Enthousiaste (jonge) vogelaars gezocht in werkgebied Natuur- en Vogelwacht Rotta

Gestart door Jan Mudde, januari 31, 2012, 09:59:08 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Mudde

Beste mensen,

Natuur- en Vogelwacht Rotta ( http://www.rotta-natuur.nl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/ ) heeft als werkgebied de gemeenten Zuidplas, Lansingerland en de Noordrand van Rotterdam.We zijn daar al dertig jaar een heel actieve club. We doen aan natuuronderhoud, gaan op excursie, organiseren wandelingen en cursussen en oefenen invloed uit op de lokale politiek wat betreft ruimtelijke ontwikkeling, natuur en landschap, inventariseren in SOVON verband en doen nog veel meer zoals je op de website kunt lezen. Zelf loop ik ook al vanaf het begin mee. Net als bij veel natuurclubs hebben ook wij te maken met een flinke vergrijzing. Zelf ben ik met mijn 45 jaar ook geen heel jonkie meer maar ik merk dat ik ook nog niet de wereld van de pensionado's kan betreden. Ik zou het erg leuk vinden om binnen Rotta weer een club enthousiaste, jonge, vogelaars op te bouwen. Ik zoek mensen met een passie voor het vogelen. Mensen die veel buiten willen zijn en er ook geen moeite mee hebben om in het voorjaar om vier uur in het veld te staan of in de herfst zes uur lang een trektelpost willen bemannen. Maar ook mensen die het gewoon leuk vinden  om met een aantal gelijkgestemden min of meer spontaan (oproep via e-mail, twitter, facebook etc. ) het veld in te gaan in het werkgebied van mijn cluppie. Jong is bij mij een rekbaar begrip, ik zoek mensen tussen de 12 en ca. 45 jaar. Het gaat mij erom dat mensen voldoende fit zijn en vooral een groot enthousiasme voor het vogelen hebben. Motto is Get a life, go birding!!!! Volgens mij moeten er in ons werkgebied nog wel een stel van deze enthousiastelingen te vinden zijn. Laat het me even weten via een PB als je interesse hebt. Wil je weten met wie je te maken krijgt kom dan op 11 februari 2012 naar het fantastische onderkomen van Rotta, Het Trefpunt aan de Hoekse Kade 164 in Bergschenhoek. Vanaf 12:30 geef ik daar een actieve workshop Natuur Digitaal, gebruik van PC, laptop, en mobile devices bij natuurbeleving en natuurstudie. Ik hoop jullie allen spoedig te spreken........

Groeten,

Jan Mudde
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Beste mensen,


Mijn oproep blijft staan!! Wel hebben zich in ieder geval al twee begin twintigers gemeld die gelijk aan de slag gegaan zijn. We staan inmiddels ook op Facebook; https://www.facebook.com/groups/383452185016915/ en er zit nog veel meer aan te komen. o.a. excursies, weekendje kamperen, workshops, Mystery Bird competition etc.

So, get a life, go birding with Rotta!!!!!!!!!!

Jan Mudde
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Explosieve, wilde natuur bij Jong Rotta

Natuur- en Vogelwacht Rotta begint met een nieuw project deze lente; Jong Rotta!
Jongeren die achter hun laptop, I-pad of weetikveel zitten te hangen de hele dag, daar moeten wij niks van hebben, we zijn wel wat stoerder dan dat. Wij, Jesse en Mirjam, vinden natuur in ons land hartstikke belangrijk, mooie natuurgebieden waar het tenminste echt stil is en je kunt genieten van de vogels en andere beestjes en bloemetjes die je in onze stinksteden niet tegenkomt. Even eruit, ontspannen, gezelligheid, beweging, schoonheid en natuurlijk wat leren van de natuur want ze heeft veel meer geheimen dan dat je zo op het eerste gezicht zou denken.
Jesse en ik doen mee aan de weidevogelbescherming Schipluiden, Mirjam werkt bij Landschapsbeheer Zuid Holland als fotograaf en Jesse doet een HBO-opleiding Landscape & Environment Management. Wij zetten ons graag in voor natuur omdat we zien hoe natuur schaarser en schaarser wordt in Nederland, terwijl we zulke mooie gebieden hebben waar ongekende veriatie in flora en fauna voorkomt, onze natuur is iets om trots op te zijn en vooral iets waar wij enorm van  genieten.
Elke eerste dinsdag van de maand zullen wij een avond verzorgen bij Trefpunt Rotta, de ene keer een lezing, workshop of presentatie over verschillende onderwerpen, de andere keer het gebied in met of zonder gids en met of zonder zaklamp. Ook komen er andere activiteiten aan binnenkort, zoals een avondje/weekendje kamperen met een barbeque in combinatie met wat leren over de natuur zelf. Verder blijven de avonden flexibel, er is geen vaste tijd dat je er moet zijn of weg mag en we zijn ook niet vies van een avondje lekker ouwehoeren met wat lekkere hapjes in een avondzonnetje!
Komende avond, 3 april 2012 is het programma als volgt:
19:30 – 20:00 Inloop
20:00 – 21:00 Even kennismaken, een beetje kletsen en wat drinken.
20:30 – Jan Mudde geeft een presentatie/korte lezing over de omgeving met name het gebied de Wiebertjes waar we als groep ook doorheen zullen gaan wandelen.
21:00 – Wandeling door de Wiebertjes
22:00 – 23:00 "uitloop". Tijden zijn onder voorbehoud voor diegene die moeten werken etc.

Verder is het Trefpunt Rotta het beste bereikbaar met de fiets maar je kunt binnen een paar honderd meter van het terrein parkeren.

Adres: Trefpunt Rotta
            Hoeksekade 164
            2661 JL Bergschenhoek
            Tel. 06 29 209 809 – Mirjam van Donselaar en Jesse Keyzer


           http://www.rotta-natuur.nl/

           https://www.facebook.com/events/353633158008853/
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Gisterenavond de eerste Jong Rotta gehad. Belangstelling was met 12 personen zeker geen tegenvaller!!!!!!!!!! Na een inleidend praatje over de Wiebertjes en het Hoeks Moerasbosje er snel naar toe gegaan om nog wat licht mee te kunnen pikken. Prachtig zingende Blauwborsten met een enorm scala aan imitaties o.a. Gierzwaluw, Witte Kwik. Een totaal onverwachte Ransuil die zich prachtig liet zien, al was het dan maar een silhouet tegen de avondlucht, roepende Steenuilen, overvliegende Laatvliegers en Waarschijnlijk een enkele Rosse Vleermuis die zich boven de Wiebertjes uitstekend lieten bewonderen. En als toetje bij terugkomst in Trefpunt Rotta twee jonge Bosuilen die luid roepend van hun aanwezigheid blijk gaven............Wat hebben al die thuisblijvers veel gemist!!!!!!!!!!!!!!
Na terugkeer op het honk werd het onder het genot van een frisje, biertje en wat nootjes en chips nog erg gezellig met uitgebreide gesprekken over natuur, muziek, politiek en wat al niet meer. Zelfs Garry Bakker en Chris van Rijswijk waren aanwezig. Het was al jaren geleden dat deze twee zeldzame dwaalgasten van de oostzijde van de Rotte voor het laatst waren gezien bij een activiteit van Rotta!!!!!!!!!!!!!!! De eerste afspraken voor de Rotta Big Day van 28 april 2012 zijn al gemaakt. Ook tijdens de Weidevogelweek zullen we van ons laten horen, dat ei wordt morgen uitgebroed. Hou deze site, de site van Natuur- en Vogelwacht Rotta en Facebook dus in de gaten!!!!!!!!!!! Het zaadje is gekiemd en hard op weg om een stevige, frisse jonge boom te worden. Kom dus ook om met ons mee te groeien...............
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Spectaculaire aantallen Beflijsters vanochtend vanaf Trektelpost Lührs ter plaatse in het Hoge Bergse Bos. Eerst was er één man en uiteindelijk waren er 19 exx. aanwezig. Het vervolg van de eerdere twee waarnemingen. Direct na mijn telefoontje aan Hans Sanders ging de groep van 12 Beflijsters op de wieken en vertrok.Om 08:35 was er plots een groep van 19 vogels aanwezig in de toppen van de bomen NO van de pijl. Even later is deze hele groep het bramenstruweel bij de pijl ingedoken. Hans was ca 09:00 tp. maar de vogels hebben zich niet meer laten zien. Tot 10:00 hebben we gepost op trektelpost Lührs en we hebben de vogels ook niet meer zien vertrekken. Zee waarschijnlijk is de groep nog steeds tp.en foerageren ze tussen het bramenstruweel. Op deze plaats worden jaarlijks in voor- en najaar Beflijsters gezien echter nooit in dergelijk grote aantallen. Spectaculair!!!! Zeker de moeite waard de komende dagen hier een zoekpoging te wagen, succes bijna verzekerd.
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Big Day Rotta 2012

Zaterdag 28 april en zaterdag 5 mei organiseert Natuur- en Vogelwacht Rotta een Big Day in haar werkgebied ( http://g.co/maps/g2fe2 ). Iedere vogelaar wordt hierbij uitgenodigd om een team samen te stellen van minimaal drie personen die gedurende 24 uur (of een deel daarvan) het gebied uit spitten op aanwezige vogels.
Er zijn een paar regels; ieder houdt zich aan de algemene regels van waarneming.nl, toegangs- en andere regels die in gebieden gelden worden gerespecteerd, er wordt geen gebruik gemaakt van geluidsapparatuur om vogels te lokken, "tapen" is dus niet toegestaan! Een soort telt pas als minimaal twee van de drie waarnemers uit een team de vogel gezien of gehoord hebben.
Locale of landelijke zeldzaamheden graag, indien mogelijk, documenteren met beeld- en/of geluidsopnamen. Er zijn geen prijzen te verdienen maar je verwerft natuurlijk wel eeuwige roem. Binnen het werkgebied liggen een aantal gebieden met een hoge kans op fantastische soorten, denk maar aan het best bewaarde "vogelgeheim" van Zuid-Holland en de inmiddels vermaarde "Bairdsbak" in de Eendragtspolder. Ook de "Groenzoom" nabij Berkel en Rodenrijs biedt genoeg kansen op leuke steltjes, de Kleine en Grote Grijze Snip en Poelruiter zijn besteld ;D. Verder in de bosgebieden kans op Kleine Bonte Specht, Wielewaal en nog veel meer fraais. Porseleinhoen, Kwartel, Rode Wouw, Bonte Vliegenvanger, Grote Karekiet zijn soorten waar ook gerede kans op is. Ondanks de hoge bebouwingsgraad van het werkgebied is er dus voor een vogelaar genoeg te beleven.
Tussen 12:00 uur en 13:30 ben ik op beide zaterdagen met mijn team aanwezig in ons vereningingsgebouw Trefpunt Rotta aan de Hoeksekade 164, 2661 JL in Bergschenhoek om jullie eerste belevenissen te horen.

Lukt het niet om zelf een team te formeren dan willen we jullie daar graag bij helpen. Ieder die mee wil doen kan zich via de e-mail aanmelden bij jan.muddeATgmail.com . Graag de namen, mobiele telefoonnummers en e-mailadressen van de deelnemers van een team doorgeven. Ben je maar alleen dan zullen we proberen om vanuit de diverse losse deelnemers een of meer teams te formeren. Meer informatie is te verkrijgen via bovenvermeld e-mailadres, een PB'tje via deze site of via 06 - 110 182 25

Tot ziens op een of beide Big Day's
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Jong Rotta….., wegens succes vervolgd!!

Het was best spannend,de eerste avond nu bijna een maand geleden! Wie zouden er komen en hoe zou het lopen…..? Het is een daverend succes geworden, veel nieuwe, jonge gezichten. Een vlotte presentatie, daarna lekker het veld in naar de Wiebertjes met o.a. Ransuil en Laatvliegers. Als toetje nog gezellig “nageborreld” in Trefpunt Rotta.
Wegens dit succes gaan we dus door met het organiseren van lekker actieve en gezellige avonden voor ieder die jong van geest is en een beetje natureminded in z’n vel zit.

Aanstaande dinsdag 1 mei is de volgende avond van Jong Rotta. Het programma is weer uitdagend, gezellig is het altijd, dus zorg dat je er bij bent!!

19:00-19:30      Inloop in Trefpunt Rotta, koffie en thee, bijkletsen.

19:30-20:00   Garry Bakker, landelijk bekend fanatiek vogelaar, binnen Rotta enthousiast gemaakt en in de basis opgeleid, vertelt wat over”Twitchen” & “Big Day” twee vogelaarsbegrippen  die best wat toelichting kunnen gebruiken.

20:00-22:00   Lekker naar buiten. We gaan op de fiets naar de Zevenhuizerplas. De meeste zomergasten zijn terug, dus er staat ons een waar vogelkoor te wachten. Ook vleermuizen zullen weer van de partij zijn. Daarnaast is de Zevenhuizerplas gewoon een mooi en aantrekkelijk gebied om van te genieten.

22:15-23:00   Gelegenheid nog even na te praten op het Trefpunt onder het genot van een drankje en hapje.

Meer info bij Mirjam van Donselaar, mirjamvandonselaar@gmail.com of 06- 292 098 09 en JanMudde jan.mudde@gmail.com 06 – 110 182 25
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Wegens de vele verwachte regen is DE Big Day van 28 april afgelast. Hopelijk is het volgende week beter weer.
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Weer een geslaagde Jong Rotta avond;

Lekker bijgepraat met een bakje koffie in het avond zonnetje, daarna meteen door naar de Zevenhuizerplas met als Thema 'zeldzaamheden in de regio/draaihals' (met een knipoog)
De draaihals niet meer gezien, op een twijfelgeval na, maar wel een koekoek die zich prachtig liet bewonderen, vele rietzangers, kleine karekiet en blauwborsten, twee paar lepelaars, een stuntelige havik in een boom, gele kwikstaarten die zich elegant door het riet bewogen bij het Populierenbosje, een kermende waterral en een eenzaam oeverlopertje. Als toetje één kleine miauwtje van een Steenuil.

Daarna een lezing door Garry Bakker over, inderdaad, zeldzaamheden in de regio met o.a. de Bairds Strandloper en vele andere mooie vogels binnen een straal van 10 km en soms stiekem iets meer. Ongelooflijk wat je wel niet kunt tegenkomen als je nét ietsje beter oplet en geduld hebt.
Al met al heerlijk weer, weer wat nieuwe gezichten, goede sfeer, lekker hapje en drankje en een zeer geslaagde wandel/fiets-tocht!

5 Juni wordt er waarschijnlijk een extra lange excursie georganiseerd in plaats van een lezing + excursie!
Later deze zomer een weekend/avond kamperen in combinatie met wat leerzame momenten.
7 Juli hebben we Chris van Rijswijk te gast die wat zal vertellen over o.a. vogelfotografie.

Suggesties van bezoekers zijn altijd welkom, denk je dat je iets leuk hebt wat we kunnen gaan doen? Zet het op de facebook pagina en dan kunnen we er wat mee!

Het is de bedoeling om zo af en toe tussen de maandelijkse avonden door ook nog een aantal wandelingen/fietstochten (in avond of misschien weekend) te organiseren.
Zie je dit zitten en is hier animo voor gaan we hier zo snel mogelijk mee beginnen!

Tot 5 juni!

Met dank aan Mirjam van Donselaar voor het schrijven van het verslag
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

JongRotta vroeg uit de veren Zaterdag 12 mei viert Rotta zijn dertigjarig bestaan.JongRotta trapt de dag af met een extra vroege vogelexcursie op de fiets en te voet. Voor details kijk op http://www.vogelweek.nl/index....il&exc=219
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Goed voorjaar voor twitchers in werkgebied Natuur - en Vogelwacht 'Rotta' http://www.rotta-natuur.nl/component/option,com_wrapper/Itemid,53/ ;

-Beflijsters :right:
-Draaihals :right:
-Alpengierzwaluw
-Steltkluut :right:
-de bekende ZH kers op de taart :right:
-Witwangstern :right:

What's next  :rolleye: :rolleye: :duim: :duim:

Bijna alemaal met overtuigend bewijs!!!! Wie zei er in het verleden ook al weer dat er in het werkgebied van Rotta "niets" te beleven was??!!!!! :police: O0
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Za 30-6 Wilde Zomerexcursie Jong Rotta
Jong Rotta organiseert de komende zomermaanden enkelen zomerexcursies voor de jonge natuurliefhebber. We gaan vogelen, planten bekijken, beheer van het gebied bespreken en lekker van de natuur genieten. Mirjam en Jesse begeleiden de excursie.
Za 30-6 van 12 uur tot /- 16 uur naar de Rhoonse Grienden en Klein Profijt. Beide gebieden staan onder de invloed van getijdenstroom en staan vol Nederlandse 'wilgenjungle'.
Verzamelpunt is Metrostation Zuidplein, Rotterdam. Vandaar op de fiets verder. Informatie en opgeven bij: jessekeyzer@gmail.com of mirjamvandonselaar@gmail.com Kom met de fiets!
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Jan Mudde

Verenigingsmarkt Natuur- en Vogelwacht 'Rotta' 13 en 14 oktober

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober houdt Natuur- en Vogelwacht 'Rotta' open huis in haar eigen Natuurinformatiecentrum Trefpunt Rotta aan de Hoeksekade 164 in Bergschenhoek. Beide dagen ben je tussen  12:30 uur tot 16:00 uur van harte welkom bij de natuurbeschermingsvereniging die al ruim 30 jaar actief is in Lansingerland en omstreken. In en rond het verenigingsgebouw laten alle werkgroepen van de vereniging zien waar zij zich mee bezig houden.

Velen kennen 'Rotta' van de maandelijkse wandelingen in de gebieden van Recreatieschap De Rottemeren of van de kinderactiviteiten, Rotta Rangers en Rotta Kapoentjes. De vereniging doet echter veel meer! Zo voeren leden al dertig jaar vogelonderzoek uit, worden er vlinders geteld, planten geïnventariseerd, voert 'Rotta' het beheer uit van het Koornmolengat en de Wiebertjes, geven we een schitterend ledenblad uit, Aves Visum, sinds maart zelfs op A4 formaat en deels in kleur!

Dit voorjaar is Jong Rotta van start gegaan, een frisse en actieve groep jongeren vanaf 13 jaar die een veelheid van activiteiten voor, maar vooral ook door, jonge natuurliefhebbers organiseert. In de laatste week van september is een muizenonderzoek gehouden in het Koornmolengat en de Noordoever van de Zevenhuizerplas,er zijn leuke resultaten geboekt. Het onderzoek is uitgevoerd door Rotta Onderzoek in samenwerking met de St. Zoogdierwerkgroep Zuid-Holland. Dit zijn nog maar enkele van de vele activiteiten die je bij de, meer dan 600 leden tellende, vereniging kunt beleven. En de we starten nog steeds nieuwe activiteiten op. Ook voor jou zit er vast iets bij!

Kom langs en maak kennis met de vele en gevarieerde natuuronderwerpen en  -activiteiten waar wij ons mee bezig houden. De vrijwilligers van 'Rotta' nemen je graag mee in de fantastische wereld van natuurbeleving, natuuronderzoek en natuuronderhoud. Je zou er groene vingers van krijgen!

PS. De Kastanjes op het terrein van Natuurinformatiecentrum Trefpunt Rotta hebben dit jaar heel veel reuzegrote kastanjes gemaakt, alle kinderen mogen ze uiteraard geheel gratis komen rapen! Er liggen er honderden!!!!

Jan Mudde
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)