Dakkant verrekijker: Tweedehands A-merk of nieuw B-merk?

Gestart door Sander Haak, maart 29, 2011, 11:33:01 AM

Vorige topic - Volgende topic

Sander Haak

Na twee jaar intensief gebruik begint mijn Bushnell helaas al weer wat af te takelen. Om hem over 1 á 2 jaar te kunnen vervangen begin ik nu vast met sparen en oriënteren. Het doel is een slag betere dakkant verrekijker die zeker 10 jaar mee kan. Budget is maximaal €1.000, het liefst een stuk minder.

Het liefst zou ik een tweedehands A-merk kopen met een nog doorlopende garantie, wat mij de volgende opties oplevert:
- Leica Trinovid 8/10*42 BA Volgens de recensies (tvwg.nl) voorheen een van de topmodellen maar inmiddels redelijk oud (1995?). Qua technieken volgens mij nog modern maar wel redelijk zwaar. Prijs blijft ruim binnen het budget maar gaat hij nog 10 jaar mee?
- Swarovski EL 8/10*42 SB Uiteraard een topkijker die nog maar net vervangen is door de Swarovision. Moet volgens mij nog zeer lang mee kunnen maar ligt op het moment nog wel boven het budget.
- Swarovski SLC 10*42/50 WB Op internet zie ik redelijk nieuwe modellen voor net iets boven het budget. Een interessante optie? In recensies lijken mij gewicht en scherpstelvermogen op korte afstand de enige nadelen t.o.v. de EL serie. Dit zijn voor mij geen doorslaggevende belemmeringen. De 50 is misschien wel wat aan de erg grote en zware kant.
- Zeiss is nu niet zo interessant omdat het oude model wel erg oud is en de Victory veel te duur. Weet iemand of die binnen korte tijd vervangen gaat worden? De Contest lijkt me kwalitatief weer onder doen voor de andere modellen of is de vergelijkbaar met de Swaro SLC serie?

Voor veel minder geld zijn er tegenwoordig concurrerende B-merken. Over de betrouwbaarheid van Bushnell ben ik logischerwijs niet meer zo tevreden. Wel hoor ik veel positieve verhalen over bijvoorbeeld de Nikon ATB Monarch. Hoe laten dit soort kijkers zich vergelijken met tweedehands topmerken qua betrouwbaarheid?

Ik ben benieuwd naar ervaringen van gebruikers van de bovenstaande kijkers. Ook als ik nog interessante modellen ben vergeten hoor ik het graag. Voordat de discussie die kant op gaat, ik hoef dus geen porrokijker  ;) .
Groet, Sander Haak (Woerden)

Norman

Weet je wat jij zou moeten doen? Een porro kopen!!  ;D 

Optisch ontlopen de door jou genoemde kijkers elkaar nauwelijks.

Leica valt voor mij af vanwege de service van Leica, maar ook vanwege het gewicht van de kijkers.
Zeiss valt voor mij af om de door jou genoemde redenen. Echter als je een koopje tegen komt zou ik er zeker eens naar kijken. De optische verschillen tussen de oudere en nieuwere modellen is ook maar beperkt. Persoonlijk vind ik zelf de oude EL 8,5x veel prettiger kijken dan de nieuwe EL 8,5x.

Blijft over Swarovski. Ik vind de oude EL8,5x een mooie kijker, maar ook de SLC modellen zijn heel fijn. Minpuntje van de SLC kan zijn dat deze over het algemeen een grotere minimale scherpstelafstand kennen.  Of dit een minpuntje is is natuurlijk persoonlijk. Voor mij niet, maar het kan voor jou een reden zijn om de kijker te laten liggen.

Over de Nikon Monarch kan ik kort zijn. Topkijker voor die prijs, maar zeker niet vergelijkbaar met de Leica, Swarovski, Zeiss.
Persoonlijk denk ik zelf dat de Bushnell Legend Ultra HD optisch niet iets beter scoort dan de Nikon. Ik heb beide modellen niet naast elkaar kunnen vergelijken. Qua slijtage denk ik dat de Monarch niet veel beter scoort dan de Bushnell.

Overigens vind ik het wel vreemd dat je Bushnell na 2 jaar al zo aan het aftakelen is. Ik ken mensen die al jaren Bushnell kijkers hebben en op wat gebruikssporen na, geen centje pijn. En ook niet meer gebruikssporen dan andere mensen op een Leica, Swarovski, Zeiss zouden hebben.

De keuze voor een 8x of een 10x kijker kan ik niet maken voor je. Dat is iets persoonlijks. Ik vind zelf 10x echt vreselijk en heb graag 8x of zelfs 7x. Ondanks de kleinere vergroting van de 7x kan ik hiermee meer details zien dan met een vergelijkbare 10x om dat dit beeld voor mij veel rustiger is en hierdoor details makkelijker waarneem.

Overigens een kijker die ik je ook kan aanraden is de Swarovski EL 8x32 WB. Deze laat voor het vogelen ruimschoots voldoende licht door en is lekker licht en heeft een lekker breed zichtveld. Als het budget het toeliet zou dit mijn nieuwe kijker worden. Maar dit zal nog wel even duren aangezien ik zeer content ben met mijn Swarovski Habicht 7x42 porro.

Een ander merk dat ik je kan aanraden om eens kritisch naar te kijken zijn de IS modellen van Canon. Optisch zeer fraai en absoluut trillingsvrij en nieuw zeker passend binnen je budget.

KorHaan

Hoi Sander,

Wat is wijsheid?

Ik zou zeggen, dat een tweedehands A-merk altijd is te prefereren boven een nieuw B-merk. De coatings van B-merken mogen dan wel verbeterd zijn, zodat ze optisch gezien bijna met de A-merken mee kunnen, maar de behuizing en 'betrouwbaarheid' ( slag-en stootvastheid, waterdichtheid, dat soort dingen) moeten zich nog maar bewijzen. A-merken gaan bewezen veel langer mee, en als er eens iets mee is, en je moet terugvallen op service, doen A-merken ook meer dan B-merken.

Maar dit met enig voorbehoud, gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Als we je rijtje favorieten langsgaan:

Leica Trinovid 8x of 10x42 BA:
Een vogelmaat van mij heeft die in 1996 aangeschaft, en toen ik er onlangs een tijdje mee heb gespeeld, moet ik zeggen dat hij optisch nog steeds tip-top was, een prachtig helder, scherp beeld, en relaxed kijken ook. Dit ding heeft heel wat afgezien onder alle denkbare omstandigheden, want ik ben vaak onderweg met mijn vriend en hij houdt van zeetrek kijken, als er iets is dat de betrouwbaarheid van je kijker test, is het wel zeetrek in een straffe noordwestenwind. De scherpstelling gaat wat stroef, door het opgezamelde zand, maar een servicebeurt zou dat verhelpen en daarmee kan de kijker zo nog tientallen jaren mee. Optisch mankeert er niets aan. Nu begrijp ik ook dat de Engelsen het hebben over 'built like a tank' als ze de Trinovid bedoelen. De robuustheid is bijna spreekwoordelijk geworden.

De Trinovid BN-serie is iets later uitgebracht, en is optisch verbeterd t.o.v. de BA-serie. Als je een tweedehands Trinovid BN kunt scoren voor minder dan € 1000 is dat absoluut een aanrader.
Sommige Ultravid-bezitters verlangen nu al terug naar de Trinovid; zo sterk is de betrouwbaarheidsfactor gecombineerd met optische topklasse van de Trinnies.

Trinovid: een aanrader.

Swarovski EL 8,5x42/10x42:
Nu een aantal vogelaars de nieuwe Swarovisions aanschaffen, zul je vaker tweedehands oude EL's kunnen vinden. De oude modellen zijn optisch en mechanisch nog steeds top, hoewel ik ook verhalen heb gelezen over gebruikers dat de oude SLC-serie robuuster is (qua vallen +stoten). Daar kan ik verder niets over meedelen, omdat ik zelf nooit het oude EL-model heb gehad. De Swarovisions zijn optisch wel beter, volgens een flink aantal Swaro-fanaten. Een tweedehands EL is toch niet te versmaden, als die voor jouw budget beschikbaar is, vanwege de uitnemende service van Swarovski, die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Hoewel de 'rest' ook wel beter zijn best is gaan doen, qua service, omdat ze wel moeten...

Swarovski EL 8,5x42/10x42 is tweedehands ook zeker een aanrader.

Swarovski 10x42/10x50 WB:
Een andere vogelmaat van mij gebruikt al tientallen jaren zijn Swarovski 10x42 SLC; optisch fantastisch, mechanisch zeer betrouwbaar, tweedehands een aanrader, ook weer met Swarovski-service achter de hand. Ligt qua robuustheid denk ik op één lijn met de Trinovids van Leica. Een kijker waarmee je spijkers in de muur kunt hameren.
De 10x50 is erg zwaar, die zou ik niet kopen tweedehands, is iets van 1150 gram.
Optisch wel fantastisch, maar het gewicht is toch echt een bezwaar, in de praktijk.

Zeiss:
Hierover heb ik gemengde gevoelens; ook al omdat ik zelf twee jaar de 7x42 FL heb gehad. De Victory FL-serie is optisch fantastisch, misschien nog wel beter dan de andere A-merken, maar....
Qua betrouwbaarheid over de behuizing komen er wel heel veel klachten, zoals ik lees op birdforum, en zelf ook heb ervaren. Even een opsomming: de rubberen jas laat los, complete rubbers rond de objectieven komen er spontaan afvallen. De dopjes aan de voorkant en achterkant van het scharnier vallen er spontaan af (dit is meer dan eens gemeld op birdforum. Ook bij de kijker die ik zelf had, en na twee jaar doorverkocht heb aan mijn vogelmaat, is nu het afdekdopje van de scherpstelknop verdwenen), de dioptie-instelknop onder het scherpstelwiel blijft niet zitten, maar verschuift zonder dat je het merkt, als je de kijkerhelften in-en uitscharniert, de uitdraaibare oogschelp die bij mij na twee maanden kapot was, en na een val van een meter, de deuk in het metaal rond de objectieven.
Mijn ervaring met de Victory FL is, dat de optiek heel erg mooi is, maar helaas verpakt in een krakkemikkige behuizing. Reken erop, dat je service nodig gaat hebben, als je er één tweedehands gaat aanschaffen.

De Zeiss Conquest-serie is minder dan de Victory. Zowel optisch als mechanisch.
Ik heb Conquest-modellen uitgeprobeerd in de winkel, die zó, nieuw uit de doos kwamen, en waarbij ik het scherpstelwiel zelfs met twee handen niet gedraaid kreeg!
Volkomen vastgevroren!
Andere modellen hebben dan weer wel een soepele scherpstelling, dus het komt neer op persoonlijk uitproberen van een specifieke kijker. Nooit ongezien kopen -nieuw of tweedehands- deze Conquests. Gezien de twijfelachtige kwaliteit die de Conqest-modellen mechanisch laten zien, een afrader. Maar optisch zijn ze ook al ondergeschikt aan de eveneens twijfelachtige Victory FL's.

Ik ben zelf overigens - ondanks dit harde oordeel - geen Zeiss-hater, want ik heb vorig jaar op Texel een tweedehands Zeiss Dialyt 10x40 BT* aangeschaft voor € 495,-, nu 26 jaar oud (!), die ik dagelijks met heel veel plezier gebruik. Ik gebruikte de gestabiliseerde Canon 10x30 IS al anderhalf jaar, toen ik deze Zeiss kocht. Nu gebruik ik alleen nog de Zeiss, zo goed is die nog, hoewel 26 jaar oud.
Robuust gebouwd ook, je voelt het als je hem in je handen hebt. Ik had al lang een Swarovision willen kopen, maar ik heb het idee dat die Zeiss me nog jaren plezier gaat geven. Tweedehands is nog helemaal niet zo gek...

Nikon:
Monarch: niet doen.
Bij kamera-express.nl is voor € 863,- de Nikon 8x42 L XL/HG nieuw te krijgen, en voor € 889,- de HG 10x42, beide de topklasse van Nikon, en veel beter en robuuster dan de Monarch. Kunnen zó mee met de 3 A-merken uit Europa, blijkt uit alles wat ik lees aan reviews. De oude Nikon Venturer HG 8x42/10x42 , de voorloper van de
L XL's is denk ik zelf nog beter, hoewel zwaarder. Maar er zit nog loodhoudend glas in, en dat zie je, want optisch is het fenomenaal qua scherpte en contrast. Zelfs vergeleken met de huidige top A-merken kunnen de oude Venturers comfortabel mee. Het zal wel lastig worden om ze tweedehands te vinden.


Deze hele opsomming zal wel enige verwarring zaaien, maar qua betrouwbaarheid van de kijker heb ik geprobeerd om enige nuance te geven.
Tweedehands is zeker een goede optie om een A-merk te verwerven, denk ik.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

Sander Haak

#3
Norman en Ronald enorm bedankt voor de zeer uitgebreide reacties! Met name de Trinovid en SLC lijken mij qua prijs/kwaliteit een goede koop en haalbaar binnen het budget. Hopelijk gaat de prijs van de EL ook nog wat zakken het komende jaar. Ik zag nu al een fotozaak die gebruikte exemplaren voor €1250 op voorraad had, dat komt al in de buurt.

Mijn Bushnell is er niet een van de duurste prijsklasse. Hij geeft mooi helder beeld maar vertoont wel behoorlijk wat kleurranden en randvertekening. Op zich niet vreemd voor €180 (gevalletje lage dollarkoers). Hij is twee keer hard op de grond gevallen door een defect aan de nekband. Eerst brak een plastic gespje af en recentelijk kwam zelfs de hele aanhechting uit de verrekijker zetten... Optisch heeft hij daar niet merkbaar onder geleden maar het moet ook niet vaker gaan gebeuren. Ik moet nog even uitzoeken hoe het met de garantie zit maar ik heb ook niet echt zin om hem een maand of langer kwijt te zijn. Hij kan (dankzij een mooie tapeconstructie) best nog een tijd mee maar ik kijk wel uit naar een echt betrouwbare kijker.

Andere meningen en suggesties zijn uiteraard van harte welkom!
Groet, Sander Haak (Woerden)

KorHaan

Hoi Sander,

Wat een pech met de nekband, ik weet wat je bedoelt.
Zelf koop ik dan een tweede nekband waarvan ik de plastic gespjes afhaal en toevoeg aan de eerste nekband. De banden zijn lang genoeg om twee gespjes aan elke kant te zetten, vier in totaal dus. Heb je altijd een extra zekering. Je kunt de gespjes ook los kopen bij een outdoorzaak (Bever Zwerfsport).
Dat andere probleem, daar is niet veel aan te doen; als de hele aanhechting loskomt is het een gevalletje garantie en opsturen, of zelf knutselen. Ik heb wel eens van twee paar schoenveters een mooi tuigje gefabriceerd waarin de kijker hing, een kwestie van links en rechts om de objectieven heen, en bij de oculairs aansnoeren, knoop erin, en dat gaat nog jaren mee zo.

Wel goed dat je kijker optisch niet meteen onbruikbaar is geworden, gelukkig.

Vriendelijke groet,

Ronald

Rick_Karsenbarg

Ik had overigens ook problemen met die plastic gespjes. Er zat al een tweede setje bij toen ik hem kocht. Deze schuren echter vrij snel kapot in de metalen aanhechting in de verrekijker zelf. Toen ik dit probleem mailde naar fotokonijnenberg kreeg ik gelukkig nog weer een nieuw setje opgestuurd. Deze heb ik nu met secondenlijm vastgezet in de verrekijker waardoor ze niet meer kunnen schuren en heb sindsdien geen last meer van het probleem.
mvg,

RickWat voor de rups het eind van zijn leven is, is voor de wijze een vlinder

Sander Haak

#6
Op mijn model, Excursion 10x42, zit geen beugel maar een soort busje waar je de nekband eenvoudig inklikt. Dat klinkt leuk maar is vrij waardeloos uitgevoerd. Zowel het busje als het aanhechtingspunt op de nekband zijn van plastic en slijten als een gek. Wat ik niet had verwacht is dat het slijtingsproces ingehaald zou worden door het losraken van het hele busje. Dat busje houd ik nu op zijn plaats met ducktape, hetgeen ik wel als redelijk materiaal beschouw.

Overigens heb ik recent iemand gesproken die zijn verrekijker in één hand droeg. Het was het vorige model Bushnell Trophy die wel een beugeltje hád...

Tot zover het hoofdstukje Bushnell wat mij betreft  ;) .
Groet, Sander Haak (Woerden)

zwarteleeuwerik

Citaat van: Norman op maart 29, 2011, 15:05:22 PM
Weet je wat jij zou moeten doen? Een porro kopen!!  ;D 

Optisch ontlopen de door jou genoemde kijkers elkaar nauwelijks.

Leica valt voor mij af vanwege de service van Leica,

leica is sterk verbeterd op gebied van service !
Erik vb.

Norman

Verbeterd inderdaad, maar nog ver van het niveau van Swarovski.
Vrienden van me hebben 2 Leica's voor Service aangeboden. Het is dat ze ook vogelreizen leiden, anders hadden ze een rekening gekregen en geen leenkijker. En het duurde lang, onvoorstelbaar. En waar je bij Swarovski een vrijwel nieuwe kijker krijgt, was bij Leica slechts het mankement verholpen en dan nog niet eens goed. Binnen een paar dagen was de klacht weer terug.

zwarteleeuwerik

Citaat van: Norman op maart 30, 2011, 21:23:47 PM
Verbeterd inderdaad, maar nog ver van het niveau van Swarovski.
Vrienden van me hebben 2 Leica's voor Service aangeboden. Het is dat ze ook vogelreizen leiden, anders hadden ze een rekening gekregen en geen leenkijker. En het duurde lang, onvoorstelbaar. En waar je bij Swarovski een vrijwel nieuwe kijker krijgt, was bij Leica slechts het mankement verholpen en dan nog niet eens goed. Binnen een paar dagen was de klacht weer terug.

er zijn positieve verhalen en negatieve , en dat zal wel bij alle fabrikanten zijn !!
Een vriend van mij had zijn leica laten vallen  uit zijn rugzak en dat werd zonder probleem opgelost door een nieuwe !
Erik vb.

frankhaan

hoi sander.
Ik geef echt de voorkeur aan een goede 2ehandse A kijker dan een nieuwe B kijker. Ik had mezelf bijna een bushnell natureview gekocht maar ben na aanraden van de verkoper toch gegaan voor een 2ehands swift audobon 8,5X44. Het is wel een porro overigens hetgeen ik prettiger in de hand vind liggen. Het verschil na testen was enorm, zeer breed bliksveld van 144 meter waardoor je echt rust krijgt en oog voor detail ondanks de 8,5 keer vergroting. De swift heeft ook een goede lichtsterkte van 26,7en heeft een heerlijke weergave van kleuren. Al met al een goed kijkertje die je nu voor 400 euro nieuw kunt krijgen, de ED versie is 100 euro duurder. Als je perse een dakkant wilt dan kun je ook nog eens gaan kijken naar de Binolyt buzzard. Ik heb trouwens weken onderzoek gedaan voordat ik me een kijker kocht, bushnell is mij tegen gevallen, heb wel 5 verschillende series ervan getest. Er was maar 1 bij die wel mijn hart sneller deed kloppen maar die vind je bijna nergens in winkels of op internet, namelijk de bushnell infinity, misschien nog een tip voor je..

Sander Haak

#11
Bedankt voor alle tips. Inmiddels ben ik ruim binnen het budget de trotse eigenaar van een Swaro SLC 10x42 WB. Het betreft een exemplaar uit het laatste productiejaar van het onderstaande model. Een erg fijne verrekijker en zeker een verbetering ten opzichte van mijn Bushnell. Na 3 maanden kom ik tot de volgende plus- en minpunten:

Goed:
- Heerlijk scherp beeld. Ik heb veel getest op kleine lettertjes op boeken en verpakkingen, waarbij ik met de SLC veel meer kon lezen dan met de Bushnell.
- Nauwelijks kleurranden
- Oerdegelijk. Alle vaste en bewegende onderdelen voelen zeer solide. Na 7 jaar geen enkel mechanisch gebruiksspoortje.

Minder:
- In vergelijking met nieuwe topkijkers komt het beeld wat gelig over
- Vrij zwaar
- Minimale scherpstelafstand is vrij groot

Al met al precies de verrekijker waar ik naar op zoek was.

http://www.knivesandtools.nl/productimages/planetoutdoor/large/small-sw-slc-10x42-gr.gif
Groet, Sander Haak (Woerden)

zwarteleeuwerik

Citaat van: Sander Haak op juli 02, 2011, 13:52:25 PM
Bedankt voor alle tips. Inmiddels ben ik ruim binnen het budget de trotse eigenaar van een Swaro SLC 10x42 WB. Het betreft een exemplaar uit het laatste productiejaar van het onderstaande model.  Na 7 jaar geen enkel mechanisch gebruiksspoortje.http://www.knivesandtools.nl/productimages/planetoutdoor/large/small-sw-slc-10x42-gr.gif


felicitaties met de slc , de foto klopt met de slc van ongeveer 7 jaar geleden maar het laatste productie jaar van dit type was zeker rond  eind 2009 !! Nadien is de opvolger gekomen namelijk de slc 10x42 HD.
Erik vb.

Sander Haak

Ik dacht dat het onderstaande model helemaal nieuw was. Zijn er geen technische verschillen met de uitvoering van vóór 2005?

http://www.eurooptic.com/images/products/LargeProducts/Swarovski-SLC-10x42-WB-Binocular.jpg

Groet, Sander Haak (Woerden)

zwarteleeuwerik

#14
Citaat van: Sander Haak op juli 02, 2011, 16:08:37 PM
Ik dacht dat het onderstaande model helemaal nieuw was. Zijn er geen technische verschillen met de uitvoering van vóór 2005?

http://www.eurooptic.com/images/products/LargeProducts/Swarovski-SLC-10x42-WB-Binocular.jpg

de kijker op deze foto is de laatste uitvoering van de slc 10x42 WB , nadien is de huidige slc 10x42 HD gekomen, de verschillen sinds 2005 tot 2009 zijn verschillende coatingen die er bij zijn gekomen , namelijk swarodur coating op de prisma's , swarotop coating, swarobright fasecoating en easy to clean coating (ondermeer op de nieuwe buitenbekleding) .
Maar ik zou eens proberen om de kijker eens naar swarovski op te sturen voor een update, bij een vriend van mij (zelde type als jouw kijker) hadden ze oa.de buiten mantel vernieuwd en volledig gereinigd vanbinnen allemaal gratis !!!
Ook is het best om de kijker te registreren op de swarovski site. 

De huidige slc 10x42 HD (vanaf 2010)  heeft dit alles ook maar is volledig nieuw opgebouwd technisch en mechanisch toz van de vorige slc en  is met HD lensen uitgerust en korste instelafstand is verbeterd en eye relief.  zie ; http://www.verrekijkeraanbod.nl/product_detail/4644/969/swarovski-slc-10x42-w-b-hd.html

Maar je hebt een fantasctische kijker gekocht ( tijdloos ), is 1000 keer beter dan een B merk , geloof mij .
Erik vb.

KorHaan

Daar sluit ik mij helemaal bij aan, prima kijker die SLC 10x42.
Gefeliciteerd, Sander.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

BramtK

Citaat van: KorHaan op maart 29, 2011, 21:05:33 PM
Zeiss:
Hierover heb ik gemengde gevoelens; ook al omdat ik zelf twee jaar de 7x42 FL heb gehad. De Victory FL-serie is optisch fantastisch, misschien nog wel beter dan de andere A-merken, maar....
Qua betrouwbaarheid over de behuizing komen er wel heel veel klachten, zoals ik lees op birdforum, en zelf ook heb ervaren. Even een opsomming: de rubberen jas laat los, complete rubbers rond de objectieven komen er spontaan afvallen. De dopjes aan de voorkant en achterkant van het scharnier vallen er spontaan af (dit is meer dan eens gemeld op birdforum. Ook bij de kijker die ik zelf had, en na twee jaar doorverkocht heb aan mijn vogelmaat, is nu het afdekdopje van de scherpstelknop verdwenen), de dioptie-instelknop onder het scherpstelwiel blijft niet zitten, maar verschuift zonder dat je het merkt, als je de kijkerhelften in-en uitscharniert, de uitdraaibare oogschelp die bij mij na twee maanden kapot was, en na een val van een meter, de deuk in het metaal rond de objectieven.
Mijn ervaring met de Victory FL is, dat de optiek heel erg mooi is, maar helaas verpakt in een krakkemikkige behuizing. Reken erop, dat je service nodig gaat hebben, als je er één tweedehands gaat aanschaffen.

He, dat is gek. Ik heb sinds een jaar of zes een Zeiss Victory FL 10x42 en heb nog nergens gelezen of iets gemerkt aan de kijker van technische defecten...!? Ik hoop van harte dat dat zo blijft. Overigens een uitstekende kijker. 
Groeten,

Bram ter Keurs

Norman

Citaat van: BramtK op juli 03, 2011, 18:44:30 PM
He, dat is gek. Ik heb sinds een jaar of zes een Zeiss Victory FL 10x42 en heb nog nergens gelezen of iets gemerkt aan de kijker van technische defecten...!? Ik hoop van harte dat dat zo blijft. Overigens een uitstekende kijker.

Het is de schuld van de expliciete Swarovski-lobby!!  ;) ;D :duim: :angel:   

BramtK

Niet ondenkbaar, inderdaad. Die is ook hier weer aan de gang. ;)

Wat daar ook van zij, om te voorkomen dat dit soort topics prietpraatjes worden (van mensen die alleen maar Swarovski in huis hebben), is het nodig aan te geven wat de bron is waarop een uitspraak is gebaseerd.
Groeten,

Bram ter Keurs

KorHaan

Ik wil best de bron geven voor wat betreft die uitspraken, Bram, het Zeiss Binocular subforum op www.birdforum.net. Ik heb in mijn advies aan Sander netjes opgesomd wat er ook al voorbijkwam op birdforum. Plus eigen ellende, natuurlijk. Anderen op Birdforum, die ook een Zeiss FL hebben, hebben nooit last gehad. Misschien ben ik wat bevooroordeeld. Maar zoals ik al zei, is de optische kwaliteit van de FL's fantastisch.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

PS: ik bezit op dit moment geen enkele topkijker, slechts de bescheiden Pentax Papilio 6,5x21 reverse porro die mij heel goed bevalt. Wel heb ik in het verleden dus Leica, Swarovski en Zeiss gehad.

BramtK

Ha Ronald, op basis van je eerste post verwachtte ik op Birdforum een topic te vinden waarin in elke post zich een nieuwe klager meldt. Dat heb ik niet gevonden. Misschien lees ik die posts niet goed of heb ik het juiste topic niet gevonden!? Op basis van jouw post vrees ik nu min of meer dat mijn Zeiss binnenkort spontaan desintegreerd, als stof verwaaid in de wind en ik dan toch aan dat andere merk moet... ;)
Groeten,

Bram ter Keurs

zwarteleeuwerik

Citaat van: KorHaan op juli 03, 2011, 23:32:23 PM
Ik wil best de bron geven voor wat betreft die uitspraken, Bram, het Zeiss Binocular subforum op www.birdforum.net. Ik heb in mijn advies aan Sander netjes opgesomd wat er ook al voorbijkwam op birdforum. Plus eigen ellende, natuurlijk. Anderen op Birdforum, die ook een Zeiss FL hebben, hebben nooit last gehad. Misschien ben ik wat bevooroordeeld. Maar zoals ik al zei, is de optische kwaliteit van de FL's fantastisch.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

PS: ik bezit op dit moment geen enkele topkijker, slechts de bescheiden Pentax Papilio 6,5x21 reverse porro die mij heel goed bevalt. Wel heb ik in het verleden dus Leica, Swarovski en Zeiss gehad.

zeiss en leica en swarovski zijn de topmerken en zijn alle goede verrekijkers, kwa service staat zeiss duidekijk  laatste , leica daarachter en swarovki het beste.
Erik vb.

KorHaan

Citaat van: BramtK op juli 04, 2011, 11:51:05 AM
Ha Ronald, op basis van je eerste post verwachtte ik op Birdforum een topic te vinden waarin in elke post zich een nieuwe klager meldt. Dat heb ik niet gevonden. Misschien lees ik die posts niet goed of heb ik het juiste topic niet gevonden!? Op basis van jouw post vrees ik nu min of meer dat mijn Zeiss binnenkort spontaan desintegreerd, als stof verwaaid in de wind en ik dan toch aan dat andere merk moet... ;)

Bram,

Ik heb zelf de 7x42 FL gehad en die na 20 maanden verkocht. De mijne had een probleem met een slippende dioptrie-ring onder het scherpstelwiel, maar  het overgrote deel van de FL-bezitters heeft nooit ergens last van, en kennelijk mag jij je ook tot die grote groep rekenen.
Ik vond het dus niet kunnen, dat er geen klikstops op de dioptrie-ring zitten dan enkel op de "0" om de gekozen instelling te kunnen vastzetten. Ik merkte dat 2 van de 5 keer als ik de twee kijkerhelften in- en uitscharnierde, de dioptrie-instelling was gaan wandelen. Het overgrote deel van de bezitters schijnt hier helemaal geen last van te hebben. Ik heb de FL verkocht voor een vriendenprijsje aan een vogelmaat, die de dioptriestand op "0" heeft staan zodat er geen enkel probleem is wat hem betreft.
Hier is wat leesvoer op birdforum:

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=85843

2 pagina's.

Ik wil erbij zeggen dat ik verder absoluut geen bezwaren heb tegen welke topkijker dan ook, en ook absoluut  niet in het bijzonder tegen Zeiss. Wel vind ik het een aardig gebaar dat een testpersoon van de nieuwe Nikon EDG - serie de EDG een meter of dertig over het gras gooide om eens te zien hoe goed dat ding tegen vallen en stoten bestand was. Geen centje pijn, geen schade, collimatie 100% in orde. Die man had dat natuurlijk niet hóeven te doen, maar ik houd wel van dit soort praktijktesten. Ik ben ervan overtuigd, dat ook Zeiss-, Leica- en Swarovski-kijkers wel tegen dit soort geweld bestand zijn, hoor.
Ik zal eens zien of ik die test van de Nikon EDG ergens kan vinden op het Nikon subforum.

Vriendelijke groet,

Ronald

KorHaan

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. De nieuwe CL Companion is nog nergens getest, geloof ik.
Wel staat dit op birdforum:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=204534

Post 4 is van iemand die de twee heeft kunnen vergelijken; beide hebben in ieder geval geen ED of HD glas.
Verder kan ik er geen zinnig woord over zeggen, ben ik bang.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

BramtK

Citaat van: KorHaan op juli 04, 2011, 16:39:12 PM
Citaat van: BramtK op juli 04, 2011, 11:51:05 AM
Ha Ronald, op basis van je eerste post verwachtte ik op Birdforum een topic te vinden waarin in elke post zich een nieuwe klager meldt. Dat heb ik niet gevonden. Misschien lees ik die posts niet goed of heb ik het juiste topic niet gevonden!? Op basis van jouw post vrees ik nu min of meer dat mijn Zeiss binnenkort spontaan desintegreerd, als stof verwaaid in de wind en ik dan toch aan dat andere merk moet... ;)

Bram,

Ik heb zelf de 7x42 FL gehad en die na 20 maanden verkocht. De mijne had een probleem met een slippende dioptrie-ring onder het scherpstelwiel, maar  het overgrote deel van de FL-bezitters heeft nooit ergens last van, en kennelijk mag jij je ook tot die grote groep rekenen.
Ik vond het dus niet kunnen, dat er geen klikstops op de dioptrie-ring zitten dan enkel op de "0" om de gekozen instelling te kunnen vastzetten. Ik merkte dat 2 van de 5 keer als ik de twee kijkerhelften in- en uitscharnierde, de dioptrie-instelling was gaan wandelen. Het overgrote deel van de bezitters schijnt hier helemaal geen last van te hebben. Ik heb de FL verkocht voor een vriendenprijsje aan een vogelmaat, die de dioptriestand op "0" heeft staan zodat er geen enkel probleem is wat hem betreft.
Hier is wat leesvoer op birdforum:

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=85843

2 pagina's.

Ik wil erbij zeggen dat ik verder absoluut geen bezwaren heb tegen welke topkijker dan ook, en ook absoluut  niet in het bijzonder tegen Zeiss. Wel vind ik het een aardig gebaar dat een testpersoon van de nieuwe Nikon EDG - serie de EDG een meter of dertig over het gras gooide om eens te zien hoe goed dat ding tegen vallen en stoten bestand was. Geen centje pijn, geen schade, collimatie 100% in orde. Die man had dat natuurlijk niet hóeven te doen, maar ik houd wel van dit soort praktijktesten. Ik ben ervan overtuigd, dat ook Zeiss-, Leica- en Swarovski-kijkers wel tegen dit soort geweld bestand zijn, hoor.
Ik zal eens zien of ik die test van de Nikon EDG ergens kan vinden op het Nikon subforum.

Vriendelijke groet,

Ronald

Ha Ronald,

Aha, dat is al een iets genuanceerder beeld. Ben nu iets minder bang voor het eerder beschreven doembeeld. De dioptrie staat bij mij altijd op 0 maar het beschreven probleem is inderdaad storend.

Bram
Groeten,

Bram ter Keurs

M. Hoogteijling

#25
Beste allen,

Volgens mij is de Swaro Companion de opvolger van de Traveller, die in allerlei kleuren leverbaar was maar en de paars/roze vrsie heet ook nog Traveler. Ik vermoed dat hij beter is dan de Zeiss Conquest want dat vind ik niet veel bijzonders, vraagprijzen komen wel overeen.

Ben zelf een gelukkige bezitter van een Zeiss Victory FL 10x42 (ca 3 jaar) maar moest toch echt even slikken toen ik door de nieuwe EL van Swaro keek. Gelukkig geef ik mn geld uit aan een vogelvakantie maar man o man: Swaro lobbyt echt niet alleen zelf: de superservice en echte verbeteringen bij de EL zijn domweg goed en lobbyen de zeer tevreden klanten uit zichzelf. Overigens vind ik de telescopen er minder uitspringen (heb zelf ook een KOWA 883).

Dan nog een puntje: Ik zou zelf de beste " net niet top" -klasse eerder overwegen dan een 10 jaar oude 2e hands. Een Bushnell Legend Ultra HD is nog steeds goedkoper en erg goed. Ook de nieuwste Nikon Monarch (beide nieuw < E500) schijnt uitstekend te zijn en anders een nieuwe Nikon HGL of Pentax (< E900), en met jaren garantie. De redenatie erachter is dat als je vogelen eenmaal echt leuk vindt je toch wel, ongemerkt doorspaart voor de ultieme kijker, ongeacht wat je nu hebt. Koop je eenmaal een topper dan is het verschil met de eerstvolgende generatie zeer overzichtelijk en doe je dus automatisch 10-15 jaar met je kijker eer je verschil merkt. Tot die tijd kosteeen goede tweehands toppr toch echt rond de E 800-1200. Oude Zeiss BGAT 10x40*'s zie ik nog steeds voor E 600 worden aangeboden en dan zijn ze bijna 20 jaar oud.

Vergeet ook de KOWA XD of Genesis kijkers niet uit maar deze alternatieven worden weer zelden 2e hands aangeboden.

gr
Marijn
Met vriendelijke groet
Marijn Hoogteijling

Norman

Was je nu maar klaar met 1 kijker.  :'(
Nu ik recent regelmatig de voyeur uithang bij een Dassenburcht groeit de behoefte, naar een nog lichtsterkere kijker.
De gedachten gaan uit naar een 8x56 (evt. 8x50). Leica is te duur, Zeiss eigenlijk ook. Dat oostenrijkse merk is met zijn SLC 8x56 momenteel in de aanbieding, maar bijna € 1.400,00 nog steeds een klap geld. Dus kijken naar een subtop.

De gedachten gaan nu uit naar de Docter Nobilem 8x56. Eigenlijk een A-merk, de kijker is nl. een Zeiss ontwerp en word in de oude Zeis fabriek in Jena gemaaky. Prijs nog geen 750 euro én een porro. Dus ergonomisch voor mij prettig en meer lichtdoorlatend dan een Dakkant.

Het word weer een proces van veel kijken en nog meer kijken....

KorHaan

Citaat van: BramtK op juli 05, 2011, 15:14:49 PM
Citaat van: KorHaan op juli 04, 2011, 16:39:12 PM
Citaat van: BramtK op juli 04, 2011, 11:51:05 AM
Ha Ronald, op basis van je eerste post verwachtte ik op Birdforum een topic te vinden waarin in elke post zich een nieuwe klager meldt. Dat heb ik niet gevonden. Misschien lees ik die posts niet goed of heb ik het juiste topic niet gevonden!? Op basis van jouw post vrees ik nu min of meer dat mijn Zeiss binnenkort spontaan desintegreerd, als stof verwaaid in de wind en ik dan toch aan dat andere merk moet... ;)

Bram,

Ik heb zelf de 7x42 FL gehad en die na 20 maanden verkocht. De mijne had een probleem met een slippende dioptrie-ring onder het scherpstelwiel, maar  het overgrote deel van de FL-bezitters heeft nooit ergens last van, en kennelijk mag jij je ook tot die grote groep rekenen.
Ik vond het dus niet kunnen, dat er geen klikstops op de dioptrie-ring zitten dan enkel op de "0" om de gekozen instelling te kunnen vastzetten. Ik merkte dat 2 van de 5 keer als ik de twee kijkerhelften in- en uitscharnierde, de dioptrie-instelling was gaan wandelen. Het overgrote deel van de bezitters schijnt hier helemaal geen last van te hebben. Ik heb de FL verkocht voor een vriendenprijsje aan een vogelmaat, die de dioptriestand op "0" heeft staan zodat er geen enkel probleem is wat hem betreft.
Hier is wat leesvoer op birdforum:

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=85843

2 pagina's.

Ik wil erbij zeggen dat ik verder absoluut geen bezwaren heb tegen welke topkijker dan ook, en ook absoluut  niet in het bijzonder tegen Zeiss. Wel vind ik het een aardig gebaar dat een testpersoon van de nieuwe Nikon EDG - serie de EDG een meter of dertig over het gras gooide om eens te zien hoe goed dat ding tegen vallen en stoten bestand was. Geen centje pijn, geen schade, collimatie 100% in orde. Die man had dat natuurlijk niet hóeven te doen, maar ik houd wel van dit soort praktijktesten. Ik ben ervan overtuigd, dat ook Zeiss-, Leica- en Swarovski-kijkers wel tegen dit soort geweld bestand zijn, hoor.
Ik zal eens zien of ik die test van de Nikon EDG ergens kan vinden op het Nikon subforum.

Vriendelijke groet,

Ronald

Ha Ronald,

Aha, dat is al een iets genuanceerder beeld. Ben nu iets minder bang voor het eerder beschreven doembeeld. De dioptrie staat bij mij altijd op 0 maar het beschreven probleem is inderdaad storend.

Bram

Bram,
Maak je geen zorgen; ik heb ook een leuker ( of "leuker", ik bedoel : positiever ) bericht gevonden. Stel je voor: je laat je 8x32 FL op je autodak liggen en na een kilometer of vijftien, terwijl je 80 rijdt, valt-ie eraf en smakt op het asfalt. Je haalt hem op en op wat schaafwonden na mankeert er niks aan: even scrollen naar post 64:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=161257&page=3

Ik heb ooit eens bij iemand in een Landrover gezeten in Senegal, die zijn Zeiss 10x40BGAT* op de motorkap had laten liggen, achter het reservewiel. Hij miste na een paar kilometer zijn kijker, herinnerde zich waar die lag, maar hij was weg. Wij terug, daar lag de kijker midden op het asfalt. Ook niks mee aan de hand.
De behuizing van de FL's is van glas-fiber versterkt polymeer, een soort "ruimtevaartplastic", en zo'n incident is een onbedoelde test voor de integriteit van de kijker. Mooi om te zien, dat de FL wel degelijk een solide kijker is. Geniet van je 10x42 !

Vriendelijke groet,

Ronald

KorHaan

Citaat van: M. Hoogteijling op juli 05, 2011, 20:50:00 PM
Beste allen,

Volgens mij is de Swaro Companion de opvolger van de Traveller, die in allerlei kleuren leverbaar was maar en de paars/roze vrsie heet ook nog Traveler. Ik vermoed dat hij beter is dan de Zeiss Conquest want dat vind ik niet veel bijzonders, vraagprijzen komen wel overeen.

Ben zelf een gelukkige bezitter van een Zeiss Victory FL 10x42 (ca 3 jaar) maar moest toch echt even slikken toen ik door de nieuwe EL van Swaro keek. Gelukkig geef ik mn geld uit aan een vogelvakantie maar man o man: Swaro lobbyt echt niet alleen zelf: de superservice en echte verbeteringen bij de EL zijn domweg goed en lobbyen de zeer tevreden klanten uit zichzelf. Overigens vind ik de telescopen er minder uitspringen (heb zelf ook een KOWA 883).

Dan nog een puntje: Ik zou zelf de beste " net niet top" -klasse eerder overwegen dan een 10 jaar oude 2e hands. Een Bushnell Legend Ultra HD is nog steeds goedkoper en erg goed. Ook de nieuwste Nikon Monarch (beide nieuw < E500) schijnt uitstekend te zijn en anders een nieuwe Nikon HGL of Pentax (< E900), en met jaren garantie. De redenatie erachter is dat als je vogelen eenmaal echt leuk vindt je toch wel, ongemerkt doorspaart voor de ultieme kijker, ongeacht wat je nu hebt. Koop je eenmaal een topper dan is het verschil met de eerstvolgende generatie zeer overzichtelijk en doe je dus automatisch 10-15 jaar met je kijker eer je verschil merkt. Tot die tijd kosteeen goede tweehands toppr toch echt rond de E 800-1200. Oude Zeiss BGAT 10x40*'s zie ik nog steeds voor E 600 worden aangeboden en dan zijn ze bijna 20 jaar oud.

Vergeet ook de KOWA XD of Genesis kijkers niet uit maar deze alternatieven worden weer zelden 2e hands aangeboden.

gr
Marijn

Ha Marijn,

De Swarovski Traveller is een EL die in andere kleurtjes is uitgevoerd. Optisch beter dan de CL Companion.
Het wachten is op een Swarovision 32 mm EL serie, dat zal dan de opvolger van de EL 32 serie worden. Niemand verwacht dat in de nabije toekomst, nu Swarovski net een 50mm Swarovision serie heeft uitgebracht.
Ik hoor allerlei enorm goede dingen over de Swarovisions. Ik heb vermeden erdoor te kijken en ben dat ook niet van plan, want ik ken mezelf goed genoeg om te weten wat ik dan voor onverantwoorde aankoop ga doen ;-)

De Nikon HGL is nog steeds een topkijker, die nieuw tevens een stuk goedkoper is dan de overige topmerken.
Ik ben het eens met je strategie voor aankoop van een kijker; een heel goede subtopper kun je lang gebruiken voordat je wilt upgraden naar een topkijker. Maar sommige oudere generatie topmerken zijn toch nog steeds zeer de moeite waard, vooropgesteld dat ze fase-gecoat zijn zoals de Leica BN en de Zeiss BGAT*P* van na 1989. Die laatste is dan weer niet waterdicht. De Zeiss ClassiC 8x56 BGAT*P* wordt nu nog steeds gemaakt, met de laatste coatings, en kost zo'n 1400 euri's nieuw. Ik zie hem weleens tweedehands langskomen, maar dan gaat het altijd om bijna antieke dingen. dan kun je beter een nieuwe subtopper hebben, inderdaad.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

KorHaan

Citaat van: Norman op juli 05, 2011, 21:30:32 PM
Was je nu maar klaar met 1 kijker.  :'(
Nu ik recent regelmatig de voyeur uithang bij een Dassenburcht groeit de behoefte, naar een nog lichtsterkere kijker.
De gedachten gaan uit naar een 8x56 (evt. 8x50). Leica is te duur, Zeiss eigenlijk ook. Dat oostenrijkse merk is met zijn SLC 8x56 momenteel in de aanbieding, maar bijna € 1.400,00 nog steeds een klap geld. Dus kijken naar een subtop.

De gedachten gaan nu uit naar de Docter Nobilem 8x56. Eigenlijk een A-merk, de kijker is nl. een Zeiss ontwerp en word in de oude Zeis fabriek in Jena gemaaky. Prijs nog geen 750 euro én een porro. Dus ergonomisch voor mij prettig en meer lichtdoorlatend dan een Dakkant.

Het word weer een proces van veel kijken en nog meer kijken....

Ha Norman,
Qua helderheid in weinig licht zul je denk ik niets beters vinden dan de Docter Nobilem 8x56. De Zeiss FL 8x56 misschien, door zijn betere coatings, maar deze is erg duur. Heb je een 9x63 of een 10x50 porro overwogen? Ik weet niet of Vixen de 9x63 porro nog steeds maakt, en of Ganymedes in Amstelveen die nog steeds kan bestellen, of misschien zelfs op voorraad heeft, maar het grotere schemergetal van een 9x63 t.o.v. een 8x56 geeft meer detail in het donker bij dezelfde helderheid. De Vixen 9x63 weegt ook bijna een pond minder dan de Docter Nobilem 8x56, één tegenover anderhalve kilo. Qua prijs zullen Vixen en Docter elkaar niet veel ontlopen.
Anders moet je een infrarood-nachtkijker gaan overwegen, om nog meer te kunnen zien. Ook niet goedkoop, maar een stuk beter dan een gewone porrokijker in het donker.

Vriendelijke groet,

Ronald