2kj hoofdpijnmeeuw in Amsterdam-Oost (+ even voorstellen)

Gestart door ZLHaberham, oktober 09, 2011, 16:17:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

ZLHaberham

Hallo,
Voorstellen: Hoi, ik ben Zainal (Amsterdam, 1971), en gebruik op wn.nl het user account "O.J. Goreng" (lang verhaal). Bioloog, maar van het soort dat zelden uit een lab komt, en derhalve volledig verschoond van enige specialistische kennis als het gaat om vogeltjes. Tussen ongeveer mijn tiende en zestiende maakte ik graag met camera en verrekijker de omgeving van Amsterdam onveilig, gevolgd door een lange pauze die tot vorig jaar duurde. In de tussentijd natuurlijk altijd wel uit het raam gekeken en er eens in de paar jaar op uit, maar dat is het dan ook wel. Er is in die tijd verschrikkelijk veel veranderd in het vogellandschap, merk ik, en ik krijg er af en toe op een leuke manier hoofdpijn van.

Zo is daar deze meeuw, die in elk geval al sinds half augustus achter mijn huis zit. Een 2kj Grote Meeuw, die in mijn beleving laveert tussen michahellis en fuscus. Op suggestie van Ruud Altenburg bied ik hem aan voor discussie. Op deze plek zitten geregeld jonge geelpoten en pontische meeuwen.

Waarschuwing vooraf: ik krijg met de beste wil van de wereld mijn monitor niet fatsoenlijk gecalibreerd, en de ervaring leert dat mijn foto's er op andere systemen meestal zwaar onderbelicht uitzien. Mocht iemand een bepaalde bewerking willen (of zelf willen uitvoeren), gil gerust.

Eerste gedocumenteerde waarneming, 16 augustus: http://waarneming.nl/waarneming/view/56294530
Warmbruine meeuw met witte kop en donkere komma voor het oog, zware snavel. Springt er uit tussen de andere 2kj meeuwen (meest fuscus). Oorspronkelijke ID: 2kj michahellis.




25 augustus: http://waarneming.nl/waarneming/view/56441492
De meeuw is erg tam en honkvast (vrijwel altijd aanwezig in de ringvaart langs de Tranvaalkade tussen huisnummers 20 en 40), en bepaald niet vliegerig. Ik krijg voor het eerst de staart te zien, en die klopt niet, lijkt het. Ruud: "Helaas moet ik op mijn schreden terugkeren dat dit een Geelpoot is; geldt dus ook voor de vorige waarneming. De staart is namelijk tweede generatie en gedeeltelijk gesleten. Geelpoot zou nu een hele verse staart moeten hebben."
Met de wijsheid van vandaag zie ik overigens wel de aanzet tot een zilvergrijze stuit.





31 augustus: http://waarneming.nl/waarneming/view/56532745
Nog steeds ter plekke, en nog steeds anders dan de andere 2kj fuscus. Eerste foto is het onderhavige exemplaar, tweede foto een representatieve 2kj fuscus op dezelfde plek.



Intussen heb ik geaccepteerd dat de vogel een zeer fraaie fuscus is, en meld hem niet meer systematisch, hoewel hij altijd aanwzig is. Dan gebeurt dit:

4 oktober: http://waarneming.nl/waarneming/view/60926395
De vogel is aanzienlijk verder met de rui, en de mantelveren zijn nu zilver. Het komt op de foto's minder duidelijk over dan in het veld, maar de tint past tussen de volwassen zilvermeeuwen en lijkt niet op die van lichte fuscus.



8 oktober (gisteren):


Ik heb overigens nog wel een stuk of honderd foto's van dat beest, maar zonder toegevoegde waarde boven deze.

Nou ja, ik geef het op. Maar ben vanzelfsprekend erg benieuwd wat de specialisten er van maken.Voor de liefhebbers uit de buurt: plaats van de pijl bij elke waarneming is steeds exact; de vogel is bijzonder eenvoudig te vinden, omdat geen van de andere meeuwen op hem lijkt.

Bij voorbaat dank voor jullie inzichten!

Z.



Mars Muusse

Beste Zainal Haberham alias OJ Goreng,
In de eerste plaats, leuk dat je vanachter de microscoop vandaan bent gekropen en in je achtertuin hebt gekeken. Als start lijkt me dat een goede actie als je interesse wilt ontwikkelen voor meeuwen, zeker als er een kade achter de tuin ligt en je in Amsterdam woont, waar toch al aardig ruim met oud brood wordt gestrooid.
Op Ruud zijn site staat een hele rits foto's van Amsterdamse beesten in 2de kalenderjaar waar je alle kanten mee op kunt; ik verdenk Ruud er wel eens van juist de gewone beesten te laten zitten en altijd met foto's aan te komen waar dit soort malle gekkigheden op staan. Het zal een milde besmetting zijn die Amsterdam teistert, maar vrees niet, je hoeft niet terug in de witte jas achter de petrieschaal, Ruud is inmiddels verhuist en de straffe zeewind krijgt de "ik fotografeer gekkigheden zonder ring" bacil er wel onder.
Dat doet verder niet af aan het feit dat dit wel erg lastige beesten kunnen zijn. Het verschil tussen 2cy michahellis en 2cy graellsii is over het algemeen wel te doen, maar misschien is het raadzaam voor een ieder sommige beesten gewoon 'ongedetermineerd' te laten. Althans, dat doe ik met enige regelmatig.
Toch voel ik wel wat voor Ruud zijn eerste benadering van michahellis, en eerlijk gezegd zie ik niet zo goed dat dit een oude 2de gen staart zou moeten zijn op 25 augustus. De vogel is op die datum al erg ver in de rui, P10 nog oud, P7 de langste primary en dat past goed op de statistieken van 2cy michahellis uit N Frankrijk (Etaples, nabij Boulogne/Mer). Het is bovendien al een maand nadat de staartrui begint (eind juli niet ongewoon om de middelste pennen nieuw te zien bij 2cy michahellis) en het kan dan ook goed dat enkele pennen al weer een beetje bruine 'cast' krijgen eind augustus (R1, R3 rechts al wat bruinig, maar de overige 4 staartpennen toch echt zeer vers en donker, schat ik zo in). De witte tip van de staart vind ik ook niet echt gesleten, en je zou meer sleet kunnen verwachten bij beesten die staartpennen ruien in de winter.
Je moet hier evenwel voorzichtig mee zijn, en zulke staartpen rui uit de winter combineren met de score van handpen- en secondary rui. Hiermee bedoel ik dat, mocht een Kleine Mantel op de wintergronden de staart hebben geruid, dan heeft zo'n vogel in de zomer doorgaans een rui die wat achterligt op het gemiddelde. Dus verre post-juveniele rui in de late winter laat de complete rui in de zomer wat in de tijd opschuiven. Zie bijvoorbeeld hier: een 2cy intermedius met een nieuwe staart, maar dan nog niet zo ver in handpenrui en helemaal geen rui in de secondaries:
http://www.gull-research.org/lbbg1cyb/jzz7.html
Dat de staart al is volgroeid past overigens wel in de ruiscore van de primaries en secondaries, die ook zichtbaar zijn bij de vogel van 25 augustus. Daarmee is niet gezegd dat Kliene Mantels niet een gelijk rui timing kunnen hebben als deze vogel, Hollandse vogels zijn daartoe makkelijk in staat en zijn ook in juli al begonnen met de staartrui, die op 25 augustus wel klaar moet kunnen zijn ( http://www.gull-research.org/lbbgjunjul/5412281jul.htm ).
Tenslotte is de vogel qua postuur redelijk stevig, mocht dit al te beoordelen zijn van foto's. Vooral de gonyshoek is op de eerste foto van de 25e stevig, wat wellicht wat meer in het voordeel is van michahellis.
Maar het belangrijkste: hopelijk blijft de vogel nog even hangen en wordt het eenvoudiger de grijstoon in te schatten, hoewel je moet beseffen dat ook dat niet alles zegt. Tenslotte ligt Amsterdam niet heel ver af van IJmuiden waar Kleine Mantels mengbroedsels hebben met Geelpoten.
Soms kunnen plaatjes wat licht werpen:
2cy micha eind juli, zie de staart: http://gull-research.org/ylg1cy2cy/2cyjuly/micha5567.htm
2cy micha eind juli rui score: http://gull-research.org/ylg1cy2cy/2cyjuly/micha5619.htm
2cy micha eind augustus: rui score: http://gull-research.org/ylg1cy2cy/2cyaug/micha06.htm
grijstoon van Ijmuidense hybride: http://www.gull-research.org/ijmuiden/=3.html
grijstoon van IJmuidense hybride: http://www.gull-research.org/ijmuiden/e486.html
Tsja, nog geen duidelijk oordeel dus, maar misschien moet je hem nog maar eens met een extra Pide om de oren slaan en blijft ie nog even hangen in de gracht. Of gewoon genieten van de variatie van sommige vogelsoorten?

Mars

ZLHaberham

#2
Beste Mars,
Dank je voor je snelle reactie. Meeuwen hebben inderdaad een beetje mijn speciale aandacht gekregen, enerzijds op grond van gemakzucht (een aantal meeuwenhangplekken op de fietsroute huis-werk), anderzijds omdat de laatste keer dat ik iets over meeuwen las er nog alleen maar sprake was van zilver- en kleine mantelmeeuwen. Het is nu dus allemaal iets ingewikkelder, en da's leuk.

Feitelijk was de staart het enige dat michahellis als determinatie in de weg stond; die zilveren tint van de mantel komt alleen door het warme namiddaglicht wat onduidelijk over; niet mis te verstaan als je het beest tussen de volwassen zilver- en mantelmeeuwen ziet zwemmen. Als de staart inderdaad mogelijk verser is dan de foto suggereerde zou dat raadsel kunnen zijn opgelost (maar inderdaad, aan mogelijke hybriden ben ik nog liever even helemaal niet gaan denken). Hier nog een close-upje:



Wat dat betreft is deze vogel ook leuk, trouwens. Ook hier gooide de staart roet in het eten. Ik vrees dat mijn pijnlijk krakende denkproces met alle verkeerde eindjes in de waarnemingen staan. Helaas zat deze te ver om de staart met enig detail te fotograferen.





Wat het ook zijn, mooi zijn ze. Ik ga die ruischema's nog eens nader bekijken. 1KJ zit nu redelijk in m'n hoofd, maar dit is weer andere koek. Dank! Maar inderdaad: variatie is veel leuker dan wanneer alles precies als in de boekjes gaat. Het stelt me ook in staat mijn collega's van elkaar te onderscheiden, en de waarde daarvan is amper in woorden uit te drukken ;).

Mars Muusse

Tsja, dit gaat toch wel een kleine mantel worden. Ik zie die disproportioneel grote kop niet zo?
Mars

ZLHaberham

Ja, dat krijg je dan ;). Alles is relatief, vooral mijn waarnemingen.