Ben in juli ObsMapp Speech gaan testen in Zweden. De test van mobiel spraakinvoer via internationale dataroaming over 3G/(4G) was boeiend. Ja, je leest het goed, om met een Europees abonnement van een Belgische provider in het buitenland dataverkeer te hebben, moet je de dataroaming aanzetten (iets wat je aangeleerd hebt standaard af te zetten in het buitenland om problemen te voorkomen). Het 3G netwerk voor mobiel internet is bijna in heel Duitsland dekkend en van goede kwaliteit, op een paar kleine en korte haperingskes na (bv. langs de A1 op de boerenbuiten midden tussen Bremen en Hamburg). Ook in Denemarken en Zuid Zweden is de dekking zo goed als perfect. Enkel ten zuiden van Jönköping is er een zone van een dikke 50 km langs de E4 (omgeving Byarum) waar er geen dataverkeer was. Eens te noorden van Jönköping is er enkel 3G in de ruime buurt van grotere centra. Daarbuiten is het heel sporadisch en zwak: dus (te) lang wachten op respons vanuit de cloud. In Hällefors en Grythyttan en de meeste natuurreservaten in die omgeving was er gelukkig wel voldoende mobiel internet om via spraak waarnemingen te kunnen invoeren. Zelfs in de noordelijk helft van Kindla oerbosrreservaat was het OK.
Alles samen leverde dat 5380 ingevoerde waarnemingen op. Dat is niet zoveel voor 17 dagen (bv. i.v.m. de trip naar de Aveyron, Frankrijk), vooral o.w.v. off-days door het weer, maar ook omdat er in Scandinavië in juli gewoon eerder weinig te beleven valt. Soortenrijkdom en vooral dichtheden van vogels en vlinders bv. zijn laag. Voor die 5380 waarnemingen had ik net 1 GB aan dataverbruik nodig op 17 dagen. Een abonnement van 2 GB per maand was dus voldoende; 1 GB zou te weinig geweest zijn.
Die 1 GB heeft me via het Mobistar Europees data-abonnement 39 € gekost. Dat is dus ca. 0.8 eurocent per ingesproken waarneming. Toen we op 3 juli door Nederland, Duitsland en Denemarken reden was het data abonnement per vergissing nog niet geactiveerd en is er dus aan standaard tarieven internationaal data geroamd: 42 MB aan 0.242 € per MB voor 317 waarnemingen: 3.2 eurocent per waarneming dus, 4x meer dan bij een internationaal data-abonnement geregeld door de Belgische provider. Dat is nog geen bedrag waar je aan failliet gaat, maar het worden toch wel behoorlijk dure kraaien, duiven en platte beesten.
Reisdagen, waarbij je 10-12 uur en 800 km rondscheurt geven natuurlijk de beste kansen om veel meldenswaardige dingen tegen te komen: op die dagen lag het aantal waarnemingen dan ook het hoogst (tot 800 per dag). Dat gaat dan van veel verkeerslachtoffers via wat reeën in het veld tot bv. een Zeearend boven de Elbe bij Hamburg. Of, tijdens 500 km file doorheen heel Duitsland bij de terugkeer, was er tijd genoeg om de opvallende/dominante planten in de bermen te inventariseren. Jammer dat het koud was en regende, of ik had er de vlinders bij kunnen doen.
Tijdens het rijden is spraakinvoer onvervangbaar: gps op het stuur gegespt met “bike finn” en plong-ching plong-ching de ene na de andere waarneming binnen zonder aandacht van het sturen weg te nemen. Via bluetooth verbinden met het handsfree telefoonsysteem van de auto gaat ook (en beter zelfs want die microfoon is beter), maar dan verlies ik de geluidjes ching of peup als bevestiging/ontkenning dat het inspreken al dan niet gelukt is.
In Frankrijk zijn sinds 1 juli nieuwe verkeersregels van tel die dit soort gebruikt wellicht beboetbaar maken: chauffeurs mogen er enkel nog zaken bedienen die exclusief te maken hebben met het besturen van het voertuig !!
