Braakballen uilen

Gestart door andré-Geelhoed, oktober 19, 2011, 23:48:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

andré-Geelhoed

Als er op een plek meerdere uilenballen liggen, is het dan aannemelijk dat daarboven de dag rust plek van de uil is, of is dit een plek waar de uil na het jagen en eten 's nachts gaat zitten om de bal er uit te gooien?
En een vraag die hierop volgt is, hoelang duurt het voordat een uil zijn braakbal gooit?

Iets concreter is: Als ik een uilenbal zie liggen heeft het dan nut om omhoog te kijken, en te zoeken totdat ik de uil zie zitten?

Groeten André

hmbes

Hangt er van af welke uil, welk seizoen, welke omgeving.

In het broedseizoen, niet doen, kans op verstoring.
Midden in een bos, niet doen. Langs een druk voetpad, kan het wel.
Bosuil: heeft geen zin, laat zijn braakballen overal vallen.

Zie je een uil afvliegen, ga dan weg. Blijf niet te lang staan. Een uil is overdag kwetsbaar voor predatie door bv. Havik. Als een roestplek (in de winter) te veel aandacht krijgt is er een goede kans dat ze een andere plek zoeken.

Huug

Herman van der Klis

Inderdaad wat Huug al zei, let op verstoring. Gewoonlijk wordt de braakbal de volgende dag uitgebraakt , echter in tijden van voedselschaarste wordt de bal langer vastgehouden in de maag. Buiten de broedtijd zijn Ransuilen echte zwervers en verblijven niet lang op 1 plaats.Pas wanneer ze in groepen gezamenlijk overwinteren en dus ook langer op 1 plek blijven, kun je ter plekke grote hoeveelheden braakballen vinden. Bosuilen hebben wel min of meer vaste roestplaatsen ( niet gezamenlijk) en deponeren hun braakballen wel onder de slaapplaats , daar kun je vaak veel tientallen braakballen vinden. Als roestplaats gebruiken zij dicht begroeide bomen , zoals coniferen of loofbomen die s 'winters dicht begroeid zijn met klimop. Terwijl Ransuilen s'winters open en bloot vaak gezamenlijk in een boom zitten.

mvg

Herman van der Klis
Herman van der Klis