Plantennieuws in de media

Gestart door ejslootweg, januari 04, 2012, 18:10:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rien Ondersteijn

Werd daar ook Waternaaldkruid genoemd.....
[nooit van gehoord]
Groene groe[n]tjes.Rien.

Rob Koelman

Citaat van: Rien Ondersteyn op november 03, 2018, 19:30:52 PMWerd daar ook Waternaaldkruid genoemd..... [nooit van gehoord]

'Uit doorgaans betrouwbare bron'?...  B)
Met vriendelijke groet, Rob

Sven

Het wordt vaak onder die naam in tuincentra aangeboden.

ruut

LIESSEL - Bij aspergekwekerij Berkershoeve in Liessel zijn zaterdag de eerste asperges van de volle grond gestoken. En dat is een record zo vroeg in het jaar.
GESCHREVEN DOOR
Michelle Peters
Het record van de vroegste asperges van de volle grond staat volgens het Brabants Asperge Genootschap op 15 maart. Dat was in 2016 bij de aspergekwekerij van de familie Van Beek in Terheijden. Het genootschap organiseert jaarlijks een wedstrijd onder de aangesloten aspergetelers, welke teler de allereerste asperges van de volle grond steekt. Dat moet volgens strenge regels gebeuren: zo moet de eerste oogst minimaal 10 kilogram zijn. Ook moet het veld in de provincie Noord-Brabant liggen.

Fanatiek
Het winnende stel, Jan en Carmen Berkers, neemt binnenkort voor de derde keer op rij de trofee aan. Blij zijn ze zeker. Volgens Carmen loopt haar man met een 'big smile' van oor tot oor rond. "Wie had dat nou ooit verwacht, begin maart al asperges", vertelt Carmen. Volgens haar komt het door het mooie weer van de afgelopen weken. En natuurlijk moet je de aspergebedden op tijd klaar hebben liggen voordat het mooie weer komt. "Gelukkig zijn mijn man en onze zoon heel fanatiek."

Volgens Carmen is dit voor Berkershoeve het begin van het seizoen. "De lente komt eraan. Het is zo leuk om de allereerste asperges te hebben en de mensen te kunnen voorzien ervan. De asperge is een bijzondere groente. We kunnen met z'n allen wel hoog en laag springen, maar de natuur bepaalt uiteindelijk. En als die kop dan opsteekt.. dat is toch schitterend."

ruut

#154
Veld vol zeldzame paardenbloemen gevonden op Schiermonnikoog
Leden van de vereniging voor veldbiologie Herbaricum Frisicum hebben zondag bij een zoektocht naar de moeraspaardenbloemen op Schiermonnikoog per toeval een unieke plantensoort ontdekt. Het gaat om de zogenoemde bonte paardenbloem, ook wel bekend als de Taraxacum Euryphyllum.

Deze plantensoort is alleen bekend op het eiland Texel, maar is daar al jaren niet meer gezien. De leven van de vereniging voor veldbiologie waren verbijsterd en blij dat ze honderden van deze unieke bloemen vonden op de westkant van het eiland Schiermonnikoog.
http://nos.nl/l/2284393
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/884706-bijzondere-plantensoort-gevonden-op-schiermonnikoog

Rob Koelman

Fonteinkruidplaag moet met extra maaibeurt op Randmeren teruggedrongen worden

Het is een plaag die zo'n 10 jaar geleden begon. In de ondiepe delen van de Randmeren woekert fonteinkruid. De kotter GM29, Genemuiden 29, vaart daarom deze zomer niet om paling en snoekbaars te vissen. Op de voorplecht van het schip is een stalen constructie gemaakt, met daaraan een brede grasmaaier. Die maait maandenlang, iedere dag, waterplanten in de Randmeren.

Fonteinkruid heeft grote voordelen voor de waterkwaliteit, zorgt voor zuurstof en voorkomt blauwalg. Het water in de jachthaven van Almere is dan ook kraakhelder. Maar toch zorgt het ook voor een groot nadeel: voor de watersporters is het een ramp, zegt havenmeester Lesley Anema.


Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2293163-fonteinkruidplaag-moet-met-extra-maaibeurt-op-randmeren-teruggedrongen-worden.html

Deel van de foto's bij het artikel:


Met vriendelijke groet, Rob

Bart van Hoogstraten

Citaat van: Rob Koelman op juli 12, 2019, 18:34:23 PM
Fonteinkruidplaag moet met extra maaibeurt op Randmeren teruggedrongen worden

Drijvend fonteinkruid?
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Rob Koelman

Citaat van: Rob Koelman op juli 12, 2019, 18:34:23 PM
Fonteinkruidplaag moet met extra maaibeurt op Randmeren teruggedrongen worden

Citaat van: Bart van Hoogstraten op juli 13, 2019, 11:30:10 AMDrijvend fonteinkruid?

Ik vroeg mij ook al af welke soort dit betreft.

Doorgroeid fonteinkruid?
Met vriendelijke groet, Rob

Bart van Hoogstraten

Citaat van: Rob Koelman op juli 13, 2019, 13:52:18 PM
Citaat van: Rob Koelman op juli 12, 2019, 18:34:23 PM
Fonteinkruidplaag moet met extra maaibeurt op Randmeren teruggedrongen worden

Citaat van: Bart van Hoogstraten op juli 13, 2019, 11:30:10 AMDrijvend fonteinkruid?

Ik vroeg mij ook al af welke soort dit betreft.

Doorgroeid fonteinkruid?

Ik denk dat dat het is, ja.
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/


ruut

'Neem na vakantie geen lavendel mee naar huis'

"Neem geen planten mee naar huis uit Italië, Frankrijk, Spanje of Portugal", waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA Nederlandse vakantiegangers. Die kunnen besmet zijn met de Xylella-bacterie die in Zuid-Europa veel voorkomt.

"In Nederland is die bacterie nu nog niet", zegt Michel van der Maas van de NVWA, "en dat willen we graag zo houden." Als Nederlandse toeristen uit Zuid-Europa een stekje meenemen van bijvoorbeeld een olijfboom, oleander of lavendel is de kans vrij groot dat de bacterie erin zit.

Lang in bodem

De bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel grote economische gevolgen hebben voor kwekerijen in Nederland. "Door de bacterie verdorren planten", zegt Van der Maas. "Bovendien blijft de bacterie heel lang in de bodem aanwezig waardoor nieuwe planten die op besmette grond worden geplant het ook weer krijgen en doodgaan."

Volgens Van der Maas komt de bacterie voor in zo'n 300 plantensoorten, "maar de meeste toeristen nemen toch vooral planten als oleander, lavendel en olijfbomen mee terug naar huis en daarom waarschuwen we om vooral deze planten te laten staan."

https://nos.nl/artikel/2294262-neem-na-vakantie-geen-lavendel-mee-naar-huis.html

Rob Koelman

#161
Gezeur om niks of terechte klacht?

De gemeente geeft niet echt thuis, dus nu maar wachten op een kwade buurtbewoner met een kettingzaag...  :wacko:


Overlast in Valkenswaard door bomen die stinken naar poep

De gemeente Valkenswaard neemt geen maatregelen tegen stankoverlast in de Dokter Dagevosstraat. Sinds twee jaar hebben inwoners van de straat in de herfstmaanden last van een poepgeur, die afkomstig blijkt te zijn van een rij Ginkgo Biloba-bomen.

Als de bolletjes onder schoenen blijven zitten verspreiden ze de geur in huis. Volgens buurtbewoner Dries Claassen komt de stank je al tegemoet als je de deur open doet en moet je opletten waar je loopt. "Je moet op je spitzen lopen naar de auto zodat je niet in de vruchten staat", zegt hij.

"Dit is geen lichte geuroverlast meer", zegt Brenda Coolen, bewoner van de straat. "Drie maanden aan één stuk door zit je in die vieze lucht, daar word je als bewoner niet vrolijk van."

Mannelijk en vrouwelijk
De Ginkgo Biloba, ook bekend als de Japanse notenboom, bestaat al meer dan 200 miljoen jaar en is eigenlijk afkomstig uit China. De vruchten van de boom zijn daar een lekkernij. De boomsoort kent twee varianten: een mannelijke en een vrouwelijke. Vruchten van de mannelijke boom stinken niet, maar die van de vrouwelijke variant wel.

Volgens de gemeente Valkenswaard hebben ze zonder het te weten de vrouwelijke variant in de straat geplant. "Toen wij de boom kochten, was het ons niet bekend dat er verschillende geslachten waren", zegt de gemeente. "Pas na vijftien jaar blijkt dan dat de vrouwelijke variant vruchten afgeeft en die ruiken niet lekker."

De boomsoort is populair omdat hij niet te groot en niet te klein is. Ook verliest de boom niet veel bladeren. De gemeente telt 304 Ginkgo Biloba bomen. Hoeveel daarvan vrouwelijk zijn is niet bekend.

Niet gekapt
Buurtbewoners zouden graag zien dat de bomen gekapt worden, maar de gemeente gaat niet mee in die wens. Volgens de gemeente kunnen bomen in een straat altijd een zekere mate van overlast geven, bijvoorbeeld door bloesem en blad- en vruchtafval. Ze vragen hiervoor begrip van de inwoners.

"Het is niet mogelijk om bij klachten direct bepaalde bomen te gaan kappen en vervangen door andere", zegt de gemeente. "Na de overlast van de eikenprocessierupsen zou je dan alle eikenbomen moeten kappen, dat gaan we niet doen."

Wel wordt er gezocht naar een oplossing voor de overlast. Ook zullen de stinkende vruchten van de boom vaker worden opgeveegd.

Bron: https://nos.nl/artikel/2309447-overlast-in-valkenswaard-door-bomen-die-stinken-naar-poep.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien

Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.

Van de Psoralea cataracta was tot nu toe maar één exemplaar bekend. Deze werd in 1804 ontdekt. Na jaren zoeken naar de plant, werd de Psoralea cataracta in 2008 op de Red List of South African Plants aangemerkt als 'uitgestorven'.

Meer lezen: https://www.nu.nl/wetenschap/6009834/student-stuit-op-plant-in-zuid-afrika-die-al-215-jaar-niet-is-gezien.html
Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Grappig filmpje van tumbleweeds in de VS. Onder andere beelden van 'overstekende exemplaren'...


Auto's in VS volledig bedolven onder berg tuimelkruid

Wegwerkers in de Amerikaanse staat Washington hebben woensdag de laatste auto verwijderd uit een berg tuimelkruid. De weg bij de plaats West Richland werd dinsdagavond namelijk volledig bedolven onder de ontwortelde planten. Sommige auto's werden bedekt door een berg tuimelkruid van enkele meters hoog.

Filmpje: https://www.nu.nl/278241/video/autos-in-vs-volledig-bedolven-onder-berg-tuimelkruid.html

Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#166
Wat minder nieuw, maar niet minder interessant.

Hoogleraar Vegetatiekunde waarschuwt: "Gebruik inheems zaad om bijensterfte te voorkomen." op RTV Oost d.d. 18 april 2020.

Fleurige zaadmengsels bedreigen Nederlandse flora in het NRC d.d. 27 maart 2020.

Waarom insecten langzaam verhongeren door goedbedoelde acties voor natuur in het AD Alphen aan den Rijn d.d. 21 maart 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#167
Dag (van de) paardenbloem in Trouw d.d. 24 april 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Rob Koelman

Hyacintorchis ontdekt in Nationaal Park Hollandse Duinen

25-APR-2020 - Zes prachtige exemplaren van de Hyacintorchis zijn op 11 maart ontdekt in de duinen bij Noordwijk. Het betreft een nieuwe soort, niet eerder gezien in Nederland. Voor de experts is het een grote verrassing dat de Hyacintorchis Nederland heeft bereikt.

Hele artikel lezen: https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=26125
Met vriendelijke groet, Rob

Rien Ondersteijn

#169
Leuk artikel Rob ! :duim:

Ik vind 'm wel een vaal kleurtje hebben....  ;)
[en die Ned.naam..?! ]
Groene groe[n]tjes.Rien.

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#172
Botanisch stoepkrijten op NPO Radio 1 Vroege vogels radio d.d. 10 mei 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#174
Een dik pak schuim door wind en algen in het NRC d.d. 14 mei 2020.

De ecologische relevantie van Bruine schuimalg op Nature Today door Stichting ANEMOON d.d. 17 mei 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Rien Ondersteijn

Leuk en leerzaam artikel Deborah !  :duim:
Groene groe[n]tjes.Rien.

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Rijke nieuwe groeiplaats van Bleek bosvogeltje in Zuid-Limburg ontdekt op Nature Today door Naturalis Biodiversity Center d.d. 16 mei 2020.

"Begin mei ontdekte Frank Verhart in Zuid-Limburg een bijzondere orchidee. Hij vond het zeldzame Bleek bosvogeltje op een tot nog toe onbekende plek. De eerste planten zag hij vanaf de wegkant in een jong bosje. Het waren twee nog niet bloeiende exemplaren. Toen hij wat dieper in het bosje keek zag hij héél veel Bleke bosvogeltjes!"
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Reddingsoperatie rozenkransje op Nature Today door Provincie Zuid-Holland d.d. 24 mei 2020.

"In Nationaal Park Hollandse Duinen is Dunea een opmerkelijk project gestart om een bijzonder plantje te redden: het rozenkransje. Nog niet eerder begaf een drinkwaterleverancier en natuurbeheerder zich op het vlak van matchmaking."


Aanplant van wilde bomen verhoogt biodiversiteit op Nature Today door Ecologisch Adviesbureau Maes d.d. 24 mei 2020.

"Op dit moment is er een groot draagvlak voor de aanplant van bomen. Meer bomen is gunstig voor de CO2-huishouding, voor het vangen van fijnstof en biedt nieuwe mogelijkheden voor een gevarieerd landschap met meer biodiversiteit. De vragen die zich daarbij aandienen zijn: welke bomen komen in aanmerking en waar gaan we ze aanplanten?"
Met vriendelijke groet, Deborah