Juni 2009 Donkerbruine vlinder met ogen en veel gele vlekken

Gestart door mawings, februari 18, 2011, 21:29:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

mawings

Toen in juni 2009 naar naam gezocht, niet gevonden.
Nu toch hier aangemeld en hartstikke benieuwd of iemand mij een naam kan geven. De meidoorn zat vol met rupsen en deze vlinders waren zichtbaar. Mogelijk een dagvlinder maar de vleugels in rust bedekken toch de achtervleugels. Bont dikkopje, vrouwtje dan wel door rondere vleugels maar ik weet het niet zeker want deze heeft oogjes en staartjes op de achtervleugel en gele randen. Dikke beharing op de rug maakt het ook niet makkelijk, qua vleugeltekening een Kleine page wellicht? Ik heb voor de liefhebber ook een filmpje wat ik zou kunnen opsturen voor betere bestudering. Met dank, Mark.

Botervlieg

Hallo Mark,

Het doet mij denken aan bont zandoogje (Pararge aegeria).

Groetjes, Marleen

jack_windig


mawings

Ja, nu ik de naam heb zie ik het beter. Maar op meerdere plaatjes verschillen de kleuren, de lengte van het lichaam, de stand van de vleugels en die ruige beharing op de rug brachten mij in verwarring. Heel erg bedankt voor het oplossen van het raadsel van bijna 2 jaar geleden. Ik teken de laatste tijd veel en ik heb een Grote vuurvlinder getekend vanuit een Sesam Natuur Handboek over vlinders. Ik zal deze als bijlage nog laden. Groetjes, Mark.

JohnvR

Erg mooie getekend, mooie kleurkeuze en weergave ook! De kleurstelling van bonte zandoogjes, grote van oogjes etc. kan inderdaad varieren, is ook afhankelijk van het geslacht. Meer zuidelijke komen er ook nog oranje tinten bij, zie bijv. http://observado.org/soort/photos/696.

mawings

Beste John, Bedankt voor je reactie op mijn vlinder, welke ik met kleurpotlood heb gemaakt. De zwarte randen heb ik aangezet met oostindische inkt, omdat potlood niet die donkerte gaf die nodig was.
Ik heb nog een vraag, ik heb ook een foto van de rupsen die in de meidoorn zaten gemaakt (denkende dat dit van deze vlinder zou zijn, omdat zij vlak bij elkaar verbleven) en nu lees ik in de ANWB Natuurgids Vlinders van Europa dat de rups van een Bont zandoogje in verschillende grassen in het bos leeft en ook nog solitair. Nu vind ik de stadswallen van Gorinchem niet echt een bos, maar goed. De foto in deze gids laat een groene rups zien met fijne, witte tot gele dubbele lijn aan de zijkant van het lichaam. Helaas zijn de rupsen op mijn foto niet in detail te zien, omdat de rupsen in rupsenrag (ipv spinrag) gewikkeld zijn en ze als rupsennesten te zien zijn. Als ik dit opschrijf bedenk ik me dat een en een geen twee hoeft te zijn en dat het Bonte zandoogje welke in meerdere getalen (3, 4) aanwezig waren, waarschijnlijk niets met het rupsennest te maken moet hebben gehad. Ik probeer deze foto ook op te laden en mee te sturen. Groetjes, Mark

jack_windig

Dit zijn inderdaad geen rupsen van het Bont Zandoogje. Het is niet goed te zien, maar het zou goed kunnen dat dit rupsen van de meidoornstippelmot (yponomeuta padella) zijn.