Buizerd of niet?

Gestart door Lowieke, juni 07, 2011, 22:12:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

Lowieke

Deze cirkelde vandaag zeer hoog over (grens bebouwd gebied& bos). De vogel was alleen en geen roep gehoord. Voor een buizerd vind ik de staart wat aan de lange kant en er zit ook een flinke kop op. Toch een buizerd of wat anders?


klik op het plaatje voor het origineel.
Jeroen.


Ed van Hecke

Lijkt me Havik, grootte of verhoudingen  kop kunnen door optische effecten of zonlicht (lichte objecten lijken groter) of domweg door draaibeweging worden veroorzaakt.Misschien keek die wel naar jou.To the point gedrongen krachtig lichaam, relatief brede en niet al te lange vleugels, lange afgeronde staart met wat onduidelijke bandering (afstandsfoto) typische uitbundige witte onderstaartdekveren in de anaalstreek en de duidelijke wenkbrauwstreep die enigszins achter in de nek doorloopt ( heeft sperwervrouw wat minder), verder ten overvloede de zes vingers voor de twijfelaar. De eerste vinger (aan voorzijde vleugel)  lijkt alsof hij er niet bij hoort zo klein is die en zo dicht bij duim, typisch voor Sperwer en Havik.Mocht je door de dikke ietwat grijzig overkomende kop hebben getwijfeld mbt slangenarend of Blauwe Kiekendief man ; Blauwe kiek heeft zwarte vingers (vijf volgens het boekje) zwart uitlopend over handpenveld en lichte  onderzijde, ook staart meestal(!?) ongetekend en duidelijk afstekende zwart/donkere vleugelachterrand,Slangenarend is over algemeen ook heel licht van onderen (muv donkere exemplaren) met gevlekt ogende dwarsbandering en typische staartbandering(verdeling zeg maar voor gemak als man wespendief) en heeft een compleet ander postuur ( groot, breed- & langvleugelig) dan de foto van deze vogel een typische Accipter en hoewel  in casu  sprake van zes vingers is de vinger verdeling (zie boven mbt eerste vinger) en de lengte van de vingers  bij arendachtigenachtigen veel langer.Afhankelijk van thermiek en (tegen) wind omstandigheden dat wel.
Vileine opmerking, lees je gids en  probeer het zelf es, je mag best zelf een mogelijkheid opperen, ´dit forum is de Inquisitie niet en een mogelijke determinatie van jouw kant laat merken dat je d´r zelf over hebt nagedacht

Met vriendelijke groeten

Ed van Hecke


frankw

Idd een Havik mi. Al zie ik niet alles wat Ed omschrijft. :angel:

Lowieke

Citaat van: Ed van Hecke op juni 08, 2011, 05:22:31 AM
Vileine opmerking, lees je gids en  probeer het zelf es, je mag best zelf een mogelijkheid opperen, ´dit forum is de Inquisitie niet en een mogelijke determinatie van jouw kant laat merken dat je d´r zelf over hebt nagedacht
Heb je helemaal gelijk in Ed, ik had op z'n minst kunnen noemen welke mogelijkheden ik zelf in gedachten had:
Sperwer: te klein, vogel is formaat buizerd.
Havik: ik had het idee dat de havik een meer afgeronde staart heeft: twijfel.
Blauwe Kiekendief (juv): vond de bouw te "gedrongen" voor een Kiek.
In mijn gids (ANWB) staat helaas niks over aantal handpennen en enkele andere kenmerken die jij noemt. Daarom dank voor jouw uitvoerige beschrijving  :duim:
Jeroen.

Ed van Hecke

Beste Jeroen,

Nou raakte ik zowaar geintrigeerd , heb ANWB ingekeken en die  kan  beter, heb de Gensbol nog (uitgave 1995) op blz 330 staat keurig verhaal ook mbt driehoekige kop, Gensbol verzuimt ook het vingerverhaal maar tekeningen stukken beter, zag trouwens dat mijn verhaal over wenkbrauwstreep niet helemaal correct was, mbt foto betreft het hier natuurlijk de lichte halsstreek die dmv brede wenkbrauwstreep overgaat in lichte nek( adultvogel) vgl ook sperwer /smelleken(langsgestreepte onderzijde om te onderscheiden naast grootte) en o/ slechtvalk adult (zwarte helm met baardstreep naast ander profiel) en koekoek met name juv. die heeft natuurlijk briuine kleurpatroon en getrapte staart.Dat is hierbij gecorrigeerd

Wat  1de vinger betreft voor meelezers , niet te verwarren met duimvleugel, kleine restantvleugeltje lijkend op vinger op de knik van de vleugel.
Overigens  bemerk ik bij nalezen dat ik met mijn slaperige kop gedachtenloos over de subtiele aanpak van Frank ben heengehuppeld, sorry Frank.

M vr groet,
Ed

BramtK

Voor zover uberhaupt al met zekerheid een wenkbrauwstreep op de foto kan worden vastgesteld, Sperwer kan ook een behoorlijk prominente wbs hebben. Die is natuurlijk so wie so uitgesloten door brede borst en staart, grote kop en relatief lange vleugels.
Groeten,

Bram ter Keurs

Lowieke

Citaat van: Ed van Hecke op juni 08, 2011, 17:56:32 PM
heb de Gensbol nog (uitgave 1995)
Ik zag in een ander draadje deze ook al voorbijkomen, dat houd ik in de gaten om te beplen wat ik aan de boekenplank toe kan voegen. Verder ontbreekt het simpelweg aan ervaring en als je niet weet waar precies op te letten en is de vogel alweer uit  zicht voor je hem goed en wel in je op hebt kunnen nemen.
Jeroen.

Ed van Hecke

Beste Jeroen,
Wat betreft de Gensbol deze heeft allang een recentere meer uitgebreidde heruitgave, van wanneer weet ik niet precies , vond opnieuw aanschaffen niet noodzakelijk,tevens heeft Peter Hayman het overbekende kleine rode zakgidsje  een tijd geleden in samenwerking met Vogelbescherming een heruitgave in wit uitgegeven, lekker klein handzaam werkje, dus makkelijk mee te nemen( al bleek gisteravond dat juv ijsvogel er bekaaid afkwam). Tirion (tirionuitgevers.nl), Peter Hayman, isbn 90-5210-534-0
Tevens heeft de uitgever daarvan enige jaren geleden besloten tot speciaaluitgaven voor roofvogels, kustvogels(mn steltlopers & waadvogels), dus je kan volop geld uitgeven.

Wat de constante (of vermeende noodzaak) van vogelboekenaanschaf betreft, indien het determineren van vogels zo makkelijk was zouden  uigevers en vogeltekenaars, schrijvers/ kenners geen droog brood verdienen. Door de roemruchte Starrevaart mystery roofpiet(met opzet algemeen aangeduid) van eind april heb ik  toch op aanraden van lieden die 'm al hadden  de ANWB aangeschaft,  mijn mening daarover is gemengd maar een kleine opmerking wil ik toch even kwijt mbt de discussie over de buizerd (?) gezien door Jeanette, ANWB gids blz 103 afbeelding bruine kiekendief man 2de kleurjaar, let op de gebandeerde staart,  wat mij betreft heeft deze gids zijn aanschafprijs / waarde al opgebracht
Nuff said

M vr gr  Ed van HeckeLowieke

#9
Citaat van: Ed van Hecke op juni 11, 2011, 12:48:04 PM
in samenwerking met Vogelbescherming een heruitgave in wit uitgegeven,
Ed, de winkel van de vogelbescherming is dichtbij, ik denk dat ik daar maar eens langs ga om het een en ander te vergelijken  :duim: Ik neem aan dat ze daar een behoorlijke collectie hebben. 
Jeroen.

BramtK

Ik weet niet hoe serieus je het vogelen opvat, Jeroen, maar bij de gids van Peter Hayman wil ik wel het volgende kwijt. Toen ik 8 of zoiets was, kreeg ik die van mijn vader en vond ik 'm jarenlang ontzettend leuk en hij heeft het me vast ook verder geholpen met vogelen. Anno 2011 is er volgens mij wel het een en ander veranderd op gidsenvlak en kan je met de Lars Johnson en de ANWB veel meer. Kijk die dus ook even in.
Groeten,

Bram ter Keurs

ahjoon

Ik heb hier het gevoel naar een misleidende foto te kijken van een kleine accipiter met wat uitstaande onderstaartdekveren en een iets gespreide staart (daardoor toont de achterzijde overdreven fors). Handpenrui veroorzaakt een S-vorm van de achtervleugelrand. Het lijkt wel een Havik...

Maar dan die kleine kop/snavel, en het relatief kleine,compacte lijfje..... Dat kan toch niets anders zijn dan een sperwer(man).
Vergelijkbare foto : http://waarneming.nl/foto/view/2112221

Met vriendelijke groet,

Arjan


;-) -> http://waarneming.nl/waarneming/view/46346147

Ed van Hecke

Kleine reacties op berichten van Bram en Arjan,

Bram, je hebt volkomen gelijk dat er  betere en meer volledige gidsen zijn ( heb Jonnson ook) maar nogal een bijbel om mee te zeulen dus meer voor naslag en thuisdeterminatie net als Gensbol, ik had geen idee wat de beweegredenen van Jeroen zijn dus omdat hij blijknbaar ANWB al had heb ik me gefocust op Hayman witte uitgave, heet ook Nieuwe Zakgids vogels puur omdat het qua tekeningen vrij goed is tekstueel  minder(verspreidingskaartjes niet aanwezig) maar desondanks lekker handig in het veld en voor  15 Euro is dat geen slechte deal affijn de heer Jeroen zoekt het maar uit moet persoonlijk zijn eigen voorkeuren afwegen.

Arjan, mmm nu heb je iets bij de staart, letterlijk, goede vergelijkingsfoto van sperwer man vooral wat witte onderstaartdekveren in anaalstreek betreft
Dus ook dat is oppassen geblazen als  verschil tussen Havik/ Sperwer. Eigenlijk geven in foto van Jeroen noch  vleugeltekening noch verhoudingen een echt goed det.kenmerk weer om tussen Sperwer en Havik te kunnen determineren.
Havik heeft soms wat vager en breder aandoende banden op slag - en handpennen, terwijl die bij sperwer wat duidelijker en meer geconcentreerd (meer dots per inch zeg maar) en contrastrijker tonen maar is geen wetmatigheid die in is steen gehouwen, bovendien op foto Jeroen heel moeilijk te zien
Puur op basis van info (grote hoogte en formaat buizerd) plus afgeronde staart en contrast rond hals- en oorstreek hou ik het op Havik

M vr gr,  Ed

BramtK

Akkoord Ed. Omdat ik uit niet precies de ambitie van Jeroen kende, toch even dit erbij opgemerkt.

De vergelijkbare foto van Arjan toont een vogel die we toch in een net iets afwijkend perspectief zien. Bovendien is de staart bij die vogel lang niet zo breed als de staart van de vogel in dit topic. Die staart, de lichaamsbouw, de relatief lange vleugels, maken dat ik bij Havik blijf.
Groeten,

Bram ter Keurs