'Cowboykikker' gevonden in Suriname

Gestart door frankw, januari 25, 2012, 13:58:17 PM

Vorige topic - Volgende topic

frankw

http://nos.nl/artikel/334082-cowboykikker-gevonden-in-suriname.html
Drie weken onderzoek in een oerwoud in het zuidwesten van Suriname heeft 46 nieuwe diersoorten opgeleverd. De meest opvallende nieuwe dieren zijn de 'cowboykikker', de 'gepantserde meerval' en de 'gekleurde sabelsprinkhaan'.
Drie afgelegen gebieden aan de Kutari en Sipaliwini rivier werden onderzocht. Hier zijn geen wegen en er komen nauwelijks mensen. In totaal troffen de onderzoekers van Conservation International ongeveer 1300 diersoorten aan in het oerwoud, waarvan er dus 46 nooit eerder waren gezien.
Eén van die 46 dieren is de 'gepantserde meerval'. Bijna was deze vis in de pan beland, tot een van de onderzoekers het dier in de gaten kreeg en tot de conclusie kwam dat het een nieuwe soort is. De meerval heeft een pantser met scherpe punten. Volgens de onderzoekers geen overbodige luxe als je in een rivier zwemt samen met enorme piranha's.AansporenDe 'cowboykikker' heeft zijn naam gekregen vanwege een spoor op iedere hiel, dat lijkt op de metalen prikkers aan de hiel van de laars waarmee cowboys hun paarden aansporen. Ook vonden de onderzoekers een prachtig gekleurde sabelsprinkhaan. Het is de enige sprinkhaansoort waarvan bekend is dat ze een chemische stof afscheiden om zichzelf tegen vogels en roofdieren te beschermen.
Het gebied bleek een paradijs voor entomologen, met prachtige en bijzondere insecten waar je maar keek. "Ik hoefde niet eens op zoek te gaan naar mieren, ze sprongen gewoon bovenop me", vertelt Dr. Leeanne Alonso. "Ook de andere onderzoekers waren onder de indruk van de grote diversiteit van vogels en zoogdieren in het gebied. Je kunt heel dichtbij de dieren komen. Een camera legde zelfs een jaguar vast op zo'n 100 meter buiten ons kamp."
Naast bijzondere diersoorten bestudeerden de onderzoekers ook rotstekeningen van de vroegste bewoners van het gebied. Uit recent onderzoek is gebleken dat er 5000 jaar geleden al mensen woonden in dit gebied.

Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

tekenaar

Om een klein stukje romantiek weg te nemen (of toe te voegen): "gepantserde meerval" is in correct Nederland "pantsermeerval". Daarvan bestaan nogal wat soorten, meest endemen van oerwoudrivieren en beken. De systematiek van deze groep is bar lastig. In de aquariumhobby zijn ze populair als algeneters en om nog een beetje de bomen door het bos te zien heeft de handel ze maar van nummers gezien. deze zijn bekend als "L-nummers", naar het genus Loricania, een van de genera pantsermeervallen. Van een deel van de L-nummers is vrij zeker welke soorten het zijn, van andere is dat volstrekt onduidelijk en er zijn nogal wat onbeschreven soorten tussen. M.a.w. je kan onbeschreven soorten kopen in de plaatselijke aquariumhandel. Sommige soorten worden gekweekt, een paar zelfs in enorme aantallen. deze zijn inmiddels ook als exoten aanwezig in andere warme gebieden en vormen daar een toenemend probleem. Het merendeel van de L-nummers komt nog steeds als in het wild gevangen vis in de aquariumhandel. De handel is erbij gebaat om steeds met wat nieuws te komen (nieuw/onbekend verkoopt verdraaid goed, en als het om een grote, soms kleurrijke vis gaat ook nog eens voor flinke bedragen), en deze visgroep is daar bij uitstek geschikt voor. Wat deze handel voor invloed heeft op wilde populaties is grotendeels onbekend (de grotere soorten worden in de landen van herkomst ook veel gegeten, en dus voor meerdere redenen gevangen). Een paar soorten is internationaal beschermd onder CITES (en met de overgebleven vissen van deze soorten uit de tijd dat ze nog vrij verhandeld werden, wordt inmiddels ook gekweekt).

M.a.w. een nieuwe pantsermeerval-soort ontdekken is iets wat practisch wekelijks gebeurt ... Hoeveel zullen er door habitatvernietiging verdwenen zijn voordat ze ontdekt en beschreven zijn door wetenschappers?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Om een aardige indruk te krijgen van allerhande (pantser)meervallen is dit een aardige site.