op november 18, 2018, 18:44:22 PM... er blijkt een foto te zijn van het hert nog in leven met de kop van het dode hert er aan vast.  http://www.hawaiinewsnow.com/video/2018/11/17/hunter-describes-shooting-two-headed-deer-2/

De bij dit item behorende filmpjes worden door mijn computer helaas niet afgespeeld, maar uit de stills maak ik op dat er inderdaad een levend hert te zien is met 'aanhangende' dode soortgenoot...

Dat betekent overigens wel dat de jager zich er van bewust moet zijn geweest dat ie geen 'normaal' hert schoot...
Met vriendelijke groet, Rob

jeroenroelofsen

Ben wel benieuwd naar de conditie van het geschoten dier. Voordat het hoofd van die ander daadwerkelijk van het lichaam wordt gescheiden duurt wel even....
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Rob Koelman

Limburgse bevers toch niet overgeplaatst naar Verenigd Koninkrijk

De verhuizing van Limburgse bevers naar het Verenigd Koninkrijk gaat niet door. De Britse autoriteiten geven geen toestemming voor introductie van de dieren, omdat ze vrezen dat de Limburgse bevers vossenlintworm met zich meedragen. Die parasiet komt in Groot-Brittannië of Noord-Ierland niet voor.

In Limburg zijn afgelopen voorjaar vijftien bevers doodgeschoten. Nu de verhuizing van beverfamilies niet doorgaat, is meer afschot nodig volgens ARK. De natuurorganisatie hoopt dat andere Europese landen zich melden voor Nederlandse bevers.

Hele verhaal lezen: https://www.nu.nl/dieren/5581352/limburgse-bevers-toch-niet-overgeplaatst-verenigd-koninkrijk.html
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

#1834
En natuurlijk wordt een vergelijkbaar artikel in de Volkskrant geïllustreerd met een levensgrote foto van een beverrat in plaats van een bever. De volkskrant gaat steeds meer op de NRC lijken ;).
Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

#1835
Citaat van: OJGoreng op november 20, 2018, 02:34:07 AMEn natuurlijk wordt een vergelijkbaar artikel in de Volkskrant geïllustreerd met een levensgrote foto van een beverrat in plaats van een bever.

De genoemde foto:
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Meer dan 140 dolfijnen aangespoeld op strand in Nieuw-Zeeland

In het zuiden van Nieuw-Zeeland zijn meer dan 140 grienden aangespoeld aan land.

Een wandelaar stuitte volgens The Guardian op de tientallen exemplaren van de dolfijnsoort die waren aangespoeld op het strand van Mason Bay, dat op het zuidelijk gelegen eiland Stewart Island ligt.

Gezien het aantal dat op het strand lag, gaat het Nieuw-Zeelandse Departement voor Natuurbescherming uit van twee verschillende scholen grienden. Volgens de reddingsorganisatie die naar het afgelegen eiland werd gestuurd, was minstens de helft van de dolfijnen al overleden voordat de reddingswerkers arriveerden.

"Door de afgelegen locatie, het gebrek aan personeel in de buurt en de snelle achteruitgang van de walvissen was euthanasie de beste oplossing", aldus een woordvoerder van de reddingswerkers, die verder sprak van een "hartverscheurende gebeurtenis en beslissing".

In samenwerking met de plaatselijke Maori-stam zijn de reddingswerkers momenteel bezig de dolfijnen een waardig graf te geven.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5593835/meer-dan-140-dolfijnen-aangespoeld-strand-in-nieuw-zeeland.html
Met vriendelijke groet, Rob

Johan Helmus

https://www.scientias.nl/de-siberische-eenhoorn-leefde-nog-toen-onze-voorouders-op-aarde-rondliepen/
Nieuw onderzoek onthult dat de Siberische eenhoorn (een soort neushoorn) niet 200.000, maar pas 35.000 jaar geleden uitstierf.
Groeten, Johan Helmus

Rob Koelman

30 kilometer stroomdraad om 'Die Schweine' tegen te houden

Met een grote hamer ramt boer Frank de Wit de palen in de grond. Daartussen spant hij vier stroomdraden. Zo'n 15 centimeter uit elkaar, dan kunnen de biggen er net niet doorheen. In Limburg, bij Swalmen gaat de grens dicht voor wilde zwijnen.

Het bos aan de Duitse kant van de grens is een groot leefgebied voor zwijnen. Door de milde winters en warme zomers is het aantal zwijnen explosief gestegen. Ze planten zich heel snel voort, en gaan steeds verder op zoek naar voedsel.

Dat heeft meerdere problemen als gevolg, vertelt gedeputeerde Hubert Mackus. "Er is veel schade aan gewassen en aan de natuur, en de afgelopen 5 jaar is het aantal aanrijdingen met 50 procent toegenomen." In Nederland worden zwijnen buiten aangewezen gebieden afgeschoten. Maar ze tegenhouden is efficiënter.

Boer Frank de Wit kan meepraten over de schade die de zwijnen aanrichten. Zijn land grenst aan Duitsland. "In de zomer zijn ze dol op maisvelden, in het najaar wroeten ze naar wormen. Ik had het land mooi nieuw ingezaaid, en net toen het gras opkwam werd het in een nacht helemaal vernield door een koppeltje varkens."

Sommige schade wordt door de provincie vergoed, maar voorkomen is beter dan genezen, vindt de gedeputeerde. Daarom wordt het bestaande raster vernieuwd en komen er nieuwe stukken raster bij, zodat de grens over een stuk van 30 kilometer op slot gaat. De provincie betaalt voor de materialen, de boeren zorgen voor aanleg en onderhoud.

En hoe zit dat dan met het vrije verkeer en het bord 'De Limburgers heten u welkom' langs de weg naar Duitsland? "Dat geldt voor alles en iedereen, behalve voor de Duitse Schweine", zegt De Wit. Het hekje is laag, reeën kunnen eroverheen springen. En voor wandelaars zijn er poorten. Zo worden alleen de zwijnen tegengehouden.

Bron + filmpje: https://nos.nl/artikel/2261211-30-kilometer-stroomdraad-om-die-schweine-tegen-te-houden.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

#1839
Afschieten 1.830 edelherten Oostvaardersplassen mag van rechter doorgaan

De provincie Flevoland heeft de vergunning om edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten rechtmatig afgegeven. Dat is het oordeel van de rechter, die de uitspraak schriftelijk bekend maakte. Daardoor mag Staatsbosbeheer beginnen met het afschieten van 1.830 herten.

Verder lezen: https://www.nu.nl/binnenland/5600153/afschieten-1830-edelherten-oostvaardersplassen-mag-van-rechter-doorgaan.html
Met vriendelijke groet, Rob

Johan Helmus

Zeldzame beelden van kitten van Schotse wilde kat
De kitten is onderdeel van een Brits fokprogramma om de daar bedreigde soort te redden
Groeten, Johan Helmus

OlivierO

Citaat van: Johan Helmus op december 08, 2018, 09:22:21 AM
Zeldzame beelden van kitten van Schotse wilde kat
De kitten is onderdeel van een Brits fokprogramma om de daar bedreigde soort te redden

Ik hoopte beelden in het wilde te zien, dat valt dus even tegen, maar toch goed nieuws!
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Hinko

Interessant verhaal over de Noordse woelmuis https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24802

Wel jammer dat het kaartje een nogal vertekend beeld geeft. Braakbal vondsten zijn namelijk ook weergegeven en deze kunnen vele kilometers van de vangstplek af liggen.
mvgr, Hinko

Arjan Broekhuizen

Ik begrijp dat er maatregelen nodig zijn in deze situatie, maar jammer is het wel.

Bevers veroorzaken graafschade aan de IJsseldijk in Wijhe en Zwolle
https://www.rtvoost.nl/nieuws/304374/Bevers-veroorzaken-graafschade-aan-de-IJsseldijk-in-Wijhe-en-Zwolle
Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Rob Koelman

Citaat van: Arjan Broekhuizen op december 18, 2018, 13:13:33 PMIk begrijp dat er maatregelen nodig zijn in deze situatie, maar jammer is het wel.

Bevers veroorzaken graafschade aan de IJsseldijk in Wijhe en Zwolle
https://www.rtvoost.nl/nieuws/304374/Bevers-veroorzaken-graafschade-aan-de-IJsseldijk-in-Wijhe-en-Zwolle

Met een dergelijke situatie moet je pragmatisch omgaan. De bever(s?) die hier in de dijk een hol had gegraven vindt elders wel weer een nieuw plekje. Zo heel erg kritisch is de soort namelijk niet. Het gaat niet voor niets zo goed met de soort in ons land.
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Tien verschillende wolven bezochten Nederland dit jaar

Tien verschillende wolven hebben Nederland in 2018 bezocht, stelt Wageningen Environmental Research (WENR). Het ging om zes wijfjes.

WENR komt tot die conclusie na genetisch onderzoek van uitwerpselen en DNA-monsters van bijtwonden bij aangevallen schapen.

Van augustus tot en met oktober zijn twee nieuwe wijfjes opgemerkt en een wolvin waarvan al eerder sporen werden aangetroffen. Sporen van zeven andere wolven die al eerder werden waargenomen, zijn daarna niet meer gevonden.

De organisatie Wolven In Nederland houdt de waarnemingen nauwgezet bij en constateert dat sporen van wolven onder meer zijn gevonden in Friesland, Drenthe, Overijssel en op de Veluwe.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5648510/tien-verschillende-wolven-bezochten-nederland-dit-jaar.html
Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

Citaat van: Rob Koelman op december 24, 2018, 10:36:12 AM
Tien verschillende wolven bezochten Nederland dit jaar

Tien verschillende wolven hebben Nederland in 2018 bezocht, stelt Wageningen Environmental Research (WENR). Het ging om zes wijfjes.

WENR komt tot die conclusie na genetisch onderzoek van uitwerpselen en DNA-monsters van bijtwonden bij aangevallen schapen.

Van augustus tot en met oktober zijn twee nieuwe wijfjes opgemerkt en een wolvin waarvan al eerder sporen werden aangetroffen. Sporen van zeven andere wolven die al eerder werden waargenomen, zijn daarna niet meer gevonden.

De organisatie Wolven In Nederland houdt de waarnemingen nauwgezet bij en constateert dat sporen van wolven onder meer zijn gevonden in Friesland, Drenthe, Overijssel en op de Veluwe.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5648510/tien-verschillende-wolven-bezochten-nederland-dit-jaar.html

Wel weer met een foto van een Amerikaanse wolf erbij ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

ruut

foto komt van  nijwolf.org (amerika)
toevallig gekregen van Helene Grimaud ( bekend door haar boek Wildernis sonate) en beschermvrouwe van Wolf Conservation Center

helaas ligt de site er uit maar dit gaan we straks ook horen in ons land
https://nywolf.org/images/Howl.wav

OlivierO

Citaat van: ruut op december 25, 2018, 02:50:42 AM
foto komt van  nijwolf.org (amerika)
toevallig gekregen van Helene Grimaud ( bekend door haar boek Wildernis sonate) en beschermvrouwe van Wolf Conservation Center

helaas ligt de site er uit maar dit gaan we straks ook horen in ons land
https://nywolf.org/images/Howl.wav

Ik hoop het!
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

OJGoreng

#1849
Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

ZATERDAG 29 DECEMBER 2018, 13:23
DEEL DIT ARTIKEL:

Vos verrast Jolanda in Eindhoven, maar boswachter Frans Kapteijns stelt haar gerust
Jolanda kwam de vos rond halfeen 's nachts tegen. (Foto: Jolanda)Jolanda kwam de vos rond halfeen 's nachts tegen. (Foto: Jolanda)
EINDHOVEN - Jolanda stond vrijdagnacht even raar te kijken toen ze op het fietspad langs de Marathonloop in Eindhoven - vlakbij het sportpark - een vos zag lopen.

GESCHREVEN DOOR
Peter de Bekker
"Ik zag eerst alleen een paar ogen en dacht aan een kat of konijn", vertelt Jolanda. "Daarna zag ik pas dat het een vos was. Het beestje liep rustig verder en leek niet bang. Het keek me zelfs even aan."

Nieuwe biotoop
Omdat er ook veel jeugd bij het sportpark komt, vraagt Jolanda zich af of kinderen voor dit dier gewaarschuwd moeten worden, Maar dat hoeft niet, legt boswachter Frans Kapteijns uit. "Een vos is absoluut niet gevaarlijk. Vroeger werd wel eens gevreesd dat deze dieren hondsdolheid zouden kunnen overbrengen, maar dit is nooit bewezen."

Grote vraag is wat de vos deed in de omgeving van de Marathonloop. Kapteijns heeft wel een idee. Waarschijnlijk is dit dier een zwerver die op zoek is naar een nieuwe leefomgeving."

Vroege ochtenduren
Eindhovenaar Bert Markgraaff staat niet te kijken van wat Jolanda overkwam. "De vos is al langer een vaste inwoner van Woensel Noord. Regelmatig worden er een of meer vossen gesignaleerd in het Henri Dunantpark, Blixembosch en de Achtse Barrier. Vooral in het groene gebied tussen Blixembosch en de Castiliëlaan zie je bijna dagelijks in de vroege ochtenduren", stelt hij.

Jolanda fotografeerde de vos langs de marathonloop. (Foto: Jolanda)


Rob Koelman

Zeeleeuw Tasmanië zoekt verkoeling kilometers landinwaarts

Een zeeleeuw in Tasmanië werd woensdag kilometers ver van de oceaan aangetroffen. Het dier zocht verkoeling in een tuin op het platteland.

Filmpje: https://www.nu.nl/259409/video/zeeleeuw-tasmanie-zoekt-verkoeling-kilometers-landinwaarts.html
Met vriendelijke groet, Rob

Arjan Broekhuizen

Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Arjan Broekhuizen

Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Arjan Broekhuizen

Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

Rob Koelman

Eland wandelt ziekenhuis binnen in Alaska

In Alaska wandelt een eland een ziekenhuis binnen. De eland graast wat aan een kamerplant voordat het dier weer vertrekt.

Filmpje (ook luisteren => heerlijk kalme becommentariëring door enkele medewerkers): https://www.nu.nl/259937/video/eland-wandelt-ziekenhuis-binnen-in-alaska.html


Met vriendelijke groet, Rob

Merel

Dat soort dingen gebeuren ook alleen maar met elanden. :rolleye: Geniaal!
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman

Oostenrijkse treinmachinist bevrijdt gems uit sneeuw

Een Oostenrijkse machinist stopte dinsdag zijn trein om een gems te redden. Het dier was na een lawine bedolven onder de sneeuw.

Filmpje: https://www.nu.nl/260015/video/oostenrijkse-treinmachinist-bevrijdt-gems-uit-sneeuw.html

Met vriendelijke groet, Rob

jfbouwmeester

Citaat van: Rob Koelman op januari 09, 2019, 15:05:05 PM
Oostenrijkse treinmachinist bevrijdt gems uit sneeuw

Een Oostenrijkse machinist stopte dinsdag zijn trein om een gems te redden. Het dier was na een lawine bedolven onder de sneeuw.

Filmpje: https://www.nu.nl/260015/video/oostenrijkse-treinmachinist-bevrijdt-gems-uit-sneeuw.html:duim: :duim: :duim: :duim: :duim:

Jan Bouwmeester

jfbOUWMEESTER

Rob Koelman

Groep Japanse makaken omzeilt sneeuw via telefoonkabels

Een groep Japanse makaken heeft een manier gevonden om sneeuw te ontlopen. De apen in de Japanse stad Mutsu verplaatsen zich via de telefoonkabels. Japanse makaken zijn goed aangepast aan de strenge winters in het gebied.

Filmpje: https://www.nu.nl/260150/video/groep-japanse-makaken-omzeilt-sneeuw-via-telefoonkabels.html


Met vriendelijke groet, Rob