Steppekiekendief birdingfrontiers

Gestart door mwoerd, november 29, 2011, 00:24:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

mwoerd

Ik kwam op birdingfrontiers foto's tegen van een kiekendief die daar als juv Palilid Harrier - Steppekiekendief wordt bestempeld.
http://birdingfrontiers.com/2011/11/28/last-day-for-shetland-nature-groups-2011/pallid-harrier-rr-1/
Nu ziet deze er veel donkerder uit en mist hij de karakteristieke koptekening in vergelijking met alle vogels die de afgelopen maanden in NL te zien zijn geweest. Is dit een bepaalde ondersoort???

KorHaan

Ik zou bijna zeggen, dat dit een zeldzame donkere fase man Grauwe Kiekendief is, maar ik kan de lichte randen aan de vleugeldekveren niet duiden. De staart is ongebandeerd, wat overeenkomt met adult man dark morph Grauwe Kiek. Juveniel en vrouw donkere fase hebben gebandeerde staart. De lichte randen aan de dekveren duiden op een juveniel beest.

Graag meer meningen, ik ben niet zo thuis in de Steppenkieken. Komt daarin ook dark morph voor?

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo


Thijs Fijen

Blijkbaar ;)

Op de eerste foto zie je in ieder geval duidelijk de staart voorbij de vleugelpunten steken, dát is een Steppe kenmerk. Hij refereert naar een 'bekende' vogel(Hillwell bird). En tadaa: http://birdingfrontiers.com/2011/10/13/juvenile-pallid-harrier-identification/
Thijs Fijen

frankneijts

#3
Melanistische Grauwe Kieken zijn in alle kleden vrijwel helemaal donker = (bruin)zwart met bij jonge vogels alleen de onderzijde van de staart en een deel van de ondervleugel zichtbaar gebandeerd. Bij jonge mannen is de iris, net als bij andere kiekendieven, geel.
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

mwoerd

Thijs bedankt voor het vinden van de info. Ik had zelf dus ook wel wat verder mogen zoeken dan m'n neus lang is ;)
Toch leuk om even de info te lezen over dark morph grauwe kiek.

KorHaan