Weekendje Bass Rock en Farne Islands

Gestart door Christiaan D., juli 21, 2011, 21:39:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

Christiaan D.

Voordat ik met vrouw, dochters en tent op zomervakantie ging vond ik dat ik nog wel eerst een mooie vogelweekendje mocht plannen. Samen met mijn broer werd besloten een 'fast' tripje te doen naar de Jan-van-Genten van Bass Rock en de vele zeevogels op de kliffen van de Farne Islands in het noordoosten van Engeland. Reeds in december boekte ik via Easyjet twee goedkope tickets naar het Edinburgh.
Op zaterdagochtend 2 juli vlogen we in de vroege morgen naar Schotland. Het weer was werkelijk schitterend, dus dat was een goed begin. Na de landing pikten we de huurauto op en zetten koers naar North Berwick. Het links rijden was weer even wennen, maar na een uurtje rijden kon ik de auto al parkeren naast het Scottish Seabird Centre. In de verte torende Bass Rock boven de blauwe zee uit. Met de verrekijker waren de om de vulkanische rots heen cirkelende Genten goed te zien. Hun aantal maakte nu al indruk. Een kort wandelingetje langs de kust leverde een paartje rouwkwikken op en voor de kust dreven eiders. In de verte waren al Papegaaiduikers te zien. Grote en Kleien Mantelmeeuwen zaten te dommelen op de rotsen. Na een rondje door de souvenirwinkel besloten we een hapje te gaan eten.
Na een heerlijk broodje Schotse zalm meldden we ons in de haven voor een rondje om Bass Rock. Een landing vonden wij als niet fotografen wat te prijzig (ruim 100€). Ook de speedboottrips lieten we links liggen en zo kwam het dat we in gezelschap van grootouders met hun kleinkind en een Indiase familie de zee op tuften. Aan boord een zeer enthousiaste gids die zowel voor de gezinnen als voor ons vogelaars oog had. Eerst voeren we langs het eilandje Cragleith met Puffins, Drieteenmeeuwen en Kuifaalscholvers. Daarna werd rap koers gezet naar ons hoofddoel; de 150.000 Jan-van-Genten op Bass Rock.
Groepen Genten vlogen aan alle kanten langs de boot en hoog in de lucht cirkelden honderden vogels. Bij de rots aangekomen minderde het bootje vaart en konden we goed de vogels bekijken. Wauw! Wat een hoop vogels. Werkelijk elk plekje op de rots is bezet door broedende Genten. Het geluid en de geur zijn beide indrukwekkend. Wat zou ik hier graag een keer aan land gaan! Langzaam omcirkelden we het eiland. We komen oren en ogen tekort. Voor ons gevoel veel te vroeg zetten we weer koers naar de haven.
Na deze fantastische ervaring zetten we koers richting het zuiden. In het plaatsje Seahouses nemen we intrek in ons hotel en met uitzicht op het haventje doen we ons tegoed aan een overheerlijke vismaaltijd. Vanzelfsprekend wordt een en ander weggespoeld met een lekkere Engelse pint.
Zondag 3 juli begint met een lichte teleurstelling: wegens de hoge deining kunnen we niet landen op Staple Island. De planning was 's ochtends daar te landen en na 2,5 uur naar Inner Farne te gaan om daar ook weer 2,5 uur de vogels te bekijken. Als alternatief krijgen we nu een rondvaart langs een groot aantal van de Farne Islands aangeboden. De teleurstelling is gauw weg als we onder een strakblauwe hemel en met tropische temperaturen de Noordzee opvaren. Op eiland nummer 1 liggen ruim 50 Grijze Zeehonden te zonnen. Het bootje dobbert op nog geen 10 meter afstand langs en draait dan om zodat de passagiers aan beide zijden hun, inmiddels,  spreekwoordelijke rolletje vol kunnen schieten. Wat volgt is een tocht langs kliffen vol Kuifali's, Zeekoeten, Alken, Pap.duikers en Drieteenmeeuwen. De aantallen zijn niet te tellen. Wat een hoop vogels en dan meldt de kapitein dat de meeste Zeekoeten al met hun kroost de grote zee op zijn gezwommen. Tussen de Zeekoeten ontdek ik twee gebrilde varianten. Leuk, die had ik niet eerder gezien! Ook hier vliegen de Jan-van-Genten langs. Ook een stuk of 5 Noordse Stormvogels laten zich al vliegend even bewonderen. Noordse Sterns en Grote Sterns complementeren deze ochtend.
's Middags kunnen we dan eindelijk aan wal op Inner Farne. Na een bijdrage aan de National Trust betaald te hebben mogen we het eiland op. Direkt worden we welkom geheten door grote aantallen Noordse Sterns. Met een ongekend fanatisme verdedigen zij hun kroost. Niemand van de vele bezoekers komt van het eiland zonder een of meerdere 'pikken' op het hoofd. Langs afgezette paden zijn de nesten van deze superouders goed te zien. Soms liggen er eitjes in, soms donzige kuikentjes. Wat er ook in ligt, blijf niet te lang staan kijken of kom niet te dicht bij. Voor je het weet heb je ruzie met pap of mam. Bovenop het eiland broeden de Papegaaiduikers in hun holen. Wat een koddige beestjes zijn het toch. Ze laten zich uitgebreid fotograferen. Hier hoef je geen telelens te hebben voor een leuk plaatje. Met mijn 18x optische zoom schiet ik talloze mooie foto's. Langs de kliffen kijken we naar beneden en zien broedende Drietenen, Kuifali's met hun jongen en uiteraard Zeekoeten en Alken. De vogels lijken hier wel tam. Met enigszins gemengde gevoelens eten we na ons eerste rondje over het eiland even een broodje. Aan de ene kant is het gaaf om zo dicht bij die vogels te zijn en je op je kop te laten pikken door die Sterns, maar aan de andere kant vragen we ons af of die beestjes niet te veel energie besteden aan al die vogelaars die zo nodig een leuk plaatje willen hebben...Maar niet te lang tobben, daarvoor is het veel te indrukwekkend wat er om ons heen gebeurt. We genieten van de aktie om ons heen. Op ons gemak bestuderen we alle soorten vogels. Deze ervaring zal ons nog lang bijblijven.
Na aankomst in de haven van Seahouses rijden we weer terug naar Edinburgh. Hier alweer een voortreffelijk vismaal en een heerlijke koele pint. Bruinverbrand en voldaan stappen we ons bed in. Op maandagochtend vliegen we weer terug naar Schiphol en nog voor het middaguur zit ik weer tussen de luiers. Ook genieten, maar in mijn hoofd cirkel in nog dagenlang tussen de Genten en de Sterns.
Voor foto's http://www.mijnalbum.nl/Album-ELPSPKDG-Foto's-in-Leerdam-Foto's-van-Natuur.html
Ik kan iedereen deze trip aanraden!
m.vr.gr.
Christiaan
m.vr.gr.

Christiaan
Leerdam

nielsyese

Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek