Hoi Gerard,
Ik kan er niks zinnigs/definitiefs over zeggen, ik weet te weinig van wantsen. Voor mijn gevoel hebben we in Nederland juist de comfortabele situatie dat de twee soorten die we hebben per ongeluk net twee zijn die je zelfs van foto met goed fatsoen uit elkaar zou moeten kunnen houden.
Dat gezegd hebbende staat bij
fuscispinus natuurlijk weer
een wants prominent vooraan op de eerste pagina die er niets te zoeken heeft (en uiteraard op "zeker"), dus het is inderdaad niet voor iedereen duidelijk. Maar dat blijf je houden - dit is niet eens een
Carpocoris en heeft dus ook niets met het onderscheid tussen de twee Nederlandse soorten te maken.
Ik zeg het nog maar weer eens - stokpaardje enzo:
<begin rant>Deze manier van werken waarbij de meest willekeurige door waarnemers zelf *hoest*gedetermineerde*kuch* foto's zelfs per definitie prominent vooraan op de eerste fotopagina van de soort staan, bezorgt waarneming.nl een slechte naam. Het is totaal klungelig om iedereen die de fotooverzichten van wrn bezoekt structureel zulke pagina's aan te bieden. Zorg nou astebliefastebliefasteblief dat in eerste instantie alleen goedgekeurde exemplaren getoond worden en geef de bezoeker de keuzeoptie om zelf actief/bewust de rest ook in beeld te brengen.</end rant>On topic: Volgens mij is het dus voor Nederland best doenlijk en wellicht ook zinnig om gewoon beide soorten apart te kunnen invoeren. Bovendien hebben we voor de twijfelgevallen de
verzamelsoort Carpocoris spec. al. Dat is bovendien meteen een mooie voor als op een goede dag
pudicus zich ook in NL aanmeldt

Vrijwel alle (Nederlandse?)
Carpocoris die ik langs heb zien komen op het forum zijn overigens door Berend van een naam voorzien. Jammer genoeg resulteert dat dan niet meteen in een goedkeuring bij de waarneming, want forum en database zijn wat dat betreft niet handig geïntegreerd en dus moet Berend dubbel werk doen om ook de goedkeuring aan te zetten. Maar het punt is dus, dat het er alle schijn van heeft dat identificatie in de meeste gevallen gewoon mogelijk is.
Voor Nederland zou het dus mijn voorkeur hebben om beide soorten te handhaven. Nu kun je bijvoorbeeld ook een duidelijk verschil zien in aantal waarnemingen tussen de twee, en dat is toch weer nuttige info lijkt me.
Voor observado.org zou ik zo niet weten wat wijsheid is. Wellicht ook gewoon alle soorten opnemen, maar in de soortinfo duidelijk maken dat ze verrekte variabel zijn en bijzonder lastig van foto dus bij voorkeur invoeren als "spec." tenzij een determinatie door een expert categorie Berend is binnengehaald. Zoiets?
Die van jou zou ik maar gewoon als
purp. invoeren, ik twijfel niet echt, maar ik ben geen wantsenweter, ds wat mij betreft met een "onzeker" erbij tot Berend langskomt.