Hoofdmenu

massa invoer

Gestart door kvb, oktober 01, 2006, 19:08:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno van Stipdonk

Citeer
CiteerMaar misschien dat ze er ook eens een positief artikel over kunnen besteden in de Coolia?
Wie weet dat er nog wel meer experts zoals Dinant, John en André een kijkje komen nemen en een handje willen helpen.
Dat is niet zo moeilijk. Een stukje schrijven over Waarneming.nl. Dat kunnen wij namelijk als NMV-leden zelf schrijven. Ik zal proberen een eerste concept te schrijven en dat als topic op dit forum zetten, zodat jij en anderen er op kunnen reageren. Dan wordt het een gezamelijk artikel voor Coolia van enige NMV-leden. De beperking is dat het niet te lang mag worden.
Wat mij betreft ook een prima voorstel. :duim:  

kvb


Arno van Stipdonk

Citeer
CiteerZie je nu wel dat we het in grote lijnen met elkaar eens zijn Corry?
In grote lijnen wel maar ik word graag voor vol aangezien :unsure: Dan volgt daaruit automatisch dat er niet kleinerend over een beginnerssite gesproken mag worden. Wel over een site waar iedereen terecht kan. :duim:
Tja, ik kan het blijven herhalen; ik vind dit geen beginnerssite. Ik wilde alleen een voorstel doen, de manier waarop de NMV deze site wel ondersteunt.

Lees dit topic nog maar eens door:

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=5107

Mijn visie is niet verandert. Op een of andere manier vind je nu dat ik dat woord niet meer mag gebruiken terwijl ik het niet bedoel dat we alleen maar beginners zijn. Verre van dat.
Maar ik zal het niet meer gebruiken.  

Corryabbink

CiteerMaar ik zal het niet meer gebruiken

Mijn dank is groot :rolleyes:

Arno toch wel leuk zo alles terug te kunnen lezen...............
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Niko Buiten

Wanneer ik het door Arno gelinkte topic lees (voor mij voor het eerst) krijg ik het idee dat Arno meer ervaren mensen van de NMV bij Waarneming.nl wil betrekken maar niet goed weet hoe. Het is jammer voor Arno maar ik denk dat het heel moeilijk wordt die ervaren mensen bij Waarneming.nl te betrekken. Zij zitten al tot over hun oren in het werk. Het is een probleem van ons zelf en we moeten het zelf oplossen (of een alternatieve weg bewandelen).

Zo dadelijk begin ik te schrijven aan het concept-artikel over Waarneming.nl voor Coolia. Ik hoop het over een paar dagen als topic in dit forum te zetten. Misschien groeit het uit tot een jaarlijks artikel over Waarneming.nl in Coolia.

Tot slot nog een leuke Waarneming.nl-ervaring. Afgelopen weekend leidde ik tijdens de VOFF-velddag in Castricum twee mossenexcursies (waarin ook aandacht voor de paddestoelen, planten en korstmossen die we tegen kwamen). Ik was blij verrast tijdens die excursies ook enkele andere Waarneming.nl-leden te ontmoeten. De kennisoverdracht aan hen ging lekker vlot. En het was leuk elkaar ook eens te zien. Het is iets wat ik ook anderen zou willen aanraden te ervaren. Naast de site is er nog een heel ander Waarneming.nl-leven. Er komen gegarandeerd Waarneming.nl-excursies en -kampen.
Groet,

Niko Buiten.


hiskodevries

#65
om ook een duit in het zakje te doen, en misschien een verklaring aan te leveren waarom PGO`s niet zo happig zijn om ' zaken ' te doen met Waarneming.nl

Een van de projecten, of eigenlijk het project is ecogrid.
Ecogtrd is o.a. ( als het opengesteld wordt ) de invoermogelijkheid voor PGO leden.
demo ecogrid http://meridian.science.uva.nl/ajtestomgev...cogrid/form.php
of lees deze http://www.nlbif.nl/files/Bouten.pdf#search=%22ecogrid%22

Let op dit kost wel 4.000.000 euro per jaar.

CiteerMinister Veerman: 20 miljoen euro voor Gegevensautoriteit Natuur
19-09-2006 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit richt een Gegevensautoriteit Natuur op om bedrijven, gemeenten en andere partijen te voorzien van betrouwbare gegevens over de verspreiding van beschermde soorten in Nederland. Deze gegevensautoriteit gaat tegen lage kosten betrouwbare informatie leveren over de aan- en afwezigheid van beschermde flora en fauna binnen en buiten beschermde gebieden.
Daarnaast geeft de gegevensautoriteit informatie over locaties waar herstel van bedreigde populaties wordt nagestreefd (de leefgebiedenbenadering). Met het oprichten van een Gegevensautoriteit Natuur wil minister Veerman duidelijkheid geven waar initiatiefnemers rekening moeten houden met beschermde soorten en waar ruimte is om te bouwen en te ontwikkelen.

Er worden drie voorzieningen ontwikkeld.
Allereerst een kwaliteitsborgingsysteem. Dit systeem geeft gebruikers zekerheid over de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en actualiteit van de gegevens die zij krijgen. De Gegevensautoriteit Natuur zorgt voor de ontwikkeling en implementatie.
Tegelijkertijd wordt een planmatige aanpak ontwikkeld voor het verzamelen van de gegevens die bouwondernemingen en overheden nodig hebben. Door optimale benutting van dezelfde gegevens voor verschillende toepassingen zoals de leefgebiedplannen, beheer- en ontwikkelingsplannen, informatie voor het werken met gedragscodes, aanvragen voor ontheffing en vergunningen, streek- en bestemmingsplannen, beleidseffectrapportages, kunnen de kosten van de gegevens laag blijven. De Gegevensautoriteit Natuur ontwikkelt de planmatige aanpak op basis van de eisen die gebruikers van de gegevens stellen en verstrekt opdrachten voor het inwinnen van gegevens.
De derde voorziening is de ontwikkeling en implementatie van geautomatiseerde invoersystemen, datamodellen, analyse methoden voor praktische toepassingen van de gegevens in de praktijk, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van het netwerk worden versterkt. De Gegevensautoriteit Natuur verstrekt opdrachten om de infrastructuur te verbeteren op basis van de behoeften van de aanbieders en de gebruikers van de gegevens.

Met deze activiteiten ontstaat een kadaster van soorten waarmee initiatiefnemers (gemeenten, bouwbedrijven, waterschappen etc) in staat zijn betrouwbare informatie te krijgen over de staat van de natuur van de gebieden en locaties waar zij hun activiteiten ontplooien. Het systeem blijft ook op langere termijn functioneel doordat er continu gegevens aan toegevoegd worden op basis van nieuwe waarnemingen. Naarmate het leefgebiedenbeleid succesvol is, kunnen op basis van deze nieuwe waarnemingen leefgebiedplannen worden aangepast.
Zodoende kunnen initiatiefnemers en planologen flexibel inspelen op de ontwikkeling van de natuur.
Heel belangrijk voor de gegevensvoorziening over flora en fauna zijn de vrijwilligers- organisaties en bijvoorbeeld terreinbeherende organisaties, Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten, provincies en onderzoekinstellingen. De Gegevensautoriteit Natuur gaat met hen samenwerken bij de ontwikkeling van het kadaster van soorten.

De investering bedraagt 20 miljoen euro in de eerste 4 jaar. Daarna wordt het systeem up to date gehouden op basis van de kostendekkende tarieven die aan bedrijven en overheden die gegevens gebruiken in rekening worden gebracht.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Corryabbink

#66
CiteerLet op dit kost wel 4.000.000 euro per jaar.

en dan zijn ze ondermeer nog afhankelijk van vrijwilligers :o

Voor mij persoonlijk heeft het systeem weinig waarde. Ik kan dan alleen iets invoeren maar heb verder nergens zicht op.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Niko Buiten

Het verhaal is mij bekend. Men is bang voor zijn positie/baantje en wijst naar Ecogrid.
Groet,

Niko Buiten.


ratje

Ik was blij verrast tijdens die excursies ook enkele andere Waarneming.nl-leden te ontmoeten. De kennisoverdracht aan hen ging lekker vlot. En het was leuk elkaar ook eens te zien. Het is iets wat ik ook anderen zou willen aanraden te ervaren. Naast de site is er nog een heel ander Waarneming.nl-leven. Er komen gegarandeerd Waarneming.nl-excursies en -kampen.


Is inderdaad leuk. Mij overkwam een tijdje terug ook zo iets dergelijks. Hier in het dorp had ik de sleedoornpage gevonden (sinds lang niet meer hier gesignaleerd). Deze ook hier gemeld en ik kreeg 2 vragen over de locatie. Uiteindelijk kwamen er twee dagen later 2 heren uit het westen om te kijken of de vlinder er nog was. Dit was een erg leuke ervaring.

kvb

een opmerking: Iedereen heeft zitten meediscussieren en niets waargenomen. Zie paddestoeleninvoer van vandaag. Die van mij was eigenlijk van zondag.


Kik

ratje

Citeereen opmerking: Iedereen heeft zitten meediscussieren en niets waargenomen. Zie paddestoeleninvoer van vandaag. Die van mij was eigenlijk van zondag.


Kik


.
Ik heb maar een zielig doolhofzwammetje en nog kleintjes ook

Arno van Stipdonk

CiteerWanneer ik het door Arno gelinkte topic lees (voor mij voor het eerst) krijg ik het idee dat Arno meer ervaren mensen van de NMV bij Waarneming.nl wil betrekken maar niet goed weet hoe. Het is jammer voor Arno maar ik denk dat het heel moeilijk wordt die ervaren mensen bij Waarneming.nl te betrekken. Zij zitten al tot over hun oren in het werk. Het is een probleem van ons zelf en we moeten het zelf oplossen (of een alternatieve weg bewandelen).

Dit is inderdaad wat ik graag wil. Maar wil niet zeggen dat ik op dit moment niet tevreden ben. Zeker wel. Maar wat ik al aangaf, twee weten meer dan een.  :)

En bij Ecogrid is het ook de bedoeling dat er een forum komt waar deskundigen anderen kunnen helpen. Ik weet wel dat ze het heel druk hebben, maar als ze allemaal een enkele maal kijken en er de topics uitpikken waar zij zelf bijvoorbeeld in gespecialiseerd zijn.....op die manier kost het ze allemaal erg weinig tijd.

Overigens ben ik wel met je eens dat het heel lastig zal gaan worden. <_<  

Niko Buiten

De deskundigen zijn ook lid van Dutch Fungi maar ik heb ze nog nooit zien reageren.

Een enkele keer zie je op het plantenforum zo'n deskundige reageren maar het heeft weinig om het lijf.

We moeten de deskundigen niet overschatten.  
Groet,

Niko Buiten.


Corryabbink

#73
CiteerEn bij Ecogrid is het ook de bedoeling dat er een forum komt waar deskundigen anderen kunnen helpen. Ik weet wel dat ze het heel druk hebben, maar als ze allemaal een enkele maal kijken en er de topics uitpikken waar zij zelf bijvoorbeeld in gespecialiseerd zijn.....op die manier kost het ze allemaal erg weinig tijd

Overigens ben ik wel met je eens dat het heel lastig zal gaan worden.

Dat moet allemaal nog ondertussen gaat de tijd door. Misschien komen ze wel met een fantastisch plan maar dat wil nog niet zeggen dat het allemaal gaat lukken.

Ook zij moeten een beroep doen op vrijwilligers. Die vrijwilligers moeten dan wel te vinden zijn. Als die niet te vinden zijn  kan er misschien met ons belastinggeld gespeeld worden en tegen betaling zijn er zeker mensen te vinden.

Ik weet niet of het lastig gaat worden maar voor ze eenzelfde sfeer en mogelijkheden opgebouwd hebben gaat er zeker nog enige tijd overheen. Bovendien is voor mij er geen meerwaarde daar ik dan nog geen vondsten van anderen kan bekijken. Zelfs niet van KMhokken waar ik in het verleden ook geïnventariseerd heb. Verder heb ik zo mijn vragen ze kunnen dan wel de krachten bundelen maar misschien moet ik dan nog naar verschillende loketten om mijn waarnemingen achter te kunnen laten. We zien wel of dit door de overheid gesteunde projekt lukt. Uiteindelijk hebben die ook met verschillende PGO's te maken en voor je die allemaal gesynchroniseerd hebt........daar weten wij over mee te praten.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

JW_2all

Met belangstelling heb ik de discussie gevolgd.
Als ik het goed begrijp spelen er minimaal 4 topics:
  • 1 de waarde van waarnemingen op waarneming.nl
  • 2 bestendigen van de kwaliteit van determinaties door admins en wat te doen bij pieken
  • 3 de waarde van waarnemingen voor derden (VOFF, NMV, terreinbeheerders)
  • 4 het gebruik van waarneming.nl door waarnemers die derden ook rechtstreeks waarnemingen toesturen

1. Waarneming.nl is laagdrempelig. Iedereen kan erbij, iedereen kan waarnemingen inschieten. Determinaties kunnen achteraf gecontrolleerd worden (door admin)
Dat betekent dat de waarnemingen meestal een incidenteel en toevallig karakter hebben. Er is geen sprake van systematisch monitoren van vooral gestelde doelen en terreinen.
Door de mogelijkheid over determinaties in dicussie te gaan, heeft de site een hoog educatief gehalte.

2. Om de betrouwbaarheid van de waarnemingen te schragen zijn admins aangesteld. In het paddestoelenseizoen komen veel onzekere determinaties binnen, en admins krijgen het dan razend druk.
Admins moeten soms zelf ook te rade (kunnen) gaan bij specialisten, of specialisten in een bepaald geslacht (die zijn waarschijnlijk makkelijker bereid te vinden als achterwacht dan all rounders).
Behalve de admins kunnen alle anderen helpen bij het op naam brengen van soorten, en bij het ter discussie stellen van de aan- of afwezigheid van determinatiekenmerken.
Dat kan de taak van een admin verzwaren, omdat deze dan die gedachtengangen ook weer moet afchecken. Maar misschien kan een aanvullende spelregel om man (boek) en paard (determinatiesleutel en -vers) te noemen, daar een rem op zetten.
Dus niet: zou het niet X kunnen zijn?, maar: streep op steel ontbreekt -> vers 7b (geen streepsteelmycena).  

3. Derden leggen vaak prioriteiten aan waarnemingen zoals het beheer van bepaalde terreinen, het successiestadium, systematische monitoring over langere tijd.
Maar om op het idee te komen dat het zinvol is, zijn losse waarnemingen onontbeerlijk.
Ecogrid zal zich qua opzet meer beperken tot terreinen die beheerd worden, en waarvoor gegevens nodig zijn om de effectiviteit van het beheer te meten. Het zal nog verder versterken dat terreinen die niet in de schijnwerpers staan, wegvallen uit monitoring projecten. En die verwachting maakt duidelijk dat de kracht van deze site juist ligt op het gebied van alle overige terreinen die stelselmatig over geslagen worden.

4. Waarneming.nl is op allerlei manieren bruikbaar voor de deelnemers. De een zal alleen zijn foto's erop zetten van determinaties die voor hemzelf onhelder zijn, de ander plaatst misschien alleen de incidentele waarnemingen erop en niet de structurele die deel uitmaken van een VOFF of NMV monitoring project, en nog een ander zet alles erop omdat hij niet bekend is met andere adressen om waarnemingen heen te sturen.
Hoe je de site ook gebruikt, de waarnemingen zijn haast per definitie toevalstreffers, maar het zijn wel treffers.
En iedereen krijgt inzage in de waarnemingen van iedereen, datum, tijd, mogelijk een of meer foto's, en de plek. Het is de kracht van dit systeem dat anderen gericht kunnen gaan zoeken naar dezelfde waarneming in dezelfde omgeving. Benutbaar door vogelspotters en dus ook door paddestoelenspotters. En daar is niets mee mis.

Groet,
Jan