Wat voor kijker gebruik je en waarom?

Gestart door Norman, februari 10, 2011, 12:21:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Norman

Ik ben wel benieuwd waarom je de keuze gemaakt heb voor de kijker die je hebt.
Ik bedoel dan niet het merk of het budget, maar het model.

Ik heb uiteindelijk voor een porro gekozen vanwege de ergonomie, het relatief lichte gewicht en de betere optische prijs/kwaliteit verhouding.




Jarinka

Ik heb ook een porro. Toen ik (jaren geleden, toen ik nog niet eens actief vogelde) een verrekijker kocht, was overal te lezen dat porro's beter waren dan dakkantkijkers in dezelfde prijsklasse. Ik ben verder gaan zoeken naar porro's, en heb niet meer gekeken naar dakkantkijkers.
Groeten, Jarinka Heijink

fkdeboer

ik heb beide en bevalt eigenlijk allebei prima! dus niet echt een bewuste keuze.
grtjes,
Folkert
--
"This is like deja vu all over again."
Yogi Berra

Jeroen Nagtegaal

Dakkant, toch compacter en ligt mij beter in de hand. Verschil in kwaliteit is in de lage prijsklasse volgens mij nog beperkt.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

KorHaan

Ik heb beide, dakkant en porro.
Nou ja, wel een porro II die op het eerste gezicht op een dakkant lijkt, maar als je er van opzij tegenaan kijkt zie je de kenmerkende Z-verspringing tussen objectief en oculair.
Vroeger had ik vaker 'doglegs' omdat die goedkoper waren dan de dakkanten van goede kwaliteit. Ze besloegen wel vaak in de regen, de porro's.
Ik heb wel een voorkeur voor dakkant, dat vind ik iets prettiger vasthouden. Maar met die monsterlijk grote porro II zie ik wel dingen die geen enkele andere kijker, met één uitzondering, me zou laten zien. Functionaliteit staat dan toch voorop bij mij. Maar de dakkant die ik tweedehands heb gekocht, ligt lekker in de hand, en heeft de klasse en degelijkheid uit de tijd toen Duitse topfabrikanten heel behoorlijke
dakkanten maakten, maar waarin porro's gemeengoed waren.
Ik gebruik mijn dakkant als ik boodschappen ga doen en op weg naar de supermarkt niet zonder kijker wil zitten als er wat overvliegt. De porro gebruik ik voor het serieuzere werk.

Vriendelijke groet,

Ronald

Giel72

Heb alweer 15 jr geleden een dakkant (zo'n duitse  ;) ) gekocht, en sindsdien niet meer met de porro/dakkant discussie beziggehouden.
Ik meen dat toentertijd een (voor mij) zwaarwegend argument was dat de dakkants wat meer shockproof zijn.

GijsB

Porro, ben nog geen dakant tegengekomen die echt lekker in de hand ligt. Erg jammer, want het is wel een lomp ding dat je niet even meeneemt.
Gijs

Maarten Sluijter

Dakkant, ligt veel beter in de hand en is compacter. Optische kwaliteit doet volgens mij zeker niet onder voor porro's.
.

f_a_roos

Idem als bij Ronald, ik heb beide.

Ik begon ooit met een porro 7x50, een goedkoop ding. Kocht toen een dakkant 8x32, omdat ik die handelbaarder vond. Deze kijker heb ik nog en dient mij al meer dan 30 jaar. Ik gebruik hem nu niet meer voor het serieuze werk, maar voor de lunchpauze op mijn werk. In het handschoenenkastje van mijn auto heb ik een compact 8xnog iets, voor noodgevallen. Het serieuze werk doe ik nu met een porro 8x30. Geweldige kwaliteit, goed in de hand liggend, redelijk compact maar niet zo slank natuurlijk, maar licht in gewicht, sublieme scherpstelling (scherptediepte), goede close focus. Deze heb ik gekregen door inruil van een dakkant 8x42, die niet slecht was, maar de porro heeft een betere prijs/prestatie-verhouding. 8x30 is geen probleem, ben ik al jaren gewend. Ik vond de grotere lichtsterkte van de 8x42 geen groot voordeel t.o.v. een 8x32. Ik zou dan ook niet gauw een porro nemen met een groter objectief dan 32. Een evt. dakkant met dezelfde kwaliteit als mijn huidige porro 8x32 zou wel een optie kunnen zijn, maar wel met een prijs natuurlijk en dan toch ook een 8x32. Het is wel leuk om op www.betterviewdesired.com te lezen dat men daar de "overall best birding binoculars" 8x32 types vind. Ik begrijp nu weer waarom. (Totdat ik weer iets anders moois zie; wat vindt men van de Minox BD serie porro's?).

michel.wissink

Porro.
Toen ik op zoek ging naar een nieuwe kijker had ik me op internet verdiept in dakkant-kijkers, omdat ik meestal fietsend op pad ben en gewicht en maat een issue is. Dakkant leek me voor mij ideaal.
Maar toen ik er bij de fotograaf eindelijk een paar in handen kreeg, vielen ze erg tegen; net als bij Gijs zat er geen model bij dat lekker in de hand lag.
Het is een - nog vrij lichte en compacte - porro geworden.
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60

Robert V.T

Ik heb een dakkant, ligt voor mij beter in de hand en is wat compacter.
Groeten,

Robert van Tiel

Timo Roeke

Toen ik weer een verrekijker kocht was ik in de veronderstelling dat dakkant beter was dan porro. Ik heb me er helaas nooit in verdiept omdat ik weer zo snel mogelijk wilde beginnen met vogelen en er nauwelijks porro kijkers te verkrijgen waren. Helaas liggen porro's me veel beter in de hand en heb ik spijt van mijn dakkant kijker. Is er een reden dat er zo weinig porro kijkers gemaakt worden? Je zou verwachten dat er nog steeds veel porro kijkers gemaakt worden maar je ziet ze eigenlijk nergens. De enige die ik nog steeds regelmatig tegenkom zijn:
http://www.verrekijkershop.nl/Bynolyt_Hawk_10x42_BCF-p-464.html
http://www.verrekijkershop.nl/Steiner_Nighthunter_XP_8x30-p-678.html
http://www.verrekijkershop.nl/Pentax_PCF_WP_II_12x50-p-357.html
http://www.verrekijkershop.nl/Swift_Audubon_8.5x44_BWCF-p-252.html
http://www.verrekijkershop.nl/Swift_Ultralite_Porro_10x42_Grijs-p-629.html

Herman van der Klis

#12
De reden dat bijna iedereen pak weg in de jaren tachtig massaal overstapte naar een dakkant kijker had als oorzaak dat deze kijker in technisch opzicht een enorme vooruitgang was. De oculairs van de porro's waren vroeger extern met een brug aan elkaar verbonden , en dit gaf op den duur frictie tussen de manchetten waarlangs de oculairhuizen schoven. Na verloop van tijd liepen de oculairs niet meer soepel en parallel naast elkaar waardoor er kleine verschillen ontstonden tussen de 2 oculairs. De oculairs stonden na verloop van tijd tijdens het draaien aan het focuswieletje als het ware scheef voor het kijkerhuis. Maar wat nog veel erger was , was de lekkage/vochtigheid die ontstond langs de manchetten.
Dit waardeloze systeem waar we het jaren mee moesten doen is gekukkig verbeterd door de interne scherpstelmechaniek bij de huidige porro's. Wanneer ik vroeger s'winters na het vogelen thuis kwam , moest ik eerst met een föhn van mijn zus de kijker ontwasemen. Die was voorlopig niet meer bruikbaar. Zelfs een Carl Zeiss niet meer .
De dakkants zijn na verhouding iets duurder ; hier ligt een wat preciezere en lastiger fabrikageproces aan ten grondslag. In technisch opzicht maakt het nu dus geen bliksem meer uit welke kijker je nu neemt. Uitgezonderd natuurlijk de porro's met die vermaledijde externe brug .
De dakkants zijn wat minder volumineus , dat is het enige duidelijke verschil. Voor de rest moet je ze allebei gewoon even in de hand houden en testen.

mvg

Herman van der Klis
Herman van der Klis

Giel72

@Herman,

Dat was inderdaad destijds het verhaal van de specialisten, waar ik me toen op gebaseerd heb bij de keuze voor een dakkant.
Nog steeds geen spijt van.

Timo Roeke

Ik zit inmiddels weer op porro. Geniet er dagelijks van.

KorHaan

Ik heb onlangs een compacte 6,5x21 Pentax Papilio aangeschaft, omdat ik een kijkertje erbij wilde hebben dat ik overal mee naar toe kon nemen. Het is een porro, maar dan een "reverse porro", de "knik" van de porro zit er wel in, maar de objectieven staan dichter bij elkaar dan de oculairs, Bij gewone porro's is dat net andersom.

Eigenlijk besloot ik tot aanschaf over te gaan vanwege het gewicht; het dingetje is maar 300 gram en het ligt mij ook nog eens heerlijk in de hand. Toen ik een spier in mijn rug verrekte na een dag met de Canon 18x50 IS (mijn gestabiliseerde porro II) was ik het goed zat om een monster van 1220 gram mee te sjouwen. Ik zocht iets lichts, dat ook een statiefaansluiting onderop had, en kwam op de Papilio's uit.
Inmiddels bevalt mij die kleine Pentax zo goed, dat ik de rest verkocht heb. Zelfs de Zeiss Dialyt 10x40 BT*. De Pentax Papilio 6.5x21 is scherper dan alle andere kijkers die ik had, heeft een scherptediepte die een kwaliteit aan het beeld geeft waar je U tegen zegt, en het gezichtsveld van 131m/1000m is gewoon prachtig. Het beeld doet me denken aan een Leica, qua kleurweergave en scherpte ( ik heb vroeger een Trinovid gehad ), maar het is vooral de scherptediepte die het beeld zo aangenaam maakt. Een soort van 3-dimensionale kwaliteit, heel anders dan de flat-field beelden van de Canons.
De 6.5x vergroting is maar bescheiden, maar dat heeft - zeker in zo'n kleine kijker - de nodige voordelen. Ik kan hem net zo stil houden als mijn gestabiliseerde Canon 10x30, hij is scherper trouwens en de kleuren zijn meer verzadigd (zoals ik al zei: doet aan een Leica denken), het gezichtsveld is groot voor een compacte kijker, de uitreepupil is ruim 3.2 mm, voor overdag meer dan genoeg, en de scherptediepte is ongeëvenaard. Erg prettig.
Natuurlijk heeft 6.5x vergroting het nadeel dat ver weg zittende of vliegende vogels minder gedetailleerd overkomen, zodat je wat meer op JIZZ gaat werken, maar dat is minder belangrijk (vind ik) dan de schitterende plastische beeldweergave die de kijker geeft.
Tel daarbij op de ongeëvenaarde dichtbijscherpstelling van 45 cm, terwijl aan de andere kant de focus een halve draai over oneindig heenkan, en je hebt een compactkijker die echt heel bruikbaar is in het veld.
Voor in de schemering is hij minder geschikt, maar ik doe het meest nachtkijken toch op geluid dus dat vind ik voor mezelf niet erg. Voor overdag is de Papilio 6.5x21 een aanrader. De 8.5x21 versie is minder scherp en helder, en heeft een veel kleiner gezichtsveld. Eigenlijk is het gewoon een compactkijker met de allure van een veel duurdere midsize-kijker, en ook nog eens spotgoedkoop. De mijne kostte me € 159.
Hij is al een keer van de bank gekukeld, op de plavuizen, maar is nog 100% onbeschadigd. ( Een zeker duur merk uit Duitsland dat rijmt op scheiss vertoonde een deuk na zo'n zelfde soort val.) Ik zal dit ongelukje niet herhalen, maar het geeft toch wel vertrouwen in de constructie.
Vriendelijke groet,
Ronald Sinoo

Suzie

Dakkant, niet echt een bewuste keuze maar ik heb wel het idee dat dakkant mij beter in de hand ligt.
Suzie Kuipers, 19 jaar

Tussen de 12 en 25? JNM.NL

frankhaan

ik heb me net een swift porro gekocht en daarvoor had ik een bresser porro.
Ik heb gehoord dat je wat meer diepte kunt zien met een porro. Ook vind ik een porro lekkerder in de hand liggen en makkelijker is bij het instellen van de scherpstelrol. Het voordeel van een dakkant is dat ze compacter zijn en vaak ook wat lichter.

hdijk

Jammer dat de topmerkens geen nieuwe porro's ontwikkelen.
Hendrik Jan van Dijk

Norman

Citaat van: hdijk op juni 23, 2011, 19:35:18 PM
Jammer dat de topmerkens geen nieuwe porro's ontwikkelen.

:right: Understatement van de dag wat mij betreft!!   :duim: