Indonesische Wantsen

Gestart door Arp, oktober 19, 2011, 01:34:46 AM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

ik wil mij nergens mee bemoeien maar is wat meer gebruik van http://indonesia.observado.org niet logisch?
dit om het volkomen volplempen van de forum server te voorkomen en je gelijk de locatie perfect kan weergeven.
natuurlijk wil ik graag facliteren in het aanmaken van soorten en verzamelsoorten. de uitdaging die jullie aangaan is prachtig.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

Ha Hisko,

Zelf zet ik (uiteraard) goeddeels alle beesten die ik hier wil toevoegen eerst op observado. Momenteel inderdaad allemaal als "Wants spec". Het was mijn bedoeling om de soorten aan te vragen naar gelang ze bekend worden. Ik zal er eens een aantal voordragen, vooral ook verzamelsoorten ben ik bang.

Ik zal anderen er ook vaker op attenderen dat het wenselijk is de foto's op observado te zetten ipv hier, maar invoeren op wrn/obs is ook bewerkelijker/omslachtiger, dus mijn persoonlijke focus ligt er toch op om zoveel mogelijk soorten te "ontvangen" en dus te kunnen tonen (makkelijk/toegankelijk).

Een deel van het "plan" is zelfs om tzt foto's met toestemming van de auteur of met vrije licentie te gebruiken om het overzicht completer te krijgen. Persoonlijk maakt het mij geen fluit uit om die "namens de auteur" op observado in te voeren, maar dan moeten we het er misschien eens over hebben hoe je dat vorm wilt geven (gebruikersnaam aanmaken voor elke fotoauteur? verzamelaccount voor "fotomateriaal"?)

De reden dat ik hiermee begonnen ben is omdat we hier zonder "omwegen" overzichten kunnen maken die momenteel ook niet op obs/wrn gegenereerd kunnen worden. Zelfs als elk beest hier netjes ingevoerd zou zijn kun je voor zover ik weet niet een overzicht opvragen van "alle Coreidae uit Indonesie" of "alle Pyrrhocoroidea" ofzo. In het verleden waren zulke dingen deels wel mogelijk (bijvoorbeeld: "alle larven van Bladwespen" ? ), maar met een introductie van nieuwe software een paar jaar geleden werkte dat niet meer.

Ook kunnen we hier gemakkelijk "gegevens" verzamelen: determinatie-info, literatuurverwijzingen, links naar websites etc. Tegen de tijd dat er wat bruikbaars bij elkaar is gerommeld kan het natuurlijk mooi in de soortinfo op observado worden gebruikt, maar het is geen plan om iedereen daar maar rechten te geven en het rechtstreeks daar te doen. Dus eerst maar hier.

Kortom: Het forum is een veel toegankelijker, meer "open" platform om gezamenlijk aan dit soort dingen te kunnen werken en snel (min of meer) toonbare/bruikbare resultaten te verkrijgen.

Maar het is mijn forum niet, dus als dit soort "projectjes" bij the forces that be op bezwaren stuit qua facilitatie van serverruimte etc dan moeten we het niet doen - simpel zat. (?)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hiskodevries

Arp, met volplempen bedoel ik natuurlijk de foto`s.
Teksten geen probleem
Kijk het is de onbekendheid met obdservado die je in de weg zit. alles kan namelijk maar wat je zegt het kost wel even tijd, maar dan is het een stuk toegankelijker dan het forum.
Ik neem even een ander land als voorbeeld
b.v. Spanje http://spain.observado.org/soortenlijst_wg.php?g=15&f=0&y=0&z=1&p=0&a=0&a=1
en als een soortspecialist ook de schouders onder de determinerende foto`s zet kun je prachtige familie overzichten genereren http://spain.observado.org/familie/view/1506
zoals van deze dagvlinder familie http://spain.observado.org/familie/view/263 uitsluitend soorten die in spanje zijn gezien
Als je een foto toevoegt kun je een afwijkende fotograaf opgeven zodat die bij de foto`s genoemd wordt
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

Ha Hisko,

Citaat van: hiskodevries op november 22, 2011, 07:32:51 AM
Kijk het is de onbekendheid met obdservado die je in de weg zit.
De familie-overzichten ken ik uiteraard, op wrn mag ik daar immers zelf voor bepaalde groepen aan werken ;)

Het concept daarvan is zeker mooi en ik ben het helemaal met je eens dat zoiets natuurlijk pas duidelijk wordt (werkt) als er ook warnemingen/foto's zijn ingevoerd (en een soortspecialist ermee bezig is geweest). Groot voordeel van zulke lijsten is, theoretisch, dat er ook duidelijk wordt welke soorten je niet als foto ziet. Dat werkt voor NL mooi, mits alle soorten voor NL zijn aangemaakt, maar voor IDN gaat dat minder goed werken omdat ik aanneem dat de keuze van weergegeven soorten bepaald wordt door welke soorten voor het gebied een waarneming hebben en niet op basis van bekende checklists voor het gebied. Toch?

Toch is het zeker goed zoveel mogelijk te stimuleren dat meer waarnemingen worden ingevoerd, ipv foto's op forum.

Citeeralles kan namelijk ...
Wat ik eigen bedoelde is dit: In een grijs verleden was het volgens mij (ongedocumenteerd?) mogelijk om de "gewone" foto-overzichten (zoals deze vormgeving) ook "algemeen" te laten genereren. De link toont momenteel alleen mijn foto's en het is me niet gelukt de URL zo aan te passen dat foto's van alle deelnemers op dezelfde manier getoond worden. Wat het gelinkte overzichtje (momenteel) wel toont, is Wantsen uit drie families (behalve dan dat ze nog als Wants spec zijn ingevoerd ;) ), of algemener geformuleer: Wantsen uit alle families. 

Vroeger kon dat iirc wel, maar dat is op een goed moment verdwenen ten behoeve van de familie-overzichten. Ook mooi, maar wel heel anders en soms minder nuttig (wel betrouwbaader overigens, wat ook belangrijk kan zijn). Wat bijvoorbeeld heel mooi was, vroeger, is dat je ter vergelijking foto's van alle Bladwesp- of Keverlarves uit alle families kon laten tonen, of zelfs uit één familie. Momenteel kun je alleen nog moeizaam per soort de foto's opvragen en dan de larves filteren - dat is als determinatiehulp onbruikbaar.

Citeermaar wat je zegt het kost wel even tijd
Dat is het ook een beetje hè ;) Belangrijker echter: het kost tijd van andere mensen. Zelf kun je er niks aan verbeteren en dus kun je gaan zitten duimendraaien of het hier op het forum gewoon zelf aanpakken. Een paar jaar geleden heb ik een Knutselhoekje Sesiidae ingericht, want het soortoverzicht was destijds zo goed als leeg. Ik zie dat het nu, kort geleden kennelijk, een keer onderhanden genomen is. Voordeel van het knutselhoekje is nog steeds dat ik daar (theoretisch, want ik weet te weinig van deze vlinders) waar nodig mannetjes en vrouwtjes naast elkaar zou kunnen zetten (op het soortoverzicht is de keuze gemaakt om één imago en een larve te tonen - ook mooi, maar anders) en dat ik daar wel foto's van observado en wrn.be in kan verwerken. Meer vrijheid dus om er iets moois van te maken en ik kan het zelf doen.

Citeermaar dan is het een stuk toegankelijker dan het forum.
Het forum heeft meer dynamiek/bezoek dan de familie-overzichten en mensen kunnen terplekke zelf reageren met verbetervoorstellen en/of extra dingen aandragen. In die zin dus toch toegankelijker. Ik denk dat je het als wederzijds aanvullend moet zien, waarbij zulke projectjes op het forum juist kunnen stimuleren dat mensen zich er (tijdelijk) voor inzetten en nuttige dingen aanleveren en zo sneller het gevoel hebben daadwerkelijk wat bij te dragen. Uiteindelijk komen er dan ook meer waarnemingen (ik zal daar op blijven wijzen) en kan ook info worden overgenomen in soortoverzichten, desnoods van verzamelsoorten. Op den duur plukt dan ook het "serieuze" project op observado de vruchten. Maar voorlopig is dit er nu al wel en kan ik dat op observado (nog) niet voor de dag toveren. Toch een andere dymamiek.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hiskodevries

Arp, succes, dan maar hopen dat bij een forum update de boel niet door elkaar gegooid wordt
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Mark27

Hoi Arp,

Deze is nog van Bali (11-6-2011), midden in een woonwijk van Tuban op een plantenbak in een tuintje.
Ik denk aan cf Anoplocnemis sp?? Ik ben nog aant zoeken of ik er nog meer heb.

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

#66
Ha Mark,

Die voelers met het lange, iets gebogen laatste segment zie ik bij Anoplocnemis eigenlijk nooit (?)

Mictis heeft overeenkomsten, maar het lijkt erop dat die (bijna?) altijd een duidelijke spoor aan de schenen hebben (?)

Bij een nogal vergelijkbaar beest uit Yogya had ik voor mezelf genoteerd: "cf Pternistria sp OF Aspilosterna sp (acutangula?)" ... maar moest er duidelijk nog langer naar zoeken en heb niet goed aangetekend hoe ik aan die namen gekomen was.

Het betreft deze observatie
http://observado.org/waarneming/view/61309986
Wants onbekend - Heteroptera indet. gezien op 2010-08-16 Indonesia- Yogyakarta
Foto's:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

GerardL

#67
Hallo Arp,

Bij reactie #23 : kijk eens bij aethus hispidulus, is een look-a-like maar
misschien heb je er wat aan. (Cydnidae)

Grtzzzz

Gerard

BTW: heb een pdf: heteroptera : Pentatomoidae Micronesia : interesse ?


Arp

Hey Gerard, bedankt voor de tip - heb er alvast bijgeplempt

Ik kan zo snel even geen foto van Aethus hispidulus vinden, of ik kijk scheel - waar had je die vandaan gehaald?

Bedoel je het deel uit "Insects of Micronesia" ? : http://hbs.bishopmuseum.org/pubs-online/iom.html

Of iets anders?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

GerardL

Hallo Arp,

Volgens mij wel uit dezelfde bib, weet niet echt meer hoe ik er aan kom.
Het is Iom7-7 van Herbert Ruckes

Grtzzzz

Gerard

Arp

Ja, die Ruckes staat erbij - moet thuis al op m'n schijf slingeren :)

Kan even geen Aethus vinden die tot in Zuid-Oost Azie verspreid is, maar ze lijken allemaal op elkaar die krengen. Op deze pagina in elk geval een aantal geslachten van Geotomini die in de regio voorkomen ... het zijn allemaal tamelijk hopeloze en tijdrovende puzzels ben ik bang  :rolleyes: (maar evengoed wel leuk)

Tof dat je meedenkt - het bevestigt inderdaad wel dat het die hoek moet wezen (Aethus is ook een Geotomini)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

arpwifi

#71
Citaat van: Arp op november 18, 2011, 20:18:00 PM
Hallo Mark,

Leuk dat je meedoet  :duim:




(c) Mark Eising
cf. Dindymus sp.?

(Pyrrhocoridae?)
Ubud, Bali, Indonesië
Dit zou naar mijn bescheiden lekenmening ook een Dindymus moeten zijn. Qua tekening van de membranen zittie zelfs dicht bij Dindymus rubiginosus, al lijkt daar dorgaans de apicale vlek groter/langer. Op Thaibugs staat een foto (met verkeerde soortnaam) met een vlek die er meer op lijkt en ook met een lichte band aan de basis van het halsschild (maar breder). Het is het allemaal net niet, maar ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat het wat anders zou zijn dan een Dindymus, dus ik stel voor om deze voorlopig maar Dindymus sp. te noemen?

Het geslacht Dindymus is in de regio kennelijk erg soortenrijk, met veel endemische soorten op de diverse eilanden die lang nog niet allemaal beschreven zullen zijn. Met name Jaroslav Stehlík & Zdeněk Jindra hebben kennelijk de laatste jaren het één en ander aan extra soorten gepubliceerd, o.a. ook van Bali, maar optisch zit deze daar niet bij (zie publicaties onderaan).

Misschien dat Berend er wat meer van kan maken?


Stehlík, Jaroslav L.; Jindra, Zdeněk (2008) New taxa of the Largidae and Pyrrhocoridae (Hemiptera: Heteroptera) from the Oriental Region. - Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae, Vol.48(2), pp.611-648. ISSN 0374-1036 PDF o.a. diverse nieuwe Dindymus.

Stehlík, Jaroslav L.; Jindra, Zdeněk (2006) Five new species of the genus Dindymus (Heteroptera: Pyrrhocoridae). - Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae, Vol.46, pp.21-30. ISSN 0374-1036 PDF

Stehlík, Jaroslav L.; Jindra, Zdeněk (2006) New species of Largidae and Pyrrhocoridae (Heteroptera) from the Oriental region. - Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae, Vol.46, pp.21-30. ISSN 0374-1036 PDF

Stehlík, Jaroslav L. (2005) Largidae and Pyrrhocoridae collected by Alexander Riedel in Irian Jaya (New Guinea) from 1990 up to 1996 (Heteroptera). - Linzer biol. Beitr., Vol.37(2), pp.1719-1736. PDF

Zie voor meer publicaties over Pyrrhocoroidea bij het berichtje: Macroceroea grandis (Largidae)

Naar aanleiding van deze aanvraag kom ik er opeens achter dat uit de "differential diagnosis" tussen rubiginosus en baliensis in Stehlík & Jindra (2008:636) blijkt dat kennelijk rubiginosus juist precies die witte achterrand van het pronotum zou moeten hebben(!)

Is me even onduidelijk of de beesten met rode achterrand dan per se géén rubiginosus zijn, of dat de soort variabel is wat dat betreft, maar deze met de witte rand zou dus inderdaad heel prima rubiginosus kunnen zijn.

Nieuwe link naar de PDF voor die publicatie:
Stehlík, J.L.; Jindra, Z. (2008) New taxa of the Largidae and Pyrrhocoridae (Hemiptera: Heteroptera) from the Oriental Region. - Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae, vol.48(2), pp.612-647/ (PDF)
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Marco de Haas

#72
Mooi topic! Bij mij werkt de pdf in het laatste bericht niet helaas, geen idee hoe dat bij anderen is.

Als ik zo de overzichten op observado bekijk, zie ik wel enkele soorten die wat nauwkeuriger kunnen worden gedetermineerd, zal ik (na de cicaden binnenkort) is een keer doorheen lopen.

Edit
Volgens mij zie ik al wat er fout gaat, in de tekst staat de link naar de pdf zo genoteerd
url=http://'http://www.aemnp.eu/pdf/48_2/48_2_611.pdf'

De aanhalingstekens zijn bij mij het probleem, als dit bij anderen ook niet werkt is het misschien handig om te kijken of het probleem opgelost is bij het weghalen van de aanhalingstekens?

Deze link werkt als het goed is  :duim:
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

arpwifi

Ja, de citaat-functie op het Duitse forum gooit er altijd aanhalers in - was ik even vergeten - is nu gefixed in mijn berichtje hierboven...
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

arpwifi

#74
Gisteren struikelde ik toen ik wat anders zocht weer eens over mijn nog niet uitgesorteerde foto's van Indonesische wantsen (van 2010  :rolleyes: )

Er viel me iets op in een serie van een populatie grote Coreidae op een plant in een hoek van het terrein om de Borobudur, waardoor ik weer even terug wil komen op deze twee van Mark en van mijzelf hierboven ergens:
copyright Mark Schellekens (Bali, Tuban)
foto Arp (Java, Yogyakarta, Kraton) p.s. meer foto's toegevoegd bij observatie

Destijds schreef ik dit:
Citaat van: Arp op december 28, 2011, 04:58:49 AM
Die voelers met het lange, iets gebogen laatste segment zie ik bij Anoplocnemis eigenlijk nooit (?)
Mictis heeft overeenkomsten, maar het lijkt erop dat die (bijna?) altijd een duidelijke spoor aan de schenen hebben (?)
Inderdaad ja, Micits mannetjes hebben die doorn en vanwege de dikke dijen dacht ik waarschijnlijk automatisch aan mannetjes, maar in de populatie van de Borobudur hebben de mannetjes nog veel dikkere dijen en zal deze eerste het vrouwtje zijn - zonder doorn op de achterschenen dus(!):

En dit dus een kereltje:


Op basis van deze nimf die ertussen liep ...


... denk  ik dat deze nimf uit Kediri ook wel eens heel dicht in de buurt zou kunnen zitten (zo niet dezelfde soort)


Voorlopig zet ik mijn waarnemingen voor deze dus maar weg als onzekere Mictis sp.  :angel:
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]