Onbekende wesp

Gestart door mark e, september 15, 2011, 01:15:35 AM

Vorige topic - Volgende topic

mark e

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/56762101
onzeker Odynerus (Odynerus) spec. gezien op 2011-09-14 Oisterwijk
Foto's:
bij voorbaat dank Mark Ekker


wilde

#1
Vrouwtje Ancistrocerus sp.
In mijn tuin komen tenminste 5 soorten voor. Van die soorten samen heb ik inmiddels 80 fotoseries gemaakt met de determinerende kenmerken per exemplaar. Dan krijg je enig zicht op gelijkende. De soorten, waarvan ik fotoseries (man en vrouw) heb zijn trifasciatus, oviventris, gazella, parietum en nigricornis. Dat zijn tevens de meest voorkomende in Nederland denk ik. Jouw wesp maakt dus enige kans daarbij te horen.
Beredeneerd gokken levert dan op dat trifasciatus afvalt ogv. achterlijfkenmerken, want van alle trifasciatusvrouwen (11 stuks) die ik heb is er geen enkele met meer dan 4 banden.
De zijlijn van sterniet 2 laat ook parietum en gazella afvallen: moet voor die soorten eerst concaaf zijn en dan convex. Hier alleen convex.
Oviventris moet veel en lange beharing hebben en de zijlijn van sterniet 2 moet een ruime hoek hebben. Beide zie ik niet zo goed, maar die komt wel in aanmerking, ook gezien het verloop van de zijlijn van sterniet 2 na de groeve.
Blijft over nigricornis. Die moet een duidelijke hoekige lijn hebben van de 2e sterniet en met wat fantasie is die te zien in foto 2, maar niet duidelijk. De lijn van S2 moet na de hoek iets concaaf zijn en dat zie ik niet.
Op één van die laatste 2 zou ik dus gokken. Het is dus gokken en allerminst zeker, want voor zekerheid zijn meer kenmerken nodig.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me