Hoofdmenu

Donkerbruine

Gestart door xenion, november 05, 2006, 19:26:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

xenion

Deze donkerbruine paddenstoel kwam ik vandaag tegen in een dennenbos, er stonden een paar losse exemplaren in de buurt van elkaar.
Is hier een naam aan te geven?
Groeten,
Martin

xenion

En de lamellen:
Groeten,
Martin

JW_2all

#2
Kijk eens bij lactarius necator (de zwartgroen). Lijkt hij daar niet een beetje op? Hij is in dat geval wel erg dun uitgevallen en al wat ouder ... De melk kleurt zwart groen uit, en dan zouden de lamellen dus verkleurd kunnen zijn door melk (b.v. na een hagelbui).
Deze een melkzwam noemen betekent wel dat er binnen 20 meter een berk moet staan tussen de dennen.  Vaak staan er dennen tussen het naaldhout, behalve bij dennenaanplant.

De lact. necator is een symbiont met berk (in andere landen ook met den, spar en larix). Houdt van zure, voedselarme tot matig voedselrijke zand- en leemgrond .  Vaak op open plaatsen met verdichte grond zoals paden, kapvlaktes.
Groet,
Jan

xenion

Hij lijkt er wel een beetje op ja. In de buurt stonden nog een paar exemplaren waarvan er sommige ook kleiner waren, maar ze waren allemaal zo dun.
Met die berk maak je het lastig :P In een straal van 10m stond in ieder geval geen berk. De dichtstbijzijndste zal ongeveer in de buurt van de 20m zijn geweest.
Ze stonden vlakbij een tweetal paden, het was zeker geen dicht bos te noemen, en er was een tijd terug ook nog gekapt.
Groeten,
Martin

knabenkraut

Zwartgroene melkzwam.
groetjes,
Dini

xenion

Ik zal hem binnenkort invoeren als Zwartgroene melkzwam, bedankt beide :)
Groeten,
Martin