Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 [2]   Omlaag

Auteur Topic: Gorytes laticinctus man  (gelezen 541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wilde

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 12443
  • Insecten fotosite
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #30 Gepost op: juli 02, 2011, 22:40:46 pm »

Ik bedoel het niet denigrerend hoor, maar ik vraag me wel eens af wat men doet met de kennis die men hier opdoet. Wat topics met meer uitleg is toch wel eens een verademing. Dat zie ik af en toe ook bij de vliegen, wantsen en kevers. Alleen een soortnaam opvragen blijft toch wat kaal. Je zou op zijn minst als vrager aan kunnen geven waarom je zelf denkt dat het een bepaalde soort is.
« Laatst bewerkt op: juli 03, 2011, 09:40:41 am door wilde »
Gelogd
Groet, Albert de Wilde

Pietsje

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3666
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #31 Gepost op: juli 03, 2011, 00:19:26 am »

Albert, Theo,

Ontzettend bedankt voor dit leerzame topic.
Dit kan ik nooit presteren, dus ik ga voor de Akkerhommel ;D maar wow, fantastisch wat je uit zo'n camera haalt zeg. Het blijven ook mooie dieren en wat ik nu zo leuk vind is de informatie over de functie van bijvoorbeeld de tylo´den. Ingenieus allemaal hoor.
Dat ik dan opmerkingen op vage foto's krijg snap ik natuurlijk ook wel ;D en vangen doe ik niet. Dus ik leer veel dankzij jullie!
Maar ik blijf mijn best doen en hoop een keer op een werkelijk goed resultaat.
Gelogd

wilde

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 12443
  • Insecten fotosite
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #32 Gepost op: juli 03, 2011, 10:10:01 am »

Citaat
En ik vraag me af wie de kleurkenmerken noemt van de midden- en achterdijen en wat de variatie daarvan is.
Theo, dat schrijft Wim Klein bij punt 3b in zijn Gorytes-tabel: dijen min of meer uitgebreid geel of roodbruin. Dat zal hij toch gezien hebben in een uitgebreide referentiecollectie. Punt 3b verwijst naar 4 en 4a. is dan laticinctus. Verder kom je niet want bij punt 4b. zijn alle tergietbanden smal en dat is bij mijn exemplaar niet het geval.
 
Als ik bij Schmid-Egger kijk zegt hij dat de 'pronotal lobe' zwart moet zijn om bij laticinctus uit te komen. Wat bedoelt hij met pronotal lobe? Is dat een lob aan de zijkant misschien? Het pronotum van mijn exemplaar is in het midden geel. Hij geeft ook aan dat het metapleuron bij laticinctus een gele vlek moet hebben. Bij mijn exemplaar mist die. Dat zal hij toch hebben waargenomen bij veel exemplaren. Hij zegt niet dat er bijv. meestal een gele vlek zit op het metapleuron. Dan zou ik weer gerust gesteld zijn. Nu brengen dat soort dingen in tabellen mij aan het twijfelen.
 
« Laatst bewerkt op: juli 03, 2011, 11:14:37 am door wilde »
Gelogd
Groet, Albert de Wilde

wilde

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 12443
  • Insecten fotosite
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #33 Gepost op: juli 03, 2011, 10:19:28 am »

Hilco,
Schmid-Egger heeft een veel langere weg om bij een vrouwtje G. fallax uit te komen dan Wim Klein. Heb je die gehele tabel (Schmid-Egger) daarvoor ook gevolgd? Hij is over die labrum-kleur overigens wel duidelijk. Niet meestal of bijna steeds, maar gewoon: Labrum black. Femura ook merendeels zwart en tibia geel. Als dat dan niet zo is zou ik twijfelen.
Gelogd
Groet, Albert de Wilde

H. Meijer

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 884
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #34 Gepost op: juli 03, 2011, 16:51:30 pm »

Albert,
 
Ik had verkeerd gekeken, was in de veronderstelling een pygidium te zien en had daardoor de tergieten niet geteld.
Dacht daardoor dat het een vrouwtje was, maar het is dus een mannetje laticinctus.
 
Heb het andere bericht en de waarneming verwijderd.
 
Gr.
 
Hilco
Gelogd

Theo MJP

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 1892
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #35 Gepost op: juli 03, 2011, 16:51:53 pm »

Hoi allemaal,


Vind je dit soort items niet veel leuker dan: welke hommels is dit? Antwoord: akkerhommel. Reactie: bedankt, dan kan ik weer verder.


zeer interessant topic, maar niet iedereen is op dit "niveau' bezig en een beginner kan aan
de zekere determinatie van een akkerhommel ook veel hebben

Met deze laatste opmerking van Gerrit ben ik het helemaal eens. Gelukkig zijn de bezoekers van deze website van verschillend pluimage.

Albert,
De opmerkingen in kleine letters in de tabel van Wim Klein zijn 'bijkomstige kenmerken' die 'gaan meestal op voor de soorten van die mogelijkheid, maar niet altijd' (citaat van blz. 13).
De pootkleuren worden in andere tabellen niet of nauwelijks gebruikt voor Gorytes laticinctus. Alleen Jacobs (2007) noemt: achtertarsen donkerbruin. Kleurkenmerken zijn vaak bruikbaar maar er is relatief veel variatie in dit kenmerk. Dat zul je zelf van bijvoorbeeld de sociale plooivleugelwespen toch kunnen beamen.
De 'pronotal lobe' is de schouderknobbel en die is bij deze soort zwart; makkelijk te zien links van de gele vlek op de zijkant van het borststuk op je foto's; het betreft het deel van het pronotum dat uit loopt in een lob (lijkend op een puzzelstukje). Bij spinnendoders raakt deze lob de vleugelschub (tegula); bij bijen en graafwespen is er een ruimte tussen de schouderknobbels en de tegulae.
Wat betreft de tylo´den die zijn op de foto van de antenne met de drie pijltjes voor mij het best te zien op antennelid 9 en 10. Voor de liefhebbers verwijs ik hier naar de figuren 9, 10 en 11 in de determinatietabel van Christian http://www.bembix.de/publicationen_pdf/Schmid-Egger%202002%20Gorytes%20in%20the%20western%20palaearctic%20region.PDF
Figuur 10 toont tylo´den zoals we die bij mannetjes van o.a. Gorytes laticinctus kunnen zien.
Figuur 11 toont de tylo´den van G. planifrons.

Albert zou je de titel van deze posting willen verbeteren in 'Gorytes laticinctus man', dan kan ik hem straks makkelijk terugvinden?
 
Groet Theo:)
 
« Laatst bewerkt op: juli 03, 2011, 19:41:14 pm door Theo MJP »
Gelogd

Theo MJP

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 1892
Re: Welke graafwesp?
« Reactie #36 Gepost op: juli 08, 2011, 00:31:53 am »


Albert zou je de titel van deze posting willen verbeteren in 'Gorytes laticinctus man', dan kan ik hem straks makkelijk terugvinden?
 
Groet Theo:)
 

OK, dank.
« Laatst bewerkt op: juli 09, 2011, 00:14:53 am door Theo MJP »
Gelogd
Pagina's: 1 [2]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.047 seconden met 20 queries.