Algemene soorten van dit moment

Gestart door xenion, oktober 23, 2008, 23:38:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

xenion

Sommige soorten komen erg vaak langs op het forum, in dit topic staan als determinatiehulp een aantal algemene soorten die op het moment erg veel aanwezig zijn in het veld.
Opmerkingen/verbeteringen/aanvullingen over dit topic graag in het gewone forum als een nieuw topic of in een (als die er is) bestaand topic.


Gewone oesterzwam - Pleurotus ostreatus
Schelpvormig groeiende soort welke voornamelijk in de late herfst en in de winter op dood hout van diverse loofboomen voorkomt.
Hoed grijs tot lichtbruin, meestal zijdelings aangehecht aan stammen en takken,  niet of kort gesteeld.
Lamellen wit tot crèmekleurig.
Te verwarren met: Andere Oesterzwammen (Pleurotus), Groene schelpzwam (Panellus serotinus), Harpoenzwammen (Hohenbuehelia).


Groene schelpzwam - Panellus serotinus
Schelpvormig groeiende soort welke voornamelijk in de late herfst en in de winter op dood hout van diverse loofboomen voorkomt.
Hoed gelig tot groen gekleurd, meestal zijdelings aangehecht aan stammen en stronken.
Steel kort, met gele tot bruine schubjes.
Lamellen bleekgeel van kleur.
Te verwarren met: Gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus).


Gewoon fluweelpootje sl, incl. Langsporig, Zomerfluweelpootje - Flammulina velutipes sl, incl. elastica, fennae
Een paddenstoel die in de winter nog volop gevonden kan worden, groeit vaak in bundels, voornamelijk op dood hout van loofbomen (bij voorkeur els, es, populier en vlier).
Hoed geelbruin tot donker oranjebruin, met lichtere rand, de hoed is kleverig als hij nat is.
Steel licht geelbruin tot oranjebruin bij jonge exemplaren, donkerbruin bij oudere exemplaren, top licht gekleurd. De steel is fijn fluwelig behaard.
Lamellen wit tot lichtgeel gekleurd.
Te verwarren met: Zomerfluweelpootje (Flammulina fennae), Stobbenzwammetje (Pholiota mutabilis), Zwavelkoppen (Psilocybe), Bundelzwammen (Pholiota).


Korstzwammen - Corticiaceae
Korstvormige soorten welke soms ook schijnhoeden vormen, maar dan zonder echte poriën. Op allerlei houtsoorten voorkomend, maar ook op andere substraten als humus en mos groeiend.
Veel van deze soorten zijn zonder microscoop niet op naam te brengen, enkele uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld de Paarse Korstzwam (Chondrostereum purpureum) met duidelijk paarse vruchtlichamen, en Stereum soorten. Deze laatste hebben meestal vrij egale vruchtlichamen met een duidelijke rand, en kunnen enkele cm tot enkele dm in diameter worden, belangrijk bij dit geslacht is het substraat en de verkleuring na beschadiging, voor een sleutel zie hier.

Paarse Korstzwam (Chondrostereum purpureum)


Gele korstzwam (Stereum hirsutum)


Dennenbloedzwam (Stereum sanguinolentum)------

De foto's zijn afkomstig uit de waarneming.nl database, copyright blijft bij de waarnemers.
Groeten,
Martin