Mijnspinnen uitsluiptijd!

Gestart door jvogels, maart 16, 2011, 23:02:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

jvogels

Henk Soepenberg en ikzelf hebben al weer de eerste jonge mijnspinnetjes gevonden. Als je nu eens een woonbuis van een vrouwtje wilt zien, is dit je kans; de plek waar mijnspinnetjes uitsluipen is namelijk veel makkelijker waarneembaar dan zoeken naar goed gecamoufleerde woonbuisjes. En die wandelende mannetjes.... Zitten vast in de buurt van de "kolonie", maar kunnen natuurlijk een eind op sjouw gaan.

Uitsluipende spinnetjes maken spinselflarden, waar ze overheen lopen (wellicht voor ballooning? geen idee echter of ze aan ballooning doen).
in heidegebieden ziet dat er vaak opvallend uit, beetje blauwig, meen ik me te herinneren.

Zo ziet het er uit:



Zie ook dit topic:

http://waarneming.nl/waarneming/view/47135131

Opletten dus.

Henk Soepenberg

Citeer(wellicht voor ballooning? geen idee echter of ze aan ballooning doen)

Jürgen Peters (Insektenfotos.de) heeft het in ieder geval met eigen ogen gezien. :rolleyes:  http://insektenfotos.de/forum/thread.php?threadid=5967&hilight=atypus
Vriendelijke groeten,
Henk

frits_b

Bedankt voor de tip Joost! Vandaag heb ik goed opgelet en zag op een gegeven moment een jonge spar met eenzelfde 'web' eroverheen gespannen; helaas geen spin te zien.
Is het zo dat er in de buurt van zo'n spinsel een woonbuis moet liggen?
En zijn de jonkies in een dag weg, of heeft het nog zin om de komende dagen even te gaan kijken?
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

jvogels

Woonbuizen zijn zeker in de buurt, waarschijnlijk binnen een halve meter van de webjes. Goede kans dat ze direct er onder ligt. Maar ze zijn erg goed gecamoufleerd. Ze lijken vaak sprekend op heidestammetjes. Geen spinnen gezien: volgende keer beter?

frits_b

Ben vandaag even teruggegaan; geen buis kunnen vinden (maar ik had niet veel tijd) ; het spinsel spreidde zich uit van over een klein heideplantje tot het topje van een grove den die ernaast stond (zie foto). Al met al lijkt het sprekend op het spinsel van de genoemde waarneming (http://waarneming.nl/waarneming/view/47135131). Jammer dat de spinnetjes blijkbaar al zijn gevlogen...
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

jvogels

Gisteren was het erg nat, vandaag en morgen zijn prachtige dagen, en dus perfect voor die spinnetjes om dan tevoorschijn te komen.

jvogels

Vandaag weer raak, op het wekeromse zand ditmaal. Veel blauwig spinrag, maar uiteindelijk maar 1 mijnspinnetje waargenomen, woonbuizen onvindbaar.

frits_b

Gelukt!

Vandaag ging ik terug naar dezelfde plek waar ik een paar dagen geleden met spinsel bedekte dennetje zag. Het viel me op dat een naburig heideplantje ook met draden bedekt was, en ik zag zowaar een paar spinnetjes zitten! 't Blijven fascinerende spinnen...
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

jvogels

Enigmatisch is wellicht het juiste woord. De enige Mygalomorf/Orthognate spin in Nederland, mat belachelijk langlevende vrouwtjes, en dan zo goed als je hele leven in zo'n buisje zitten. Toch leuk dat het blijkbaar, met een beetje zoekbeeld, mogelijk is om gericht kolonies op te sporen adhv de spinsels. Piet tutelaers heeft volgens mij ook een soortgelijke oproep in de nieuwsbrief SPINED geplaatst, leuk dat het lijkt te werken.

jvogels

Citaat van: frits_b op maart 22, 2011, 21:07:39 PM
Gelukt!

Vandaag ging ik terug naar dezelfde plek waar ik een paar dagen geleden met spinsel bedekte dennetje zag. Het viel me op dat een naburig heideplantje ook met draden bedekt was, en ik zag zowaar een paar spinnetjes zitten! 't Blijven fascinerende spinnen...

... voer je ze ook nog in, of hou je deze voor jezelf?  ::)

Ik ben eigenlijk wel benieuwd geworden over de "zeldzaamheid" van deze soort. (was een van de redenen waarom ik dit topic gestart ben). Ik denk dat dit beest, als je goed zoekt, op de meeste heidevelden in Brabant, limburg en hoge Veluwe te vinden is. Interessanter is de verspreiding in overijssel en drenthe, daar lijkt ie vooralsnog zeldzaam te zijn danwel niet voor te komen. Kortom: een leuk projectje voor de spinnenwaarnemers.nl!

frits_b

Voor mezelf houden? 't Is gewoon luiheid hoor ;-)

Ze zijn inmiddels ingevoerd. Wat die verspreiding betreft, je zou toch verwachten dat ze op de hei in Drenthe ook zouden moeten voorkomen. Misschien iets om een keer een gezamenlijke excursie aan op te hangen? Lijkt mij erg leuk in elk geval.
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

jvogels

Citeerje zou toch verwachten dat ze op de hei in Drenthe ook zouden moeten voorkomen

In geen van mijn vangpotten op het Dwingelderveld (30 locaties) heb ik mijnspinnen gevonden. Op Strabrecht (eveneens 30 locaties) zaten ze op meerdere plekken (uiteraard geaggegreerd; daar zowel mannen en nymfen gevangen).

Dus... zeg nooit nooit, maar ik ben er nog niet zo zeker van dat ie ook in Drenthe zit.  Al is de nieuwe meest noordelijke plek op de  Lemelerberg al aardig in de richting.

jvogels

Ze zitten zelfs in mijn werk-middag wandelpark!

in de botanische tuin, waar ook een heideveldje is aangelegd, deze middag drie "nestjes" zien uitsluipen. Zie wrn: http://waarneming.nl/waarneming/view/53017752

frits_b

Volgens mij moet de soort naar 'vrij algemeen', ipv zeldzaam!
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

jvogels

Hangt er vanaf hoe je zeldzaam definieert. Voor heel nederland is de soort relatief zeldzaam, maar voor brabant en gelderland is ze vrij algemeen. voor Noordholland zou de status op "zeer zeldzaam"/niet voorkomend moeten staan, etc. Bovendien is het nog een beetje te voorbarig om die conclusie te trekken, eerst maar eens een paar jaar het hele voorjaar zoveel mogelijk locaties zien te vinden.

spinnenvrouw

Ik denk dat Drenthe, net als de duinen, heel lang te geïsoleerd is geweest om voor Atypus bereikbaar te zijn. Al die postglaciale veenmoerassen zijn onneembare barrières geweest, daar valt niet tegenop te balloonen.

We zouden dus moeten zoeken in zandgebieden naast de hoge stuwwallen waar Atypus van nature al zit. En kunnen ze ook leven op de zandbedden van het wegennet?
Jacomijn Prinsen

jvogels

Mee eens, maar er zijn in het verleden toch twee twee mogelijke "routes"geweest:

- omgeving zuidwolde: oostelijk en westelijk hiervan heeft veen gelegen, maar er was een droge Noord-Zuid verbinding alhier, in de vorm van een "overreden stuwwal".

- omgeving Oosterhesselen, Coevorden. Ook hier was het hoog en droog, en was ook in het verleden al een belangrijke verbindingsroute (vandaar de naam "coevorden".

Als je in drenthe het beest wilt gaan zoeken, zou ik als eerste daar gaan zoeken.




jvogels

Aangezien de maand maart al weer meer dan een week oud is, en het sinds deze week soms al aardig lente dreigt te worden, dacht ik: laat ik dit topic weer eens naar boven schuiven.

Weia

Leuk topic, had ik gemist. Utrecht werd niet genoemd, maar daar zag ik een keer van dat spinsel in minidennetjes. Ik had geen camera en geen leesbril bij mij dus kon ik niet zien wat er zat :-( Later teruggegaan, maar toen was alles weg. Omdat het minder dan 100 meter van een plek was waar ik er een keertje een zag lopen ( http://waarneming.nl/waarneming/view/1623997 ) zouden het best jonge atypusjes kunnen zijn geweest.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Weia

Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

jvogels

In de provincies gelderland en brabant is ze zeker niet zeldzaam.

maar ja; moeten we kraanvogels nog zeldzaam noemen? enzovoort...

jvogels

Vandaag was het een erg zonnige dag.  De Ullingse bergen in Noord-brabant afgespeurd, maar helaas geen geluk dit keer.

Henk Soepenberg

Je moet inderdaad wel een beetje geluk hebben ...  ;)     http://waarneming.nl/waarneming/view/63662704
Vriendelijke groeten,
Henk

johanb.

Kwam dit spinsel tegen in een gebied waar ook wel eens mijnspinnen zijn gezien.
Is dit een typisch mijnspinnen spinsel of kan het van vanalles zijn?
Groet,
      Johan

jvogels

#24
Dat lijkt er verdacht veel op.

Op die plekken moet je zoeken naar jonge spinnetjes die over de draden kruipen, of naar woonbuizen. Enkel het spinsel vind ik net te weinig om aanwezigheid met zekerheid te kunnen vaststellen.

edit: ik meen er overigens eentje te zien lopen, op de bovenste foto, links, midden op een dennennaald.

@ henk: gefeliciteerd met de eerste waarneming van dit jaar! de lente is begonnen, zullen we maar zeggen!

johanb.

Nee ,helaas.
Ik heb het boompje en de omgeving afgezocht en vond geen jonge mijnspinnetjes of buizen.
In een boompje wat verderop zat alleen een slanke kogelspin.
Groet,
      Johan

frits_b

#26
Ik heb vandaag even een rondje gelopen over de hei bij Oldebroek (Noord-Veluwe).

In eerste instantie lette ik vooral op de jonge dennetjes die overal tussen de hei groeien, maar uiteindelijk vond ik op twee onaanzienlijke heideplantjes twee spinsels, op ongeveer 15m afstand van elkaar.
Wat me opviel, was dat de hoogste draden zich op niet meer dan 40cm boven de grond bevonden. Ik heb nog gezocht naar buizen, maar niks gevonden.

Op elk van de spinsels vond ik ongeveer 6 spinnetjes. Foto's heb ik ook, maar gemaakt met een mobieltje dus de kwaliteit is niet al te best. Met een beetje goeie wil kan je rechtsboven (voor de blauwe rugzak) een spinnetje zien zitten.
Frits Broekhuis

welokee/spinnen

Jan vH

Leuk, ik zal er binnenkort ook op letten als ik weer op de Veluwe of Utrechtse Heuvelrug kom. Op jonge dennen in heidegebieden kun je trouwens ook een andere leuke soort tegenkomen: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=89712.msg608477.html#msg608477. Misschien ook de moeite waard om eens op te letten.
Jan van Harten
Validator Plantengallen

jvogels

Citaat van: frits_b op maart 15, 2012, 13:31:05 PM
Ik heb vandaag even een rondje gelopen over de hei bij Oldebroek (Noord-Veluwe).

In eerste instantie lette ik vooral op de jonge dennetjes die overal tussen de hei groeien, maar uiteindelijk vond ik op twee onaanzienlijke heideplantjes twee spinsels, op ongeveer 15m afstand van elkaar.
Wat me opviel, was dat de hoogste draden zich op niet meer dan 40cm boven de grond bevonden. Ik heb nog gezocht naar buizen, maar niks gevonden.

Op elk van de spinsels vond ik ongeveer 6 spinnetjes. Foto's heb ik ook, maar gemaakt met een mobieltje dus dat zal wel niet veel zijn (volgt later).

Ik zie de uitsluipdraden voornamelijk op heide. Ik gebruik het gewoonlijk om te checken waar een kolonie van deze dieren zit, en die zitten stiekem erg vaak gewoon midden in de heide. in het voorjaar valt de aanwezigheid dan op door de uitsluipdraden.

...maar een dennetje dat boven de heide uitsteekt, is uiteraard voor deze spinnetjes helemaal geweldig, en zal vast geprefereerd worden. 't is echter geen vereiste, eerder makkelijker zoeken voor de waarnemer.

Jan vH

Vandaag een deel van het Kootwijkse Veld en Kootwijkerzand afgezocht, zonder resultaat. Maar terwijl ik naar huis fiets zie ik langs de weg, midden tussen de bossen, spinsels op een dennetje. Een nieuwe soort voor de gemeente Barneveld!


http://waarneming.nl/waarneming/view/63897839
Jan van Harten
Validator Plantengallen