paddenstoelen op stuifzand

Gestart door IngridBelser, april 11, 2011, 11:02:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

IngridBelser

Vijf IVN natuurgidsen in opleiding willen ieder een werkstuk maken over paddenstoelen gerealteerd aan het stuifzandgebied het Wekeromse Zand (gemeente Ede). WElke paddenstoelen hier waargenomen zijn is geen probleem. Maar zijn er paddenstoelen die alleen, of bij voorkeur, op stuifzand voorkomen. Ik kan het antwoord in mijn boeken niet vinden. Wie zet mij op het juiste spoor.
met vriendelijke groet.

Ingrid

Margreet Kwh

Hallo Ingrid,

dit vond ik toen ik googlede op "paddenstoelen op stuifzand".
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

peterpeperkamp



Ingrid, in het stuifend zand van de kust duinen en met name in een smalle strook vlak aan zee  zie je o.a   de Zeeduinchampignon, Duinstinkzwam, Duinfranjehoed, Duinfopzwam en nog wat andere...  maar ik weet niet of dit stuivende zand ook de bedoeling is.

Peter
Groet Peter

IngridBelser

Hoi Margreet,
Deze site had ik al uitgebreid bekeken, maar de paddenstoelen die genoemd worden komen sporadisch overeen met de items op Waarneming.nl. Dus zocht ik verder.

De onderwerpen voor de werkstukken mogen niet te specialistisch zijn omdat niet iedere cursist beschikt over veel basiskennis van paddenstoelen.


Hoi Peter,
Het monitorgebied is het Wekeromse Zand bij Ede. Een prachtig levend stuifzandgebied, zoals je wellicht weet. Zeeduinvegetatie is dus niet aan de orde. Wel bedankt voor het meedenken.
met vriendelijke groet.

Ingrid

loest

Ingrid,

Er wordt door IVN-afdelingen wel vaker samengewerkt met de KNNV-afdeling ter plaatse.
Kijk eens op http://wageningen.knnv.nl//index.html?/wageningen/paddestoelenwerkgroep.html
Groet, Loes

Marian Jagers

Je zou ook eens bij de NMV kunnen informeren of iemand je kan helpen of dat er literatuur over dit onderwerp is. http://www.mycologen.nl
Groeten Marian

IngridBelser

Hoi Loes en Marian,

Dank voor de bruikbare tips.
met vriendelijke groet.

Ingrid

ratje

Vorig jaar is er een excusie geweest van de vrije paddestoelenwerkgroep Z-O Veluwe. Als je wilt kan ik wel kijken of ik de lijst met de gevonden soorten heb. Heb je misschien een indicatie.

IngridBelser

Hoi Hannie,
Dank voor je reactie. Ik zou graag de lijst van vorig jaar hebben zodat ik een taakverdeling kan maken voor de 5 mensen. Ik heb geprobeerd de waarnemingen op de site van de NMV te vinden, maar dat is nog niet gelukt.
Alvast bedankt voor de tijd en de aandacht die je eraan besteed.

met vriendelijke groet.

Ingrid

ratje

Citaat van: IngridBelser op april 11, 2011, 20:39:50 PM
Hoi Hannie,
Dank voor je reactie. Ik zou graag de lijst van vorig jaar hebben zodat ik een taakverdeling kan maken voor de 5 mensen. Ik heb geprobeerd de waarnemingen op de site van de NMV te vinden, maar dat is nog niet gelukt.
Alvast bedankt voor de tijd en de aandacht die je eraan besteed.

Ik zal morgen even in de lijsten duiken. Mocht ik hem niet hebben kan ik hem voor je opvragen bij een medelid van de groep.

Arno van Stipdonk

Ingrid,
Dit is een zeer interessant onderwerp.

Misschien heeft iemand de beschikking over deel 4 van de 'Atlas van Plantengemeenschappen in Nederland'? In het deel 'Klasse der naaldbossen' staat interessante informatie over paddenstoelen gerelateerd aan naaldbossen en worden diverse kenmerkende soorten genoemd. Het gaat hierbij voornamelijk over soorten in zandverstuivingsgebieden. Rond de meeste zandverstuivingsgebieden staan voornamelijk naaldbomen. De meest sprekende voorbeelden van paddenstoelen op zandverstuivingsgebieden zijn denk ik de gele en glanzende ridderzwam, ik kon zo al terugvinden dat de gele ook in het genoemde gebied voorkomt. Vrijwel alle interessante mycorrhizapaddenstoelen zijn gebonden aan grove den.
Natuurorganisaties willen tegenwoordig de naaldbossen omvormen naar gemengd bos maar juist rond de zandverstuivingen is het voor paddenstoelen nadelig. Het bladafval van loofbomen zorgt snel voor een groot bladerdek wat op de meestal vrij zure grond (de zure stoffen uit de atmosfeer hebben hiervoor gezorgd) zeer moeilijk wordt afgebroken waardoor er snel een dikke humuslaag ontstaat en er geen interessante paddenstoelen meer zullen voorkomen. Naaldbomen zorgen ook voor een stooisellaag maar het voordeel van naalden is dat ze alleen recht onder de boom vallen. Een nadeel van bv. grove den is dat ze voor veel opslag zorgen, er is dus wel onderhoud nodig. Echter als de zandverstuivingen nog levend zijn is dit niet zo snel aan de orde.

Ik ben regelmatig in een zandverstuivingsgebiedje (Tungelerwallen in Weert maar ook Weerterbergen/Boshoverheide) waar steeds meer zomereiken en andere loofbomen groeien. Daar valt het verschil in humuslaag bij loofbomen t.o.v. naaldbomen duidelijk op en komen in de loofbossen op sommige plaatsen waar de humuslaag erg dik is al bramenstuiken uit de grond.
Het is denk ik vooral interessant om te achterhalen welke soorten in jullie gebied voorkomen en waar deze gevonden zijn. Dan kun je bekijken of het mycorrhizasoorten zijn of saprofyten. Bij mychorrhizasoorten is het interessant om te controleren welke boomsoort in de directe omgeving staat en hoe oud de boom (ongeveer) is.
Misschien kom je hier ietsje verder mee?

IngridBelser

Hoi Arno,

Hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting. Dit geeft structuur aan de 'brij' en een prachtig handvat voor onderzoek. Ik ben heel blij dat je jouw kennis met mij wilde delen!
met vriendelijke groet.

Ingrid

ratje

Ingrid ik heb je een mailtje gestuurd