Heeft iemand de ring goed afgelezen?
Als het een kwekers ring is van Aviornis zal de ring de volgende opbouw hebben:
eerst twee letters AO (Aviornis)
Vervolgens een getal van de fokker
Vervolgens twee cijfers voor het jaartal wat dwars op de ring staat
Het ring nummer
Vervolgens een land aanduiding (B voor België en NL voor Nederland)
Op de foto lees je duidelijk dwars 06 wat het jaartal aangeeft
gevolgd door vermoedelijk ring nummer 379
Als de ring compleet is af gelezen zou het mogelijk kunnen zijn de fokker te achterhalen die de ring heeft omgedaan.
Volgende informatie verzameld na het dirksland geval (Bedankt Jan H)
Er zijn ongeveer 168 kwekers in Nederland. Van een kwart is bekend dat zij ongeveer 100 Marmereenden houden. Bron kweker en tijdschrift Aviornis International - nummer 173, oktober 2003) Er werden door 42 Nederlandse kwekers 101 Marmereenden gehouden op 1 april 2003
Elk jaar komen er jongen bij en men is verplicht deze jonge te ringen. De marmereend houd op deze manier zijn financiële waarde. Merendeel van de Marmereenden zullen ook geleewiekt worden, of met volledige vleugels in een volière. Kortwieken wordt bij de wilde soorten niet veel gedaan, omdat het jaarlijks terugkerende ingrijpen stressvol voor de dieren kan zijn. Leewieken is eenmalig (bij kuikens wordt dit gedaan), dus dit vindt ook het meeste plaats. Kortwieken wordt vaker gedaan bij gedomesticeerde rassen. Zij zijn normaal honkvast, dus vaak is kortwieken ook niet nodig. Leewieken is bij gedom. rassen wettelijk verboden, dus als men toch de zekerheid wil hebben dat diverse rassen in één tuin niet bij elkaar in de vijver komen (omdat ze allemaal afstammen van de Wilde eend kruisen ze snel), worden deze vaak gekortwiekt.
Bij kortwieken zijn aan 1 vleugel de grote slagpennen weggeknipt. Meestal laat men de buitenste 3 grote slagpennen zitten, omdat dit mooier staat.
Door de overige grote slagpennen aan 1 vleugel te knippen zal een eend uit balans raken bij het willen wegvliegen, waardoor hij dus niet kan ontsnappen. Kortwieken heeft echter als 'nadeel' dat dit direct na de eclipsrui van eenden moet worden herhaald, want dan zijn de slagpennen weer gewoon teruggegroeid. Dit moet gebeuren als de slagpennen weer volledig volgroeid zijn, dus niet eerder (want dan knip je niet de gehele slagpennen, waarna er toch nog een deel aangroeit).
Momenteel is de marmereend geen populaire kweek eend. Het is niet te voorspellen hoeveel kuikens er jaarlijks gekweekt worden. Sommige goede koppels brengen meerdere nestjes per jaar groot, andere helemaal niets...dan zijn er nog jonge (onervaren of niet volwassen) koppels die nog niet aan kweken toekomen. Er zijn natuurlijk onvolledige koppels, te oude dieren... of dieren die gestoord worden door ongedierte o.i.d. Als een Marmereend een groot nest heeft zou die misschien 6 tot 10 eieren kunnen leggen, waarvan er (bij kunstmatige opfok) 100% overleefd.
Groet,
Leo