tijd om te maaien?

Gestart door Robert Heemskerk, oktober 12, 2006, 00:44:57 AM

Vorige topic - Volgende topic

Robert Heemskerk

dag praat maar raak,

Vandaag was het weer raak, de laatste bloemenveldjes en oeverranden waren geheel weggemaaid.
Met het idee wat daar allemaal in en op die veldjes leeft overvalt mij toch steeds de vraag;
Wat is nu eigenlijk de reden om te maaien?
Gaat het gras er beter van groeien?, of krijgt de maai-medewerker betaald per kilo gras?
Het is nu wel mooi opgeruimd, alleen de gemaaide planten moeten nog van het veld worden gehaald.
Wel jammer voor de laatste dagvlinders, de nektarkroegjes zijn plotseling verdwenen. De Buizerd is één van de weinige die profijt heeft van het maaien, deze maakt er duidelijk gebruik van en jaagt op voortvluchtige muizen of andere dieren. Dit zie je ook bij de Blauwe Reiger en de Ooievaar, er valt van alles te vinden voor hen op die pas gemaaide veldjes.

Nu wordt er niet alleen in het najaar gemaaid, in het voorjaar gaan dit soort velden er ook aan!
Eigenlijk net voordat bloemen uit de knop komen.., de reden snap ik ook hier niet van..
Is de gemeente verplicht om een aantal keer per jaar te maaien?
Wat gebeurt er eigenlijk als je die veldjes en oevers nu niet maait?
Die bloemen- en plantenveldjes(oevers) zorgen toch mooi voor beschutting voor veel dieren en ik heb zo het idee dat dit maaien niet bepaald bevordelijk is voor vele generaties planten, insekten,vlinders, slakken, zoogdieren, vogels etc. etc.
Niet lang geleden zag ik hier nog een groepje met Landkaartjes, het is goed mogelijk dat door het maaien de komende generatie weggemaaid is.

Esther

Leuke vraag Robert

Ik zit me de laatste tijd ook steeds meer af te vragen wat er gebeurt als je helemaal niets doet. Wat ik het laatste jaar heb opgepikt omdat ik me ben gaan verdiepen in kruiskruiden bijv is dat maaien niet helpt, het helpt wel om zaad zetten uit te stellen. Jaren geleden werd er bij mijn weten veel meer gemaaid, maar dat gebeurde door boeren zelf, (als deze info juist is) en maakten ze hooi.
Eigenlijk denk ik dat maaien een verstoring is, maar soms misschien wel nodig om bijv akkerdistels en JKK te beletten zaad te zetten, uiteindelijk denk ik dat het misschien niet eens helpt, van akkerdistel weet ik het niet, maar bij bijv JKK treedt een bodemmoeheid op waardoor de plant vanzelf verdwijnt.

Misschien is het dus wel zo dat juist door te maaien je bloeiende bermen kunt houden? Ik vind het in ieder geval reuze interessant, maar weet eigenlijk ook niet waarom er wordt gemaaid, ik heb nog een hoop te leren dus.

Esther

Jeroen Nagtegaal

Maaien gebeurt omdat er anders een eentoniglandschap onstaat, BOS!!!, door te maaien verschraal je de grond en zorg je ervoor dat er een hogere biodiversiteit ontstaat, dus meer soorten!!!

Bij bepaalde soorten bestrijding zoals Jocobskruiskruid, Pitrus en Distels wordt er in het voorjaar gemaait zodat ze minder zaad kunnen vormen, verschralen gebeurt vooral in het najaar, vlak voor of in het begin van de vogeltrek. Dus aan het einde van de voortplantingperiode om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk nageslacht kan ontstaan, ook wordt erdoor bepaalde maatregelen in de maai en opraapmachines ervoor gezorcht dat de meest beestjes eruit vallen, en als het mogelijk is laat men het liggen zodat de beesten eruit kunnen vluchten
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

kroonp

Zonder maaien verdwijnen de duinvalleitjes, blauwgraslanden, trilvenen, heides en nog veel meer van die soortenrijke half-natuur, half-cultuur gebiedjes. Natuurbeheerders zijn niet voor niets zo fanatiek met maaien. Ook het inzetten van grote grazers is eigenlijk ook een soort van maaien.

Kies maar wat je wilt: Maaien en een hoge biodiversiteit behouden of de natuur zijn gang laten gaan en (bijna) overal bos. :rolleyes:
Groet

Peter Kroon

Esther

Ja klopt eigenlijk ook wel met mijn eigen waarnemingen, wij hebben grazers in het natuurgebied achter ons huis lopen, we hebben een stukje niet gebruikt, en warempel dat is wel bos geworden. De IJslanders eten het pitrusgras, de zuring laten ze staan, maar waar ze grazen eten ze idd ook de jonge wilgjes. Het gebied waar ze grazen blijft idd open, de stukken die niet worden begraasd in het gebied daar wordt ook gemaaid, en ook gebrand. Ik woon in een wetland, waar veel riet is. Het begrip verschralen, dat is er eentje die ik nog niet helemaal begrijp.
Ik verwar het misschien nog wel met "niets" doen. Wat gebeurt er bijv als je het maaisel laat liggen, wordt de grond daar rijker van? Of moet je juist het maaisel weghalen? Vast een domme vraag, maar ik weet het echt niet, maar wil het wel graag weten.

Esther

Guus Peterse

#5
CiteerWat gebeurt er bijv als je het maaisel laat liggen, wordt de grond daar rijker van? Of moet je juist het maaisel weghalen? Vast een domme vraag
Helemaal geen domme vraag. Wil je verschralen, dan moet je het maaisel weghalen. Want verschralen is in feite de grond voedselarmer maken. En als je het maaisel laat liggen, komen de voedingsstoffen uiteindelijk weer in de grond terecht.
Wat er bij maaien gebeurt is, heel simpel gesteld: planten nemen voedsel op uit de grond, wij maaien de planten af en halen ze weg en zo zit er minder voedsel in de grond.
Vraag twee is natuurlijk: waarom willen we verschralen? Dat is omdat blijkt dat voedselarme grond soortenrijker is dan voedselrijke grond. Het lijkt een beetje tegenstrijdig: bij voedselrijke grond is er genoeg voedsel voor alle planten maar dat betekent juist dat er ruwweg maar één soort specialisatie lonend is: zo snel mogelijk groeien. En het blijkt dat maar een beperkt aantal soorten dan de wedstrijd wint. Brandnetels bijvoorbeeld. Die paar snelle groeiers verdringen al het andere.
Bij voedselarme grond kunnen planten niet zo hard groeien en ontstaat er dus sowieso al meer ruimte. Maar ook: als snel groeien niet het dominante selectiecriterium is, blijken er ineens veel meer wegen naar Rome te leiden, veel meer verschillende specialisaties lonend te zijn. Kleine en heel specifieke verschillen in bodemsamenstelling, helling, vochtigheid en meer, die eerst overwoekerd werden door de snelle groeiers, komen ineens tot uiting in de vegetatiesamenstelling. Kortom: meer variatie, meer (en karakteristieker) soorten.

Dit natuurlijk allemaal wat kort door de bocht.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Esther

CiteerMaar ook: als snel groeien niet het dominante selectiecriterium is, blijken er ineens veel meer wegen naar Rome te leiden, veel meer verschillende specialisaties lonend te zijn. Kleine en heel specifieke verschillen in bodemsamenstelling, helling, vochtigheid en meer, die eerst overwoekerd werden door de snelle groeiers, komen ineens tot uiting in de vegetatiesamenstelling. Kortom: meer variatie, meer (en karakteristieker) soorten.

Dit natuurlijk allemaal wat kort door de bocht.
Als ik het goed begrijp zou je verschraling als een tijdelijke "bodemverstoring" kunnen zien? Het zal een tijdje duren voor de "nieuwe" vegetatie wat in evenwicht is. De pioniers zijn eigenlijk tijdelijk, of maak ik er nog een denkfout in?
Ik vind het interessant en voor mij belangrijk om het goed te begrijpen, ik merk op mijn website namelijk vaak veel onbegrip en boosheid over natuurbeheer, ik probeer het wel zo goed mogelijk uit te leggen, maar de verschraling is voor mij ook nieuwe kost.

Esther

Jeroen Nagtegaal

Nee, verschralen zorgt juist niet voor verstoring, je verplaats geen grond oid. je maait het gewas af, dat voedingstoffen in zich heeft, laat je het liggen dan komen alle planten resten weer boven op te liggen, je haalt dus de palnten weg zodat het geen compost kan worden, de compost blijft dus weg zonder de bodem structuur te veranderen. het gebeurd elk jaar omdat door de zure regen en alle andere milieuproblematiek de bodem voedselrijker wordt. en hoe armer de grond hoe meer platen en dieren er kunnen leven. Het is precies het tegenovergestelde van wat je inje tuin doet.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Els

Als er gemaaid wordt om de grond te verschralen, kan er dan niet later in het jaar gemaaid worden? Vorig jaar hadden we ook een mooi najaar en vlogen er nog een hoop vlinders rond, maar na het maaien waren ze begrijpelijker wijze allemaal vertrokken, hun voedsel was weg. Of is het zo dat wanneer het later in het seizoen is de planten hun voedsel uit het blad halen en opslaan in de wortels?
Els Ouwehand, Katwijk

Jeroen Nagtegaal

Als het veel later is kom je later in het rustseizoen voor vogels, nu hebben de meeste beesten al voor nageslacht gezorcht en al het weer ineens omslaat wat in NL, er komt veel regen en de grond wordt nat, en dan onstaat er heel veel scahde in de bodemstructuur. je krijgt diepe spoorvorming enzo. het is dus zoeken naar de tijd van het jaar waar het beste kan. je moet namelijk overal rekening mee houden, plantjes, inzecten, vogels en ook de mens, daarom wordt er in vakanties bijv. minder gemaaid om de mens rust te geven.  
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Robert Heemskerk

#10
Eerlijk gezegd heb ik daar nooit aan gedacht, aan het schaler maken van de grond..
Is dat niet meer voor stukken land op de veluwe waar men hei wil laten groeien?

Nu vraag ik me zelf wel af, in hoeverre dat soort 'verschraalde landjes of stukjes land' nu werkelijk voor mooiere of meer soorten bijdragen en of dat ten koste mag gaan voor heel veel andere (mooie soorten). Daar heb ik geen ervaring mee.

Het gaat in mijn voorbeeld dan ook om stukjes grond in en rondom bossen en parken.

Brandnetels en distels zijn voor een zeer groot aantal vlinders, insekten, slakken, vliegen en vogels een prachtige waardeplant. Daar is toch niets mis mee? Lijkt me goed voor mooiere bosranden..
Wel begrijp ik goed dat je die landjes niet wilt laten dichtgroeien met wilgen en andere snelgroeiende boompjes.

Ik weet ook niet in hoeverre dit nu beleid is (met een goed idee) of meer een gewoonte ofzo..

Jeroen Nagtegaal

Brandnetels bieden maar een paar soorten voedsel aan, er is daar een zeer lage biodiversiteit, en als er niet gemaait wordt zal er zeker een deel van Nederland volgroeien met brandbetels
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Robert Heemskerk

#12
Urtica is wel de waardeplant voor onze mooie dagvlinders als Distelvlinder, Atalanta, Kleine Vos, Dagpauwoog, Landkaartje.  Ik denk dat er ook veel nachtvlinders gebruik van maken: waaronder bijvoorbeeld de Spaanse vlag of zwarte-c-uil  :), koperuil, netelmot(Pleuroptya ruralis) en vele anderen.

Brandnetels zijn voor hen van natuurlijk belang.

En er zijn ook heel veel soorten die zuring of wilg als waardeplant hebben hoor.., zorgen die ook voor een lage bio-diversiteit?

Jeroen Nagtegaal

Ja, je hebt dan in een veld 3 soorten planten, met maar nog geen 50 soorten beesten die ervan leven, op een schraal grasland leven ook bijtjes en andere soorten, de brandnetel staat op meerdan genoeg plaatsen en verspreid zich zo snel dat het weinig kwaad kan voor de soorten die er leven. ze hebbentenslotte meer dan genoeg ander plaatsen. en je wilt toch niet leven in een landmet noggeen 100 soorten?? Dus alle planten en dieren bij elkaar,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

kroonp

#14
CiteerOf is het zo dat wanneer het later in het seizoen is de planten hun voedsel uit het blad halen en opslaan in de wortels?
Klopt helemaal  :duim:

Je moet natuurlijk niet gaan verschralen op plekken waar het van nature al voedselrijk is.
Ik weet niet de precieze getallen, maar in Nederland komt tegenwoordig zo'n 25 kg stikstof per hectare per jaar terecht. Terwijl een keuterboertje 100 jaar geleden nog geen 15 kg N/ha.jr door bemesting op z'n akkertje kreeg. En nu komt bijna het dubbele gewoon uit de lucht vallen zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Dit zorgt er voor dat voedselarme gebieden steeds voedselrijker worden door de bemesting vanuit de lucht.
Een ander probleem is voedselrijk water, dat vanuit het boerenland richting natuurgebieden stroomt. Dit kan zowel bovengronds als ondergronds gebeuren.
Een derde probleem is dat de kwel op veel plekken sterk verminderd is. Dit speelt bijvoorbeeld bij blauwgraslanden. De ijzer die in de kwel zit bindt fosfaten. Zonder de kwel komen de fosfaten als voedingsstof in de bodem terecht.
En zo zijn er nog wel een paar oorzaken van verrijking.

Allemaal problemen voor natuurbeheerders die tot doel hebben om de oorspronkelijke vegetatie te behouden of terug te krijgen.

De waterproblemen worden vaak opgelost door te zorgen voor een bufferzone rond een natuurgebied. Hierdoor komt er geen gebiedsvreemd water in het gebied terecht. Voor die problemen is allemaal wel een oplossing te bedenken. Vaak zijn dat niet echt simpele oplossingen. Verrijking vanuit de lucht ontstaat door landbouw, industrie, auto's enz.. Probeer dat maar eens te verminderen. Komt nog bij dat het een grensoverschrijdend probleem is.

Het meest simpele wat een beheerder dus kan doen is gewoon in zijn eigen gebied de hoeveelheid stikstof die er per jaar bijkomt te compenseren door te maaien en het maaisel te verwijderen. Het meeste effect heeft dat natuurlijk op het moment dat er veel voedingstoffen in de planten zitten. Daarnaast moet je natuurlijk wel rekening mee houden dat de planten zich wel kunnen uitzaaien. Als een paar keer op het verkeerde moment maait kan een soort zomaar opeens verdwenen zijn. Dit is vooral gevaarlijk met zeldzame soorten in geïsoleerde gebieden. Daarom is het belangrijk om te maaien op regelmatige tijden, dan kunnen de soorten zich daarnaar rangschikken. Ook een oplossing is gefaseerd maaien.

Bij gemeentes en wegbeheerders zijn er natuurlijk (ook) andere beweegredenen om te maaien. Maar ik ben allang blij dat tegenwoordig de bermen langs wegen nog maar 2 á 3 keer per jaar gemaaid worden.

Ik heb hier alles nog maar heel beknopt en zwart/wit genoemd. Over dit soort dingen worden centimeters dikke rapporten geschreven. Het onderzoek naar dergelijke processen is nog vrij nieuw. Pas toen er overal bossen dood gingen door de zure regen is men gaan onderzoeken wat er nou precies allemaal aan de hand is. Intussen weten we al veel meer over die processen. Vaak wordt er gepraat over de 7 V's: vermesting, verdroging, verzuring, enz.(kan er even zo snel niet meer verzinnen :rolleyes: ) Typ maar één van die woorden maar eens in bij google, je zult zien dat er enorm veel over te vinden is op internet.
Groet

Peter Kroon

Esther

#15
Citeer
Je moet natuurlijk niet gaan verschralen op plekken waar het van nature al voedselrijk is.
Ik vind het echt interessant en begin een beetje de weg kwijt te raken.
Ik vroeg ergens al over is het geen bodemverstoring? Ik vraag het niet om eigenwijs te zijn, maar de bodem verandert wel als ik het goed begrijp.
Het zijn kleine veranderingen, maar toch verandert er wat, ook al is het geen grondverplaatsing, ( ik bedoel dan een zichtbare verstoring)
Ik denk dat grazers ook verstoringen teweeg kunnen brengen, weliswaar is dat niet bewust. Bepaalde planten pesten zichzelf weg, dan bedoel ik dat er ook ondergrondse grazers zijn zoals aaltjes of schimmels, zij kunnen de  bodem moe maken.
Ik heb wel een voorbeeld dat er biotische en abiotische factoren mee kunnen spelen. ( he dat klinkt wel goed he die termen  ^_^
Wij hadden nooit mos in de tuin, tot de ( voormalige buren) besloten coniferen neer te zetten YUK, hoe groter die coniferen werden, hoe meer mos wij kregen, ik dacht dat onze grond zuur werd, we wonen in het veen. Nu hebben we nieuwe buren, en goddank houden ze ook niet van coniferen, de coniferen zijn weg, ons mos is ook weg. Licht is denk ik ook een factor voor planten.

Ik ben te filosofisch denk ik :-)

Esther

Robert Heemskerk

volgens mij had jij gewoon 'mossige buren' Esther!

ik ken dat soort buren..
Die heb ik volens mij ook..


Esther

Citeervolgens mij had jij gewoon 'mossige buren' Esther!

ik ken dat soort buren..
Die heb ik volens mij ook..
Misschien heb jij mijn oude buren nu wel Robert  :rolleyes:

Esther

Esther

Dank Elmar

Er wordt me steeds meer duidelijk over maaien en verschraling. Ik vind het leuke stof trouwens, en begin het beter te begrijpen. Alleen wat gebiedseigen trofietoestand is begrijp ik denk ik niet. Betekent dat; zeg maar als je op veen woont je probeert die natuurlijke oorspronkelijke bodem wilt houden? En bijv op zandgrond juist die specifieke gebiedskenmerken weer terug wilt krijgen?
Ik woon in een natuurgebied, waar veel (agrarisch) land weer is teruggegeven aan de natuur en het weer zo moet worden als in de tijd van de veenstekers, petgaten rietkraggen ribben enz.  Dit gebied is opnieuw aan het verschralen. Ik denk dat het wel lang kan duren voor het weer zo is als het ooit was. Maar is dit wat je bedoelt met trofietoestand?

Esther

Esther

Bedankt Elmar,

Ik snap het begrip nu. Het is idd heel compex, maar wel heel boeiend.

Esther

Esther

Ik denk dat het een grapje is, een cavia inzetten is toch faunavervalsing? Ik dacht niet dat een cavia een inheemse diersoort is.

Esther

Esther

Citeerzijn die grote grazers dan geen fauna vervalsing?
Nee Hans, dat denk ik niet, als de dieren hier van oorsprong voorkomen en ook in het wild, dan lijkt me dat geen vervalsing van de fauna.
Maar het was geen grapje dus?
Ik vond het namelijk wel grappig, ik zag het al helemaal voor me, allemaal piepende caviaas, en dan de roofvogels die het raster indoken.
Sorry als het serieus bedoeld was.

Esther

Esther

Jeetje Elmar wat jammer, het waren voor mij waardevolle bijdragen van jou waar ik erg veel van opstak, maar ik begrijp je punt.
Ik heb ook met verbazing naar dat honden topic gekeken, en dat was idd geen eerlijke discussie meer.  Het geeft geen pas om zomaar een discussie selectief te deleten en op die manier te censureren. Het kan best zijn dat je achter je uitspraken blijft staan, het kan ook best zijn om dingen bij te stellen, dat kan allemaal openlijk lijkt me, maar selectief censureren gaat te ver. Ik heb hier ook een nare bijsmaak over gekregen.
Ik vind het wel heel jammer dat jouw uitleg nu weg is, ik begon het juist te begrijpen.  En had het graag nog wat over kunnen lezen, zullen we er een nieuw draadje van maken? Een draadje verschraling zonder piepende caviaas?

En voor Hans, waarom heb je jouw bijdragen uit dat hondentopic gedelete zodat dat niet meer is te volgen? Je hoeft het toch niet altijd met elkaar eens te zijn? Als je achter je uitspraken staat is het niet nodig te deleten, als je er niet meer achter staat kun je het toch ook openlijk bijstellen?
Gebeurt mij ook hoor, gebeurt iedereen, door bijdragen weg te halen ontneem je mensen de kans te nuanceren.

Esther



Windekind

Sorry, wat mij betreft geen reactie meer op dit soort onderwerpen, met dank aan .....


Elmar
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

Esther


Robert Heemskerk

#25
Er zijn inmiddels heel wat reacties gekomen op mijn vraag en die is voor mijzelf dan ook voor een groot deel beantwoord.
Hiervoor allen dank voor jullie bijdragen!

Rest mij alleen nog de vraag of de gebiedjes waar ik op doel, een maaibeleid hebben en of het van belang is de grond op die plaatsen te verschralen..(?) Mogelijk hebben deze gebiedjes al van zichzelf een zeer voedingsrijke bodem (bos) en kun je je afvragen of het maaien op die plaatsen enig nut heeft..? Het oogsten van jonge boompjes kan daarentegen wel van nut zijn, om open plekken te houden.
In dat geval zou je wat later in het seizoen kunnen maaien.