Determinatie muizen op geluid?

Gestart door Limosa, november 06, 2006, 17:40:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

Limosa

Vandaag hoorde ik twee muizen communiceren/alarmeren. Nu vraag ik me af of het mogelijk is om muizen te determineren op geluid. Ik hoor ze namelijk vaker dan dat ik ze zie. En wanneer ze geluid produceren is dat dan een teken van alarm of een onderling communicatiemiddel?

En is er ook een duidelijke verdeling tussen nacht en dagmuizen? Want zowel op klaarlichte dag als s'nacht kom ik muizen tegen. Overdag zie ik regelmatig veldmuis en aardmuis. Terwijl s'nacht eventueel alleen op geluid te determineren valt.
Groeten,

Joachim

Jeroen Nagtegaal

Het geluid dat je hoort is waarschijnlijk van eenspitsmuis, die amken een piepend geluid, ze maken het bij elke bezigheid, de soortdeterminatie is zover ik weet niet mogelijk.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Limosa

Hoi Jeroen,

Zijn spitsmuizen de enige muizen die geluid maken, dit omdat je denkt dat dit spitsmuizen geweest zijn?  
Groeten,

Joachim

tekenaar

Soort mischien niet, maar genus van spitsmuizen denk ik wel. Ik heb een tijdje bos- en huisspitsmuizen in een terrarium gehouden en dan merk je dat ze duidelijk verschillend piepen. Ik zou het onderscheid nu niet meer kunnen maken, het was alweer een jaar of 15 geleden dat ik ze had.

Spitsmuizen zijn overigens lastig te houden dieren: ze moeten ALTIJD voedsel tot hun beschikking hebben (een uurtje zonder kan al fataal zijn!) en strict solitair worden gehouden (ze vechten continu en bezwijken aan stress als je ze bij elkaar probeert te houden).

Woelmuizen maken veel minder geluid, hooguit als ze vechten. De soorten die overdag actief zijn (spitsmuizen, de meeste woelmuizen) zijn OOK 's nachts actief terwijl andere soorten bijna alleen 's nachts actief zijn (o.a. bosmuis). 's nachts krijg je dus de "hele diversiteit" te horen. Alhoewel, ik heb bosmuizen (en dwergmuizen) nooit geluiden horen maken.

De meeste geluiden maken "muizen" wanneer ze vechten.

p.s. ben je zeker dat je aardmuis ziet en geen rosse woelmuis? M.i. is de kans om een rw-muis te zien veel groter als de kans om een aardmuis te zien.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Limosa

Als ik het goed begrijp is de kans groot dat het spitsmuizen zijn wanneer ik muizen hoor in het veld. En het zou dus mogelijk kunnen zijn om spitsmuizen te determineren op geluid afgaande op jou ervaring uit het verleden. wanneer ik ooit de mogelijkheid heb om deze geluiden op te nemen dan ga ik daar eens mee stoeien.

Wat betreft het bezwijken onder stress. Bemerkte je een duidelijke sterfte onder "active coping" muizen door gevechtsstress of meer door stress van "passive coping" muizen. Of was hier geen verschil in. En andere muizensoorten? Kennen deze ook een duidelijke behoefte om solitair gehouden te worden? Ik weet niet precies hoe groot het terrarium was, maar ik kan me voorstellen dat in de natuur ook meerdere muizen(soorten) vrij dicht bij elkaar leven.

Zowel rosse woelmuizen, veldmuizen als aardmuizen zie ik overdag. Tijdens werk op de boerderij en op het land kom ik regelmatig (levende) muizen tegen. Aardmuizen kom ik soms tegen op het land tussen het gras. Dat zijn zeker geen rosse woelmuizen. Volgend seizoen probeer ik als bewijs enkele foto's te maken.
Groeten,

Joachim

tekenaar

Spitsmuizen: zeer territoriaal, blijven steeds weer vechten als ze elkaar tegenkomen (active coping). De afmeting van het terrarium doet er niet toe want dat is steeds kleiner als een natuurlijk territorium. Ik heb er eens twee gevangen inneen ingegraven emmer. beide hadden veel kleine bijtwondjes op de staart en ondanks dat ik ze gescheiden heb vervoerd en gescheiden heb gehouden waren beide een paar uur later dood (voedsel was aanwezig, onder dezelfde omstandigheden gevangen exemplaren kon ik wel in leven houden - mits ze dus de hele tijd solitair zaten). de stress van hooguit enkele uren samen op een kleine oppervlakte zitten was volgens mij al te veel. Overigens hield ik die in terrariums van 60 x 30 cm op een combinatie van kattevoer uit blik en insecten (meelwormen & sprinkhanen). Met te weinig insecten in het dieet deden ze het ook niet goed (vermagering, er slecht uitzien). Lastige beestjes omdat je ze enerzijds niet te veel moet verstoren maar ze tegelijkertijd wel steeds in de gaten moet houden om te zien of ze wel gezond zijn. En dat terwijl de spintsmuizen zelf het liefst onder een laag gras/hooi/blad verborgen leven. Meest zie je hooguit een neusje tussen het hooi doorpiepen.

Kleine knaagdieren: verschilt per soort maar ze leven zeker niet "met willekeurige individuen bij elkaar". Jonge exemplaren zijn aan elkaar te wennen, en exemplaren van verschillend geslacht vaak ook, maar met volwassen gslachtsgenoten is het erg oppassen (kunnen enorm vechten en elkaar afmaken). Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen soorten, teveel om nu even snel op te schrijven. Bijvoorbeeld met bosmuizen heb ik de ervaring dat vrouwtjes met jongen geen mannetje "bij hun nest" willen hebben: met twee nestkastjes in een terrarium gaat het goed, met slechts 1 nestkastje verstoort het mannetje het nest teveel waarna hetvrouwtje haar eigen jongen opeet. Heel globaal zijn groepen muizen in de natuur vaak een paartje met volwassen jongen (en jongen van de jongen enz een uitgebreide familie, dus). De meeste exemplaren in een natuurlijke groep zijn samen opgegroeid. Meerdere soorten samenhouden zou ik niet durven proberen: in de natuur kunnen ze elkaar uit de weg, ik verwacht dat ze elkaar in een terrarium afmaken, om het even hoe groot het terrarium is. Woelmuizen zijn over het algemeen het geschiktst om een tijdje te houden omdat ze niet erg schuw zijn. Bosmuizen zijn/blijven juist wel weer erg schuw (= na zonsondergand een half uur doodstil zitten kijken naar een terrarium voordat je ze ziet en dan 1 kleine beweging en weg is de muis weer. Dat geldt evengoed voor in een terrarium geboren bosmuis: ik heb ze tot in de derde generatie gekweekt. Ondanks hun schuwheid zijn het wel mijn favorieten onder de muizen, maar dat is erg persoonlijk). Indertijd hield ik de knaagdieren in bakjes van 60 cm en kweekte ze daarin ook, met wat ik toen heb gezien van hun gedrag zou ik ze nu niet in terrariums van minder dan 1 m x 50 cm bodemoppervlak willen houden.

Met spitsmuizen heb ik niet gekweekt omdat ik van de meeste exemplaren niet wist of het mannetjes of vrouwtjes waren (de soortbepaling is al lastig genoeg: ik wist ook niet welke soort(en) bosspitsmuizen ik had) en ook niet kon bepalen welke korte periode ze vor de paring bij elkaar zouden kunnen. Er zijn overigens wel specialisten die spitsmuizen kunnen kweken, maar ik denk dat je die over de hele wereld op de vingers van twee handen kan tellen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/