De Steenuil

Gestart door huysse, december 15, 2011, 09:29:38 AM

Vorige topic - Volgende topic

huysse

 

De steenuil   

       
  • Auteur: Ronald van Harxen, Pascal Stroeken 
Van oudsher spreekt de steenuil tot de verbeelding. Letterlijk en figuurlijk. Op munten uit het oude Griekenland kwam zijn afbeelding al voor. En ook vandaag de dag siert de steenuil menig poster en postzegel. Het meest opvallende aan deze kleine uil is zijn indringende blik: met zijn felgele ogen lijkt hij dwars door je heen te kijken.
Eigenlijk is de steenuil best een vreemde snuiter onder de uilen. Hij laat zich namelijk regelmatig overdag zien. Vaak zit hij op een opvallende plek zoals een paaltje langs de weg of het dak van een boerenschuur van de zon te genieten. En als cultuurvolger bij uitstek bevindt de steenuil zich vrijwel altijd in de nabijheid van mensen.
De auteurs zijn al 25 jaar lang gefascineerd door deze vogel. Ze gaan in dit boek in op leefwijze, leefomgeving, verspreiding, familiebanden en de rol van de steenuil in geschiedenis en kunst.
Heb je het over de steenuil, dan heb je het dus ook over mensen. Tijdens hun onderzoek hebben de auteurs talloze mensen ontmoet die 'iets hebben' met de steenuil. Boeren en buitenlui bij wie hij op het erf broedt, enthousiaste kinderen die meehelpen met het ringen, vrijwilligers die nestkasten ophangen: allemaal zijn ze belangrijk voor de bescherming en het voortbestaan van deze prachtige vogel. Hun portretten en verhalen in combinatie met de onderzoeksresultaten maken dat De steenuil een intrigerend boek is voor iedereen die meer wil weten over deze unieke vogel.   

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/vogels/0/13810