afgelezen/gemelde Ooievaarsring

Gestart door Ted van der Knaap, januari 20, 2011, 20:21:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ted van der Knaap

Vanmiddag had ik 'n Ooievaar op korte afstand en heb de ring (thuis op de pc) af kunnen lezen.

Ringnummer is 2801 en heb dat op Griel.nl ingevoerd.

Dit ex. is als nestjong in Wassenaar (op 17 km afstand van deze melding) geringd door A. Enters op 9-6-1995... ...is dus ruim 15,5 jaar oud.

Is het zo dat je van Griel.nl alleen gegevens krijgt waar ie geringd is... ...graag had ik toch wel willen zien waar deze vogel allemaal gemeld/geweest is in al die jaren. Dat staat er niet bij!

En is 15,5 jaar oud voor 'n ooievaar?
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Jarinka

De oudste geringde Ooievaar is 39 jaar geworden. En die daarna 34 jaar en 10 maanden. Hier staat een mooie lijst van de oudste geringde vogels per soort.
Groeten, Jarinka Heijink

Lonnie Bregman

Citaat van: Ted van der Knaap op januari 20, 2011, 20:21:08 PM
Is het zo dat je van Griel.nl alleen gegevens krijgt waar ie geringd is?

Ja, helaas wel. Maar ik denk dat het anders helemaal onoverzichtelijk wordt en er nog meer problemen komen (griel staat niet zo hoog aangeschreven bij vele ringers).

Leuke waarneming trouwens weer!
Groeten, Lonnie Bregman

Ted van der Knaap

Had 'n mailtje gestuurd naar de ringer voor de life-list, voor de geinteresseerden:

Ik ben gaan zoeken in oude bestanden (papier en digitaal). Deze ooievaar is geboren in Wassenaar in het voormalige dierenpark Wassenaar. Hij/zij was eenling op het nest. Onder het nest had het dier gezelschap van o.a. cheetahs. In april 1996 kwam er een aflezing vanuit 'IJsselmeerpolders'. Mogelijk is deze ooievaar wel op trek geweest, maar kwam dan na 1 jaar alweer terug. Normaal blijven ze weg, totdat ze geslachtsrijp zijn (meestal 2, 3 soms 4 jaar). In juli en augustus 1996 meerdere keren afgelezen bij ooievaarsstation De Lokkerij, vlakbij Meppel. Mogelijk toen vandaar met een groep ooievaars meegetrokken. De volgende melding is van mei 1999. Deze ooievaar wordt gemeld als broedvogel ten noorden van Schiedam, ten westen van het spoor (085-441 A'foort coord). Dat is dus dezelfde plek waar jij hem/haar nu hebt gezien. Het zou kunnen, dat deze ooievaar hier al meerdere jaren heeft gebroed, maar dat het ringnummer nooit is afgelezen of nooit is doorgegeven. Maar met zo'n veronderstelling moet je natuurlijk altijd erg voorzichtig zijn, want we kunnen het niet bewijzen met aflezingen.
Jammer voor jou zijn er geen spectaculaire buitenlandse aflezingen, maar dat wil niet zeggen dat deze ooievaar nooit in het buitenland zou zijn geweest. Hij/zij is daar in ieder geval nooit afgelezen en gemeld.     Misschien zie jij kans om deze vogel in de broedtijd nogmaals af te lezen. Dat zou een mooie aanvulling zijn. Trouwens, bij de wintertelling van 2 weken geleden werden er een paar ooievaars gemeld ongeveer vanaf de plek die jij nu ook noemt. Mogelijk zat 2801 er ook bij.     hartelijke groet,  Wim van Nee en Annemieke Enters  http://www.baardmannetje.eu  http://www.ooievaars.eu                Nog even een aanvulling op de vorige mail om misverstanden te voorkomen.  De ooievaar is op een vrij paalnest geboren, dus een vrijvliegend jong uit vrijvliegende ouders. Het zou kunnen, dat je het idee krijgt dat het in gevangenschap zou zijn, vanwege de plek van het nest in voormalig dierenpark Wassenaar.           Mochten er mensen zijn die rond Vockestaert de 2801 nogmaals (het liefst in broedtijd!) tegenkomen/aflezen, graag invoeren op www.Griel.nl  of een mailtje naar: wianciconia@hetnet.nl
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Jeroen Nagtegaal

Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

HPM

Voor zover ik weet was het nest in Wassenaar het 'eerste' in de regio.
Herman van der Meer