Opegrapha vermicellifera

Gestart door zuilim, januari 08, 2012, 20:18:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

zuilim

Na de invoering van dit mos volgde een reeks reacties. Het leek me juister een aanvulling op het forum te plaatsen. De voorgeschiedenis is te lezen op: http://waarneming.nl/waarneming/view/60904230

Door mij is, nu het bos is "ontbladerd", opnieuw de vindplek bezocht, heb ik ter plekke wat foto's gemaakt die niets toevoegen en een stukje van de schors meegenomen.
Ik denk dat Peter Kroon gelijk heeft dat het geen korstmos is. De pukkeltjes zijn eenvoudig te verwijderen waarbij ook een stukje van de schors meekomt. Lenticellen zijn huidmondjes en die lijken me niet bij geringe druk verwijderbaar.
Het viel me op dat andere plekken niet dergelijke pukkels vertonen.
Van wat ik meenam maakte ik een foto door mijn binoc. Op één van de pukkels is een blokjespatroon zichtbaar. Voor mij raadsels.

Is er iemand die weet wat het is?

Groeten,
Karel Brussee.

kroonp

"Een lenticel, ook wel bast- of kurkporie, is een met een kurkachtige massa gevuld gaatje in de bast van een boom of een andere plant." (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lenticel)
Kurkachtig materiaal is natuurlijk niet echt hard. Zit het pukkelmateriaal alleen op de schors of ook dieper in de schors (een gaatje). Ik heb geen idee wat voor een structuur de kurkachtige massa in een lenticel heeft. Of het ook echt een lenticel is weet ik niet zeker. Ik heb er nog wel op gelet in het veld en heb het zelf ook nog weer een keer gevonden. Het leek mij toen gewoon een deel van de schors.

Groet

Peter Kroon