Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Woensdag 5 oktober zal het forum van 10:00-16:00 offline zijn in verband met een belangrijke update

Pagina's: 1 ... 6 7 [8]   Omlaag

Auteur Topic: Plantennieuws in de media  (gelezen 41660 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rien Ondersteijn

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 9147
Re: Plantennieuws in de media
« Reactie #211 Gepost op: januari 30, 2022, 12:23:19 pm »

Steeds mijn motto : ' Opkweken'...!
Gelogd
Groene groe[n]tjes.Rien.

Rob Koelman

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 14526
We planten massaal verkeerde bomen en dat bedreigt de Nederlandse natuur
« Reactie #212 Gepost op: februari 13, 2022, 18:46:20 pm »

We planten massaal verkeerde bomen en dat bedreigt de Nederlandse natuur
13 februari 2022 05:27

In Nederland worden op grote schaal de verkeerde bomen geplant, waarschuwen ecologen tegen NU.nl. De zogeheten 'bossenstrategie' heeft een kokervisie op CO2, waardoor niet wordt gekeken naar gebiedseigen soorten en het verlies van unieke biodiversiteit zelfs versnelt. Ze roepen op de aanplant te herzien, om verdere natuurschade te stoppen.

Nog maar 2 3 procent van de Nederlandse bossen bestaan 'voor een substantieel deel' uit autochtone wilde bomen en struiken. Dat is de schrikbarende conclusie van ecoloog Bert Maes na dertig jaar veldwerk door heel Nederland.

Die conclusie is niet doorgedrongen tot het nationale klimaatbeleid. Met de bedoeling CO2-uitstoot te compenseren besloot het vorige kabinet dat Nederland in 2030 10 procent extra bos moet hebben.
'Blinde vlek voor kwaliteit van bossen'

De aanplant uit deze 'bossenstrategie' is al begonnen, en op sommige plaatsen met desastreuze gevolgen voor de Nederlandse biodiversiteit, zegt Maes. "Een uniek rivierbos in Noord-Limburg en de oude boskern van Overlangbroek in de provincie Utrecht kunnen als genenbron als verloren worden beschouwd."

Er worden bomen bijgeplant die niet in die regio's en bostypen thuishoren. Dat verstikt de laatste restjes wild bos, waar boomzaden van heel andere soorten naar binnen waaien.

"Er is in Nederland uitzonderlijk weinig aandacht voor de kwaliteit van bossen. Er bestaat geen opleiding waar je kunt leren hoe onze bossen in elkaar steken, welke bomen er thuishoren en waarom. Ook in de nieuwe bossenstrategie is dit een blinde vlek."


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/klimaat/6183470/we-planten-massaal-verkeerde-bomen-en-dat-bedreigt-de-nederlandse-natuur.html
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob
Pagina's: 1 ... 6 7 [8]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.063 seconden met 21 queries.