Tips voor fotobewerking

Gestart door marcel123, maart 20, 2006, 08:36:26 AM

Vorige topic - Volgende topic

markmeijrink

Ik gebruik Easy Resize (op aanraden van Corry). Werkt overigens prima je kan snel fot's hiermee verkleinen op basis van dimensies of bestandsgrootte.

M.v.gr. Mark

Platbuik

Citaat van: Corryabbink op maart 20, 2006, 09:56:35 AM
Hallo allemaal,

Het resizen met Irfanview tot 800x600 levert scherpe plaatjes op maar die zijn altijd 1.22 Mb. Dat is te groot voor waarneming.nl. Hoe lossen jullie dat op ?
Sorry voor de late reactie.
Ik zou de kwaliteit op 100% laten staan, dat ziet er stukken beter uit. Als je bij het resizen (Ctrl-R) bij "DPI" 72 invult, dan worden ze een stuk kleiner. 72dpi is de geaccepteerde pixel dichtheid voor beeldschermen/webtoepassingen. Voor AFDRUKKEN zijn ze dan niet meer geschikt, en dat is dan ook wel weer een voordeel :)
Probeer het eens!
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Maico Weites

Ik gebruikte om veel foto's tegelijk te verkleinen naar 800x600 altijd Hyper Utility 2 (bij camera gekregen). Maar die doet het om 1 of andere reden niet meer. Als ik er op klik verschijnt heel even een zandloper en verder niks..

Dus met welke (gratis) programma kan ik meerdere foto's tegelijk verkleinen?

Ik heb Image Resizer geprobeerd, maar die doet het niet bij mij..
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Ik gebruik nu Irfanview, iets onhandiger dan Hyper Utulity, maar het werkt wel. :duim:
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Goyatlah

Ik heb Faststone Imageviewer (freeware) en ik denk dat je daar ook wel mee kunt verkleinen (zelf doe ik dat met Photoshop)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Niels de Zwarte

ik gebruik zelf een (legaal) fotobewerkingsprogramma voor fotografen; adobe lightroom. kost wel 200 euro.
als je dat eenmaal gebruikt hebt, en een behoorlijke workflow hebt, dan wil je niet meer anders.

het is eigenlijk een uitgeklede versie van photoshop, dus zonder lagen en allerlei trucjes. maar wel alles wat je als fotograaf wilt hebben qua bewerking. in 30 seconden heb ik onderstaande foto optimalisatie doorgevoerd bijvoorbeeld:

maar dus ook voor je flow. dit laatste is niet te onderschatten als je een behoorlijke database opbouwt (bij mij staan er bijvoorbeeld meer dan 50.000), en je wel trefwoorden, iptc en copyright in de exif wil stoppen.
ook renamen bij het binnenhalen van je fotos vanaf je kaartje. niet onbelangrijk als je weer eens over de 10.000 fotos bent gegaan met je huidige camera en er ineens weer een IMG-0001 bestaat!
daarom gelijk een tip voor het binnenhalen van foto's; ik laat alles direct de datum in de bestandsnaam opnemen, dus fotos van vandaag heten 20091101-img0001.cr2 en zo heb je nooit een foto met dezelfde naam en altijd de exacte datum van maken nog paraat, ook na bewerken.

als gratis alternatief gebruik ik ook irfanview (alleen voor uitsnedes en resizen) of picasa (ook voor optimaliseren en uploaden in je gmail account). voor de meeste dingen op waarneming.nl prima en ruim voldoende..\
groet Niels