Het Korhoen is op sterven na dood

Gestart door Marije, april 23, 2011, 21:09:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeroenroelofsen

Citaat van: Cygnus
De vangplek ligt in ieder geval in een zone met de laagste dichtheid aan TBE besmettingen.
Bij de mens. Is dat niet omdat het dun bevolkt gebied is?
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Cygnus

Citaat van: jeroenroelofsen op juli 03, 2016, 11:51:00 AM
Citaat van: Cygnus
De vangplek ligt in ieder geval in een zone met de laagste dichtheid aan TBE besmettingen.
Bij de mens. Is dat niet omdat het dun bevolkt gebied is?
Het kaartje geeft de relatieve dichtheid aan besmettingen weer, per 100.000 inwoners, dus dan zou het geen verschil moeten maken of een gebied dun- of dichtbevolkt is. In dunbevolkte gebieden zou de kans op een besmetting overigens ook groter kunnen zijn dan in dichtbevolkte gebieden, omdat men gemiddeld gezien waarschijnlijk meer activiteiten in de natuur doet (jagen, vissen, bessen plukken, paddestoelen plukken, houthakken en dergelijke) en dus een grotere kans heeft om met een besmette teek in aanraking te komen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Bart van Hoogstraten

In Turkije hebben ze nog Korhoenders zat. Ze gaan zelfs bij Erdogan op het hoofd zitten  :P http://www.volkskrant.nl/foto/brutale-beestjes~p4338967/#&gid=1&pid=3942132
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

oceanodroma

Alleen is het geen Korhoen maar een Aziatisch Steenpatrijs (denk ik)
Dimitri Mulder
oceanodroma

Bart van Hoogstraten

Citaat van: oceanodroma op juli 13, 2016, 15:53:15 PM
Alleen is het geen Korhoen maar een Aziatisch Steenpatrijs (denk ik)

Ah, de eerste die de grap doorheeft...  ;)
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

HPM

Om meer te weten te komen over de vroegere verspreiding van het Korhoen ben ik op zoek gegaan naar oude vermeldingen in kranten en tijdschriften en dergelijke.
In Waarneming waren 3 vermeldingen uit de 19e eeuw ingevoerd in 3 uurhokken. Daar heb ik 73 waarnemingen aan toegevoegd, zodat er nu op de verspreidingskaart 59 uurhokken of 73 kilometerhokken worden getoond.
Zie http://waarneming.nl/soort/maps/15?from=1800-01-01&to=1899-12-31&grid=5000

Aantal waarnemingen in uit de 19e eeuw per provincie, met eerste en laatste jaar van vermelding:
Drenthe: 36 (1846-1899)
Groningen: 11 (1855-1897)
Friesland: 15 (1858-1899)
Limburg: 1 (1878-1878)
Overijssel: 6 (1886-1899)
Noord-Brabant 2 (1887-1887)
Gelderland: 2 (1894-1898)
Utrecht: 5 (1895-1899)

De meeste, en ook de vroegste, waarnemingen, komen uit het noorden en westen van Drenthe en uit zuidoost Friesland en zuidoost Groningen. Ik vraag me af of dat helemaal een weerspiegeling van de werkelijkheid is of dat het mede veroorzaakt wordt doordat de noordelijke jagers graag in de krant wilden of medeplichtige redacteuren hadden. Ze pronkten er in iedere geval wel veel mee, vooral na het jaarlijks circus van de opening van het jachtseizoen. Grappig is dat de in de kranten opgesomde 'tableaux' zowel goede als slechte jaren konden illustreren, ook als de samenstelling min of meer gelijk was. Overigens werden er ontzettend veel meer Patrijzen geschoten dan Korhoenders. Meestal was het maar een enkel korhoen per dag, omdat ze na één schot allemaal verdwenen. Maar bij een grote drijfjacht of als het veld vol jagers liep konden het er veel meer zijn.

In de andere vijf provincies waar korhoenders voorkwamen verschenen ze pas in het laatste kwart van de eeuw en in sommige gevallen zal dat wel terug gaan op uitzettingen (of 'plantingen', zoals dat in die tijd werd genoemd). Limburg (Kasteel Neubourg bij Gulpen) was er met 1878 vroeg bij. Op Hackfort, bij het Gelderse Vorden, wordt een Korhoen in 1894 als zeldzame buit genoemd.
Op de Utrechtse heuvelrug verschijnen ze omstreeks 1895 en er wordt dan een opmars in westelijke richting opgemerkt. De eerste vermelding van de nu zo bekende Sallandsche heuvelrug die ik heb gevonden stamt pas uit 1899, maar eerder waren er al meldingen van onder Ommen (Dalmsholte 1886, Vilsteren 1893) .

Gezien de relatief weinige die werden geschoten denk ik niet dat de jacht erg veel invloed op de aantallen gehad zal hebben. De jacht heeft er wel voor gezorgd dat we in de 19e eeuw, toch nog vrij veel weten over de verspreiding van het Korhoen.

In Waarneming staan momenteel 1691 waarnemingen uit de 20e eeuw, die goed zijn voor 105 uurhokken. Ik heb al een heleboel verzameld uit vooral de eerste helft van de eeuw, en die zullen zeker voor nieuwe hokken op de kaart gaan zorgen.
Voor de 21e eeuw hoef ik geen moeite meer te doen. Dat lost zichzelf wel op.
Herman van der Meer

Justin Jansen

@Herman, wellicht deze bron nog ff uitspitten: KNIPPENBERG WHT (1958) Varia. Oude dokumenten over het Korhoen (Lyrurus t. tetrix L.) en de Kwartel (Coturnix c. coturnix L.) in Noord-Brabant. LIMOSA 31 (1): 85-85.
M.v.g., Justin Jansen


gcusters

Hier op pag 16: http://www.heemkundekringgemert.nl/images/gemertsheem/pdf/Gemerts%20Heem%201992-1%20Oude%20wegen%20door%20de%20Peel%202.pdf
wordt gemeld dat korhoenders sinds 1880 in de Peel voorkomen. Welk deel van de peel is me niet duidelijk.
IN 1914 waren er zoveel korhoenders dat de jacht vanaf dat jaar verpacht werd om schade te beperken

HPM

Justin, dank je wel. Ik ben nog niet aan Limosa 1958 toegekomen maar ik zal het artikel zeker nog tegenkomen.

GCusters, dank je wel.
Vanaf c.a. 1903 werd er ineens veel over schadelijkheid van het Korhoen geschreven. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de grootscheepse aanplant van naaldhout door de HeideMij en het pas opgerichte Staatsbosbeheer. Door het eten van de knoppen van jonge boompjes wordt schade ervaren. Er werd door de Heidemaatschappij ook onderzoek gedaan naar het voedsel van Korhoen. Een voorbeeldje:
"Den 26 Mei werd de kropinhoud van een korhoen onderzocht, die te Uffelte in Drente geschoten werd. Men vond 11 veenbessen, 260 knopjes van pijp- of pinmos, Verder toppen van struikheide, galium en boterbloem; totaal 14 gram plantaardige stof. Verder: 1 grasrups, 2 boomwantsen. een paar kniptorren en ruim 40 maden; totaal 4 gram dierl. stoffen Het laatste voorbeeld wijst zoowel op voordeel als op schade, zoodat meerdere gegevens wel gewenscht zijn."
("Nieuwsblad van het Noorden". 23-09-1906.)
Uit hetzelfde artikel: "We stellen ons voor, dat op deze wijze zeer nuttige gegevens omtrent het korhoen verzameld kunnen worden, zoodat we weldra zullen vernomen, of het korhoen werkelijk tot de schadelijke vogels behoort, wat thans nog door velen, vooral jagers, die er belang bij hebben, wordt betwijfeld."
Raar is dat, want meestal gebruiken (tegenwoordige) jagers (vermeende) schadelijkheid juist als argument om te jagen. Misschien waren ze bang dat het korhoen uitgeroeid zou moeten worden zodat er niets voor hen zou overblijven. Omdat ze zo moeilijk te schieten zijn, waren ze zeer geliefd bij de jagers. En natuurlijk ook omdat ze er op de markt toch een paar guldens voor kregen.
Herman van der Meer

gcusters

Nog een oude "waarneming"
17 september 1907 eerste korhoen geschoten in het gennepsche veld, Gennep
Bron: http://peelenmaas.rooynet.nl/issue/PEM/1907-09-21/edition/null/page/2?query=korhoen&sort=relevance

MVG
Geert

HPM

Citaat van: gcusters op augustus 18, 2016, 14:05:12 PM
Nog een oude "waarneming"
17 september 1907 eerste korhoen geschoten in het gennepsche veld, Gennep
Bron: http://peelenmaas.rooynet.nl/issue/PEM/1907-09-21/edition/null/page/2?query=korhoen&sort=relevance

MVG
Geert

Ha, die had ik net vanochtend uit de "Venloosche courant" van 18 september gehaald, maar omdat het bericht op de naad van een gebonden exemplaar stond had ik dus alleen dit: "Gennep, []er den heer J. W. werd g[]or den eersten maal in 't[]d een korhoen geschoten,[] doodde hij met een ander is[]ng, die zich in de nabijheid []"
Gennep en eerste had ik dus wel begrepen, maar het veld en de bunzing niet. Nog een geluk dat het korhoen leesbaar was.
Maar Pastoor Nillesen trof de soort al in 1897 talrijk om Gennep en Ottersum aan.
Het Genneps veld ligt aan de overkant van de Niers, naast dat van Ottersum. Zonder precieze locatie probeer ik altijd de meest logische plek te vinden. Bij deze is dat dus geen probleem maar ik gebruik daarbij heel veel http://www.topotijdreis.nl/
Herman van der Meer

HPM

Uit het Rotterdamsch nieuwsblad van 17-mei 1910:
"De ,,bolderjachten", zooals men in Apeldoorn de jacht op korhoenderen heet, zijn onder de heerlijkheid Het Loo weer begonnen. De Prins en de heeren der Hofhouding rijden daarvoor 's nachts uit naar de bosschen onder Gortel, Vierhouten en Beekbergen, waar zij zich dan verdekt opstellen, om tegen het krieken van den dag de kans af te wachten eenige korhoenders en hanen onder schot te krijgen. Gisternacht halfeen werd voor ditzelfde doel in jachtwagen met vierspan uitgereden."

Dat is merkwaardig, want dat is ver buiten de open jachttijd. Voor Prins Hendrik en zijn vrindjes gold de jachtwet kennelijk niet.
Die gingen daar dus gewoon in het voorjaar met z'n allen in het donker zitten wachten om de korhoenders van de bolderplaatsen af te kunnen blazen.
Herman van der Meer

Oenanthe

Citaat van: HPM op augustus 18, 2016, 19:06:38 PM
Uit het Rotterdamsch nieuwsblad van 17-mei 1910:
"De ,,bolderjachten", zooals men in Apeldoorn de jacht op korhoenderen heet, zijn onder de heerlijkheid Het Loo weer begonnen. De Prins en de heeren der Hofhouding rijden daarvoor 's nachts uit naar de bosschen onder Gortel, Vierhouten en Beekbergen, waar zij zich dan verdekt opstellen, om tegen het krieken van den dag de kans af te wachten eenige korhoenders en hanen onder schot te krijgen. Gisternacht halfeen werd voor ditzelfde doel in jachtwagen met vierspan uitgereden."

Dat is merkwaardig, want dat is ver buiten de open jachttijd. Voor Prins Hendrik en zijn vrindjes gold de jachtwet kennelijk niet.
Die gingen daar dus gewoon in het voorjaar met z'n allen in het donker zitten wachten om de korhoenders van de bolderplaatsen af te kunnen blazen.
Dat was vroeger heel normaal. Lees de verhalen van Herman Lons er maar op na. Het zal niet de verdwijning van het korhoen hebben veroorzaakt.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

HPM

Onderstaand anoniem krantenartikel somt denk ik wel aardig op waar het Korhoen in ieder geval in Drenthe mee te maken had. Daar moet je dan nog de invloed van jacht en stroperij aan toevoegen. Er werden tijdens legale jachtpartijen meestal dan wel geen grote aantallen per keer geschoten, maar als je bedenkt dat er in de eerste dagen van het jachtseizoen per jachtveld soms 30 tot 40 dagkaarten werden verkocht aan heren uit het hele land, zal er in het najaar zeker geen sprake geweest zijn een 'grote stille heide'. Sommige krantenberichten geven daar ook hilarische beschrijvingen van.
De in de kranten gepubliceerde jachtresultaten hebben ook vrijwel zonder uitzondering betrekking op de eerste een of twee dagen van het jachtseizoen (half september), maar dat seizoen duurde tot het einde van het jaar. Per seizoen kunnen er in Drenthe misschien wel 1000 korhoenders geschoten zijn. Het is daarom wel weer grappig om te zien dat de jagers onder andere stropers de schuld geven van de in hun ogen slechte wildstand.

"... De komst der kievit werd hier vroeger veel meer dan thans opgemerkt en met genoegen zag het werkvolk in groenland en veen nog voor een 20 jaar de groepen van 12 á 20 stuks van deze bekende voorjaarsboden naderen, op wier eieren het zoo werd toegelegd, dat sommigen met bijzonder veel kennis in het vinden van die eieren toegerust heele dagen in het land liepen, alleen om met dit eieren zoeken een dagloon te maken. In dezen tijd zijn de kievitten alhier eene zeldzaamheid geworden.
In het Buiningerboerveen en het Eeserveen, waar de meeste der hier aangekomen kievieten hun seizoenverblijf vestigden, is door voortgaande veenexploitatie en landontginning zooveel bedrijvigheid ontstaan, dat er geen kievit meer geboren wordt en derhalve in het volgend voorjaar niet van deze van ouds in Drenthe bekende vogels blijven.
In het weiland ten Westen van Borger is het al evenzoo en zelfs in het groote Meindertveen tusschen Borger en Grolloo in het heideveld gelegen, ziet men sinds enkele jaren geen kievit meer.
De kievit had vroeger, evenals het korhoen, een rustig verblijf in Drenthe en het laatste vond er zijn eldorado zoolang er nog iets van de boeikweitteelt in stand bleef. Vandaar hebben deze vogels zioh verplaatst naar de eenzame laagten in de heidevelden, maar haar weiden zijn zooveel door heidebranden in het voorjaar bedreigd dat hun aantal aanmerkelijk verdund is
."
("Provinciale Drentsche en Asser courant". 06-03-1916)
Herman van der Meer

HPM

#464
Ik heb me wel wat op de hals gehaald met die korhoenders. Ik dacht dat ik er uit de 19e eeuw al best veel had en verwachtte dat het in de eerste helft van de 20 eeuw wel ongeveer op hetzelfde niveau zou zijn, maar alleen al uit de belangrijkste dagbladen van de eerste 40 jaar van de 20e eeuw heb ik bijna 300 bruikbare waarnemingen verzameld, uit zo'n 125 plaatsen. Weer voornamelijk uit Drenthe. Uit andere bronnen komt daar ook nog bij, voornamelijk van buiten Drenthe.
Van 1940 tot ca 1960 verwacht ik niet veel meer uit de dagbladen omdat dat in de twintiger/dertiger jaren al afnam en de tijden veranderden, maar in andere bronnen zit nog heel veel informatie, bijvoorbeeld uit Noord-Brabant en er ligt ook nog het een en ander uit de 19e eeuw te wachten. Dat moet ik allemaal gaan invoeren.

Het plaatsen van de pijl in Waarneming is voor dit soort waarnemingen best lastig. Meestal wordt in de berichten alleen een plaatsnaam genoemd en als ze nauwkeuriger zijn is die locatie niet altijd terug te vinden. Ze kunnen ook kilometers van de genoemde plaats liggen. Vaak gaat het in berichten over dezelfde plaats(dorp/stad) waarschijnlijk, en soms zeker, ook om meerdere jachtgebieden. Zonder nadere aanduiding moeten die dus op één hoop gegooid worden.
In de meeste gevallen voer ik in met een nauwkeurigheid van een kilometer (doorsnede 2 km), maar dan kan ik er nog flink naast zitten en een pijl blijft een pijl en die staat in Waarneming soms in een heel klein gebiedje, wat ten onrechte een grote nauwkeurigheid suggereert. Maar als het resultaat op uurhokniveau (5x5km) wordt bekeken zal het in de meeste gevallen wel kloppen en dat is het belangrijkste als je verschillende periodes wil vergelijken.

Hierboven schreef ik al dat het aantal vermeldingen in Drenthe in de twintiger/dertiger jaren afnam. Dat komt deels doordat de lokale jachtgroepen het zicht op het totaal een beetje verloren door de opkomst van wat je 'vercommercialisering van de jacht' en 'jachttoerisme' zou kunnen noemen. Eigenaren gingen de jacht verpachten aan onder andere buitenstaanders. Staatsbosbeheer kocht ook gronden aan om te bebossen, inclusief het daaraan verbonden jachtrecht. Zowel eigenaren als huurders gingen vervolgens dagkaarten verkopen, wat veel vreemd volk aantrok, tot uit de randstad toe. Zo was in 1898 het jachtveld Gieten-Bonnen gepacht door de eigenaar van een hotel in Gieten, die ook 'permissiebiljetten' voor de jacht verkocht. Misschien konden ze bij hem ook wel een geweer en een hoedje met een veer huren.
Hoewel daardoor het afschot wel zal zijn toegenomen, konden de lokale jagers daarover niet veel aan de krant melden omdat ze weinig of geen contact met die vreemdelingen hadden. Die paften een dagje wat om zich heen en gingen dan weer naar huis.
Overigens klaagden de jagers wel over negatieve invloed van de staatsbossen op hun resultaten, bijvoorbeeld omdat de hazen zich beter konden verstoppen.

Wat me bij mijn speurtocht nog is opgevallen is de opkomst van Fazant, Ree en Vos in Drenthe sinds het eind van de 19e eeuw. Fazant zal zeker zijn uitgezet en je kan je afvragen of dat ook met Ree en Vos is gebeurd of dat het een natuurlijke toename was.

PS. Ik heb net 15 korhoenwaarnemingen van Diever (1905-1934) ingevoerd en dat heeft 4 uurhokken opgeleverd. Sommige andere plaatsen met veel waarnemingen zullen ook wel meerdere uurhokken opleveren. Zo liggen bijvoorbeeld Eext en Rolde in de hoek van een uurhok, dus daar is de kans groot. Aan de andere kant liggen soms meerdere dorpen met waarnemingen in hetzelfde uurhok. Maar ik denk dat Drenthe behoorlijk rood zal kleuren als ik klaar ben.
Herman van der Meer

Geum rivale

Mooi werk, Herman. Ben benieuwd of je nog iets vindt uit Zuid-Holland en Zeeland (en Flevoland). Volgens mijn gegevens zijn dat de enige provincies waar ze nooit hebben gezeten, althans sinds de negentiende eeuw. Heb je ook gegevens kunnen vinden over de eeuw(en) daarvoor?
Kees van Reenen

hiskodevries

Citaat van: Geum rivale op augustus 22, 2016, 13:49:13 PM
Mooi werk, Herman. Ben benieuwd of je nog iets vindt uit Zuid-Holland en Zeeland (en Flevoland). Volgens mijn gegevens zijn dat de enige provincies waar ze nooit hebben gezeten, althans sinds de negentiende eeuw. Heb je ook gegevens kunnen vinden over de eeuw(en) daarvoor?
Fevoland http://flevoland.waarneming.nl/soort/stats/15
Zeeland http://zeeland.waarneming.nl/soort/stats/15
Zuid holland http://zuidholland.waarneming.nl/waarneming/view/416113
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HPM

#467
Citaat van: Geum rivale op augustus 22, 2016, 13:49:13 PM

Mooi werk, Herman. Ben benieuwd of je nog iets vindt uit Zuid-Holland en Zeeland (en Flevoland). Volgens mijn gegevens zijn dat de enige provincies waar ze nooit hebben gezeten, althans sinds de negentiende eeuw. Heb je ook gegevens kunnen vinden over de eeuw(en) daarvoor?

Er zijn meldingen van tussen Zwanenwater en Noordwijkerhout uit de 30er/40er jaren van de 20e eeuw, maar uit het Zuid-Hollandse deel heb ik geloof ik niets concreters. Wel meerdere uit de duinen van Noord-Holland. Daar is nu al een ingevoerde waarneming van De Zilk. Ze zullen daar wel zijn uitgezet en er lijkt geen sprake geweest zijn van broeden. Misschien hebben ze daar door de oorlog geen kans voor gekregen.
Uit de Noordoostpolder is een enkele waarneming bekend, maar geen vestiging. Van Zeeland weet ik niets.
Uit vroeger eeuwen (17e?) zijn er geloof ik vage aanwijzingen dat ze ook in Holland voorkwamen. Als dat zo is zal dat wel langs de kust geweest zijn. Het lijkt me mogelijk dat ze in het huidige laag Zuid-Holland voor de grote middeleeuwse en latere ontginningen van het veen wel voorkwamen.
PS.  Uit Noord-Brabant zijn er meldingen uit de 17e en 18e eeuw maar waarschijnlijk te vaag om te gebruiken.
Herman van der Meer

Jan Hendriks (ZH)

Citaat van: HPM op augustus 22, 2016, 14:32:53 PM
Er zijn meldingen van tussen Zwanenwater en Noordwijkerhout uit de 30er/40er jaren van de 20e eeuw, maar uit het Zuid-Hollandse deel heb ik geloof ik niets concreters. Wel meerdere uit de duinen van Noord-Holland. Daar is nu al een ingevoerde waarneming van De Zilk. Ze zullen daar wel zijn uitgezet en er lijkt geen sprake geweest zijn van broeden.

Over het Korhoen in Zuid-Holland staat in het schitterende boek "Tussen tulpen en de zee" op blz. 160 het volgende:

In de jaren dertig van de vorige eeuw broedde het Korhoen ook in de duinen tussen Vogelenzang en Callantsoog. In het
boek "de Nederlandse Vogels (1949)" is te lezen: "sinds 1932 broedt het Korhoen merkwaardigerwijze ook hier en daar in de Hollandse duinstreek".
Zeer waarschijnlijk hadden jagers hier een handje geholpen. Snouckaert van Schauburg, zelf een fervent jager, noemt in zijn "Avifauna Neerlandica (1908)" bij
het Korhoen wel het Gooi, maar niet de duinen als broedgebied. In zijn tijd liepen er dus nog geen Korhoenders in de duinen rond.
In "De Nederlandse Vogels" wordt tweemaal melding gemaakt van Korhoenders in de AWD. Op 1 mei 1938 werd een Korhoen bij De Zilk gezien.
Op 19 mei 1941 schoot jhr. Gevers een haan in het Watervlak. Het Watervlak was in de winter daarvoor ontgonnen tot een roggeveld en daardoor
aantrekkelijk voor Korhoenders geworden.

HPM

Jan, behalve van het Watervlak maakt Strijbos in 1942 ook nog melding van het Geversduin, het Zwanenwater, de duinen ten Zuiden van de Verbrande Pan en in de duinen van Zandvoort. Hij schrijft ook "Van broeden of broedpogingen werd echter nimmer iets gemerkt."
Herman van der Meer

Rijswijk †

Hallo Herman,

Toen ik Waarneming.nl vanmorgen opende, stonden er twee meldingen van jou (EXTERN) van de korhoen. Zag dat het echter om hele oude meldingen (waar je en jullie het in bovenstaande reacties al meerdere malen over hadden) op basis van krantenartikelen oid waren. Inmiddels zijn ze weg (neem aan met de juiste data nu in "Korhoen" opgeslagen). Nieuwsgierig geworden eens gaan zoeken naar meldingen vanaf 1850. En zie een eindeloze reeks meldingen, door jou ingevoerd.......

Wat een monnikenwerk!!
Ben diep onder de indruk!
Maar ook: wat leuk om te zien. Zeker omdat je overal die oud-hollandse teksten bij vermeld hebt. Geeft ook het tijdbeeld weer. Fascinerend!

Dank je wel voor alle moeite die je je getroost hebt!

Groet, Minke.
Groet, Minke.

HPM

Minke, bij het begin van een invoersessie vergeet ik wel eens de juiste datum in te vullen. Aangezien de dag van vandaag standaard al is ingevuld komen ze dan een een beetje verkeerd terecht. Vervelend voor de mensen die reageren op donkerrode soorten (wat korhoen toen nog niet was) maar ik ben bang dat het nog wel eens zal gebeuren, Ik heb er vanaf 1846 nu 214 ingevoerd en moet er nog honderden doen.
Herman van der Meer

Rijswijk †

Hoop dat je ook mijn complimenten gelezen hebt.....????? En niet alleen het "invoerprobleem"?

Groet, Minke.

NB: snap het probleem van de invoering, maar ik ben niet van de donkerrode soorten, dus ik heb geen probleem....
Groet, Minke.

Geum rivale

Is die vermelding uit 1846 de oudste die te vinden is? Overigens is die van 25-09 gebaseerd op hetzelfde krantenbericht als die van 25-10, dus dubbel (http://waarneming.nl/soort/view/15?waardplant=0&poly=1&from=1845-08-25&to=1847-08-25&prov=0&maand=0&rows=20&os=0&hide_hidden=0&hide_hidden=1&global_tag=0).
Kees van Reenen

Rob Koelman

#474
Citaat van: Geum rivale op augustus 25, 2016, 17:20:20 PM
Is die vermelding uit 1846 de oudste die te vinden is? Overigens is die van 25-09 gebaseerd op hetzelfde krantenbericht als die van 25-10, dus dubbel (http://waarneming.nl/soort/view/15?waardplant=0&poly=1&from=1845-08-25&to=1847-08-25&prov=0&maand=0&rows=20&os=0&hide_hidden=0&hide_hidden=1&global_tag=0).

In 'Bone Info' (database van archeologische vondsten tot meerdere duizenden jaren oud van dieren in ons land , w.o. vogels) komt korhoen niet voor...
Met vriendelijke groet, Rob

HPM

Citaat van: Geum rivale op augustus 25, 2016, 17:20:20 PM

Is die vermelding uit 1846 de oudste die te vinden is? Overigens is die van 25-09 gebaseerd op hetzelfde krantenbericht als die van 25-10, dus dubbel (http://waarneming.nl/soort/view/15?waardplant=0&poly=1&from=1845-08-25&to=1847-08-25&prov=0&maand=0&rows=20&os=0&hide_hidden=0&hide_hidden=1&global_tag=0).

Ik had niet gezien dat het krantenbericht inderdaad hetzelfde is, mogelijk omdat de interpretatie verschillend is. Ruud Vlek heeft het kennelijk opgevat als jachtveld Beilen en ik als jachtveld Smilde.
Ordeel zelf: Groninger courant. 29-09-1846. "Smilde den 25 September 1846. Heeft het Beiler jagtveld eenige vermaardheid verkregen door de aanzienlijke jagers, hooggeplaatste ambtenaren en stedelingen, die het kwamen bezoeken: het onze zal niet minder zijn door het veelvuldige wild, dat er geschoten wordt. De heer Blenken toch schoot er in één dag 6 korhoenders, 3 patrijzen, 1 kwartel en 2 hazen. Luxwolda 4 en 3 hazen; anderen waren misschien minder gelukkig of minder bekwaam; maar allen maken er dagelijks goede jagten en zelden komt er een platzak te huis."

Overigens zie ik de waarneming van Ruud niet op de blokkenkaart, mogelijk omdat hij geen pijl heeft gezet. Dat geeft niet want ik heb nog zeven meldingen van Beilen te verwerken.
De datum van mijn versie heb ik ondertussen veranderd van oktober in september. Dank voor de melding.
En 1846 is inderdaad de oudste plaatsbare vondst tot nu toe. Er zijn eerdere vermeldingen maar die zijn niet nauwkeurig genoeg.
Herman van der Meer

HPM

Dit is toch een leuk bericht (behalve voor het paard):

"Nieuwsblad van Friesland: Hepkema's courant". 05-09-1906.
"STEENWIJK, 3 Sept. Een paard van een landbouwer uit een nabijgelegen plaats stond j.l. Zaterdag voor een wagen waarop men bezig was hout te laden in een afgehakt bosch. In de nabijheid liep iemand te jagen. Een korhoen vliegt op en aanleggen en aftrekken was voor den Nimrodszoon 't werk van een oogenblik. De hagelkorrels, voor den vogel bestemd, troffen echter het paard in kop en borst. Meer dan 20 hagelkorrels waren in die lichaamsdeelen blijven zitten. De korhoen kwam met den schrik vrij."
Herman van der Meer

HPM

Een leuk probleem. Ik had een vermelding gevonden uit 1907/1908 van een rechtszaak tegen iemand uit Peins voor het zonder vergunning schieten van een Korhoen. Het speelde zich af in de rechtbanken van Harlingen en Leeuwarden. Verdachte was in hoger beroep gegaan omdat hij zich op een openbaar pad zou hebben bevonden. Uiteindelijk kreeg hij toch een boete van 10 gulden of 4 dagen hechtenis opgelegd.
Nou ligt Peins bij Franeker, wat wel erg uit de richting is voor korhoenders en dat zou het dus wel erg bijzonder maken, maar dat iemand in Peins woont wil niet noodzakelijk zeggen dat de overtreding daar ook is begaan. Daarom ben ik naar de met name genoemde marechaussee die hem betrapt had gaan zoeken en die bleek in Eexterveenschekanaal bij Anloo in Drenthe te wonen. Daarom neem ik aan dat ook het korhoen in die omgeving is geschoten. Daar komen meer meldingen vandaan. Probleem opgelost. Ik vraag me nog wel af wat een jongmensch van 21 jaar oud met een geweer zo ver van huis deed.
Herman van der Meer

jeroenroelofsen

Citaat van: HPM op augustus 26, 2016, 12:04:56 PM
Ik vraag me nog wel af wat een jongmensch van 21 jaar oud met een geweer zo ver van huis deed.
Jagen?  ;)
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

HPM

Gewoon voor de leuk. In beide gevallen worden de lasten voornamelijk door anderen gedragen.

"De Harderwijker", 4 december 1907 "Maandagmorgen c.a. 9 1/2 uur passeerde Z. H. K. Prins Hendrik, in een met 4 schimmels bespannen landauer, vergezeld van Zijn Adjudant Jhr. van Suchtelen v.d. Haere, gaande naar Salenstein bij Nijkerk, waar dien dag gejaagd werd. Geschoten werden 85 faisanten hanen, 80 idem hennen, 123 konijnen, 10 hazen, 1 korhoen en 1 valk. 's Avonds keerde Z. K. H. langs denzelfden weg terug naar het Loo"

"Elburger Courant" 17 december 1913 "Als een bewijs hoe tegenwoordig de zucht tot vereenigen in de lucht zit, moge dienen dat te Wekerum op de Veluwe een stroopervereeniging werd opgericht, die de naam draagt van "draagt elkanders lasten" en ten doel heeft gezamelijk de te beloopen boetes te betalen. Zij verklaren openlijk, dat ze in de afgeloopen week 44 hazen, 23 konijnen, 7 fazanten. 8 patrijzen, 6 korhoenders en 1 snip hebben geschoten."
Herman van der Meer