Huiskraai aangewezen als invasieve exoot

Gestart door Catwzl, december 31, 2010, 19:19:15 PM

Vorige topic - Volgende topic

HPM

#210
Citaat van: Justin Jansen op januari 14, 2011, 12:39:26 PM
Grafiek klopt ook niet meer, het piekaantal is al 41 stuks, dus de lijn moet meer opgaand zijn, en dus een hogere curve.

Oeps! Die heb ik kennelijk over het hoofd gezien. Maar het gaat voor de verandering wel om een nauwkeurige telling zodat het cijfer moeilijk is te vergelijken met de rest. Ik zal zien dat ik de grafiek aanpas.

--
Edit.
Hierbij de aangepaste grafiek. Je moet er rekening mee houden dat er al langer een discrepantie is tussen de 'patataantallen' en het werkelijke aantal zoals dat mogelijk door Jan de Jong is benaderd. Als de verhouding 26/41 de afgelopen jaren hetzelfde geweest is zou de trend zoals weergegeven in blauw niet anders zijn. Je zou dan evengoed een afvlakking zien.

Herman van der Meer

Catwzl

#211
CiteerHet is niet te  voorspellen hoe een soort zich gaat gedragen.

Voorspellen niet nee, maar je kunt wel een goed onderbouwde verwachting maken aan de hand van dergelijke situaties met de betreffende soort op andere locaties. Doen ze regelmatig in de wetenschap, is niet echt iets bijzonders, dus waarom zou dat nu wel zo zijn.

Overigens inderdaad wel leuk om te weten dat vissoorten die hier op eigen kracht via een door mensen gegraven kanaal komen toch als exoten beschouwd worden. Maar een Huiskraai met een boot als wild.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

HPM

Citaat van: Catwzl op januari 14, 2011, 12:29:19 PM
CiteerHet kan ook helemaal niets betekenen.

Dat kan dus niet. De grafiek geeft in ieder geval een relevante toename aan (en lijkende stabilisatie na enkele jaren). De soort had zich hier ook niet kunnen handhaven dan was de grafiek juist aflopend geweest. Maar zoals gezegd, is dit ook het normale patroon voor invasieve exoten (kan er ook niks aan doen), maar het biedt natuurlijk geen garantie dat het ook echt gaat gebeuren. Maar dat kan geen enkel grafiekje of onderzoek nu al aantonen. Want als het aangetoond kan worden dan is het al te laat, zo simpel is het dus. We kunnen nu eenmaal niet in de toekomst kijken, je kop nu in het zand steken is het stomste wat je kunt doen. Wie er ook gelijk moge hebben.

Wat ik met 'niets betekenen' bedoel is dat het een tijdelijke stagnatie kan zijn, waarna de toename gewoon op de oude voet doorgaat. Na een aantal jaren vallen dergelijke fluctuaties dan niet meer op.

Herman van der Meer

Catwzl

Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

GijsB

#214
de populatie is sinds de eerste zich in nederlang gevestigd hebben 20,5 keer zo hoog
dus 20,51/16 is een groeifactor van 1,21 per jaar
hierbij kom je dus uit op de formule 2*1,21x

vul die formule in op deze website en je ziet een curve waar je niet gelukkig van wordt (ik iig niet, als je erg veel van huiskraaien houdt zal je er blij mee zijn, want het worden er veel, heel veel)


grafiek even bijgevoegd, horizontaal tijd in jaren verticaal het aantal huiskraaien



over ongeveel 5 jaar zal de grens van 100 exemplaren bereikt worden
Gijs

tekenaar

Overigens is het heel normaal dat een kleine populatie schommelingen in het aantalsverloop te zien geeft. De voortplanting wordt dan nog flink beinvloed door toevallige factoren zoals de geslachtsverhouding onder de jongen (zal wel 1:1 zijn bij grote aantallen, maar dat is niet zo wanneer de jaarlijkse aanwas nog gering is. een aantal vogels kan dan moeten wachten totdat een potentiele partner volwassen is geworden).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Catwzl

En nog maar een paar niet al te positieve rapporten, berichten e.d. over de Huiskraai in andere gebieden waar de soort niet thuishoort. Overigens overal als exoot bestempeld (maar dat terzijde).

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/01/070108-crows.html
http://www.wmenews.com/newsletters/File/Volume-3/Issue-3/Vol%203%20Issue%203%20Eng8.pdf
http://www.gisp.org/casestudies/showcasestudy.asp?id=211&MyMenuItem=casestudies&worldmap=region&country=South%20East%20Asia%22
http://10000birds.com/the-house-crow-coming-to-a-port-near-you.htm
http://nitawriter.wordpress.com/2009/05/25/the-indian-house-crow-should-not-thrive/
http://specify5.specifysoftware.org/Informatics/bios/biostownpeterson/Netal_JAB_2006.pdf?q=Informatics/bios/biostownpeterson/Netal_JAB_2006.pdf
http://www.peninsulapestcontrol.co.za/pest-bird-species/house-crow
http://www.ardeaprints.com/pictures_1295973/indian-house-crow-introduced-pest-species.html
http://www.fspublishers.org/ijab/past-issues/IJABVOL_4_NO_4/16.pdf
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V5X-4903JV1-6P&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1990&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1607380236&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=c5e9ea859cbd5a31da7dccceb291802a&searchtype=a
http://www.iolproperty.co.za/roller/news/entry/cape_town_declares_war_on
http://www.socotraproject.org/userfiles/files/House%20Crow%20Sandgrouse%2032.pdf
http://www.acideformik.com/forums/index.php?showtopic=10609

De conclusie is overal hetzelfde: Huiskraai is een invasieve exoot die zeer waarschijnlijk schadelijke gevolgen voor de inheemse flora en fauna heeft of gaat hebben. Vrijwel overal wordt tot "regulering " over gegaan.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

Rikstar

Kort en krachtig: Omdat het bij halsbantparkiet en nijlgans om meerdere "brandhaarden" ging verspreid over west Nederland. Veel meer vogels dus die genetisch verschillend zijn van elkaar en dus minder inteelt optreed.

Zowel bij Nijlgans als bij halsbantparkiet betreft het ook populaties buiten Nederland. Helemaal bij Nijlgans treed ook uitwisseling op met duitse vogels.
De huiskraai kan in de verste verte geen uitwisseling krijgen met een andere populatie....

Citaat van: Catwzl op januari 14, 2011, 12:14:02 PM
CiteerIk blijf vinden dat het verhaal van de halsbantparkiet en nijlgans anders in elkaar steekt dan de huiskraai

En waarom?


met vriendelijke groeten,
Rik v/d Starre

tekenaar

#218
Maakt dat echt verschil? Al eerder is gesteld dat inteelt niet per se minder gezonde dieren tot gevolg hoeft te hebben.

Daarnaast is er nog dat zowel nijlganzen als halsbandparkieten van gevangenschapspopulaties afstammen. Met name voor de nijlgans betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat de eerste dieren die in vrijheid broedden al sterk ingeteelt waren. Dit omdat nijlganzen onder vogelhouders niet erg populair zijn (vanwege de sterke territoriumdrang in de voortplantingstijd: in die periode is het onmogelijk ze in een beperkte ruimte samen te houden met andere vogels). De totale gehouden aantallen zijn daardoor niet erg hoog. Bovendien worden ze vooral gehouden door beginnende watervogelhouders (goedkoop, want gedumpt door mensen die ze niet meer willen) waardoor geregeld wordt begonnen met een broer-zus paartje. En zelfs als je er 1 bij 1 kweker haalt en 1 bij iemand anders zijn ze hoogstwaarschijnlijk nauw verwant: er bestaat niet zoiets als een stamboek en een beperkt aantal fokkers (met een beperkt aantal vogels) is ruim voldoende om de markt te voorzien. Kleine gevangenschapspopulatie + ontbrekend stamboek = altijd sterke inteelt.

Veel halsbandparkieten worden bewust ingeteelt om te selecteren op recessieve kleurvariaties. Ook bij halsbandparkieten bestaat geen enkel stamboek o.i.d. om inteelt in de gevangenschapspopulatie te vermijden. Wel zijn er indertijd veel meer van ingevoerd. Het zou best de moeite waard zijn om eens te onderzoeken hoe het zit met genetische variatie bij deze soorten in nederland (zowel in gevangenschap als de verwilderde populatie) maar de voorspellende waarde voor huiskraaien is 0, noppes, niets. Juist huiskraai heeft allang bewezen in staat te zijn uit een enkel paartje een populatie op te bouwen. Uitwisseling met andere populaties is helemaal niet nodig!

Ik lees steeds weer dat er schade voor flora en fauna wordt verwacht, maar m.i. is de angst in het buitenland veel meer in de richting van risico's voor volksgezondheid, geluidsoverlast en vervuiling door hoge dichtheden in stedelijk gebied.

Eerder werd gezegd dat de overlast door stadsduiven voor een groot deel kan worden beperkt door het voedselaanbod van de duiven in te perken. Hiermee ben ik het roerend eens. Hetzelfde zou goed kunnen gelden voor huiskraaien. Maar waarom worden dan nog steeds ontzettende bedragen uitgegeven om de overlast van stadsduiven te beperken? Kennelijk is nog altijd meer dan genoeg voedsel beschikbaar (niet in de laatste plaats omdat mensen tegen beter weten in toch blijven voeren). Waarom zou dat met huiskraaien anders gaan? het dieet van huiskraaien is overigens gevarieerder dan dat van stadsduiven (omdat huiskraaien meer dierlijk voedsel eten), en mede daardor kan de huiskraai wel eens hogere dichtheden gaan bereiken dan stadsduiven (en huiskraai broed in bomen en is dus onafhankelijk van nestgelegenheid in gebouwen, i.t.t. stadsduif)


p.s. de Duitse nijlganzen stammen af van de nedelandse ...

Citaat van: Rikstar op januari 14, 2011, 18:33:07 PM
Kort en krachtig: Omdat het bij halsbantparkiet en nijlgans om meerdere "brandhaarden" ging verspreid over west Nederland. Veel meer vogels dus die genetisch verschillend zijn van elkaar en dus minder inteelt optreed.
Citaat van: Catwzl op januari 14, 2011, 12:14:02 PM
CiteerIk blijf vinden dat het verhaal van de halsbantparkiet en nijlgans anders in elkaar steekt dan de huiskraai


Noem eens een voorbeeld van een exoot waarbij inteelt heeft geleid tot het uitsterven van een populatie?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

jacquesr

#219
Beste mensen,

In deze inhoudelijke discussie even off-topic. De afgelopen dagen heb ik hier 2 berichten geplaatst waarin ik negatief was richting DBA en CDNA.

Ik heb ideeën en meningen. Prima natuurlijk. Maar ik ben daarin zwaar doorgeschoten, en was grievend richting DBA en CDNA.

Mijn excuses daarvoor. Mijn advies aan beginnende vogelaars om voor echt inzicht in de Nederlandse avifauna uit de buurt van DBA en CDNA te blijven slaat nergens op.

Het is juist dank zij de soortenjagers, de DBA en de CDNA dat de avifaunistiek in Nederland in ruim 30 jaar tijd een zeer grote sprong voorwaarts gemaakt heeft.

Niks mis met soortenjagen en nogmaals mijn excuses.

Jacques Ruinaard


f_a_roos

De publicatie die je aanhaalt noemt de House Sparrow in één adem met de House Crow. Verder, welke publicatie uit je lijst gaat over de angst van de Britten? Anders, heb je een referentie? Dit noopt overigens tot ringonderzoek om de Britten ervan te doordringen, dat ze zelf ook havens hebben.

Misschien deze referentie ook nog even noemen:
Cooper, John E.(1996) 'Health studies on the Indian house crow (Corvus splendens)', Avian Pathology,
25: 2, 381 — 386

Het gezondheidsgevaar zit hem vnl. in het feit dat Kraaien (dus ook Huiskraaien) in het algemeen ziekten overbrengen door te azen op (besmette) kadavers van dieren (en mensen). Zien we dat gebeuren in Nederland, zo steriel als wat?

Dat Singapore zich zorgen maakt is niet verwonderlijk, tropisch land, nog sterieler dan NL. Ook Australia verbaast me niets, cervelaatworst op een boterham is al verdacht, bovendien is het Noorden van Australia tropisch.

Socotra, Yemen, heeft een bijzondere vogelpopulatie, in de rest van het land, zie Klaas van Dijk.

Citaat van: Catwzl op januari 14, 2011, 14:02:36 PM
Heb eens wat gezocht op internet en wat blijkt:
http://www.gisdevelopment.net/thesis/thesis6/lite1.htm

En zo gaat het maar door. Zelfs de Engelsen maken zich druk om onze Huiskraaien en vermoeden zelfs dat ook hun land (en de rest van Europa) bevolkt gaat worden door de Huiskraai door de vespreiding van onze vogels. Met de nodige gevolgen voor de inheemse flora en fauna. Lees het allemaal eens door, de conclusie is vrijwel overal hetzelfde. Maar dat zal dan allemaal wel niet voor ons land gelden.

Guus Peterse

Citaat van: FrankR op januari 14, 2011, 21:12:49 PMHet gezondheidsgevaar zit hem vnl. in het feit dat Kraaien (dus ook Huiskraaien) in het algemeen ziekten overbrengen door te azen op (besmette) kadavers van dieren (en mensen).
Als dat inderdaad zo is, kan DAT dus geen reden zijn voor vervolging van de huiskraai. We hebben immers volop zwarte kraaien en kauwen en of we nou besmet worden door huiskraaien of door zwarte kraaien, is natuurlijk om het even.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

f_a_roos

Over het exponentiële model. Zijn daar voorbeelden van in ecologische context? Ik ken wel de kernsplitsing in een kernbom als een exponentieel proces, maar dat is niet natuurlijk. Het exponentieel model is te simpel toch, maar dat is al betoogd.

Verder wordt er steeds beweerd dat tegenstanders van het uitroeien in NL van de Huiskraai willen afwachten. Waarom zo tendentieus dit beweren? Er is toch regelmatig gevraagd om onderzoek. Bottomline: ga jaarlijks ringen om echte en goede data te krijgen, doe autopsie op dode exemplaren, doe systematische tellingen, doe schade-onderzoek etc. dat kan toch meteen beginnen? Als de a.s. ramp (want overheden tonen achter hun dubbele beglazing sinds 9/11 een grote hang naar het bedenken van rampen die kunnen gebeuren) die ons gaat treffen zo groot is, is daar toch wel geld voor te vinden?

Guus Peterse

Citaat van: dralion13 op januari 14, 2011, 17:11:03 PMde populatie is sinds de eerste zich in nederlang gevestigd hebben 20,5 keer zo hoog
dus 20,51/16 is een groeifactor van 1,21 per jaar
hierbij kom je dus uit op de formule 2*1,21x

vul die formule in op deze website en je ziet een curve waar je niet gelukkig van wordt (ik iig niet, als je erg veel van huiskraaien houdt zal je er blij mee zijn, want het worden er veel, heel veel)
Dit soort berekeningen zijn natuurlijk niet relevant. De aantallen en het aantal jaren waarover ze gaan, zijn eenvoudig veel te klein om die lijn door te kunnen trekken. Een snelle toename bij lage dichtheid is heel normaal. In de meeste gevallen buigt de curve op een gegeven moment weer af en worden die honderdduizenden echt nooit bereikt.
Ik wil daarmee niet zeggen dat we huiskraai dus niet moeten bestrijden, maar indien wel, dan wel op goede gronden.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

f_a_roos

Ik ben het hier mee eens.

Het SOVON-rapport, dat wil ik wel nog eens zeggen, heeft z'n goede en minder goede kanten. Het goede vind ik het veldwerk dat gedaan is, maar daar moet meer gebeuren. Men zegt zelf dat de data onvolledig zijn. De risico-analyse op basis van publicaties uit een geheel andere context met geheel andere parameters vind ik minder goed.

Citaat van: guusp op januari 14, 2011, 21:30:36 PM
Ik wil daarmee niet zeggen dat we huiskraai dus niet moeten bestrijden, maar indien wel, dan wel op goede gronden.

Justin Jansen

Citaat van: jacquesr op januari 14, 2011, 19:31:31 PM
Beste mensen,

In deze inhoudelijke discussie even off-topic. De afgelopen dagen heb ik hier 2 berichten geplaatst waarin ik negatief was richting DBA en CDNA.

Ik heb ideeën en meningen. Prima natuurlijk. Maar ik ben daarin zwaar doorgeschoten, en was grievend richting DBA en CDNA.

Mijn excuses daarvoor. Mijn mededeling aan beginnende vogelaars om voor echt inzicht in de Nederlandse avifauna uit de buurt van DBA en CDNA te blijven slaat nergens op.

Het is juist dank zij de soortenjagers, de DBA en de CDNA dat de avifaunistiek in Nederland in ruim 30 jaar tijd een zeer grote sprong voorwaarts gemaakt heeft.

Niks mis met soortenjagen en nogmaals mijn excuses.

Jacques Ruinaard
Applaus Jaques! We zien je vast bij de volgende Grote Tafeleend :-)
M.v.g., Justin Jansen


tekenaar

als de nederlandse stadsduiven drager zijn van ornithose, waarom zou dat dan niet gelden voor huiskraaien?

en eens dat groei van nieuwe populaties afvlakt na verloop van tijd, de vraag is echter op welk niveau
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Catwzl

#228
http://home.tiscali.nl/~demortel/RA_Corvus_splendens_%28Indian_House-crow%29.pdf

Dit is de publicatie van de Britten, overigens heb ik de term angst niet gebruikt, maar ze hebben het wel degelijk over 'onze' Huiskraaien die later in Engeland en de rest van Europa wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen. Overigens gaat het in de andere rapporten niet alleen om de verspreiding van ziekten, dit komt er in de meeste gevallen nog bij! En dan kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat de Huiskraai een betere vespreider van ziekten is dan Zwarte Kraai en Kauw. Ook al zijn het alle drie kraaiachtigen. Maar inderdaad dat kan natuurlijk niet de reden zijn om de soort als ongewenst te verklaren in ons land.

CiteerAls de a.s. ramp die ons gaat treffen zo groot is, is daar toch wel geld voor   te vinden?
Tja, ik kom uit zuid-oost Brabant en toen de Q-koorts uitbrak gebeurde er ook niks (pas 3 jaar naderhand) en dat ging over mensen. Dus ik denk dat de overheid ook niet zo'n haast zal maken met het stoppen van extra geld in onderzoek voor de Huiskraai.

Onderzoek van kadavers is wel een goed idee, weten we i.i.g. dat de vogels al dan niet vreemde ziektes met zich meedragen en/of een potentieel gevaar zijn voor verspreiding ervan. Er is in de rest van de wereld al voldoende onderzocht, met die onderzoeken kun je wel degelijk bepalen of de situatie hier vergelijkbaar is en of dan dezelfde situatie mogelijk kan ontstaan. Doen ze regelmatig met onderzoeken hoor. Er zou zelfs uit kunnen komen dat de situatie hier juist niet hetzelfde is en dat er dan geen problemen in de toekomst gaan komen. Zo LIJKT mij zoals gezegd het gevaar voor verspreiding van ziekten al geen argument in ons land. Maar er worden ook andere zaken aangehaald, lijkt me toch niet zo moeilijk om te kijken of die ook hier relevant zijn.

NB: De House Sparrow is op veel plekken in de wereld waar ie van oorsprong niet voorkomt ook een probleem.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

Catwzl

#229
Nog maar een paar:

http://pdfserve.informaworld.com/686051__784694751.pdf (Het Cooper artikel, eerder vermeld)
http://www.rspb.org.uk/Images/general_licence_consultation_tcm9-213292.pdf (De Engelsen weer)
http://veterinaryrecord.bmj.com/content/160/18/622.abstract (Campylobacter bij Huiskraaien Maleisie)
http://eprints.bournemouth.ac.uk/9721/1/baker_etal.pdf (Engels Huiskraai: medium risk)
http://www.gisp.org/publications/reports/SOUTHER2.PDF
http://www.unep.org/dewa/africa/docs/en/aeo-2/chapters/aeo-2_ch10_INVASIVE_ALIEN_SPECIES.pdf
http://www.zandvleitrust.org.za/art-house%20crows.html
http://www.clm.nl/publicaties/data/rapportPathways.pdf
http://www.biomapegypt.org/ispecies.pdf
http://www.unep.org/dewa/Africa/publications/AEO-2/content/171.htm
http://www.springerlink.com/content/m1485x46q576506j/

Waar ze'm hebben willen ze er in ieder geval graag van af. Blijft de vraag kan dat bij ons ook. IPV onderzoeken waarom de soort hier een plaag wordt, kan er natuurlijk ook onderzocht worden waarom het geen plaag gaat worden. Er wordt wel van alles geroepen waarom het niet kan, maar dat is toch ook niet onderzocht? Wel is er een onderzoek waar uitkomt dat het wel kan, maar dat onderzoek wordt dan bestempeld als niet compleet of niet betrouwbaar.

Overigens las ik in al deze zooi tussen neus en lippen door ook nog ergens dat de Huiskraai zich hoofdzakelijk verspreid heeft over de rest van de wereld vanuit havens waar de soort geintroduceerd werd. Maakt het "wilde" verhaal in ons land wel helemaal dubieus.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

tekenaar

Kunnen we ons veroorloven te wachten op de start van onderzoek en vervolgens op de resultaten? Te meer daar die resultaten waarschijnlijk niet erg verhelderend zijn doordat de aantallen huiskraai nog niet erg hoog zijn. M.a.w. weinig effect van huiskraaien op andere soorten is te verwachten bij de huidige aantallen. Als de aantallen hoger worden, worden effecten zichtbaarder, maar wordt ook bestrijding lastiger.

En dat ze in nederland kunnen overleven en zich kunnen voortplanten weten we al.

Wat is nu helemaal het probleem bij bestrijding? In een land waar jaarlijks vanuit schadebeperking heel wat zwarte kraaien worden geschoten. En nog meer kippen geslacht ...

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

f_a_roos

Nee, inderdaad de term "angst" is denk ik mijn vertaling van het "no-dogs allowed"-syndroom.

Ik citeer even uit deze publicatie  uit sectie B, para 1.3: "There is a population of House Crows at Hoek van Holland, Rotterdam, the site of which lies close to a major shipping route and port. House Crow colonies are located in or near ports and harbours and along coasts throughout its range in Asia, Africa and the Middle East (Ryall 1994, 2002)."

M.n. de tweede zin, waaruit dus blijkt dat verspreiding naar het binnenland dus blijkbaar niet plaatsvindt.

Citaat van: Catwzl op januari 15, 2011, 11:19:37 AM
http://home.tiscali.nl/~demortel/RA_Corvus_splendens_%28Indian_House-crow%29.pdf

Dit is de publicatie van de Britten, overigens heb ik de term angst niet gebruikt, maar ze hebben het wel degelijk over 'onze' Huiskraaien die later in Engeland en de rest van Europa wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen.

Catwzl

#232
CiteerLikelihood of entry, by ship-assisted transfer, is highest if the population in the
Netherlands is allowed to persist and expand. Colonisation of further European
countries, including the UK, is highly likely to originate from there. Entry could
also originate via ship-assisted transfer from other countries within its existing
range. On entry the species is highly likely to establish successfully; it
specialises in exploiting resources in urban areas and has repeatedly proven its
ability to successfully invade new areas. Principal risk area comprises
urban/semi-urban/peri-urban habitat around ports and along coasts. The most
important potential impacts are environmental with significant predation of local
avifauna.

Dit is de conclusie van de Engelsen in hetzelfde rapport. Lijkt me toch wel duidelijk. Of hebben ook zij dit niet goed onderzocht. Volgens hen is het belangrijkste probleem de predatie van inheemse avifauna.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

f_a_roos

Het is de conclusie van een risk-assessment scheme version 3.3.

Wat me opvalt is dat de Britten nu al met de vinger naar Nederland wijzen. Waarop is gebaseerd dat "Colonisation of further European countries, including the UK, is highly likely to originate from there." Dat zuigen ze uit de duim. Dit is gewoon een standaard spelletje Europees Zwartepieten. Hoezo kan UK zelf geen import krijgen in hun havens via schepen uit de Oost? Als we de vogels in HvH gaan ringen, dan weten we later zeker dat de vogels in het UK niet uit HvH komen.

Citaat van: Catwzl op januari 15, 2011, 16:33:09 PM
CiteerLikelihood of entry, by ship-assisted transfer, is highest if the population in the
Netherlands is allowed to persist and expand. Colonisation of further European
countries, including the UK, is highly likely to originate from there. Entry could
also originate via ship-assisted transfer from other countries within its existing
range. On entry the species is highly likely to establish successfully; it
specialises in exploiting resources in urban areas and has repeatedly proven its
ability to successfully invade new areas. Principal risk area comprises
urban/semi-urban/peri-urban habitat around ports and along coasts. The most
important potential impacts are environmental with significant predation of local
avifauna.

Dit is de conclusie van de Engelsen in hetzelfde rapport. Lijkt me toch wel duidelijk. Of hebben ook zij dit niet goed onderzocht. Volgens hen is het belangrijkste probleem de predatie van inheemse avifauna.

Catwzl

CiteerHoezo kan UK zelf geen import krijgen in hun havens via schepen uit de Oost?

Dat staat er toch ook gewoon:

CiteerEntry could also originate via ship-assisted transfer from other countries within its existing range

Dus de Nederlandse overheid onderzoekt niet genoeg en de Engelse is aan het zwartepieten. Tja, zo kan ik het ook. Volgens mij is het gewoon duidelijk. Ik vraag me alleen af waar dan die onderzoeken zijn dat er niets aan de Huiskraai gedaan hoeft te worden.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

f_a_roos

Hoe komen ze dan in de UK als er staat "There are daily movements of ships (cargo and passenger vessels) between
ports at which the species occurs (including Rotterdam) and the Risk Assessment Area. However, there is a very low chance of a bird/s travelling onboard an individual ship."

Er staat ook: "House Crows can also be found further inland (e.g. Yemen, Ryall 1994; Utrecht, Netherlands, Ottens & Ryall 2003). House Crows arriving at a UK port would have suitable resources either on the coast or further inland." Ik ben benieuwd naar die kolonie in Utrecht. Fiets ik er morgen meteen heen. En dat de Huiskraai niet in het binnenland van Yemen voorkomt wisten we al.

Voor het geval je nog meer elkaar citerende referenties gaat posten kun je misschien naar de literatuurlijst van dit "rapport" verwijzen, waar ik het genuanceerde artikel van Cooper overigens niet kan vinden.

Citaat van: Catwzl op januari 15, 2011, 16:58:19 PM
CiteerHoezo kan UK zelf geen import krijgen in hun havens via schepen uit de Oost?

Dat staat er toch ook gewoon:

CiteerEntry could also originate via ship-assisted transfer from other countries within its existing range

Dus de Nederlandse overheid onderzoekt niet genoeg en de Engelse is aan het zwartepieten. Tja, zo kan ik het ook. Volgens mij is het gewoon duidelijk. Ik vraag me alleen af waar dan die onderzoeken zijn dat er niets aan de Huiskraai gedaan hoeft te worden.


f_a_roos

En dit is dan nog niet eens duidelijk: "However, it is not yet clear whether environment/habitat conditions
in NW Europe will facilitate establishment as effectively as in countries in Asia, Africa and the Middle East."

Maar dit geven ze dan wel weer toe dat het misschien niet zo'n vaart zal lopen: "The House Crow has proven its ability to breed successfully in northern Euope, but it is possible that reproductive output is lower in temperate Northern Europe than in its tropical and sub-tropical range."

En mogen we dit verdraaiing van de feiten noemen: "Arrivals are more likely if the population in the Netherlands persists where House Crows have been recorded in all coastal provinces (Ottens & Ryall 2003) and have established a satellite colony in den Haag (Nyari et al . 2006)."

De Huiskraai voedt zich aldus "Throughout its range, the House Crow feeds primarily on human refuse, stolen scraps and road kills (Ryall 1992)."maar verderop staat "The House Crow is regarded as having a serious impact on other bird species through predation and harassment." Lijkt dus sterk op de Kraai en Kauw. Maar dan weer: "Dramatic declines in the populations of further species have been associated with an increasing House Crow population, although no
direct reports of predation"

Enz.

Citaat van: FrankR op januari 15, 2011, 17:09:54 PM
Hoe komen ze dan in de UK als er staat "There are daily movements of ships (cargo and passenger vessels) between
ports at which the species occurs (including Rotterdam) and the Risk Assessment Area. However, there is a very low chance of a bird/s travelling onboard an individual ship."

Er staat ook: "House Crows can also be found further inland (e.g. Yemen, Ryall 1994; Utrecht, Netherlands, Ottens & Ryall 2003). House Crows arriving at a UK port would have suitable resources either on the coast or further inland." Ik ben benieuwd naar die kolonie in Utrecht. Fiets ik er morgen meteen heen. En dat de Huiskraai niet in het binnenland van Yemen voorkomt wisten we al.

Voor het geval je nog meer elkaar citerende referenties gaat posten kun je misschien naar de literatuurlijst van dit "rapport" verwijzen, waar ik het genuanceerde artikel van Cooper overigens niet kan vinden.

Citaat van: Catwzl op januari 15, 2011, 16:58:19 PM
CiteerHoezo kan UK zelf geen import krijgen in hun havens via schepen uit de Oost?

Dat staat er toch ook gewoon:

CiteerEntry could also originate via ship-assisted transfer from other countries within its existing range

Dus de Nederlandse overheid onderzoekt niet genoeg en de Engelse is aan het zwartepieten. Tja, zo kan ik het ook. Volgens mij is het gewoon duidelijk. Ik vraag me alleen af waar dan die onderzoeken zijn dat er niets aan de Huiskraai gedaan hoeft te worden.

Catwzl

#238
Citeerwaar ik het genuanceerde artikel van Cooper overigens niet kan vinden.

Je moet wel citeren omdat het voor sommigen niet duidelijk is als ze het moeten gaan zoeken.
Dat de link niet rechtstreeks werkt kan ik ook niks aan doen, maar dat kun je dan toch ook zeggen.
Maar ik zal het rapport wel ergens anders gaan zoeken voor je hoor of post het lekker zelf. Ik heb al genoeg moeite gedaan om de zaak uit te zoeken in plaats van alleen maar met vragen te komen over artikelen die bestaan waarvan de eindconclusie je niet bevalt.

Enkele posts terug:

CiteerNog maar een paar:

http://pdfserve.informaworld.com/686051__784694751.pdf (Het Cooper artikel, eerder vermeld)

Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl

Catwzl

#239
http://www.google.nl/#sclient=psy&hl=nl&q=Full+Text+PDF+-+Avian+Pathology+Health+studies+on+the+Indian+house&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=53234780c700c93e

Het Cooper artikel via Google, was niet moeilijk te vinden hoor. En genuanceerd is het ook niet alle 15 onderzochte vogels droegen ziekten met zich mee.

Klaarblijkelijk moet je ook de verschillen tussen rapport en onderzoek ook eens uitzoeken. En wat denk je van Risk Assessment, dat zal bij jou wel risico schatting zijn, maar het betekent natuurlijk risico beoordeling. Maar goed, aangezien u tot minder vriendelijk gedrag over moet gaan, zegt dat voor mij voldoende.
Groetjes;
Roel van den Heuvel

http://strabrechtseheide.nl