Sierlijke Witsnuitbellen-excurise

Gestart door Mark van Veen, juni 14, 2006, 16:12:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mark van Veen

CiteerExcursie ENCI-groeve Sierlijke witsnuitlibel LEUCCAUD geslaagd

Gisteren, dinsdag 13 juni was er gelegenheid om de locatie met de Sierlijke witsnuitlibel in de ENCI-groeve te bezoeken. Met negen mensen togen we naar de vijver, waar het mannetje vrijwel direct werd teruggevonden.

Gedurende ongeveer twee uur heeft de libel vanaf een lelieblad vluchten uitgevoerd over het water. Hoewel de libel alleen door een telescoop echt heel goed te bekijken was, konden alle kenmerken goed worden bekeken. Diverse keren was de prachtige obelisk-houding te zien.

Spectaculair: paringswiel
Hoogst opmerkelijk was dat ik ineens zag dat het mannetje een paringswiel gevormd had......., alleen ogenschijnlijk niet met een vrouwtje sierlijke witsnuitlibel. De camera van Kim Huskens, de
ontdekster van deze soort, stond toevallig gemonteerd op mijn statief zodat enkele foto´s konden worden gemaakt. Door de relatief grote afstand en het slechte (tegen)licht zijn de foto´s niet zo duidelijk, maar op het scherm van de camera meenden we op te kunnen maken dat de sierlijke witsnuitlibel gepaard was met een vrouwtje vuurlibel CROCERYT!! Het vrouwtje begon na de paring zelfs eitjes af te zetten, fanatiek geescorteerd door het mannetje.

Al snel vloog het vrouwtje echter hoog op, en op dat moment waren we niet echt zeker van de determinatie. De foto´s staan ondertussen op de site van Kim www.hartvoornatuur.nl). Iedereen kan dus meepuzzelen met welke libel onze caudalis het bed heeft gedeeld!

Al met al een succesvolle middag, met dank aan de gastvrijheid van de ENCI.

Robert Ketelaar

Dit verslag is verschenen in de Libellennieuwsbrief Nederland. Iedereen kan lid worden: Webpage libellennieuwsbrief
groet,

Mark van Veen

marcel123

#1
CiteerHet is sinds de jaren 60 niet meer voorgekomen dat er meer dan één exemplaar tegelijk te zien was in Nederland.
Ik zag op de voorpagina staan dat er sinds de jaren 60 niet meer dan een exemplaar tegelijk gezien was.

Aangezien paringswielen met individuen van dezelfde soort zijn en het betreffende vrouwtje een tweekleurig pterostigma had zou ik zeggen dat het sinds dinsdag 13 juni 2006 niet meer voor is gekomen. Ik kan de foto echter niet meer vinden.
Heeft iemand die nog?