Welke Treeshrew (Thailand)?

Gestart door canoorlander, augustus 23, 2013, 18:47:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

canoorlander

In Kaeng Krachan National Park heb ik een treeshrew gefotografeerd. van de vijf soorten die in Thailand voorkomen kan ik er drie uitsluiten zodat er twee mogelijke kandidaten overblijven: Common Treeshrew - Tupaia glis en Northern Treeshrew - T.belangeri.


Volgens Francis (2008 - Mammals of South-east Asia) heeft de Northern Treeshrew een grijze vacht en de Common Treeshrew een roodachtige vacht. Op basis van de kleur van de vacht zou het dus gaan om een Common Treeshrew. Echter, Francis (2008) geeft ook aan dat in de noordelijke populaties van de Northern Treeshrew exemplaren voorkomen met een roodachtige vacht. De verspreidingskaartjes in die gids zijn echter niet behulpzaam. Kaeng Krachan ligt net ten noorden van het verspreidingsgebied van de Common Treeshrew maar in het uiterste zuiden van het verspreidingsgebied van de Northern Treeshrew.


Valt er op basis van bijgevoegde foto iets te zeggen over de identiteit van deze treeshrew?
Albert Noorlander

Mijn website met natuurfoto's uit Nederland en Thailand
http://www.pbase.com/albert_noorlander

Theo Linders

De kaartjes op IUCN red list zijn duidelijker:

Belangeri:
http://maps.iucnredlist.org/map.html?id=41492

glis
http://maps.iucnredlist.org/map.html?id=41494

Volgens verspreiding zou het dus om Belangers toepaja gaan. Het enige uiterlijke verschil zou dit vachtkleur zijn, maar daar durf ik geen uitspraak over te doen.
mvg,
Theo Linders

www.jnm.nl
www.zootierliste.de

canoorlander

Die kaarten zijn inderdaad duidelijker. Blijkbaar komen exemplaren van de T.belangeri met een roodachtige vacht zuidelijker voor dan het gidsje van Francis (2008) suggereert.
Albert Noorlander

Mijn website met natuurfoto's uit Nederland en Thailand
http://www.pbase.com/albert_noorlander