Heka Schier I

Gestart door Robertmeer, november 03, 2010, 22:57:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

Robertmeer

Heka Schier I – okt. 2010
Hieronder een verslag van Herfstkamp Schiermonnikoog van 17 t/m 22 oktober 2010.


Zondag 17 oktober
Vandaag begint het kamp. We moeten om 15.30 uur aanwezig zijn in Lauwersoog; vanuit hier vertrekt onze boot naar Schiermonnikoog. Vanaf de veerboot zien we o.a. een paar groepjes Eiders en een Zilvermeeuw die bijna over onze hoofden vliegt, op zoek naar voedsel. Op het eiland aangekomen, gaan we gelijk naar onze kampeerboerderij 'De Branding'. Nadat we hier aangekomen en onze spullen gedumpt hebben, zijn we onze fietsen gaan halen. Na het avondeten hebben we ons allemaal voorgesteld en besproken welke excursies er morgen vertrekken.

Maandag 18 oktober
's Ochtends beginnen we vroeg om te gaan zeetrektellen. Omdat er geen hele harde wind is, gaan we op het strand staan, achter een stellage. Vanaf hier zien we gelijk al een Smelleken over het strand jagen. Over zee zien we (als toppunt) twee Grote Zee-eenden door de branding vliegen. Verder zien we meerdere Roodkeelduikers (waaronder een adult zomerkleed ter plaatse), enkele Jan-van-Genten en wat Zwarte Zee-eenden. Vanaf hier splitsen we in 4 middagexcursies en verspreiden we ons over het eiland. Door de groepjes worden onder meer een Zwarte Rotgans, Dwerggans, Bokjes en IJsgorzen gezien. Morgen wordt trouwens het NW 5...

Dinsdag 19 oktober
Aangezien het vandaag goed zeetrekweer zou worden, zijn we vandaag weer vroeg opgestaan voor zeevogels. Aangekomen bij De Marlijn zien we veel Jan-van-Genten door de branding vliegen, mooi! Daarnaast zien we net als gister veel Zwarte Zee-eenden en Roodkeelduikers, maar nieuw zijn: Parelduiker, Grote Jager en Drieteenmeeuw. Ook de roofvogels vliegen goed: Slechtvalk, Blauwe Kiekendief en zelfs een Ruigpootbuizerd! Het toppunt is echter de Grauwe Pijl, we zien er in totaal 10 waaronder een groepje van 4. Om 11 uur zijn we uitgenodigd om te gaan kijken bij het ringstation. Helaas is het de enige slechte dag in een hele maand tijd, maar desondanks kunnen we toch erg genieten van de enkele vogels die wel gevangen zijn. De vangst van vandaag zijn een paar Roodborstjes, een Heggenmus, Merel, Koolmees, Pimpelmees en Vink. De middagexcursie levert een Klapekster, een Gekraagde Roodstaart en als klap op de vuurpijl een mooie Sneeuwgans. Door sommigen worden enkele Fraters gezien in de jachthaven.

Woensdag 20 oktober
Ook vandaag beginnen we weer met zeetrektellen. De leukste vogels zijn een groepje van 2 Middelste Jagers en een Grote Jager, een minuut later gevolgd door nog een Middelste Jager. Daarnaast vliegen er meerdere Drieteenmeeuwen, Dwergmeeuwen en Grauwe Pijlstormvogels. Na het zeetrektellen splitsen we weer en gaan we in groepjes op pad. Mijn groepje vindt onder andere een Zwarte Rotgans, Tapuit, 11 Fraters, Geelgors, Strandleeuwerik, Sneeuwgors, IJsgors, Bokje en een Egel. Rond vieren gaan we nog even zeetrektellen en dit levert een Noordse Stormvogel, Zeekoet en Grote Zee-eend op. Ook vliegt er voor onze neus, op enkele meters afstand een juveniele Drieteenmeeuw langs. Gaaf! Een gedeelte van de groep ziet in het allerlaatste licht een Toendrarietgans.


Donderdag 21 oktober
Vandaag is de dag van de 'Big Day'. Twee teams (van Thijs Fijen en van Sjoerd Vredenbregt) strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk soorten op één dag te zien. Beide groepen beginnen (gescheiden) met trektellen. Over zee worden de eerste leuke soorten genoteerd: Brilduiker, Middelste Zaagbek en een Drieteenmeeuw. Verder is het helaas erg rustig. Het team van Sjoerd (waar ik in zit) gaan vervolgens het hele eiland over. Bij het ringstation De Groene Glop komen we een groepje van 3 Witkopstaartmezen tegen. Bij de Kobbeduinen komen we 'onze concurrentie' tegen, hier wordt ons team een Ruigpootbuizerd door de neus geboord. We zien een vogel zitten op een paaltje, maar hij zit zó ver weg dat hij niet goed te determineren is. Het team van Thijs zien nog net dat het een Ruigpootbuizerd is, maar wij kunnen dit niet zien en we worden ook niet even geattendeerd dat we naar een RPB zitten te kijken... Wel kunnen we hier een Smelleken, Zwarte Ruiter, Blauwe Kiek, etc. bijschrijven. Uiteindelijk gaan we verder en komen we o.a. een Tapuit, Dwergstern, Frater, Noordse Stern, Bokje en Houtsnip tegen. We besluiten om naar de bunker te gaan, en dit blijkt uiteindelijk een goede keus te zijn! Er vallen voor onze neus namelijk 4 Pestvogels in! Het team van Thijs komt ''helaas'' nét te laat, maar zij twitchen wel een groepje Pestvogels die in het dorp zijn waargenomen. Wij vervolgen onze reis en schrijven in het laatste licht een Toendrarietgans en een Dwerggans bij.

's Avonds tellen we de waargenomen vogels. Het is een spannende strijd geweest, maar op het nippertje heeft het team van Thijs gewonnen, met 95 soorten tegen 91 soorten voor het team van Sjoerd. Sjoerds Team heeft echter wel leuke soorten die het andere team niet had (o.a. Noordse Stern en Dwergstern, Houtsnip). Met wat beter weer hadden we misschien beide wel de 100 kunnen halen...

Vrijdag 22 oktober
Dit is helaas alweer de laatste dag van het kamp. Net voordat we de boot opstappen, krijgen we te horen dat we de hele week een Taigaboomkruiper in het dorp hebben gemist... Maar al met al was het een geweldig kamp en ik kan het anderen echt aanraden!

Daarnaast worden de volgende soorten in het weekend na het kamp gezien: Siberische Boompieper, Woestijntapuit, Blauwstaart, Zwarte Zeekoet, Kleine Alken... :(


Zwarte Rotgans, Banckspolder, 18 oktober 2010.Koolmees, ringstation Groene Glop, 19 oktober 2010.
Groet,
Robert van der Meer

Lees ook eens mijn weblog: http://robertbirding.wordpress.com/

Thijs Fijen

Leuk verslag! (sorry voor de RPB, maarja het is een Big Day he! Dan mag zo'n soort op Schier wel :P)
Thijs Fijen

peterlindenburg

leuk verslag! ik krijg er een beetje heimwee van...

Wouter van der Ham

Leuk verslag, ik had niet : Zeekoet,Dwerg en Noordse stern, Houtsnip en Dwerggans.
Die wwek daarna ook nog een Blonte (Bonte of Blonde) Tapuit, en Bruine Boszanger gezien :'(
Wouter van der Ham

Tussen de 11 en 25 jaar? www.JNM.nl