springstaart

Gestart door Weia, december 07, 2011, 09:37:10 AM

Vorige topic - Volgende topic

Joris Menten

#30
Ik bedoel met teleconvertor.

In de veronderstellling dat het om een macrolens gaat kan die op zich tot 1:1, een tussenring zorgt dat je nog iets dichterbij kan scherpstellen maar dat helpt bij een 150 mm lens niet veel. Ik meen dat om van 1:1 naar 1:2 te gaan met een 150 mm je nog eens 2x150 mm=30cm tussenring zou moeten toevoegen. Niet praktisch.

Een teleconvertor vergroot gewoon een deel van het beeld (in dit geval x2), terwijl de minimale scherpstelafstand gelijk blijft. Dus zo verdubbel je wel "makkelijk" de vergrotingsmaatstaf van je lens (maar je hebt dan wel een goede lens en teleconvertor nodig).

Joris  (ik denk dat ik wel mijn vergrotingen omgekeerd schrijf en het dus 5:1 en 2:1 etc moet zijn, zoals ik het lees in Rollin Verlinden's fotocursus: http://cursus.natuurfotografen.org/natuurfotografie_rollin_2web.pdf)

gko

#31
bedankt Joris, je voegt dan wel extra glas toe, maar ga het toch eens proberen,
alleen vrees ik dat je met een paar tientjes niet klaar ben om de kwaliteit te behouden
met vr gr gkoopman

Weia

Ik gebruik een teleconverter, dat is dus optiek. Een tussenring maakt alleen de afbeeldingsafstand groter, hangt erg van de lens af wat het effect precies is. Daarom kun je maar het beste gewoon een maatlatje fotograferen, dat geeft een simpel getal waarmee je later ook beestjes kunt opmeten.
Ik ben even in de winkel naar die Canonlens gaan kijken, smullen... Maar tien minuetn later ging mijn fiets kapot, dus een neiwue fiets staat wat hoger op het verlanglijstje.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0