Tips externe harde schijf

Gestart door vuurvlinder, december 26, 2011, 22:25:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

vuurvlinder

Houston I have a problem! Sinds een paar dagen heeft mijn computer opstart problemen. Oorzaak is de externe harde schijf, een Medion van 250 Gb. Ik hoop dat het nog lukt op de gegevens van die schijf te kopieren naar mijn desktop of laptop voordat hij definitief de geest geeft. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe. Heeft er iemand tips? Het ding moet wel het hele jaar rond aan mijn computer kunnen blijven hangen voor de nodige backups! Mijn wederhelft opperde een ding van Cisco, maar die kosten een schier vermogen! :o
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Melchior van Tweel

Hallo Astrid,
Ik heb geen verstand van computers en zo, maar is het misschien een idee om twee goedkopere externe HDD's te kopen en op beide backup's te maken. De kans dat ze beide gelijktijdig crashen is verwaarloosbaar klein.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

marcel123

Gisteren (TKD) heb ik bij Saturn een externe harddisk gekocht van Samsung, 1.5TB voor 59 euro. Voor het backuppen van mijn laptop. ( Dat lukt nog niet zo want hij pakt nog steeds mijn te kleine externe schijf.. ) Maar in Grootegast zullen ze wel geen filiaal van deze keten hebben...

Alex Kwak

Ik heb zoiets: http://www.redcoon.nl/B342833-Synology-Disk-Station-DS212j_Tot-en-met-2-Bays (maar dan de 211j)
Twee schijven erin in RAID-1 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks#RAID-1)
Daarnaast maak ik zo nu en dan een backup naar een webserver, voor het geval van brand oid. Voor die webserver kan je ook iets als www.dropbox.com gebruiken.

Het ligt er maar aan hoe ver je wilt gaan en hoe veilig het moet zijn.
Alex Kwak, medewerker Zostera/Observation International, ontwikkelaar ObsMapp
Ik beantwoord geen PM's over mobiele app's. Vragen ALTIJD via het forum!

Norman

#4
Een cisco product is doorgaans wel een goed, maar duurder product. De schijf die er in zit zal niet heel anders zijn dan van voordeligere merken (Western Digital, Seagate, Hitachi, Samsung). Dropbox is wel een aanrader. maar de veiligheid is wel een discussie over. Ik gebruik het al jaren en heb er nooit vertrouwelijke stukken op staan. Dit zijn in mijn geval doorgaans documenten en die heb ik op mijn PC staan en op 2 USB sticks en ook nog op de PC van mijn vrouw. Dropbox is meer voor de foto's, natuurgerelateerde documenten, etc. Maar ook erg makkelijk om grote bestand te delen met iedereen met een dropboxaccount.

Een schijf die veel gebruikt word en waarvan de dat beslist niet verloren mag gaan zou je eigenlijk elk jaar moeten vervangen om zo zeker mogelijk te zijn dat je geen data verliest.

Zowieso is het verstandig om de schijf niet iedere keer op te laten starten als je deze niet gebruikt. 

O, en koop NOOIT wat bij redcoon, tenzij je geen enkele service verwacht. De prijs is vaak goed, de levering redelijk snel, maar als er iets is dan zijn ze niet thuis. Echt ik heb nooit zo'n in en in slecht bedrijf meegemaakt. Reageren kunnen ze alleen maar tergend traag en met standaard teksten. En als je niet mee wil gaan in hun onzin en gewoon je consumentenrecht wilt hebben dan sluiten ze de chat functie of gooien de hoorn er op als je ze belt.

vuurvlinder

Allen, bedankt voor de reacties! Twee harde schijven is denk ik niet nodig. Ik had al bedacht dat ik al mijn bestanden ook kan kopieren naar mijn laptop, dan is 1 externe harde schijf wel voldoende. Ik ga er niet van uit dat de desktop en de laptop gelijkertijd de geest geven. Die Samsung zie ik wel zitten, Saturn zit niet in Grootegast, maar wel in Groningen volgens mij. Heb ook bij webwinkels gekeken, maar kon hem daar voor die prijs nergens vinden.

Alex, heel erg ver wil ik niet gaan. Ik ben helaas een beetje dom geweest door veel op de externe schijf op te slaan. Daar had ik alle bestanden van mijn oude desktop naar toe geschreven en de wijzigingen sloeg ik daar ook op.

Norman, inderdaad een goed idee om de schijf jaarlijks te vervangen.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

HPM

In verband met de levensduur kan je je ook afvragen of het echt nodig is om hem permanent aan je computer te hebben hangen en backups te maken van elke wijziging. Dan moet wat je doet wel heel erg belangrijk zijn.
Ik zelf sluit mijn externe (1 TB Lacie) niet meer dan eenmaal per dag aan voor een backup (mbv Cobian Backup). Dat kost maar een paar minuten, inclusief twee kabels aanlsuiten en drie muisklikken. Bij een oude werkgever van me deed ik het meerdere keren per dag maar dat was omdat daar vaak netwerkstoringen voorkwamen.
De paar keer dat mijn computer het ineens onherstelbaar begaf heb ik bovendien mijn belangrijkste gegevens altijd weer heel eenvoudig van de harde schijf kunnen halen en omdat ik mijn werk zeer frequent save ben ik daardoor nauwelijks belangrijk werk kwijtgeraakt.
Herman van der Meer

vuurvlinder

Was ook niet nodig om hem permanent aan te sluiten voor backups. Ik had hem alleen permanent aan mijn nieuwe computer hangen omdat daar de bestanden van mijn oude computer op stonden.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.


HPM

Citaat van: optilete op december 27, 2011, 21:47:38 PM
Heeft Cobian backup voordelen tov backup van Windows?

Ik vind Cobian heel flexibel.
Herman van der Meer

vuurvlinder

Mijn externe harde schijf blijkt dus echt kaduuk!  :( Is het op de een of andere manier nog mogelijk om de bestanden die daar op staan over te brengen naar andere computers? Het werk van het afgelopen jaar staat helaas op die schijf opgeslagen.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

gko

Geen goed nieuws!! zodra je externe harde schijf kuren vertoont, kun je er beter zoveel mogelijk afblijven en alleen nog als laatste redmiddel proberen de data naar een andere (externe) schijf te transporteren.
Als hij niet meer te benaderen is, kan alleen een gespecialiseerd vakman je data nog redden
maar dit kan heel erg duur worden, er zijn wel bedrijfjes die dit doen, maar
wat heb je er voor over?
met vr gr gkoopman

Robert Heemskerk

#12
Ik zou zeker een goed data herstelprogramma proberen om te kijken wat en hoeveel er te redden is.

Ikzelf gebruik het programma Data rescue (voor mac) en daar heb ik soms erg veel aan gehad.
Zelfs data die ik een tijd geleden heb weggegooid kun je soms weer terugvinden hiermee.
Het is geen gratis programma. Er zijn wel gratis programma's (freeware) waar je het ook mee kunt proberen volgens mij.

Verder zou ik niet al te veel bezuinigen op een externe disk, ze zijn tegenwoordig niet zo duur meer en het is een goede investering zou ik zeggen. Vergelijk verschillende verslagen/overzichten van externe harddisks voordat je er een koopt, of laat je even goed voorlichten.

Is je harde schijf misschien nog te repareren met een schijfhulpprogramma?
Heb je daar al naar gekeken?

gko

een data-herstelprogramma heeft alleen zin bij een harde schijf die nog te benaderen is,
de gratis versies werken prima, dus daar zou ik geen geld aan uit geven.

Wat je nog wel kunt uitzoeken is of de schijf zelf kapot is of de behuizing waarin
de schijf zich bevindt, maar meestal is het wel de schijf zelf, maar je kunt nooit
weten. als de schijf kapot is is er weinig hoop op een goedkope oplossing
met vr gr gkoopman

vuurvlinder

Hoi Robert,

ik ben helaas een beetje blond met schijfhulp programma's. Waar vind ik die? Mijn oude computer werkte onder Windows XP, mijn nieuwe desktop en mijn nieuwe laptop onder Windows 7. Aan bezuinigen doe ik dus niet. Had alleen teveel vertrouwen in de externe harde schijf en ben zo dom geweest om alles van mijn oude computer te verplaatsen i.p.v. te kopieren naar de externe schijf.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

vuurvlinder

Citaat van: gko op januari 14, 2012, 23:36:26 PM
een data-herstelprogramma heeft alleen zin bij een harde schijf die nog te benaderen is,
de gratis versies werken prima, dus daar zou ik geen geld aan uit geven.

Wat je nog wel kunt uitzoeken is of de schijf zelf kapot is of de behuizing waarin
de schijf zich bevindt, maar meestal is het wel de schijf zelf, maar je kunt nooit
weten. als de schijf kapot is is er weinig hoop op een goedkope oplossing

Ik vermoed dat de schijf zelf kapot is. Vanavond voor het eerst weer aangesloten. Mijn computer vind niets en de schijf vertoond een blauw knipperend lampje.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Robert Heemskerk

#16
Mocht je schijf een 'tikkend geluid' maken, dan is het raadzaam om de schijf niet meer aan te zetten.
Daarmee voorkom je eventuele verdere schade.. (dat las ik in een artikel)

Misschien kun je iemand vinden die hier veel verstand van heeft en je erbij wilt helpen?
Ik weet zelf niet wat zoiets gaat kosten, om een schijf te laten repareren of de data ervan te redden?
Je kunt natuurlijk altijd vrijblijvend informeren naar de kosten en kijken naar de mogelijkheden (inventariseren vd disk)
Je gaat er vanuit dat de disk nu stuk is? Kan er mogelijk nog iets anders aan de hand zijn?
Wat soms nog wel eens wil helpen, is om alle apparaten uit te doen en van het (stroom)net te halen en na even wachten weer aan te sluiten en opnieuw op te starten.

Het is een nachtmerrie voor iedereen denk ik, ik hoop dat je het lukt.
Ikzelf ben ook helemaal niet handig wat dit betreft, er zijn op het internet waarschijnlijk andere forums waar je zo'n vraag kunt stellen (meer gespecialiseerd forum). Dat is nu weer het mooie van het internet, dat mensen hun kennis delen en andere kunnen helpen.

Succes er mee in ieder geval.

Alex Kwak

Citaat van: vuurvlinder op januari 14, 2012, 22:53:45 PM
Mijn externe harde schijf blijkt dus echt kaduuk!  :( Is het op de een of andere manier nog mogelijk om de bestanden die daar op staan over te brengen naar andere computers? Het werk van het afgelopen jaar staat helaas op die schijf opgeslagen.

Wat kan zijn is dat niet de schijf defect is, maar de (USB) aansturing van de schijf. Dan zou de schijf nog in een pc geplaatst kunnen worden.
Misschien dat een lokale computerwinkel dit nog voor een schappelijke prijs wil proberen?
Alex Kwak, medewerker Zostera/Observation International, ontwikkelaar ObsMapp
Ik beantwoord geen PM's over mobiele app's. Vragen ALTIJD via het forum!

vuurvlinder

#18
Dank voor alle reacties. @Robert, de schijf maakt geen enkel geluid. Dat deed de computer wel voor ik definitief de schijf had losgekoppeld. @Alex, ik zal informeren bij mijn vriend die de computer gebouwd heeft. Zal goedkoper zijn als een winkel, denk ik.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

vuurvlinder

Kreeg net een sms'je met de tekst "hij doet het!" Het lijkt er op dat mijn schijf gereanimeerd is. Ga toch voor een nieuwe, veiligheid boven alles! Is dit een goede keuze? http://www.pixmania.nl/nl/nl/10438679/art/western-digital/draagbare-externe-harde-s.html#tech-specs
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Norman

"Hij doet het" is een teken dat je nu de kans hebt om alle info veilig te stellen en daarna de schijf inderdaad veiligheidshalve te vernietigen.

vuurvlinder

Vernietigen zal ik zowieso doen. Heb ook nog een oude laptop staan waar ik de schijf nog uit moet slopen. Museumstuk uit het Windows 98 tijdperk! (Doet het trouwens nog steeds!)

Vraag was eigenlijk of het apparaat waar ik naar linkte een goede keuze was.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Robert Heemskerk

Ik heb er zelf niet erg veel verstand van, maar kan je wel adviseren om op het internet wat reviews/testen te bekijken.
JE kunt daar ook lezen waar je op moet letten bij de aanschaf van zo'n ding.

Ik heb zelf goede ervaringen met Lacie en mijn laatste schijf was een Iomega en die doet het ook heel goed (voor de mac).

Volgens mij kun je voor dat geld een twee keer zo grote oplslagschijf kopen (mocht je het ooit nodig hebben..).

Ik kocht zelf een USB-schijf die veel sneller kan dan mijn computer aankan (USB), doordat mijn computer geen nieuwtje is moet ik het nu doen met wat minder snelle data-overdracht. Maar het is wel handig als je later een betere computer koopt, dan loopt ie weer sneller dus.

Soms kun je ook lezen of de schijf veel of weinig lawaai maakt, een wat rustige schijf vind ik zelf wel fijn..

http://www.testfreaks.nl/externe-harde-schijven/

vuurvlinder

Laat ook maar, ik koop toch maar geen nieuwe harde schijf. Het ding werkt prima, alleen de voeding bleek kaduuk! Ga toch de wijze raad van Alex opvolgen en heb zojuist dropbox geinstalleerd. 2 Gb is niet veel aan ruimte, maar wel voldoende om de belangrijkste bestanden op weg te schrijven. Ik had daar wel vertrouwen in maar geen ervaring mee. Vanavond sprak mijn wederhelft 2 mensen die hun bedrijfsgegevens daar hadden staan. Volkomen veilig dus!

De bestanden van de harde schijf zal ik naar mijn desktop en laptop kopieren en de foto bestanden schrijf ik toch maar weer vaker weg naar een ouderwets dvd schijfje!

Allen bedankt voor het meedenken! Ben weer heel wat wijzer geworden! ;D
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Robert Heemskerk

O ja, nog één tipje over die voeding.

(ik heb dat een tijd niet geweten)

JE kunt niet elke voeding met een gelijk voltage zomaar verwisselen van apparaat.
Let daarbij altijd goed op de +/- en de -/+
Zo kun je ook een (duur)apparaat mollen  ;)

Nu hoop ik dit ik als digi- en electronicaleek goed gezegd heb  :o
Corrigeer me maar als ik uit mijn hals praat  ;D

groeten Robert

gko

Citaat van: vuurvlinder op januari 16, 2012, 22:36:08 PM
De bestanden van de harde schijf zal ik naar mijn desktop en laptop kopieren en de foto bestanden schrijf ik toch maar weer vaker weg naar een ouderwets dvd schijfje!

DVD's zijn niet 100% veilig, een bepaald gedeelte is na een aantal jaren niet meer te lezen,
Ik heb mijn foto's gewoon op de harde schijven van mijn computer en daarnaast 1x een externe schijf
als back-up. On-line opslag kan natuurlijk , maar ik hou persoonlijk zelf liever de controle
met vr gr gkoopman