Ancistrocerus?->A. trifasciatus

Gestart door nielsyese, juni 17, 2011, 21:21:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

nielsyese

Deze wesp ving ik vandaag van Luzerne (Medicago sativa) in Yerseke (ZL). Ik denk een Ancistrocerus. Is de soort misschien te bepalen?
















Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

#1
Niels-Jan, je geeft wel veel details, maar niet één foto kan leiden tot een resultaat.
De laterale foto is van belang, maar wat er moet worden gezien is niet te zien: hoe verloopt de lijn van de 2e sterniet na de groeve. Uit ervaring weet ik dat zelfs goede foto's bedrieglijk kunnen zijn.
De enige soort muurwesp die als imago overwintert is A. nigricornis. De kans dat je die nu vangt is vrij groot, maar dat geeft natuurlijk geen zekere soortnaam. Ik ving dit jaar 6 muurwespen en 5 ervan waren nigricornis.
Om de moelijkheid van beoordeling van foto's aan te geven laat ik van dezelfde wesp (vrouwtje A. nigricornis) 2 laterale foto's zien, die enig zicht op de lijn van de 2e sterniet geven. Een 100% zeker uitsluitsel geven deze 2 foto's niet. De lijn verloopt namelijk bij nigricornis hoekig en dat is niet duidelijk. Voor de zekerheid maak ik dikwijls een laterale foto van de wesp op de rug liggend. Bij een goede belichting is het dan veel duidelijker, zie 3e foto van dit dier.
Gelieve dus een dergelijke laterale foto te maken. Als de lijn niet hoekig verloopt, zal ik aangeven welke details dan nodig zijn.

Vooralsnog kan alleen worden vastgesteld dat jouw dier een vrouwtje is. Dat kan ik niet zien aan de antenne (12 segmenten) of aan het achterlijf (6 segmenten), want je foto's zijn daarvoor niet scherp en duidelijk genoeg. Ik kan het vaststellen aan de hand van de kleur van de clypeus.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gko

Albert, interessant bedoel je de hoek bij 1 of bij 2?
met vr gr gkoopman

nielsyese

Ja, graag even verduidelijking want ik ben ook maar een amateurtje. Ik dacht dat je deze bedoelde.
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

#4
Nee, iets meer naar rechts, dus direct na de groeve in de 2e sterniet. De vorm van de gele kleurbanden is volkomen irrelevant.

1: de hoek in de sternietlijn
2: de groeve in de 2e sterniet
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

nielsyese

Ok, ik ga morgen proberen een foto te maken.
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

OK, ik ben benieuwd. Ik geef als aanvulling nog 2 foto's van een muurwesp die geen hoekig verlopende zijlijn van de 2e sterniet heeft. Dan is het misschien gemakkelijker om te zien wat er bedoeld wordt met een 'hoekig' of 'vlak' verlopende lijn. Het is een mannetje (vermoedelijk claripennis) en de sternieteinden heb ik met een nummer aangegeven. De 2e sterniet is dus erg breed in totaal en in vergelijking met alle andere.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

nielsyese

Is het zo te zien?
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

#8
De bedoeling was niet om een ventrale foto te maken, maar een laterale, vanaf de zijkant dus, want dat biedt het beste zicht.
Op jouw laatste foto's is geen hoek in de zijlijn van de 2e sterniet te zien. Voor de zekerheid met een loep of binoculair nog even bekijken, want de foto's zijn niet optimaal.
Als de zijlijn niet hoekig maar min of meer gelijkmatig vlak of gebogen is, is de vorm van de ribben in de breuklijn (groeve) van de 2e sterniet van belang. Zijn de ribben ongeveer even lang (in het midden soms iets korter) of zijn de middelste duidelijk langer dan de buitenste. Zie onderstaande foto's voor een voorbeeld van beide.
Op 1 van de vorige foto's lijken de ribben in het midden breder dan aan de zijkanten. Kun je een duidelijker foto maken of met een loep bekijken hoe het is?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

nielsyese

Ik zie ook geen enkele hoek in de zijlijn. De ribben zijn in het midden duidelijk langer.
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

#10
OK, ik neem aan de het propodeum gerimpeld is en niet glad. Het gaat om het achterste verticale deel (vlinderfiguur) van de thorax, zie voorbeeld foto. Indien gerimpeld dan geen antilope.
De poten zijn geel met zwart, dus geen ichneumonideus.
Achterlijf met 3 of 4 gele banden, dus geen parietinus (5-6 banden; gedrongen borststuk, 1,25).
De antennevlag tenminste in het midden donker, dus niet de gehele onderkant roodbruin?
Borststuklengte is circa 1,5 x de breedte? De dorsale foto die je eerder gaf lijkt ongeveer factor 1,4 te hebben (lengte/breedte), maar de foto is niet geheel recht op de bovenkant gericht. Zou iets meer mogen zijn voor A. trifasciatus, maar die is het denk ik wel.
Alleen dus nog checken: antennevlag verdonkerd tenminste in het midden en borststuk lang (1,50).
Ik heb de Tabel van Hensen (Ned.) gehanteerd. De Duitse tabel van Schmid-Egger hecht aan de thoraxlengte geen waarde. De Duitse tabel kun je op internet downloaden. Die wordt hier meestal gebruikt door de experts. Ik gebruik ook de Ned. tabel, dikwijls beide om de resultaten te checken.

http://www.bembix.de/publicationen_pdf/Schmid-Egger%202002%20Eumenidae%20Deutschland.pdf
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

nielsyese

#11
Het propodeum is gerimpeld. Flagellum donker, niet roodbruin. Lengte-breedteverhouding 1,5. Klopt allemaal. Dan moet het dus A. trifasciatus zijn. Bedankt voor de hulp. Niet bepaald een fotosoort ;D Groeten, Niels-Jan
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

wilde

#12
CiteerNiet bepaald een fotosoort
Dat ligt aan de fotograaf en zijn mogelijkheden (toestel). Alle muurwespen zijn wat dat betreft hetzelfde. Ik meende dat je nog vroeg naar de antennevlag, maar die vraag is weer weg. De antennevlag is het deel van de antenne na scapus en pedicellum, dus alle segmenten (3 t/m12): ook wel flagellomeren genoemd (samen: flagellum).

Je kunt de Ancistrocerus-wespen dus redelijk op soortnaam brengen, zij het dat er nogal eens afwijkingen voorkomen. Jan Smit geeft dan als expert aan dat morfologische (vorm)-kenmerken prevaleren boven kleurkenmerken. Morfologisch zijn bijv. de thoraxlengte/breedte verhouding, de ribben in de groeve, de wel of niet hoekige vorm van de zijlijn 2e sterniet, de scherpte van de pronotumhoeken, de grove of fijne rimpeling van de propodeumvlinder. Kleurkenmerken zijn bijv. de kleur van de scapus, de banden (ook het aantal) op het achterlijf, op scutellum en andere plekken.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

nielsyese

Ik stelde inderdaad een vraag over de vlag, maar toen kwam ineens het woord flagellum bij me boven en toen wist ik het weer. Ik houd me vooral met dipteren bezig en dan heb je weer andere termen die nuttig zijn voor determinatie, soms is het onderdeel hetzelfde als bij hymenoptera, maar wordt binnen beide 'werelden' een andere term gebruikt.

Maar ik vind het erg leuk om dit zo eens te doen, het is erg leerzaam en met een microscoop erbij goed te doen.
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek