Hoofdmenu

Veldgids kevers?

Gestart door Stefan van Ettinger, mei 23, 2011, 22:22:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

Stefan van Ettinger

Hallo,

Ik vroeg mij af of er een veldgids is om kevers te determineren, iets dat misschien te vergelijken is met de ANWB-gids voor het vogelen. Ik zie namelijk in een hoofd-topic dat er veel sites zijn, met sleutels, en veel Duitse literatuur. Nu ben ik niet zo goed in Duits (en heb er een hekel aan) en internet is niet zo fijn in het veld. Ik zou graag een boek hebben waar de soorten in op te zoeken zijn. Suggesties?
Met vriendelijke groet,
Stefan van Ettinger

Mark Broeckaert

Thieme's Kevergids van Harde en Severa is bruikbaar.
Met vriendelijke groet, Mark

beetlestitch

alleen tot op genus en vaak staan er maar een paar van de soort in dus bv. tricius fasciatus wel maar zonatus dus niet. daar moet je altijd rekening mee houden. er zijn 4000 soorten kevers in nederland dus!!! groeten toon.
Toon Keukelaar

Stefan van Ettinger

Bedankt voor je suggestie. Ik kan het boek alleen nergens vinden! Volgens mij is het uit de productie..dus het probleem blijft. Hoe determineren jullie dan?
Met vriendelijke groet,
Stefan van Ettinger

beetlestitch

zoeken bij tweedehands boeken op internet misschien een optie. voor determinatie op soort niveau alleen specialistische literatuur in nederlands of andere europese talen. met groeten toon.
Toon Keukelaar

Stefan van Ettinger

Ik heb er slechts 1 kunnen vinden, 75euro... das behoorlijk aan de prijs! Kan me niet voorstellen dat er geen goedkoperen en recentere boeken zijn...
Met vriendelijke groet,
Stefan van Ettinger

Arp

Steefann, zoals Toon al vertelde zijn er alleen al in NL duizenden keversoorten. Eén boek met "leuke plaatjes" en goede soortbeschrijvingen en sleutels om ze uit elkaar te houden is ondenkbaar en als het zou bestaan dan was 75 Euro een absolute weggeefprijs ;)

"Het" standaardwerk is "Käfer Mitteleuropas" van Freude, Harde en Lohse - meestal "FHL" genoemd. Dat zijn minstens 15 boekwerken van een Euro of 150 per stuk en er staat zogoed als geen enkele "leuke foto" in - alleen pentekeningen van determinerende kenmerken. Niet bepaald geschikt om kevers "van foto" op naam te brengen (is daar ook niet voor gemaakt).

Als je wilt beginnen is het vaak beter om je tot een paar specifieke, kleinere groepen te beperken zodat je in staat bent een beetje overzicht (in je hoofd) op te bouwen. Er zijn legio boeken beschikbaar voor bijvoorbeeld Lieveheersbeestjes, Boktorren, Prachtkevers etc. Vaak erg betaalbaar en soms ook in het Nederlands. Zo'n boek behandelt (in tegenstelling tot algemeen gehouden "kevergidsen") dan wel alle soorten binnen die groep, heeft vaak voor elke soort ook een uitgebreidere pagina met wetenswaardigheden en meestal ook kleurplaten van het hele beest zodat je je niet blind hoeft te staren op dat ene afgebeelde haakje tussen de tenen of een ander detail dat je nooit op een foto zult zien. Ook de Belgische en Nederlandse jeugdbonden (Jeugdbondsuitgeverij?) hadden altijd wat belachelijk goedkope determinatieboekjes voor diverse groepen - zou je eens langs moeten surfen. Heb je bij Vermandel gekeken? De Britten hebben ook heel aardige series, kijk misschien eens hierbij.

Afhankelijk van welke groepen je voorkeur hebben zal het mogelijk moeilijk worden om het Duits heen te komen (hier is een aardig ovezicht van vooral Duitstalige boeken). Voor o.a. Snuitkevers (Curculionidae) zijn een aantal boeken beschikbaar van Faune de France, waarvan enkele reeds gratis digitaal. Voor veel kevergroepen zijn ook tabellen/overzichten gepubliceerd in de eindeloze jaargangen van de entomologische tijdschriften van Europa. Een deel daarvan (steeds meer gelukkig) kun je ook digitaal op internet vinden. Vaak kun je je ook volledig digitaal "behelpen" met de uitstekende sites die voor steeds meer kevergroepen her en der ontspruiten. Voor veel hoofdzakelijk maar niet uitsluitend oude boeken en tijdschriften kijk je op BHL. Je vind daar onder andere de oude keverboeken van Reitter, Calwer (sorry ook Duits), (Y|Jakobson) etc. die totaal verouderd zijn, maar toch veel kenmerken en tekeningen bevatten die je met de nodige scepsis en voorzichtigheid nog steeds kunt gebruiken.

Ik ben geen keverkenner en heb dus de goede links en slimme tips niet bij de hand, maar als je een beetje slim leert zoeken op internet kom je al snel meer info tegen dan je ooit kunt lezen of wilt snappen. Dat vervangt geen "lekker boek" in de hand, maar is wel goedkoop.

Is er een bepaalde groep kevers die je leuk/interessant vindt? Dan kunnen er wellicht wt gerichtere tips komen van deze of gene ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)