Op twee late kasten na, zijn alle jongen steenuilen op de Bevelanden geringd en staan op het punt de kast te verlaten of zijn al uitgevlogen. In het eerste jaar dat ik mij hiermee bezig ben gaan houden waren er 125 kasten geplaatst en werd er in 7 kasten gebroed. Tot nu toe zijn er totaal 340 kasten geplaatst en is er in 27 kasten gebroed met gemiddeld 2,7 jongen per kast. In twee kasten zaten twee vrouwen op eieren, de eieren waren onbevrucht. In één van deze gevallen ging het om een vrouwtje, die dat al eerder gedaan had, ik bedoel bij een andere vrouw in de kast kruipen. Ze deed dit in 2009 en ook dat broedsel mislukte. In 2009 zat daar een ander vrouwtje met een man en dat nest is uitgekomen en uitgevlogen, maar bij de nacontrole zat het vrouwtje van 2009 weer in de kast. Waaruit de conclusie zou kunnen worden getrokken, dat ze als het derde wiel aan de wagen gewoon tijdens het broedseizoen aanwezig is gebleven. Nu in 2011 zit het vrouwtje van vorig jaar met het vrouwtje van 2009 en 2010 in dezelfde kast op vijf eieren. Hopelijk vindt ze volgend jaar gewoon een eigen man...

Ik kan me niet voorstellen dat er een te kort aan mannen is, dus wat zou de oorzaak kunnen zijn, dat twee vrouwen op één nest eieren gaan broeden?
De afgelopen drie strenge winters hebben tot gevolg gehad dat vele oudere vrouwtjes het loodje hebben gelegd. Maar hun plekken werden meteen ingevuld door jongere vrouwtjes, die ik na het ringen soms twee tot vier jaar niet meer tegen was gekomen.
Ben benieuwd of het broedseizoen bij jullie ook zo goed is gegaan?