Redenen waarom je waarneming 'nog niet' goedgekeurd is

Gestart door Vincent Hart, november 06, 2011, 21:11:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

Vincent Hart

Omdat deze vraag regelmatig terugkeert - soms slechts enkele uren na het plaatsen van de waarneming - een uitleg.
NB: Dit topic is dus niet bedoeld om te vragen waarom een specifieke waarneming nog niet goedgekeurd is...

Waarnemingen zonder beschrijving of documentatie - foto('s) en/of geluidsopname(n) - zijn niet te beoordelen.
TIP: Plaats altijd een zo uitgebreid mogelijke beschrijving bij je waarneming, zeker wanneer er geen documentatie bij aanwezig is.

Waarnemingen met matige foto('s) en/of geluidsopname(n) zijn nauwelijks te beoordelen.
TIP: Zorg zoveel mogelijk voor foto's uit meerdere standpunten. Ook als deze van afstand zijn genomen, of niet van 'World Press Photo' kwaliteit zijn, kan dit het beoordelen van zo'n waarneming makkelijker maken. Ook hier geldt: maak een zo uitgebreid mogelijke beschrijving. De kans is groot dat jij meer gezien hebt in het veld dan op je foto's te zien, en/of op je opnames te horen is!

Achteraf ingevoerde waarnemingen verschijnen niet, of helemaal onderaan, het 'to do' lijstje van de admins.
TIP: Voer je waarneming snel na het waarnemen in, bij voorkeur op dezelfde dag. De makkelijkste manier om dit te doen is natuurlijk je waarnemingen vanuit het veld invoeren!

Admins zijn (net) mensen
We hebben banen, sociale- en gezinslevens, andere hobby's, en we komen zelf ook graag in het veld! Op een gemiddelde zaterdag of zondag worden er tot 1000(!) vogelfoto's ingevoerd. Als we ervan uitgaan dat dit 500 waarnemingen zijn (met gemiddeld dus twee foto's), is dat 500x op een vinkje drukken, of commentaar plaatsen. Daarnaast nemen veel admins ook actief deel aan het forum. Het zal dus - hoe jammer dat ook is - blijven voorkomen dat waarnemingen niet op de dag van invoeren worden beoordeeld.
TIP: Probeer wat geduld te betrachten als je waarneming niet onmiddelijk gekeurd is. Als je na een week geen vinkje of commentaar onder je waarneming hebt gekregen, trek dan aan de bel. De beste manier om dit te doen is door bij je waarneming in het menu 'Opties' rechtsboven te kiezen voor 'determinatie via het forum'. Bedenk hierbij: Waarnemingen van (vrij) algemene soorten zonder foto/geluidopname, worden in principe niet beoordeeld, tenzij er sprake is van bijzonderheden (tijd van het jaar, aantal, etc.)

Tot slot: Goedkeuring is niet de 'heilige graal'. Als jij een vogel zorgvuldig gedetermineerd hebt, en je waarneming zorgvuldig gedocumenteerd, komt goedkeuring vanzelf!

VALIDATIE
Behalve 'goedgekeurd' kan je waarneming nog een aantal andere beoordelingen meekrijgen:

(Nog) niet te beoordelen
Deze status wordt in twee situaties gebruikt:
1) Bij waarnemingen van zeer zeldzame soorten, waarvan waarnemingen in Nederland door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) worden beoordeeld. Welke soorten dit zijn, kun je vinden in de Lijst van Nederlandse vogelsoorten. Waneer het betreffende geval eenmaal is beoordeeld door de CDNA, volgt Waarneming.nl het oordeel van de CDNA: Aanvaard de CDNA het geval, dan komen alle waarnemingen van die vogel(s) op Waarneming.nl automatisch op Goedgekeurd te staan. "(Nog) niet te beoordelen" is bij waarnemingen van vogels dus altijd een tijdelijke status.
2) Bij waarnemingen waarbij de beschrijving en/of documentatie onvoldoende is om de zekerheid van de determinatie te beoordelen. De status (Nog) niet te beoordelen wordt in het laatste geval vooral gebruikt bij 'lastige' soortengroepen als meeuwen. Uiteraard is het voor iedereen het prettigst wanneer een waargenomen soort met zekerheid gedetermineerd kan worden. Probeer dus te zorgen voor zo uitgebreid mogelijke beschrijving en/of documentatie.

In behandeling
Wanneer een waarneming van een in Nederland zeer zeldzame soort zonder verdere toelichting op Waarneming.nl wordt ingevoerd, kan zo'n waarneming op "in behandeling" gezet worden. Hierdoor verdwijnt de waarneming van de voorpagina, wat de admins de gelegenheid geeft om meer informatie over de waarneming boven tafel te krijgen. Ook "in behandeling" is dus een tijdelijke status.

Niet goedgekeurd
Als beschrijving/documentatie van een waarneming in de ogen van de admins onvoldoende zijn, en/of het betreft een waarneming van een door de CDNA beoordeelde soort die door de CDNA is afgewezen, dan wordt die waarneming op 'Niet goedgekeurd' gezet. Wanneer dit met een van jouw waarnemingen gebeurt, betekent dit dat die waarneming niet wordt meegenomen in je Levenslijst. Die lijst moet immers kunnen worden vergeleken met Levenslijsten van andere waarnemers. Wel blijft je waarneming gewoon tussen je andere waarnemingen in je 'digitale notitieboekje' staan.

"Waarom word ik niet geloofd?"
Zo'n  :wrong: naast je waarneming kan een vervelend gezicht zijn. Bedenk hierbij dat "niet goedgekeurd" niet betekent dat je geen <soort X> gezien hebt, maar dat op basis van de beschrijving/documentatie die je bij je waarneming hebt gegeven, een zekere determinatie niet kan worden gedaan. Wanneer je beschikt over aanvullende documentatie, of je hebt kenmerken waargenomen die nog niet in je beschrijving staan, kun je deze uiteraard alsnog toevoegen. Doe je dit, geef dit dan aan in een commentaar onder je waarneming, zodat je waarneming weer in beeld komt bij de admin die er mee bezig is. In sommige gevallen kan je gevraagd worden je waarneming op 'onzeker' te zetten, waarna je waarneming alsnog kan worden goedgekeurd.

NB: Argumenten als "Ik kijk al 50 jaar naar vogels", "Ik ben zeker van mijn waarneming" zijn voor admins geen reden om een waarneming anders te beoordelen. Inhoudelijke argumenten en documentatie kunnen dit wel zijn. Nogmaals: Wanneer een waarneming wordt afgekeurd, betekent dit niet automatisch dat de waarnemer een slechte vogelaar is. Het betekent dat zekerheid over de determinatie bij die specifieke waarneming niet te verkrijgen is. Dit gebeurt elke vogelaar van beginner tot crack, vrijwel elke keer dat hij/zij gaat vogels kijken, en is dus absoluut geen schande!
Een ander terugkerend argument is de vraag aan de admin waarom de waargenomen vogel niet soort X zou betreffen. De 'bewijslast' voor de determinatie ligt niet bij de admin, maar bij de waarnemer. De admin is er immers niet bijgeweest ... Hetgeen overigens niet betekent dat kenmerken die zichtbaar/hoorbaar zijn op/in de bijgevoegde determinatie, en een bepaalde determinatie bevestigen of juist weerleggen, niet doorslaggevend zouden kunnen zijn voor de determinatie. Uiteraard zullen admins altijd hun best doen je zoveel mogelijk te helpen je determinatie rond te krijgen. Maar 1) het iniatief hiervoor behoort in eerste instantie bij jou als waarnemer te liggen en 2) er zullen altijd waarnemingen blijven waar niets, of niets definitiefs van te maken is.

Onbekend
Je waarneming is nog niet beoordeeld door de admins.

Zie tevens hier.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Jeroen Nagtegaal

Ook handig om de diverse statussen aan te geven...
En dat onbeoordeeld niet betekend dat het niet klopt.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Vincent Hart

Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

frankw

(Nog) niet te beoordelen wordt toch ook gebruikt bij prut foto's (of beschrijvingen) waarbij een zekere determinatie niet mogelijk is? De meeuwen mannen gebruiken deze iig regelmatig volgens mij.

ruud_altenburg

Eh ja, omdat ik geen andere optie zie? Als er een foto bijstaat waarop niets te zien ik kan ik noch goed- noch afkeuren...
Ruud Altenburg
Meeuwen in Amsterdam

Jeroen Nagtegaal

Citaat van: ruud_altenburg op november 08, 2011, 13:17:50 PM
Eh ja, omdat ik geen andere optie zie? Als er een foto bijstaat waarop niets te zien ik kan ik noch goed- noch afkeuren...
Dat is juist goed gebruik van de mogelijkheden lijkt me!
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

frankw

Precies. Was ook meer bedoeld als aanvulling op de tekst. :duim:

Vincent Hart

#7
Waarvoor dank, tekst aangevuld.

Edit: Een passage over het leggen van de bewijslast m.b.t. de determinatie bij de admins, en het argument 'de admin kan mijn determinatie niet ontkrachten want hij was er niet bij' toegevoegd.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

arnoniehof

Even vraagje,

(nog) niet te beoordelen.
Waarom is dat van toepassing van deze grote burgemeester?

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/80763153
Grote Burgemeester - Larus hyperboreus gezien op 2013-12-24 Harlingen - Haven
Foto's:
bij voorbaat dank Arno Niehof
vriendelijke groet,
Arno uit Feanwalden

Levenslijst 319
Nieuwe soorten 2020: Kwartelkoning, Ross gans, Oosterse tortel, Terekruiter, Kuifleeuwerik, Roodkeelpieper

frankmeer

Foto's laten te weinig zien.

O0
Nee, zonder gekkigheid, dat zal een misklik zijn van de betreffende admin. Is nu weer rechtgezet; bedankt voor het melden.
Frank van der Meer

arnoniehof

vriendelijke groet,
Arno uit Feanwalden

Levenslijst 319
Nieuwe soorten 2020: Kwartelkoning, Ross gans, Oosterse tortel, Terekruiter, Kuifleeuwerik, Roodkeelpieper

Marco de Haas

#11
Deze waarneming is nog helemaal niet beoordeeld, ik snap dat de admins het druk hebben, maar deze waarneming?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81123468
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

HPM

Citaat van: Marco de Haas op januari 17, 2014, 20:40:35 PM

Deze waarneming is nog helemaal niet beoordeeld, ik snap dat de admins het druk hebben, maar deze waarneming?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81123468

Is dat volgens jou dan een eitje of had er 'niet te beoordcelen' moeten staan?
Herman van der Meer

Marco de Haas

Citaat van: HPM op januari 17, 2014, 21:16:06 PM
Citaat van: Marco de Haas op januari 17, 2014, 20:40:35 PM

Deze waarneming is nog helemaal niet beoordeeld, ik snap dat de admins het druk hebben, maar deze waarneming?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81123468

Is dat volgens jou dan een eitje of had er 'niet te beoordcelen' moeten staan?

ik begrijp dat dit niet makkelijk te beoordelen is, maar er staat ook niet in behandeling of zoiets. Ik wil niemand opjagen hoor...  ;)
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

HPM

Citaat van: Marco de Haas op januari 18, 2014, 12:18:37 PM
Citaat van: HPM op januari 17, 2014, 21:16:06 PM
Citaat van: Marco de Haas op januari 17, 2014, 20:40:35 PM

Deze waarneming is nog helemaal niet beoordeeld, ik snap dat de admins het druk hebben, maar deze waarneming?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81123468

Is dat volgens jou dan een eitje of had er 'niet te beoordcelen' moeten staan?

ik begrijp dat dit niet makkelijk te beoordelen is, maar er staat ook niet in behandeling of zoiets. Ik wil niemand opjagen hoor...  ;)

Je leven hangt toch niet van de beoordeling van een waarneming af?
'Niet te beoordelen' wil zeggen dat een admin de waarneming heeft beoordeeld en gaat hij van zijn 'to do' lijst af.
Dat je waarneming geen beoordeling heeft gekregen betekent dat admin hem nog onder ogen zal krijgen. Je zal dus waarschijnlijk iets langer geduld moeten hebben dan zes dagen.
Herman van der Meer

Marco de Haas

Citaat van: HPM op januari 18, 2014, 12:31:00 PM
Citaat van: Marco de Haas op januari 18, 2014, 12:18:37 PM
Citaat van: HPM op januari 17, 2014, 21:16:06 PM
Citaat van: Marco de Haas op januari 17, 2014, 20:40:35 PM

Deze waarneming is nog helemaal niet beoordeeld, ik snap dat de admins het druk hebben, maar deze waarneming?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81123468

Oké, ik wist niet hoe dat ging  :P

Is dat volgens jou dan een eitje of had er 'niet te beoordcelen' moeten staan?

ik begrijp dat dit niet makkelijk te beoordelen is, maar er staat ook niet in behandeling of zoiets. Ik wil niemand opjagen hoor...  ;)

Je leven hangt toch niet van de beoordeling van een waarneming af?
'Niet te beoordelen' wil zeggen dat een admin de waarneming heeft beoordeeld en gaat hij van zijn 'to do' lijst af.
Dat je waarneming geen beoordeling heeft gekregen betekent dat admin hem nog onder ogen zal krijgen. Je zal dus waarschijnlijk iets langer geduld moeten hebben dan zes dagen.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

Botervlieg

#16
Marco,

"In behandeling" is alleen wanneer een admin commentaar heeft gegeven op je waarneming en je aanpassing aan het afwachten is.

Hier is meer uitleg over de iconen: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=36932.msg697487#msg697487

Het is op zich niet erg dat je vraagt waarom er nog niets met je waarneming is gedaan, maar 6 dagen is wel wat kort.
Het hangt ook van de soortgroep en het seizoen af. Vogels worden over het algemeen snel gecontroleerd, maar bijv kevers of wantsen daar zijn maar één of enkele admins voor. Bij Paddenstoelen zijn er wel meerdere admins, maar er worden bijv in oktober zoveel paddenstoelen waargenomen, dat ze die admins het razenddruk hebben en zelf willen ze ook graag nog wel even naar buiten. Probeer (minstens?) een maandje geduld te hebben.

Ik vind het ook soms wel jammer als het -in mijn beleving- lang duurt, een goedkeuring is niet het belangrijkst, maar soms verheug je je er gewoon op, is niet echt uit te leggen, de bevestiging is toch leuk. Maar de admins doen hun best en die goedkeuring komt vanzelf wel een keer.

Groetjes, Marleen

Marco de Haas

Citaat van: M. Baltus op januari 18, 2014, 13:13:55 PM
Marco,

"In behandeling" is alleen wanneer een admin commentaar heeft gegeven op je waarneming en je aanpassing aan het afwachten is.

Hier is meer uitleg over de iconen: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=36932.msg697487#msg697487

Het is op zich niet erg dat je vraagt waarom er nog niets met je waarneming is gedaan, maar 6 dagen is wel wat kort.
Het hangt ook van de soortgroep en het seizoen af. Vogels worden over het algemeen snel gecontroleerd, maar bijv kevers of wantsen daar zijn maar één of enkele admins voor. Bij Paddenstoelen zijn er wel meerdere admins, maar er worden bijv in oktober zoveel paddenstoelen waargenomen, dat ze die admins het razenddruk hebben en zelf willen ze ook graag nog wel even naar buiten. Probeer (minstens?) een maandje geduld te hebben.

Ik vind het ook soms wel jammer als het -in mijn beleving- lang duurt, een goedkeuring is niet het belangrijkst, maar soms verheug je je er gewoon op, is niet echt uit te leggen, de bevestiging is toch leuk. Maar de admins doen hun best en die goedkeuring komt vanzelf wel een keer.

Groetjes, Marleen


Dan maar even geduld  :blink: overigens wel respect voor de admins  ;)
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

jvdschans

Tuurlijk hebben wij geduld, maar voor mij als beginner is het vinkje een bevestiging van mijn determinatie.
Een zeg maar Goed gedaan, Goed gezien beoordeling.

en ik heb echt geduld....
http://observation.org/waarneming/view/80788685
http://observation.org/waarneming/view/80788992

gr. Jurgen
Insta: Jurgen_vds

Vincent Hart

Dit topic gaat niet over waarnemingen op Observado, Jurgen, dat zijn grotendeels andere admins. Desondanks  :right:
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

jvdschans

het valt ook allemaal niet mee, .org, .be, .nl.....

bedankt in ieder geval!

gr, Jurgen
Insta: Jurgen_vds

lrkooistra

Hoi,

Ik ben zo benieuwd of ik deze determinatie correct heb wil niet zeuren en geduld betrachten maar ehm ... zou het zo graag willen weten.
http://waarneming.nl/waarneming/view/83525519
en dan nog deze http://waarneming.nl/waarneming/view/82561422

Groet,
Lucie.

arnoniehof

vriendelijke groet,
Arno uit Feanwalden

Levenslijst 319
Nieuwe soorten 2020: Kwartelkoning, Ross gans, Oosterse tortel, Terekruiter, Kuifleeuwerik, Roodkeelpieper

lrkooistra


lrkooistra


arnoniehof

vriendelijke groet,
Arno uit Feanwalden

Levenslijst 319
Nieuwe soorten 2020: Kwartelkoning, Ross gans, Oosterse tortel, Terekruiter, Kuifleeuwerik, Roodkeelpieper

lrkooistra


Oscar Balm

Misklikje?

http://waarneming.nl/waarneming/view/85576778

heeft status (nog) niet te beoordelen gekregen.

Hoeveel 'bewijs' moeten we nog meer aanleveren  ;D
Oscar Balm

Lijstje van bezochte landen: https://waarneming.nl/users/21807

Robertmeer

Citaat van: Oscar Balm op juni 18, 2014, 23:31:04 PM
Misklikje?

http://waarneming.nl/waarneming/view/85576778

heeft status (nog) niet te beoordelen gekregen.

Hoeveel 'bewijs' moeten we nog meer aanleveren  ;D
Waarschijnlijk dacht de betreffende admin nog dat het een indiensoort betrof.
Groet,
Robert van der Meer

Lees ook eens mijn weblog: http://robertbirding.wordpress.com/

lrkooistra

Hallo,

Veranderde de waarneming nadat hij al goedgekeurd was.
Maar wordt nu niet meer goedgekeurd :(
http://waarneming.nl/waarneming/view/86230049

Met vriendelijke groet,
Lucie.